Dollores Benezic

O țară de faliți condusă de bandiți

O femeie s-a dus la o bancă și a cerut un credit. Bancherii au întrebat-o cu ce garantează împrumutul. Ea a arătat o carte pe coperta căreia era poza unei tipe și a zis: uite pentru mine girează femeia asta, care e cumnata mea, și care a scris cartea asta. …

Bancherii s-au uitat la carte, i-au făcut o poză și i-au dat femeii creditul. Asta cică s-ar fi întâmplat în Japonia, unde fraierii ăia cred în onoare și n-au auzit de credit doar cu buletinul.

La noi, însă, vicepreședinta CEC-ului zice așa:

Nu ştiu câţi dintre dumneavoastră cunoaşteţi cum erau trataţi faliţii în Roma Antică. Faliţii, în funcţie de numărul creditorilor, erau ucişi şi tăiaţi în atâtea bucăţi câţi creditori aveau. În Evul Mediu se folosea stâlpul infamiei şi mai era obiceiul legării de un catarg în piaţă publică sau purtarea datornicului pe străzi. Exista şi închisoarea datornicilor, unde capul familiei era încarcerat. Şi noi, în Codul Civil de la 1864 aveam închisoarea datornicilor. Dar, în decursul anilor s-a ajuns de la uciderea debitorului, până la acordarea unei a două şanse, în 2014.

(sursa)

Tot în Roma antică, era unul Cato, care zicea cam așa:

Împrumutarea banilor pentru dobânzi aduce mai multe avantaje, dar nu este onorabilă. Hoțul să restituie de două ori, iar cămătarul de patru ori.

Putem trage concluzia că tot în Roma antică și cămătăria era considerată o hoție, ba chiar de patru ori mai mare, lucru care chiar și în România modernă s-a păstrat, cămătăria fiind interzisă prin lege. Dacă nu e făcută sub firma unei bănci mari, desigur ;)

Declarația doamnei de la CEC a făcut ceva valuri zilele trecute, dar în atâta tumult politic și juridic s-a stins repede, că e mai sexy să vorbești despre contracte de împrumut de sute de milioane de euro între soacră și fiică, decât de legea falimentului personal care-l privește numai pe românul rupt în fund.

Trebuie să recunosc că pe mine m-a șocat inițial declarația cucoanei care trăiește din cămătărie la CEC, apoi i-am cam dat dreptate. Ca și legea insolvenței persoanelor juridice, legea falimentului personal va fi, cel mai probabil, folosită în mod pervers de aceia care vor să dea țepe, prea puțin îi va ajuta pe oamenii care au luat credite de bună credință și chiar nu le mai pot plăti.

continuare pe dollo.ro (aici)


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

One thought on “O țară de faliți condusă de bandiți

  1. Petru Gheorghiu

    Din intelepciunea populara : ” intinde-te cat iti ajunge plapuma ! ‘. Deci, inainte de a ne imprumuta, musai sa stim de unde si cum dam banii inapoi. Nimeni nu a fost imprumutat cu forta.

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *