Călin Dejeu

Otrăvirea Someșului

Un lac de levigat de la groapa de gunoi neconformă de la Pata Rât se scurge spre Someș, sub ochii autorităților inconștiente care de luni de zile nu știu decât să se acuze reciproc.

Vezi video de la fața locului (sursa – Monitorul de Cluj):

De parcă nu ne ajungea că Someșul Mic a fost regularizat sinistru de Apele Române în ultimii ani, pe mai multe sectoare, că nu mai are conectivitate longitudinală de decenii, că este grav afectat de ”hydropeaking” și vor să-i scada și mai mult debitul deviind o parte a sa pentru a alimenta Sălajul cu apă. Acum revine în forță și poluarea! Îmi amintesc că, pe vremea copilăriei mele, Someșul emitea o miasmă pestilențială de la hotelul Napoca în aval. Dar acestă poluare de la Pata Rât este mai gravă, fiind mai toxică decât apele menajere neepurate.

În toată țara asistăm la revenirea în forță a hidrocentralelor ceaușiste și a regularizărilor anacronice. Poluarea gravă, nu mai puțin destructivă decât hidrocentralele și regularizările, chiar nu ne lipsea. Directiva Cadru privind Apa este încălcată sistematic. Și, atâta vreme cât ”Apele Române” rămân stăpânii apelor, lucrurile nu au cum să se îndrepte decât spre mai rău. Guvernul a modificat Legea Apelor fără nicio consultare publică.

Nu doar că nu au scos de la administrarea apelor fostul agent economic specializat în mutilarea râurilor, nu doar că nu au schimbat nimic în sensul diminuării conflictului de interese care grevează activitatea aceste instituții, ci au mers până la a declara de interes public și național toate distrugerile provocate de acestă instituție.

Revenind la Someș, această scurgere otrăvește nu mai puțin de 5 situri Natura 2000 în aval, pe Someșul mic și pe Someș: Someșul Mic (ROSCI0394), Cursul Mijlociu al Someșului (ROSPA0114), Lozna (ROSCI0314), Someșul între Rona și Țicău (ROSCI0435) și Someșul Inferior (ROSCI0436).

În septembrie ecosistemul Someșului Mare, pe cursul inferior, a fost complet distrus de o hidrocentrală. Someșul Mare a fost secat complet.

Acum a venit rândul Someșului Mic și al Someșului…


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

One thought on “Otrăvirea Someșului

  1. few

    Pe pariu că dacă faceți cadou o vilă construită la 100 m de locul cu pricina unuia de la Apele Române, ca să stea în ea, o ia fără să stea pe gânduri? Numai să aibă cablu TV+Internet…

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *