Vasile Ernu

Oligarhii şi copiii lor: despre periferia care configurează viitorul

În Republica Moldova văd că Vlad Filat dă interviuri din puşcărie. Puterea s-a schimbat. Oare? Cît de mult? Azi se anunţă că fostul premier dă un al doilea interviu. Duminică l-a dat pe primul. Despre Filat nu voi spune nimic. Am o regulă: nu comentez situaţiile foştilor prieteni fie şi din adolescenţă. În Bandiţii am povestit destule poveşti pe temă.

Bun, despe interviu putem spune ceva.

Am aflat ceva din interviu? Am aflat ceea ce ştiam dar cumva confirmat cu un anumit tip de sinceritate specifică omului care ajunge în puşcărie şi nu e pregătit pentru asta.

Ce am aflat? Am aflat că statul RM este total eşuat. De ce? Pentru că este total capturat şi că toate, dar absolut toate funcţiile, de la portar la ministru, sînt un rezultat al voinţei unui grup restrîns implementat prin diverşi interpuşi.

Bun, dar peste tot e la fel: funcţiile sînt rezultatul unei negocieri între diverse gurpuri politice – o să spuneţi.

Nu e chiar aşa: există funcţii politice şi funcţii administrative. Cele poltice sînt rezulatul negocierii poltice dintre grupurile de putere. Cele administratve sînt funcţii care se pot lua şi venind din afara grupurilor politice.

Acolo (ca şi aici de altfel) nu. Ceea ce e foarte interesant şi aici intervine inovaţia care nu e chiar nouă: posturile nu mai sînt element de negociere politcă ci de negociere comercială.

Adică politica devine un soi de SRL, devine element comenrcial, business. Posturile care contează se cumpără. Postul de Procuror era estimat la 2 mil. euro. E spus pe faţă.

Am mai spus: periferia configurează şi scoate în evidenţă mai bine viitorul care se va derula la Centru. În acest sens Basarabia este cumva în avangarda politicii. Totul duce spre comercializarea politicului. Ce e azi în periferie mîine va fi la centru.

Fiind însă nişte spaţii mai conservatoare aici se păstrează şi continuitatea: SRL-ul politic are ca acţionari familiile. Adică cei care vor continua sînt copiii oligarhilor şi a psd-iştilor (generic spus) chiar dacă îşi schimbă numele, discursul şi hainele. Orice am vota, votăm urmaşii lor: e un dat deocamdată.

În esenţă e vorba de o politcă tip SRL: aduci profit, rămîi, nu, la gunoi. Dar asta nu mai este stat ci altceva…

Personal mă tem mult mai mult de copiii oligarhilor decît de oligarhi. De ce? Pe mulţi dintre ei îi ştiu foarte, foarte bine. Am copilărit şi mi-am trăit adolescenţa cu ei. Cum povestesc în Bandiţii: am purtat aceeaşi cămaşă, am dormit în acelaşi pat, am iubit aceeaşi fată. În ciuda diferenţei financiare prapastia încă nu e aşa mare: multe lucruri ne unesc. Problema sînt copiii lor, dar ei nu sînt vinovaţi pentru asta.

Da, sînt mai educaţi, mai pregătiţi decît părinţii lor însă între ei şi copiii noştri e o prăpastie de neatins. Nimic nu-i uneşte. Majoritatea au fost educaţi afară sau în şcoli exclusiviste, în condiţii de lux şi asta i-a făcut să nu mai înţeleagă şi priceapă mai nimic din ce se întîmplă în locul de baştină al părinţilor.

E ca în Prinţ şi cerşetor: copiii lor şi copiii noştri nu s-au jucat niciodată împreună. Iar asta este foarte riscant.

Între copiii noştri şi ai lor (tot ai noştri sînt) se naşte o ruptură colosală: de resurse, de putere, de necunoaştere. Unii înţeleg prin ţară un SRL de unde-şi ridică dividendele, iar alţii înţeleg prin ţară un loc unde-şi chinuie viaţa plătind la greu tribut. Unii au tot iar alţii aproape nimic.

Asta e tragic? Da, dar asta nu e tot.

Dacă secolul XX ne-a învăţat ceva, atunci ne-a învăţat un lucru cu vîrf şi îndesat: cu cît ruptura şi prăpastia e mai mare între „elita conducătoare” şi „plebe”, cu atît violenţa va fi mai mare. Şi ea va fi. Îmi pare rău să spun asta…


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

One thought on “Oligarhii şi copiii lor: despre periferia care configurează viitorul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *