Alina Mungiu-Pippidi

Oameni noi, preselectați de voi

Dacian Cioloș a fost umflat cu pompa doar ca să poată aerul exploda mai bine, înțepătură cu înțepătură. Nu a fost lăsat să înscrie un partid, ca să i se poată oferi unul, legat cu lesă. Știut fiind că nu verifică pe nimeni, s-au înscris de la PRM la PMP fără restricții, bașca obișnuiții imbecili care încearcă să își spele șpăgile în declarația de avere, convinși fiind că departamentul lor are imunitate. De Nicușor Dan nu mai vorbește nimeni, deși și-a ridicat reputația cu trudă, prin ani de muncă voluntară și procese făcute statului. De Monica Macovei, ce să mai spun. Și aproprații mi-au făcut observații că de ce mai aduc vorba despre ea, cînd nu voiam decât să remarc că e cel puțin bizar să existe un partid anticorupție plin de oameni care au tămâiat-o ca să se ridice- profesioniști ai trădării – și fără nici un om care să fi îmbrățișat cu riscuri mai mari cauza anticorupției, ca ea. Or fi puțini fanii Macovei față de critici, de acord, dar de ce tot M10 s-a dus la USR – fără ea?

Cioloș, Dan și Macovei nu sunt sfinți, Doamne ferește, și au coborît serios de pe piedestal ca să li se permită și pasul unu în politică. Pentru doi sau trei, trebuie să cobori mult mai mult sau să nu fi existat niciodată cu titlu personal, doar pe lista de cadre. Există undeva o listă de băieți în costum, la început nu alb – albul a venit doar ocazional – la Cristi Preda, azi la PLUS (după PNL, PDL, PMP) și la Siegfried Mureșan (ex PDL, PMP, azi PNL) cînd au anturat-o pe Udrea pe plajă pentru poza prezidențială. Înainte, scriseseră discursuri EBEI cu devotament. Mureșan (și Bușoi) au fost cu îndemînare puși de corespondenții români de la Politico pe lista românilor de urmărit anul ăsta (cine îi urmărește de ani de zile a schimbat deja pe alt canal). Unii sunt mai tineri și mai promițători ca alții, dar tot din filmul acela. Preda și MRU sunt versiuni vechi, rodate – unul ar fi ajuns la Scînteia dacă nu venea Revoluția, altul își urma cariera deja strălucitoare în activul comunist. Alde Ghinea, Năsui și Stanciu-Viziteu sunt generația nouă, care vor să desființeze pensiile speciale ale tuturor- minus SRI, să controleze achizițiile publice ale tuturor – minus SRI și SPP – și să facă bugetul hiperauster- minus acele n servicii secrete cu care țara vrea să intre în zona euro, tot atîtea producătoare de firme acoperite, rentieri care scriu prin gazete, diversiuni la nevoie și mult patriotism, o mare cooperativă care joacă – prost – în marea comedie numită Oameni Noi în Politică. Mai exact, numele operației este ”Înlocuirea clasei politice”și e o operație în care patrioții și mercenarii, gradații pe bune și tocmiții cu luna se amestecă în cel mai deplin haos. Numele ei de fond este, a fost și a rămas păstrarea integrității Partidului/Partidelor) prin vigilența Securității. Episoade noi. Cu contribuții excesive din partea serviciilor Internelor, Armatei, SRI, SPP, SIE și județului Sălaj, care pare o pepinieră de cadre de mîna întîi, de la Virgil Ardelean și Vasile Dîncu la Edi Hellvig și Dacian Cioloș. Numai cu DNA stau prost, fiind județul cu cele mai puține condamnări, sau poate cel mai imaculat? Vă las să calculați probabilitățile.

Clasa politică, desigur, cere să fie înlocuită. Niște oameni politici care postează singuri poze în care asupra unui buget întîrziat cu o lună zăbovesc odihniți și bine dispuși Daniel Chițoiu, Darius Vîlcov și Liviu Dragnea, trei oameni cărora nici o persoană privată nu le-ar încredința de bunăvoie un împrumut, niște oameni politici care folosesc ocazia lansării președinției României ca să aducă pe Adrian Severin și Adrian Năstase, doi condamnați pentru șpagă să-și pledeze cauza taman la Frans Timmermans – fără audiență, printr-o ambuscadă prost regizată, de parcă trebuia să îl mai convingem pe FT că acesta e guvernul care face lobby corupților și nu e el convins destul – niște pesediști/peremiști care cred că dacă Europa e contra lor pot și ei să fie contra Europei (și eventual să schimbe majoritatea opiniei publice), sau care produc noi Elene Udrea pe nervii poporului căruia nu i-a priit Crăciunul că a scăpat aia veche de pușcărie – asemenea oameni politici sunt de Jurassic Park, se duc singuri la gardul electric și aplică la extincție.

Noutatea este că Partidul de azi, față de cel de altădată, e ales.

Și această alegere a sa e un progres. În rest, băieții fini și cu costum erau cît se poate de meritocratic recrutați de Secu și altădată, printre brute ca aceia care spuneau părinților lui Marius Oprea că el a murit, sau dădeau în inginerul Ursu pînă îi rupeau ficatul. Și erau simpatici, și convingători, să ne amintim anunțurile lor la Radio pe 22 decembrie 1989 cum că sunt de partea Revoluției și a poporului.

Noi nu putem înlocui un partid ales, fie și PSD, cu o „meritocrație” obscur selectată de urmașii Securității și impusă la USR, la PNL și la PLUS pe față, prin operația „Oameni noi” (selectați de voi), al cărei principal promotor civil a fost Mihai Polițeanu, ex PNȚcd, PDL, M10 și acuma USR (nu mai socotesc alte afilieri, nici ocupații…). Sau care se vede în figuri marcante ca rectorul de la Timișoara pus să prezideze ședința la Cameră anti-Dragnea, acuzat de plagiat și cu diplome de la ANI și Academia de Apărare. Îți vine greu să crezi că se poate ajunge așa de jos, dar se ajunge la nivelul la care a ajuns publicul de dreapta, care crede că rectorul Emil Constantinescu a fost de rahat, iar rectorul Pârțea este din aur curat. Partea hazlie e că publicul ăsta susține despre publicul celeilalte părți că e dezinformat și neexigent, cînd pe regula nouă pe față nu mai poți fi rector dacă nu ai avut dosar de om de încredere la Securitate, și toată lumea își acoperă ochii. După aia facem din rectori „comisii de etică”, așa cum facem din ziariștii cu dosare la DNA că vindeau emisiuni lui Vanghelie și Ioan Niculae apărătorii Statului de Drept pe canele populare. Iar liderul ales de noi și șeful statului nu zice nici o vorbă, nici una, cum că nu cele de mai sus sunt tendințele pe care l-am ales să le patroneze sau pe care le preferă el și că suntem unica țară din Est care nu trimite nici un fost disident în parlamentul european, numai securiști de ieri și de azi pe lîngă unii care nu sunt nici măcar atît. Cu Iohannis e simplu: ori e cu ei, ori nu contează, că toate tendințele astea rele sub el au crescut în halul ăsta, chiar dacă au început în al doilea mandat al lui Băsescu.

Per total e o tragedie democratică și o formă de furt perpetuu, dacă nu de revoluții, atunci de alegeri, pentru că o secțiune din public, care nu e nici dependentă, nici securistă, ci curat occidentală și democratică, are mereu de ales între Partid și Securitate, unde eventual vor ajunge toți cei votați, indiferent de flamura sub care s-au prezentat.

Pe moment Securitatea pare că va câștiga, pentru că PSD nu a reușit să priceapă că abuzurile contra lor (mandatele de ascultare de siguranță națională sau completele exceptate nelegal de la tragerea la sorți) nu pot fi spălate prin alte abuzuri, și mai ales că șansele lor la Președinție, cu mesajul de „suveranitate” (contra mesajului european și anticorupție) sunt zero. Nu tribunalele și Bruxellesul îi condamnă, ci alegerile prezidențiale și decizia de a avea candidat propriu, și condamnarea asta și-au fixat-o singuri, că atîta i-a dus capul.

La urma urmei, treaba lor și ducă-se, dar vezi că tensiunea asta dintre tabăra Partidului și tabăra Securității, îngrozitoare cum a fost pentru țară și greu de înțeles pentru mulți în ultimii doi ani poate ajunge un exemplu pozitiv peste vreun an, cînd în loc de dictatura imaginară a unuia care cumpăra bunăvoința poporului cu mici și bere, nu o să mai știm defel cine și de ce ia vreo decizie, ca la pronunțările lui Klaus Iohannis de azi, care sunt curat discreționare, e respins unul că nu are hîrtie de la CNSAS după ce înainte a fost unul acceptat care nici el nu avea. Coruptă și de proastă calitate, democrația de azi e încă democrație, dar triumful ”oamenilor noi” preselectați va fi orice altceva. Și să nu aud după, ca în Brazilia săptămînile astea, că anticorupția e de vină că v-a adus populismul radical și ăsta a cam terminat-o cu democrația la o lună după instalare (pînă și Transparency International s-a scuzat la lansarea IPC de anul ăsta pentru că brazilienii, radicalizați contra corupției, au ales un general de dreapta, de parcă ar fi vina lor).

Dar, vorba aceea, unde discernămînt nu e, nimic nu e.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

31 thoughts on “Oameni noi, preselectați de voi

 1. Mircea Ordean

  Doamna Mungiu posedă minte brici.

  Din unghiul meu însă, e sabotată la greu de patima aparte pe care-o pune în analize.

  Care patimă, între altele, semnalizează și dorința ca realitatea să fie cum dorește dînsa.

  PS
  Eu unul nu cred în povestea cu securismul.
  Se află în acea hulită categorie o fire de oameni care-o exista de cînd lumea, pe meleagurile noastre.

  PS2
  Noi nu avem nevoie de adevăr.
  Ci de refulat, unele-altele.
  Probabil nici subsemnatul nu face excepție.

  Reply
 2. Mircea Ordean

  Îmi pun deseori problema cam care-i atmosfera în lumea puterii din România.

  (foarte probabil, lucrurile stînd asemănător și în multe alte locuri din lume)
  .

  Mi se cam face părul măciucă, de ce anume intuiesc acolo.
  De fără-mamă-ul și tată.
  (mi s-o afla și hipersensibilitate la mijloc, în sens de reacții excesive, însă și putirință mai mare decît la alții să miros lucrurile)
  .
  Apoi, mi se face răspîntie.

  Am de ales să iau lucrurile cum sînt (iar prin zăbavă susținută pe idee să-mi reduc disconfortul), ori să mă revolt precum doamna Mungiu, în articolul de mai jos..
  .
  Poate am gustat din fructul oprit și, implicit nu mai e loc de întoarcere, însă mi-i potrivită întîia variantă.

  În teritoriul social de care pomeneam aflîndu-se, la o adică, banală fire umană. Și care ar împine inclusiv pe unul ca mine a fi la fel de fiară, dac-ar mirosi gustul mierii.
  .
  La o adică, dacă umbli atent în suflet, s-ar putea să iasă socoteală de o frică mai mică la mine, decît – cumulată: conștient și inconștient – la doamna Mungiu…
  .

  Să aveți o zi frumoasă.

  Reply
 3. Mircea Ordean

  „Clasa politică, desigur, cere să fie înlocuită.”

  Va fi înlocuită exact cînd va pleca actuala garnitură de gazetari.
  Adică never.

  În paralel, nu pricep o chestie.
  Clasa politică, dacă e de trimis la plimbare actuala ei configurație umană, păi se face la alegeri. Acolo e arbitrul.
  Socotelile de genul celei citate mai sus se află de amorul artei.

  Și oricum, așa schimbare nu ar aduce luna de pe cer, din n motive.

  PS
  Mă scuzați, că fui mai vorbăreț…

  Reply
 4. Mircea Ordean

  „ Îți vine greu să crezi că se poate ajunge așa de jos, dar se ajunge la nivelul la care a ajuns publicul de dreapta, care crede că rectorul Emil Constantinescu a fost de rahat, iar rectorul Pârțea este din aur curat. ”

  Nu știu cît de jos ajuns-a acel public de dreapta, dar mi-e teamă că tonul pasajului/articolului se află din aceeași făină.
  Respectiv din categoria ruptului ce rîde de cîrpit.

  Reply
 5. Mircea Ordean

  „Dar, vorba aceea, unde discernămînt nu e, nimic nu e.”

  Simt că lipsa de discernămînt, asemenea prostiei și suratelor, se află întotdeauna la alții…

  Reply
 6. OvidiuB

  Scuzati-mi indrazneala, dar de la o vreme ma tot gandesc ca aveti o judecata atat de casanta si maniheista, impartind lumea in Partid si Securitate (toti? si Vlad Voiculescu? si Cristi Seidler? si Cosmin Alexandru? si Valeriu Nicolae?), care se potriveste fix unui om ce nu este nevoit sa traiasca in Romania…

  Noi de aici atat pare ca putem – iar dumneavoastra tare va mai place sa ne-o spuneti.

  Reply
 7. Secatura

  Cum fac ca tot oameni” mei sa intre pe fc? Simplu, imi bag papushoii&păpușele peste tot, chiar si in Partid! Deoarece sunt patriot, îmi iubesc neamul propriu si țara mea care nu e si a voastra, deoarece voi nu faceți parte din haită si drept urmare sunteti victimele haitei de partid si de stat fara națiune, popor si niciun viitor pe lume! Daca Pdl era secu, iar dragneapsd&vilcu sunt pedelisti, rezulta ca partidului e ctrl de secu si se va produce un mare blat jucând o tragicomedie pt fraierii votanți.

  Reply
 8. G.

  Un articol de bookmărkuit, ba chiar de salvat pe hard. De recitit peste câțiva ani, pentru diagnoza corectă (pentru că explică multe) și mai puțin pentru profeția sumbră din final.
  Așa e: oamenii lor noi, preselectați de ei, băgați sub nasul nostru și discernământul nostru.
  Mergea și puțină cenușă-n cap pentru sprijinirea tehnocratelor Prună, Pașca-Palmer și chiar a tehnocratului Ciolos, aici, când nu era cazul, ba chiar când existau motive pentru a proceda exact invers. Și sper că n-o s-o descoperiți în curând și, la fel, s-o sprijiniți pe singura persoană care poate candida la președinție, cu notorietate, de sex feminin, soția unui primar din capitala evaziunii fiscale din România.
  Felicitări pentru articol!

  Reply
 9. Cristina Gorgos

  Alegerea (imposibila) între partid și securitate s-a tranșat pe plan local odata cu venirea lui Basescu la președinție și, dacă e sa ne plângem iluzia schimbării pierdută sub domnia lui Johannis, ar fi bine, poate, sa adăugăm lamentoului national pe acela ieșit din ascensiunea, la aceeași data, a lui Franz Timmermans, fost soldat clasa I al Royal Dutch Intelligence and Security Service cu sarcini de anchetator al prizonierilor de război ruși (vezi Wikipedia) la postul de vice-președinte al Comisiei Europene. Doamne iarta-ma, dar așa se văd lucrurile de la galerie: dulăul de paza al democrației și ordinii de drept europene e un fost “securist” cu atât mai deformat profesional cu cât s-a aflat de partea “buna” a Cortinei de fier la momentul când securiștii tuturor națiilor își făceau din cap in Afganistan—presupun, ca altfel nu văz ce prizonieri ruși va fi interogat ilustrul FT in 1986, poate sa fi fost vorba de relicve din războiul doi? In fine, cv-ul dulaului nu suna prea bine in urechea cuiva care nu ia numele Securității “clasice” in desert si nu ma prea impresionează nici “lupta” acestuia cu nomenclatura sau/și securiștii noștri din grupul Dragnea ( citește al corupților) nici nominalizarea lui ca Spitzenkandidat al Socialiștilor europeni la alegerile de anul acesta, toate intru succesul complet al misiunii sale de dulău al democrației. Prin urmare, singura dovada de discernământ din partea electoratului ar fi, in cazul de fata, respingerea sau ignorarea oricărui candidat care miroase prea tare a “anchetator” , recte, e prea prost sau prea fudul (tot un drac) pentru a-și camufla afilierea la vreun serviciu de Intelligence.

  Reply
 10. Nicu Olahus

  F. Interesant ! Multumim dna. Mungiu. Pai… : 1) SRI-ul trebuie desfiintat si infiintat a doua zi, cu alta denumire si pastrati doar de la maior in jos !…….2) Deocamdata, acest Dragnea „rezista” iar economia Romaniei a crescut cu 26% in 2 ani . PIB-ul pe locuitor a depasit deja Croatia iar anul acesta va depasi si pe cel al Greciei si Letoniei. Nu mai suntem penultimii din coada. Deja suntem ai 3-lea iar la sfarsitul anului vom fi ai 5-lea…. din coada! Daca ritmul se pastreaza (se tin astia de progr. de guv. al prof. Cristian Socol si sprijinit de prof. americ.Stiglitz dar si Darius Valcov) in 3 ani ajungem Ungaria si Portugalia…..PE BUNE ! Este rau ? In ceea ce priveste PIB-ul in cifre absolute Romania sta deja si mai bine devansand Grecia, Portugalia, Ungaria, Cehia, Slovacia, Slovenia,Croatia, cele 3 state baltice….. apropiindu-ne de Finlanda si de locul 14(din 27) in U.E. Se pare ca occidentalii (P.P.E..-ul dlui. Iohanis si secta bancilor dlui.Isarescu mai ales) ne vor doar mici si prosti !

  Reply
  • Dumitru

   Ok, as vrea si eu referinte pentru 26%, pentru Croatia, Grecia si Letonia. Nu spun ca e fals, dar am fost invatati de atatia ani sa spunem ca Romania e naspa, ca vreau date ca sa o demonstrez.

   Reply
 11. CMC

  Cu toate sunt de acord, dar rectorii plagiatori, cu „academii” de informatii au ajuns in functie pe Legea educatiei, aia care se credea perfecta…dar au refuzat sa stabileasca standarde minime pentru ocuparea functiei de rector intr-o universitate publica (de a ajuns rector un ilustru doctorand la Politehnica din Bucuresti).
  Cati sekuristi rectori au au dosare stiintifice solide? Aproape nici unul. Iar daca sunt totusi cativa, macar au ceva in cap.
  Asta a ratat Educatia, instalarea in functie a unor rectori model pentru societate. Macar sa fi ramas un punct de la care sa se construiasca ceva, ca niste faruri pentru societate (cum ar trebui sa fie Academia Romana, de exemplu). Cum, sekuristii au pus mana si pe astea, nu ne mai ramane decat sa asteptam confiscarea completa a tarii de jumatatea cu pensii speciale, pentru care va trebui sa lucreze cealalta jumatata (daca vor fi mai fi fraieri sa mai ramana prin tara).

  Reply
 12. ionas

  Oare in tabara Securitatii ( versiunea 2018) nu apare vreo aripa mai progresista si proeuropeana la care sa adere electoratul ? Ne lasa Securitatea fara o calauzire politica ?

  Reply
  • CMC

   Aripa Securitatii a infiintat deja doua platforme. Una de stanga si una de dreapta. Asa macar e mai cinstit!
   Pe stanga, sekuristii din politica se aduna in Pro Romania. Acolo vedeti o multime de absolventi de academii de sekuritate (fost sefi de komisii de control a SRI – Georgian Pop si Tutuianu, plagiatori dovediti (gen Ponta) si autorecunoscuti (gen Tudose).
   Pe dreapta (visatori neobositi sa suga la tzatzele PPE) sunt PLUS, USR, PMP. Despre ei, scrie foarte bine d-na Mungiu.

   Mai exista si un alt patid. Parca as avea incredere in asta: ” Fostul ofițer al SRI Daniel Dragomir a anunțat, duminică pe Facebook, înființarea Partidului Alianța Națională.”
   Doar ca nu stiu daca are vreo sansa…

   Pana la urma, ce ne-am face fara partidele serviciilor? Suntem noi in stare sa ne organizam? Sau am fi intr-un haos continuu?

   Reply
   • ionas

    Cum aproape toate partidele di Ro sunt fie creatia fie ghidate de Securitate gasesc ca doar UDMR este o organizatie politica necontaminata , chiar daca sunt etnic roman.

    Reply
    • CMC

     Si UDMR-ul a fost (este) ghidat de Securitate. Totusi, de la un moment dat e posibil sa nu mai fi fost ghidat exclusiv de Sekuritatea noastra.

     Reply
 13. taunul77

  Iar la urmatorul scrutin, se pare ca astia ai asa-zisei noi securitati vor castiga alegerile. Si vor avea si legitimitate electorala.

  Reply
  • laur22

   Shi daca nu ?

   shi daca PSD-istii asta PRM isti o sa reuseasca cu adevra sa schime opinia majoritatzii populatzie shi sa o convinga ca daca „europa” e impotriva lor a „noastra” nu are sens sa incercam „noi” sa nu fim dinte pentru dinte shi ochi pentru ochi impotriva ei.

   Ca de „europa” acest razboi n-o s-o afecteze ca ea e deprate .
   De afecta o sa-i afecteze pe pupinii „europei” de pe la noi.
   Pe cei care nu cred ca o Romanai normal poate exist shi in absentza subordonarii la comisarii europeni asta spre deosebire de cei cared ca nu poate exista o apartenetza cu drepturi depline la o „europa” care le-a declarat lor razboi total.

   Acu 5-6 ani acesta a doua tabara era de neconceput.
   Azi acesta tabara e la putere in Italia, Polonia shi Hungaria.
   Ce-o sa va facetzi daca acesta tabara ajunge la putere in PSD ?
   Ce-o sa va facetzi daca pacea iliesciena o sa esueze definitiv shi actula politica de brinkmanship a partidului securitazii o sa se concretizeze in lizinca extrem de simplista PRM vs CIA ?

   Ca desigur ca e la fel de ridicol sa ii spui gastii cu tractziune la electorat din PSD: PRM dupa cum e sa ii spui gastii de marionete cu ifose a „baietzilor cu ochi albastri” CIA.

   Daaaaaa repet daca pacea shi farama de civilitate care existat la noi pana acuma esueaza definitiv shi ajungem la PRM vs CIA ?

   Cine credetzi voi ca o sa plateasca costul ?
   Pana acum politic, uman shi penal l-a platit doar PRM
   PRM shi desigur Emil Constantinescu.

   Shi de aici shi frica mea.
   Frica mea bazata de faptul ca vaoi since chiar credetzi ca Partzea electoral o sa faca mai multe parale decat a facut Emil ori a facut PNTCD ori o sa faca la alegerile viitoare PNL.

   Traind un bula voastra de like-uri pe FB voi uitatzi ca de fapt statistic voi suntetzi putzini.
   Shi daca alegerile sunt corecte voi nu avetzi cum sa le castigati deshi va simtzizti indreptattziti sa conducetzi tzara.
   Deshi tzara nu va recunoaste de vredinici..

   Uitatzi-va shi voi la frasuila penibila a Ciolosh nu e USR da e cap de lista shi ganaditzi-va cu groaza ca asta e cu putzintza sa le fi ucis sansele electorala ale ambelor gesti decredibilizandu-le pe ambele.
   Shi canad opozitzia e atat de mestera in ashi da singura foc de motiv ar avea PSD-ul sa se gandesca ca trebuie sa shi faca ceva pentru a fi reales ?
   Pur shi simplu nu trebuie sa faca nimic poate sa ramana in vacantza.

   Reply
 14. Cinicul

  „brazilienii, radicalizați contra corupției, au ales un general de dreapta”
  Presedintele Braziliei a ajuns doar la gradul de capitan.
  Presedintele campion al anticoruptiei vrea sa taie pensiile nesimitite din Brazilia, in timp ce de peste 30 de ani papa o pensie grasa de militar, iesind la pensie la ventabila varsta de 33 ani!

  Reply
 15. Cinicul

  Citesc pe site RFI un articol despre R si gasesc acolo urmatoarea afirmatie:
  “Over the past two years we’ve seen a conflict between people who have won elections and won them clearly – twice in a row with 50 percent and over of the vote – and people who lost elections. So we have a cohabitation between the president, who lost direct presidential elections, and the Social Democrat, who won legislative elections twice in a row – and that is the tension,” Alina Mungiu-Pippidi says.
  PSD + Alde au adunat in 2016 49.6% din voturi si nu „50 percent and over”. De atunci PSD + Alde au pierdut majoritatea parlamentara si se tin de scaune cu ajutorul UDMR si a altor mercenari. Nu stiu cand a fost cea de-a doua oara cand PSD + Alde au castigat din nou cu „50 percent and over”.
  Doamna AMP are dreptate sa afirme ca PSD + ALDE ar trebui sa fie lasati sa guverneze. Au fost lasati si si-au schimbat singuri patru prim-ministri in 2 ani, au adus la putere niste analfabeti si niste rinoceri fara precedent in istoria Romaniei.
  Nu cred ca liberalii sumt salvarea Romaniei, dara cei acre detin astazi puterea o duc la fund nu prin deciziile economice, ci prin lipsa celui mai elementar cod moral. Cand un lider politic nu are o minima onoare si rusine el da un exemplu de urmat in societate. Asta va avea urmari mult mai grave decat un crah al economiei.

  Reply
  • fane

   „Cand un lider politic nu are o minima onoare si rusine…”–va referiti , evident la lider-ul de la Cotroceni , nu ?

   Reply
 16. Laura G

  Eu o sa fiu printre cei care vor spune ca anticoruptia e de vina pentru populismul radical. Pentru ca singurul efect real al anticoruptiei in Romania a fost sa restranga drastic politica. (La fel ca in Brazilia, unde justitia anti-coruptie l-a blocat pe Lula, care cu toate bubele lui era un raspuns politic mult mai bun decat ce a iesit)

  Raspunsul la anticoruptie este statul de drept (the real one, nu cine aresteaza sau numeste pe cine, ci statul de drept in care se respecta procedurile (administrative, comerciale, penale pe ultimul loc), si exista o birocratie competenta.

  „O noua clasa politica” e un proces politic. Iar clasa politica din Romania chiar se innoieste, nu mai bine si nu mai rau decat clasele politice din tari aflate la nivel similar de dezvoltare..

  Reply
 17. di livio

  Alin Teodorescu…în PSD există cercul SRI, SIE, al masoneriilor, care se adaugă cercurilor formate în jurul cîte unui finanțator gen Sebi…PSD este o federație de clici cu unic decident – Nașul…pe baza electorală a PSD au apărut excrescențe aberante care își urmăresc propriul interes – funcționari publici care își ascund averile, condamnați care vor să revină în viața poblică, mediocri cu proptele in cercuri obscure…actualul program de guvernare – o platformă sofistică de erori, care se sprijină pe creșterea nemăsurată a datoriei publice pt a finanța segmente determinate ale societății…Alin, mai ancorat în meandrele concretului decît Alina…îmi pare mie

  Reply
  • fane

   Ooooo , DA , numai ca Alin n-are oglinda sa vada si propria ograda . De , ce sa-i faci , unii cu subiectivismul , altii cu obiectivismul …

   Reply
 18. ??????

  @ Dacă sunteți de părere că academicienii ciprioți sunt mai puțin valoroși decât academicienii români, ?

  Reply
 19. ??????

  & Dacă este un articol în care afirmați că ați participat la organizarea de alegeri, „liber manipulate” , ?

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *