Alexandra Guramba

Opinie unei eleve: de ce nu colaborează structurile reprezentative ale elevilor?

Consiliul Național al Elevilor lasă interesele și nevoile elevilor neauzite în favoarea abordării subiective a persoanelor din pozițiile de conducere din ultimul an, considerând frustrările și feudele personale prioritare. Asumarea unor merite care nu le aparțin, demiterile abuzive, dorința de a avea monopolul asupra întregii activități a organizației și lipsa acordării independenței sucursalelor la nivel județean reprezintă doar câteva dintre metodele de guvernare ale acestora, transformând o organizație democratică în una autoritară.

În urma activităților mele din ultimul an, în cadrul Consiliului Școlar Elevilor respectiv Asociației Elevilor din Bacău, am realizat câte oportunități există pentru elevi, câte lucruri se pot schimba în cadrul sistemului educațional. Astfel, am ajuns la concluzia că prin curaj, deschidere și devotament se pot realiza multe lucruri pentru elevii din Bacău, poziția de președinte al Consiliului Județean al Elevilor fiind una dintre uneltele spre realizarea acestui scop. Am luat în acest mod decizia de a candida la următoarele alegeri din CJE Bacău, post pentru care mă consider calificată. La primirea acestor știri, Rareș Voicu și Silviu Morcan, președinte, respectiv secretar al CNE la acel moment au declarat vehement că nu își doresc o persoană care să activeze în Asociația Elevilor din Bacău, preferând astfel să își încalce propria metodologie, prin numirea unui președinte interimar pe perioada vacanței de vară. Începerea noului an școlar mă aduce în imposibilitatea de a îmi depune candidatura, fiind un viitor elev de clasa a XII-a. Data de 7 august este termenul limită pentru organizarea alegerilor, iar până în acest moment ele nu au fost anunțate.

Dorința de a spori activitatea unui CJE, determinarea, implicarea, cunoașterea cadrului legal și experiența în activismul civic, axat pe domeniul educațional nu par a fi calități pe care CNE să le aprecieze într-un potențial candidat pentru președinția Consiliului Județean al Elevilor din Bacău. Posibilitatea candidaturii mele pare să fi atins o coardă sensibilă a unor persoane care se simt amenințate de poziția mea ca vicepreședinte a Asociației Elevilor din Bacău. Dorința de a reprezenta elevii la nivel județean, prin alte metode decât cele aplicate de aceștia reprezintă aparent o problemă care nu doar că mă descalifică pentru poziția de președinte, ci îmi asigură și canalizarea energiei acestora spre a mă împiedica din a candida.

Conflictele închipuite de către cei care se doresc a fi persoane implicate civice și care prețuiesc binele colectiv nu fac decât să dăuneze beneficiarilor primari ai educației. Structurile reprezentative ale elevilor ar trebui să poată conlucra fără orgolii ale uneia dintre părți, care dă dovadă clară de lipsă de profesionalism. Alegerea unui interimar care să își mențină mandatul pe perioada vacanței de vară, lucru contrar propriilor metodologii, a fost modalitatea acestora de a se asigura că elevii din județul Bacău nu au parte de alegerea reprezentanților lor printr-un proces cu adevărat democratic. Așadar, în urma demisiei înregistrată la CJE Bacău cu nr.41, din data de 23.06.2021 le amintesc celor responsabili că au obligația de a organiza alegeri până la data de 07.08.2021, înaintea de începerea noului an școlar, moment în care eligibilitatea mea pentru funcție devine nulă, în urma începerii studiilor în an terminal, motivul principal al dorinței de a întârzia organizarea alegerilor.

Reprezentarea elevilor și drepturilor acestora a dominat orice opinie personală a celor aflați la conducerea asociațiilor elevilor întotdeauna, fapt care se reflectă în activitatea noastră și care este ușor de observat celor care urmăresc demersurile noastre. Lipsa de activitate și implicare, cât și a interesului de a trage la răspundere autoritățile care prejudiciază elevii, dar care finanțează activitatea CNE duc la consecințe care se resimt la nivel național. În concluzie, vin cu întrebarea: Constituiam o amenințare în ceea ce privește dorința unora de a ocupa în continuare funcții doar cu numele, a ceea ce unii numesc „cea mai frumoasă experiență trăită vreodată”, având în vedere recentele alegeri din CNE?


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *