În timp ce societatea românească era cu ochii pe guvern, săptămâna trecută, crezându-se că va emite o ordonanță pentru amnistie și grațiere, guvernul a făcut ceva și mai grav. A emis o ordonanță pentru eliminarea custozilor ariilor naturale protejate, pentru ecocid. Prin Ordonanța 75 din 19 iulie 2018 s-au creat premisele amplificării masive a distrugerilor în ariilor naturale ”protejate”. Spun că ordonanța pentru ecocid este mai gravă pentru că impactul ei se va resimți și peste sute de generații. Zonele încă naturale, odată distruse, nu le mai putem recupera niciodată. Reconstrucția ecologică nu le poate aduce la starea inițială.
Și până acum, în general, ariile naturale protejate erau protejate doar pe hârtie. Între cele peste 1500 de arii naturale protejate, la unele nu se știe nici măcar locația, ce să mai vorbim de vreo protecție reală! Până vineri, 455 de arii erau în administrare, iar 530 în custodie. La administrare, numărul mare se datorează rezervațiilor mici care se suprapun parcurilor naționale/naturale, administrate aproape în totalitate de Romsilva. Romsilva fiind o regie în conflict de interese, specializată în exploatarea pădurilor, nu în conservare, evident că la aceste arii nu se poate vorbi de o protecție reală. Singurele arii protejate erau cele cu custozi adevărați, care nu au putut fi intimidați sau șantajați. Dar iată că acum această ultimă redută a căzut, custozii au fost eliminați și calea spre distrugerea completă a ariilor naturale ”protejate” este deschisă.
Sunt custozi care s-au luptat cu adevărate mafii, precum Fundația Snagov.
Odată cu anihilarea custozilor, măcelul este iminent.
Culmea tupeului este că în Ordonanță se și recunoaște motivul ilicit al emiterii ei:
”Având în vedere situația extraordinară creată prin blocajele care au rezultat dintr-o legislație neadaptată și care necesită îmbunătăţiri şi actualizări, precum și a urgenței care reclamă adoptarea măsurilor propuse necesare deblocării proiectelor de infrastructură care întâmpină dificultăți în derulare precum și a proiectelor aprobate și care sunt în imposibilitatea demarării datorită dificultăților în obținerea avizelor ;
Luând în considerare că majoritatea termenelor de realizare a proiectelor de infrastructură sunt blocate din cauza amânării sau prelungirii nejustificate a emiterii avizului de către custozii actuali, inclusiv a neemiterii avizului în cadrul procesului de obținere al actului de reglementare, de comunicare și cooperare cu custozii actuali, a lipsei de obligativitate de transmiterea a informațiilor privind situația din teren, justifică modificarea legislativă în sensul preluării atribuțiilor custozilor de către Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate;
Astfel, în vederea eficientizării realizării proiectelor de infrastructură este necesară preluarea custodiei ariilor naturale protejate care necesită custode de către Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate, în vederea unei administrări unitare a acestor arii naturale protejate și a realizării proiectelor de infrastructură cu finanțare europeană în cadrul financiar 2014 –2020.”
Ordonanța a fost emisă ca să poată distruge tot, ca să nu mai fie nevoie de avizul custozilor. ANANP este o instituție condusă politic, așa că este exclus să se poată opune distrugerilor cu miză serioasă. Dacă un președinte al ANANP ar avea verticalitate și ar spune nu, ar fi schimbat imediat. Cum probabil că s-a întâmplat în urmă cu trei săptămâni, când președintele a fost schimbat, fără să se invoce măcar un pretext. ONG-urile deranjau pentru că, cel puțin o parte dintre ele, nu ascultau de ordinele politice.
Să fim serioși, ANANP, chiar dacă ar fi o instituție independentă, cu angajați impecabili, nu ar avea nicio șansă să acopere vidul creat prin dispariția custozilor. 90 de angajați ar putea teoretic să administreze maxim 30 de arii de mărime medie, iar acum, dintr-o lovitură, 530 de arii au rămas orfane. Practic nu poate administra nici măcar 30 de arii, pentru că ariile au nevoie de oameni pe teren, nu la birou în București.
Nici apariția structurilor din teritoriu ale ANANP nu va schimba mare lucru. Dacă mergi în Cheile Turzii, ai surpriza să vezi că cineva de la Consiliul Județean Cluj îți rupe bilet de intrare. Deși Consiliul Județean Cluj nu are nicio autoritate legat de Cheile Turzii. Cheile sunt administrate oficial de ”Grupul de acţiune locală din munţii Metaliferi, Trascău şi Muntele Mare”. Ce se întâmplă de fapt? Administrația are sediul în județul Alba și nu reușește să se ocupe și de Cheile Turzii, situate în jud. Cluj, așa că are o ”înțelegere” cu Consiliul Județean Cluj. Dacă GAL-ul acesta nu se poate ocupa de Cheile Turzii, cum va putea ANANP să se ocupe, prin structurile teritoriale, de toate ariile care necesitau custodie, plus cele care necesită administrare dar nu au, adică de peste 1000 de arii?!
Microhidrocentrală și tăiere la ras în situl Natura 2000 ROSPA0134 ”Munții Gutâi”, distrugeri autorizate când situl nu avea administrație
Ce ar fi putut să facă ANANP, dacă s-ar dori cu adevărat protejarea patrimoniului natural național, ar fi:
- Să se ocupe de ariile care nu au avut nici până acum custode sau administrație. Cum ANANP nu are cum să cunoască situația din teren la toate aceste arii, care sunt elementele cele mai valoroase de patrimoniu natural, care sunt interesele ilicite, și cum Agențiile pentru Protecția Mediului și-au manifestat sistematic ostilitatea față de conservarea patrimoniului natural, ar trebui ca ANANP să posteze pe site toate cererile de avize pentru planuri și proiecte în aceste arii, pentru ca cei care cunosc situația locală să poată să trimită un punct de vedere. Și, în cazul proiectelor controversate, în virtutea principiului precauției din legislația de mediu, să nu emită aviz.
- Să supravegheze administratorii și custozii, în vederea eliminării impostorilor. Cele mai notorii exemple de impostură, ambele de notorietate internațională, sunt fosta administrație a Geoparcului Dinozaurilor Țara Hațegului și Romsilva. Europarlamentarul Thomas Waitz, martor la măcelul din cel mai mare parc național al nostru, Domogled – Valea Cernei, declara că: „N-o să credeţi ce poveşti false mi-au spus pentru a justifica exploatările ilegale“.
Ba da, credem, pentru că știm cu cine avem de-a face.
De acum, încălcările Directivei Habitate și ale Convențiilor de profil la care România a aderat se vor amplifica devastator. Această ordonanță reprezintă un caz sistemic de infringement. Anul trecut s-a pus problema deschiderii procedurii de infringement pentru lipsa administrării ariilor naturale protejate în Romania, dar s-a considerat că și state cu vechime mai mare ca membru UE, precum Irlanda, au problema aceasta, așa ca România a fost iertată. Oricum nu încape comparație între patrimoniu natural al Irlandei și cel al Romaniei. Lipsa administrării ariilor naturale protejate în Romania are implicații gigantice, iar prin această OUG 75 situația s-a agravat substanțial. De la peste 500 de arii fără administratori/custozi, cum recunoaște Guvernul în Nota de Fundamentare a OUG nr.13/07.03.2018, am ajuns la peste 1000.
Dar și pentru administrații OUG 75/2018 este pe dos. Avem 29 de parcuri naționale și naturale. Dintre acestea 3 nu au administrație (Geoparcul Dinozaurilor Țara Hațegului, Lunca Joasă a Prutului Inferior și Defileul Mureșului Superior), 23 sunt ale Romsilvei, unul este administrat de Consiliul Județean Mehedinți iar două erau până la OUG 75/2018 administrate de ONG-uri: Parcul Natural Cefa, administrat de Asociația Aqua Crisius, și Parcul Natural Văcărești, administrat de Asociația Parcul Natural Văcărești.
Când i-am spus unui specialist ceh, la un Seminar Natura 2000 organizat de Comisia Europeană, că în România parcurile naționale sunt administrate de Romsilva, nu a vrut să mă creadă. A trebuit să aduc alt ceh, cunoscător al dezastrului din România, ca să confirme. Pentru că așa ceva este de neconceput, să pui o entitate care se ocupă cu exploatarea pădurilor să administreze un parc național, unde legal nu ai voie să tai nici măcar un arbore. ”Lupul paznic la oi” este puțin spus. Și în Cehia există un omolog al Romsilvei, dar la nimeni nu i-ar trece prin minte să-i dea parcurile naționale în administrare.
Curs de apă betonat în Parcul Natural Grădiştea Muncelului – Cioclovina, administrat de Romsilva
Dar iată că acum guvernul, în loc să facă ceea ce era imperios necesar, așteptat și solicitat de ani de zile de iubitorii naturii, eliminarea Romsilvei de la administrarea parcurilor naționale/naturale, elimină ONG-urile și de aici. Singurele care își puteau face treaba onest. Asociația Aqua Crisius luptă de decenii pentru conservarea patrimoniului natural din Bihor. Ca un mic exemplu, fără ei Valea Iadului ar fi fost demult distrusă de microhidrocentrale, ca Drăganul vecin. Iar, drept mulțumire, guvernul i-a luat acum toate ariile aflate în administrare/custodie.
Avem aici și un caz grav de discriminare. La administrații, în afară de entități de stat, au fost lăsate instituții științifice de cercetare și de învățământ din sectorul privat și muzee private, dar au fost eliminate ONG-urile. De ce o universitate privată sau un muzeu privat pot administra o arie, iar un ONG nu? În contextul în care chiar și o mare universitate de stat, Universitatea București, s-a dovedit un execrabil administrator la Geoparcul Dinozaurilor Țara Hațegului (și nu mă refer doar la avizarea distrugerii Râului Alb, care a fost doar vârful aisbergului).
Probabil că nu este doar interesul privind avizele la mijloc, ci și o componentă de răzbunare pe societatea civilă de mediu românească. În comunicatul Federației Coaliția Natura 2000 se amintește:
Dacă Avocatul Poporului refuză și de această dată să își facă datoria, este nevoie de o ordonanță președențială care să suspende executarea ordonanței ecocidului.
PN Cefa este adminstrat de trei entități, pe lângă Aqua Crisius este și Asociația Grupul Milvus și Agenția de Management al Destinație Bihor