Mining Watch Romania

O nouă deversare cu steril toxic la Baia Mare

Autoritățile române se confruntă cu o nouă poluare accidentală la un iaz de decantare de lângă Baia Mare, a anunțat Mining Watch Romania.

Apa cu steril deversată în râu (foto Adevarul)

Gravitatea situației este însă puțin comunicată în spațiul public, în contextul în care Guvernul pregătește o nouă Lege a Minelor, la fel de controversată precum cea din 2013 [1][2].

La 17 octombrie 2017, în urma unei defecțiuni la o sondă inversă, apă și steril au fost deversate necontrolat din iazul de decantare de la Bozânta. Iazul aparține companiei de stat REMIN S.A. Primele informări oficiale din partea autoritățile au apărut abia după două zile. Multe semne de întrebare persistă în continuare, notează Mining Watch Romania.

Avaria s-a produs în noaptea de 16 spre 17 octombrie. Creșterea debitului de apă evacuată a fost observată dimineața de personalul de întreținere și supraveghere al companiei. Comunicatul Prefecturii Maramureș nu a făcut nicio referire oficială privind cantitatea de steril deversată [3].

“Din discuțiile avute cu autoritățile am aflat că dimensiunea conului de evacuare era de 120 de metri și că se estimează că debitul a ajuns până la aproximativ 100 litri/secundă. Volumul de apă și steril evacuate a depășit capacitatea canalelor de refulare, astfel că a ajuns pe un teren deținut de Remin, iar de acolo în pârâul Bozânta și ulterior în râurile Lăpuș și Someș. Deversarea a durat peste 12 ore și, potrivit comunicatului oficial, „evacuarea de apă și steril a fost oprită în cursul nopții de 17 octombrie”. După calculele noastre, volumul evacuat a fost de ordinul miilor de metri cubi”, a declarat Roxana Pencea Brădățan din partea rețelei Mining Watch România.

Sterilul iazului de decantare Bozânta conține concentrații crescute de metale grele, precum mangan, curpu și fier. Momentan autoritățile nu au făcut nicio precizare privind substanțele toxice deversate sau privind impactul asupra mediului și comunităților.

De asemenea, nu se precizează nimic despre eventuale sancțiuni acordate companiei miniere.

Exploatările miniere din Maramureş au lăsat în urmă probleme ecologice deosebite, care pot genera oricând în accidente ecologice la cele 17 iazuri de decantare și aproximativ 300 halde de steril. Potrivit unor estimări mai vechi, pentru ecologizarea iazurilor de decantare din Maramureş e nevoie de peste 91 de milioane de euro. Până în 2013, s-au alocat numai 15% din fondurile necesare, mai precizează comunicatul Mining Watch Romania.

 

***

Note:

[1] Legea specială pentru Roșia Montană (L475/2013) și Proiect de Lege pentru modificarea şi completarea Legii minelor nr.85/2003 (PL-x nr. 573/2013)

[2] Guvernul României reia legea exproprierii naționale, http://miningwatch.ro/guvernul-romaniei-reia-legea-expropierii-nationale/

[3] Comunicat de presă Prefectura Maramureș: http://miningwatch.ro/wp-content/uploads/2017/10/Comunicat-Prefectura-MM-Iaz-Bozanta-Remin.doc

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

One thought on “O nouă deversare cu steril toxic la Baia Mare

  1. G.

    Prima reacție vâzând titlul a fost să mă bucur: am crezut că s-a răsturnat un autobuz cu PSD-iști în râu. Apoi am citit și am realizat că este încă o luptă câștigată împotriva naturii. De către prostie. Îți vine să plângi la modul cel mai propriu: se duce dracului viața noastră, scena pe care se desfășoară, iar noi așteptăm de la hoți să ne dea (măriri, bonuri, zile libere, drumuri etc.) !!! E o sinucidere nu numai fără glorie, dar și încărcată de mult ridicol. Alții sunt și fac, noi cerșim moarte și uitare.

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *