Vasile Ernu

Oameni şi suboameni

Am tras o fugă să trag un ochi la cele două manifestaţii: „Protestul alb” al PSD şi „protestul colorat al LGBT”. Cel al lui Bot&co mi-a scăpat. Dar nu cred că am pierdut ceva.

Două lumi radical diferite, intangibile şi care nu se cunosc deloc. O lume colorată, urbană, cool, mai prosperă şi mai cultă. Şi una rural-semirurală, vizibil mai săracă şi mai puţin educată. Dar nicidecum mai puţin competentă politic.

Dar. Atenţie. Cînd cele două lumi s-au interesctat în diverse momente ale marşului, cei în alb au reacţionat neaşteptat de tolerant pentru mine. Nu au huiduit şi nu au devenit violenţi (Asta nu înseamnă că au lipsit semne ale intoleranţei dar au fost marginale mai ales ţinînd cont de raportul de forţe). Ci erau mai degrabă curioşi, intimidaţi şi cumva jenaţi de situaţie. Urbanii se simţeau evident superiori faţă de timizii din rural-semirural. Dar totul a decurs neaştepat de echilibrat.

Cînd am intrat pe facebook m-am speriat: am aflat de la oamenii „open mind” şi liderii lor de opine că Bucureştiul a fost invadat de suboameni. Atîta violenţă mediatică indusă nu am mai văzut demult. Toată „lumea bună” a căzut de acord: iată suboamenii care nu produc decît gunoi şi stau în calea fericirii „omului superior”.

Asta e tot ce am înţeles din acest fenomen? Atunci avem o problemă imensă.

Căci mai nimeni nu se întreabă cine sînt aceşti oameni, ce vor, de ce vin la astfel de manifestaţii şi de ce votează PSD?

Nimeni nu vrea să-i reprezine pe aceşti „suboameni” abandonaţi de toţi şi ei sînt peste 60 % ai acestei ţări. Pentru „lumea bună” şi partidele „luminoase” precul USL & MÎR-Cioloş ei sînt doar un obiect de dispreţ şi ură. Iar PSD se foloseşte de asta la greu. Ştie să mimeze interesul faţă de ei.

Iar oamenii aceştea nu vor tare multe. Ei sînt obişnuiţi cu greul. Ei vor doar puţin respect. Vor să fie salutaţi nu să fie numiţi „ciumaţi”. Şi noi uităm că în definitiv sînt bunicii, pariţii şi fraţii noştri. Şi care vă garantez că nu au mai puţină competenţă politică decît #rezist. Şi cu siguranţă au mai multă competenţă politică decît „tehnocraţii salvatori”. Doar că nu au instrumentele şi canalele lor de comunicare. Sînt oamenii tăcuţi fără putere.

Gata nu mai am chef de povestea asta. E tare trist.

Prietenul Arthur Suciu are perfectă dreptate:

Aceia pentru care PSD a făcut totuși destul de puțin – săracii – au venit, astăzi, la miting (unii dintre ei). Ei au fost calmi, chiar timizi. Mulți au fost, poate, intimidați de București (ceea ce e absolut normal), dar motivul principal e probabil distanța dintre așteptările lor și oferta singurului partid care totuși îi bagă în seamă. În schimb, aceia pe care PSD îi ține în brațe prin măriri de salarii și scăderi de taxe și care, în ciuda acestui lucru, votează cu ceilalți au fost mult mai interesați de miting, chiar dacă n-au participat. Ei au stat acasă și și-au exprimat pe Facebook condescendența jalnică (în cel mai bun caz). La această oră, e plin FB de „lumea bună” scârbită și glumeață. Mitingul ăsta a fost de fapt subiectul lor. Ei au fost la miting mai mult decât participanții înșiși, care au venit din fidelitate, dar și-au dat seama că nu e locul lor acolo.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

10 thoughts on “Oameni şi suboameni

 1. R.

  Una dintre consecințele firești ale goanei după eficiență și bunăstare este producerea de perdanți. De ei nu se ocupă nimeni. Culmea, exact cei care ar trebui să facă ceva pentru ei, i-au adus la București să le ceară ajutorul! Nu împotriva sărăciei, ci împotriva ABUZURILOR JUSTIȚIEI și SECURITĂȚII!!! Dacă cineva i-ar fi întrebat pe cei 100.000 Ce abuz a comis justiția asupra dstră? oare ce răspunsuri ar fi primit? Sau dacă i-ar fi întrebat pe cei de la tribună Când ați realizat că Securitatea se amestecă în politică și Justiție? Ce inițiative legislative ați propus (din moment ce aveți Parlamentul) ca să reduceți influența Securității?, cred că i-ar fi pus puțin în încurcătură (câteva momente, după care ar fi urmat clasicele minciuni). Ciudat meeting! Una dintre ultimele adunări publice ale clasei muncitoare: am văzut oameni blazați și care au venit din diverse obligații. Dragnea face un progres: după ce a scos morții la vot, scoate și muribunzii la demonstrație.
  Trist este că așa-numita opoziție nu mișcă. După ce în 2012, PSD-ul le-a suflat voturile cu tema măririi salariilor și pensiilor, pe care Cioloș și consilierii lui n-au mirosit-o nicicum, acum au mai acaparat (de formă, evident) și tema amestecului serviciilor – ca importanță, din 1989 încoace, aceasta cred că este peste cea a corupției. Mai precis n-am avea corupție fără girul primordial al serviciilor.
  Și-or fi pus unii dintre manifestanții albi (corect era să fie în roșu și cu trei trandafiri, tot roșii, evident, în mână): Domnilor Tăriceanu și Dragnea, de ce, cu Securitatea și Justiția împotriva domniilor voastre, sunteți achitați și răs-achitați, iar ciracii dstră sunt și ei batjocoriți de completele de judecată tot cu achitări? Suntem foarte neajutorați să înțelegem așa-ceva, noi toți, chiar cu animația de școală primară proiectată ieri seară și chiar cu ajutorul tovarășei educatoare de copii cu probleme Firea.

  Reply
 2. Dumitru

  Excelent articol !

  „Şi noi uităm că în definitiv sînt bunicii, pariţii şi fraţii noştri.” Sunt rudele pe care nu vrem sa le aratam in public, pentru ca ne e rusine cu ele. Dar care, ce sa vezi, sunt majoritare in Romania. Si nu putem sa le cerem sa moara sau sa ramana saraci pentru ca noi sa ne continuam viata buna, afisand un nivel de viata si niste valori „occidentale”.

  Reply
  • Ion

   Vă înșelați: de la oamenii de-aseară exact asta se așteaptă, să voteze, să trăiască cu puțin și să dispară. Este mersul cinic al istoriei. Și dacă merge fiecare dintre noi, cei ajunși, la rudele sărace, ar vedea că sunt multe și că nu putem face nimic pentru ele. Sau prea puțin. Nu poate și n-a putut face el, ditamai partidul de stânga aflat anii în șir la putere, darămite noi! Tot ce poate să facă, e să-i aducă la București în autobuze „plătite de „organizațiile PSD locale” (un bullshit pe care nu-l crede nimeni), în cămăși albe (probabil o nostalgie dragnică după costumul de capoeira).
   Poate tema articolului ar trebui folosită la o meditație în rețea la USR sau PNL. Se poate porni pragmatic de la întrebarea: Unde se află voturile majoritare ale românilor? La oameni, se află, băi virtualilor!

   Reply
 3. Alex

  Salutare,
  Faceti si voi un partid de stanga rezonabil, care sa produca cu adevarat valori ce pot fi votate de cineva onest…decat sa tot dati din gura… Ca vad ca in directia asta mergeti. Altfel, e numai unexercitiu steril, ca sa ma exprim cu eufemisme.
  Prima etapa este sa va curatati ograda proprie.

  Reply
 4. Dezideriu Dudas

  Stimate Domnule Ernu, sper sa participati la evenimente :
  ……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

  Program luna iunie 2018 – Consiliul Mondial Roman Romania
  PREAMBUL
  Consiliul Mondial Roman este o initiativa a unor romani inimosi care, dupa anul 2002, alaturi de parintele Calciu-Dumitreasa si Mitropolitul Basarabiei au infiintat in SUA o structura organizationala internationala de sustinere a intereselor romanesti in lume. Cum, recent, am ajuns la concluzia ca cel mai putin interesele romanesti sunt sustinute in Romania, am infiintat in luna aprilie 2018, in Dobrogea, o filiala a Consiliului Mondial Roman. In luna Mai 2018, la lucrarile Congresului Consiliului Mondial Roman de la Bucuresti, Palatul Palamentului si Camera de Comert si Industrie a Romaniei, am continuat activitatea de extindere a retelei internationale a CMR. Au fost desemnati lideri pe zonele SUA, Europa, Romania si Republica Moldova, s-au discutat si luat decizii in probleme de organizare si extindere a dezvoltarii regionale a initiativei, inclusiv pe noi tari ( exceptandu-le pe cele existente déjà in structura : SUA, Canada, Italia, Spania, Republica Moldova… )
  Constienti fiind de faptul ca doar o forta suplimentara, integrata, de reprezentare a intereselor romanesti mai poate ridica la un univel competitiv reprezentarea intereselor publice in Romania, vizand astfel continuarea unui PROIECT DE TARA prezentat spatiului public inca din ianuarie 2017 ( in cadrul evenimentului « Romania – starea noastra de veghe » ), pe data de 23 iunie 2018, la Bucuresti, vom organiza prima sedinta a conducerii CMR-Consiliul Mondial Roman- Romania, unde vom puncta, tehnic, o prima etapa de diseminare, valorizare si prioritizare a ideilor si energiilor care s-au exprimat la Congresul CMR din mai a.c. de la Bucuresti. Probabil retarghetarea raportului dintre Societate si Stat va fi principala matrice de relationare care va marca dezbaterile.
  Prezenta limitata in timp in Romania a presedintelui CMR , d-nul Mircea Popescu, ne determina sa organizam in luna iunie 2018 doua evenimente :
  DOUA EVENIMENTE :
  1. Sedinta publica a conducerii CMR – Consiliul Mondial Roman – Romania, sambata 23 iunie, orele 10.00-13.00, Bucuresti. Propunere desfasurare, la Muzeul Bucurestilor ( Casa Filipescu – Cesianu, Calea Victoriei nr. 151 ). Program desfasurare :
  10.00-10.30 – Cultura. Prezentarea proiectului europarlamentarul Mircea Diaconu – Retea nationala de repere ale civilizatiei spatiului romanesc, proiectia lui pe zona Constanta/Dobrogea ( Protocol circular – sinergii asociative – Regiuni / Instrumente administratie ). Alte proiecte majore dedicate culturii si identitatii nationale.
  10.30-11.00 – Economie . Prezentarea Fondului Suveran de Dezvoltare si Investitii ( punctul de vedere al societatii civile / Instrumente administratie ). Alte proiecte economice ce necesita o abordare integratoare ( exemplul polonez de atragere de fonduri structurale : sistem bancar- fonduri investitii – contracte offset ). Parteneriatul public-privat, intr-o noua dimensiune a re-definirii dreptului de proprietate publica.
  11.00 – 13.00 – Probleme organizatorice ale CMR Romania . Oficiul pentru combaterea activitatilor antiromanesti. Continuarea infiintarii CMR pe Regiuni, a CMR pe Tari ( Franta, Germania…). Membrii de onoare, statut, reprezentativitate, luare decizii, « numerus clausus » in privinta participarii societatii civile la sustinerea interesului national….
  2. Infiintarea CMR Moldova ( finalizarea initiativei de la Bacau din data de 5 mai 2018 ), Miercuri 27 iunie Iasi, orele 17.00-19.00. Propunere desfasurare la Casa de Cultura Mihai Ursachi Iasi ( Parcul Copou).
  Ora 17.00-19.00 – Protocolul circular (Universitati locale, administratie publica locala, Camere de comert si asociatii de afaceri, ONG-uri ) – sinergii asociative / Regiuni..
  ( intalnirea se va desfasura in prezenta unei delegatii a CMR-ConsiIiului Mondial Roman Dobrogea, care va participa la evenimentul INVEST Iasi 2018 – deplasare Constanta-Iasi, 26-28 iunie 2018 )
  Director executiv Consiliul Mondial Roman Romania
  Ing. Dezideriu Odet Dudas
  Am respectat drepturile omului si am neglijat romanii, am respectat statul de drept si am neglijat statul roman….Este cazul sa (ne) oprim alienarea antinationala ! Atasam si doua « ancore » europene la comunicare, Comitetul Regiunilor si Comitetul Economic si Social ( in varianta de comunicare pe email ).

  Reply
 5. Ciobanul Bucur

  Am privit cu mila si intelegere la fetele dezorientate ale unora care spuneau ca au venit ca sa ceara ajutor pentru un trai mai bun, numai ca repetau intr-una ca o duc rau din cauza Codrutei.
  I-as face insa terci pe cei care profita de inocenta lor si le baga in cap numai bazaconii si le obtin voturile.
  Emblematic cred ca e ce spunea unul dintre participanti, ca nu e nicio problema ca Dragnea a furat si el, ca toti am furat in tinerete.
  Inca ceva: cel mai mare rau in tara asta il fac acum cei din Haita de manipulatori mercenari de la A3, fara de care pesedistii nu ar avea succes in obtinerea rezultatelor nici pe sfert.

  Reply
  • Dumitru

   Dragnea o fi profitand (nu zice nimeni ca nu) dar ailalti sunt si mai nasoli. Lumea voteaza PSD nu pentru ca PSD este format din genii incoruptibile. Ci pentru ca toti cei afiliati cu SRI/DNA/Iohannis/PNL/Ciolos, cand au ajuns la putere, au facut numai tampenii, lovind cu predilectie in clasele mai sarace. Aia de la PSD poate fura, dar nu saracesc atat de tare saracimea cum o fac „partidele de dreapta”.

   Reply
   • Georgeta Naum

    ,,Lumea” NU VOTEAZA PSD!!!!!! Doar 18% au votat cu psd crezand toate MINCIUNILE ORDINARE insirate fara RUSINE ,stiind foarte bine ca nu vor indeplini nimic,cum de altfel se vede ,de cei care VOR sa vada,ei fiind preocupati sa-si salveze pielea de PUSCARIE!!!!!!! Nu stiu ce hram poarta acest Dumitru,dar imprastie venin precum sepia…amesteca SRI cu Ciolos cu DNA cu PNL scuzand in acelasi timp pe HOȚII din PSD !!!! Dragnea o fi profitand??? A furat insula BELINA…are o casoaie pe doua strazi…afaceri dubioase in Brazilia…si cine mai stie? In timpul guvernarii CIOLOS s-au luat masuri care se pot concentra in cel putin 50 de puncte esentiale (care de altfel se pot gasi pe internet de cine are curiozitatea si o minima buna credinta)…la punctul 27 chiar PACHETUL DE MASURI ANTISARACIE!!!! CIOLOS a fost si este cel mai onest om politic roman !! Partidul sau Romania ÎMPREUNĂ ( si nu MÎR cum zice Ernu,voit in batjocură!) va avea cel mai mare succes la viitoarele alegeri !!! ROMANII SE DESTEAPTĂ ! Nu numai ca asa spune imnul ci pentru ca ii arde buzunarul !!!!

    Reply
    • Dumitru

     Pentru inceput, sepia nu imprastie venin, ci cerneala. Dar na, profilele umaniste n-au de unde sa stie asta…

     Apoi : niciodata nu i-am scuzat pe hotii din PSD. Eu ce spun este ca aia „pro-justitie” sunt de fapt sau mai hoti, sau mai prosti. Asta-i tot. De exemplu, eu nu spun ca Dragnea sau Ponta nu trebuie sa intre la puscarie. Ceea ce spun eu este :
     1. Nu-i normal ca un dosar de coruptie mai vechi sa fie ingropat pe motive politice. Ma gandesc aici la Basescu si la Iohannis, si mai nou la Ponta.
     2. Procurorii care sistematic produc dosare care pica in instanta trebuie trasi intr-un fel la raspundere.
     3. Legea trebuie aplicata la fel tuturor. Daca se autosesizeaza mai stiu eu cine pentru casa din Brazilia a lui Dragnea, sa se autosesizeze si pentru casele lui Iohannis.
     4. SRI/SIE nu au ce cauta in instante in afara cadrului constitutional, iar DNA nu are ce sa faca politica.
     5. Lasati-o jos cu sfantul Ciolos, ca macane. Ia uitati aici cine era in guvernul lui http://www.romaniacurata.ro/baietii-destepti-ai-guvernului-ciolos-iv-azi-marius-bostan/ Si nu-mi veniti cu „bine, dar el e cinstit” ca asa imi spuneau unii si despre Iliescu.
     6. Intre MÎR si PÎR nu-i mare diferenta.

     Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *