Alina Mungiu-Pippidi

O majoritate pentru Securitatea noastră

Președintele Klaus Iohannis și premierul interimar, general Gabriel Oprea, participă săptămâna asta la manifestările dedicate aniversării a 155 de ani de la înființarea primei unități de gardă din Armata Română modernă – Ziua Regimentului 30 Gardă „Mihai Viteazul”.

Premierul lipsește motivat de la excepționala acțiune, binecuvântată cu prezența primilor doi bărbați de stat, pentru că în regulamentul regimentului Gardă ”Mihai Viteazul” nu se acceptă trecerea în revistă decât de bărbați cu numărul integral de picioare din dotare, indiferent dacă au făcut sau nu armata sau la ce armă anume.

Asta nu îl va împiedica pe premier, odată ce uzul ambelor sale picioare va fi recăpătat, să treacă și el în revistă cu generalul Oprea alte unități de elită, de exemplu pe funcționarii diplomatici, sau pe cei parlamentari, ale căror pensii speciale tocmai au fost reînființate după ce desființarea lor, ca și a pensiilor speciale ale militarilor și polițiștilor au figurat glorios în panoplia modernizării statului și eliminării privilegiilor din filosofia finanțelor publice timp de vreo patru anișori.

Altceva nu va mai avea de făcut, decât să mai ajusteze o dată pe anul ăsta deficitul bugetar, în timp ce el de pe patul de spital și noi de oriunde am fi ne uităm și vedem unde a ajuns Grecia din cauza pensiilor speciale și a altor delicatesuri.

Camera Deputatilor a adoptat proiectul de lege a pensiilor speciale pentru militari, polițiști, funcționari diplomatici și parlamentari, dar numai cu vechime, adică din ai lor, cu 289 voturi „pentru”, 13 abțineri și un vot împotrivă.

Tot 289 parlamentari, peste cvorumul necesar de 278, au fost prezenți și la votul pentru investitura lui Mihai Răzvan Ungureanu în fruntea SIE.

Ambele proiecte au trecut cu o impresionată majoritate, pentru că în materie de siguranță națională va exista întotdeauna o majoritate patriotică. Parlamentatul român nu se joacă cu Securitatea, iar câțiva curajoși au sfidat chiar ordinele de partid ca să răspundă acestei exigențe mai înalte.

Acum, e la fel de adevărat, având în vedere resursele umane din marea națiune luptătoare, MRU nu avea concurență mare, nefiind pe piața ofertanților de umbrele de securitate prea mulți civili aprobați de militari care să-și aducă ulterior contribuția la controlul civil asupra forțelor armate. Măcar MRU are capacitatea de a superviza procesul scrierii unor legi moderne de securitate, acesta fiind mandatul președintelui Iohannis.

Rămân, pe ici, pe colo, câteva întrebări neesențiale.

Cum ar fi, majoritatea asta patriotică și sensibilă la securitatea din anumite momente s-a mai manifestat și în trecut, dar numai din când în când. Ce o împiedică pe ea să coabiteze, fie și incestuos, cu cealaltă majoritate, aia penală, și de când e sensibilitatea la securitate vreun mare obstacol în calea corupției? Sau, pentru cine a deschis televizorul mai târziu, e sigur că asta aduce vreo schimbare SEMNIFICATIVĂ de majoritate?

Cum va reacționa SRI, care începuse deja să ocupe teritoriul SIE, pregătindu-se să exporte expertiza sa în consolidarea statului de drept în întreaga regiune, la această upgradare? La viitoarea lansare nu le mai ajunge să aducă doar pe generalul Iulian Vlad și pe Virgil Măgureanu. Musai să vie și SOV, și Constantin Bălăceanu Stolnici, cu prenumele său favorit Laurențiu.

Cine se va mai ocupa de statul de drept de acasă, în condițiile în care și SRI și SIE au planuri externe așa de ambițioase? Polițiștii cu pensii speciale, care au început în toată țara să caute pe acasă pe unii care au semnat o petiție online pentru protejarea naturii, dat fiind că au timp, infractorii nemailucrând demult decât pe bază de comision de protecție? Sau poate STRATFOR, acest tank de gândire strategică citat de BBC o singură dată în ultimii zece ani (noi suntem citați mai des), atunci când au fost atacați de hackeri care le-au transferat banii la ONG-uri gen Salvați Copiii și i-au denunțat ca având legături cu firme corupte din domeniul securității, împreună eventual cu amicii lor din presa română, care îi citează la orice și în exclusivitate?

Și cum vor coabita pionul general Gabriel Oprea, ajuns regină pe perioada unui concediu medical, și civilul Mihai Răzvan Ungureanu, care îndemna pe maghiari să voteze pe Klaus Iohannis pe limba lor, fiind singurul politician român vorbitor de maghiară și în consecință iubit de UDMR?  Asta, având în vedere că primul asalt al generalului premier a fost în curtea poliției din Miercurea Ciuc, unde a desfășurat cel mai mare steag tricolor fabricat vreodată, la vederea căruia toți ungurii s-au închis în casă?

S-a terminat de plătit prețul răsturnarii lui Victor Ponta, sau mai e? Și cine mai dă ce, cui, și mai ales de la cine?


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

25 thoughts on “O majoritate pentru Securitatea noastră

 1. crina

  asta ma nemultumeste si pe mine, nu ca ar conta! adica sa te faci prieten cu caricature de oprea???? merita?? eu zic ca nu…

  Reply
 2. Adrian

  Cum ramane cu informatiile care incepuse-ra sa iasa la iveala in cazul rapirii din Irak si info lui Munaf acum ca a venit cine trebuie in fruntea SIE?

  Reply
  • Nicu Olahus

   Ce doresc ei in Romania :sfârșitul gândirii naționaliste și chiar sfârșitul statului națiune. În acelasi timp insa Europa trece printr-o renaționalizare. Puțini mai continuă să creadă în binele comun, iar statele, mai ales cele mari, privesc doar la propriile interese. Este adevarat nimeni nu se uită acum după arme. Dar starea de spirit nu este pașnică. Unele publicații vorbesc despre o stare extrem de agresivă și despre revenirea atmosferei șovine in randul ungurilor, evreilor si rusilor.

   Reply
 3. Ghizela Vass

  Adevarat, mai ales ca acei MILITARI (care si-au inceput cariera in RPR&RSR), trebuie musai sa primeasca beneficii de pe urma activitatii depuse – pentru ca si-au facut DATORIA fata de Tzara si Popor, dar mai ales fata de PCR si comandantzii supremi* -, si PRIVILEGII binemeritate, in NEAM, daca se poate!
  (*inclusiv cei din KGB, in subordinea caruia isi desfasurau activitatea ofiterii Romani-DIE chiar in 1990)
  Si cine ALTUL sa le garanteze LOR, si Tzarii LOR, securitatea si protectia, decat acela care ii va coordona plagiatul pe modernele legi ale securitatii nationale actualului shef al statului?

  Reply
 4. Tempor

  Din bancurile nemuritoare ale epocii de aur:
  La al XIII-şpelea Congres, Ceauşescu prezenta în faţa Marii Adunări Naţionale un tanc pentru timp de pace: blindaj din şorici, şenile de ciocolată, obuze din salam, cu motor care mergea cu ulei de floarea soarelui … la care, extaziaţi, membrii adunării au început să scandeze: „Ceauşescu pace, Dă-ne tancu-ncoace”

  Reply
  • Tempor

   Pentru tinerii care nu au prins din ororile comunismului autohton:
   – in magazinele „Alimentara” (in limbajul popular de atunci Falimentara) nu se gaseau alimente. Singurele alimente de baza se dadeau in mod rational pe cartela. Se dadeau adevarate lupte de strada, imbranceli, coate, injuraturi …, in rândul cozilor imense ce se formau când se afla ca se aduce marfa pentru cartela. Oamenii se puneau la coada de la orele 2-3 dimineata ca sa fie siguri ca prind ceva pe cartela.
   Asa mai rasuflau, pe soptite, tot felul de bancuri. Dupa orele 5-6 lumea amutea pentru ca incepeau sa se infiltreze securistii.

   Reply
 5. TILICA

  In timp ce INSTITUTUL CANACUZINO moare. Economia moare, Invatamantul moare, Agricultura moare toate din lipsa de finantare si de management eficient conducerea satului roman gaseste de cuviinta sa faca FAST cu ARMATA unde domneste rancezeala , risipa de resurse si lipsa de performanta si care totodata este dotata doar cu CAI de LEMN si tehnica militara de cand era lupu catel. . Dl diriginte de liceu IOHANNIS ne dovedeste cu seriozitate nemteasca ca suntem inca in lumea a treia de pe planeta.

  Reply
  • geo

   Cred ca amestecati nemeritat, de aceasta data, legislativul cu executivul (imaginea ceremoniei, excelent sugerata de doamna Mungiu e doar pretextul) si puneti pe nedrept merite in spatele neamtului. Pe site-ul Camerei deputatilor ar trebui sa gasiti proiectul de lege cu toate avizele si cu calculul impactului financiar. Trebuie sa aiba si avizele CSAT si al celebrului CES al anilor 2009-2010.
   Bottom line, cred ca proiectul a primit unda verde de la guvern si toate avizele in altă iepocă, cea a coabitării, iar Parlamentul cu puterea sa suverana a decis dupa paruiala de rigoare din comisiile de specialitate! Neamtul a ramas doar cu promulgarea!

   Reply
   • Mihai Gotiu

    @ geo: care ”păruială” în comisiile de specialitate? luni a fost votată de Senat și marți de Camera Deputaților

    Reply
    • geo

     da,m-am uitat si eu la date, s-au mişcat repede si nici n-au trecut pe la csat. daca va mai amintiti dobritoiu vorbea , ca ministru, despre acest proiect. deci neamtul ramâne cu promulgarea!

     Reply
 6. Nicolae Dorobantu

  – pensia medie in sistemul militar ( 180.000 pensionari include cadrele MApN, Securitatii si MAI) este acum de 2860 lei fara majorarea care se aplica cu aceasta noua lege!!!!
  – pensia medie pentru romani este de 830 lei acum cu o marja de eroare foarte mica !!!!

  Diferenta pensiilor intre romani si „militari” este uriasa, suprapusa cu nesimtirea fara margini de a considera sistemul „militarizat” ca fiind privilegiat, superiori cetatenilor romani care de fapt duc greul in spate, da dimensiunea acestei mizerii fara margini.
  Se poate adauga faptul ca o mare parte dintre acesti pensionari „militarizati” sunt militienii si securistii care au fost organe de represiune efectiva inainte de 22 decembrie 1989 (si dupa acest termen daca ne referim la mineriada din 1990), elemente criminal-infractionale care trebuiau sa ramana fara orice fel de beneficiu din partea statului in schimb se lafaie pe pensii URIASE si isi bat joc efectiv de romani.

  pensiile speciale sunt O MIZERIE

  Reply
  • Kinga

   Da, pensiile militare sunt o mizerie.
   E un stat ce continua sa se mentina prin frica si nu prin dreptate.

   Reply
 7. Kinga

  Am asculat clipul electoral al d-lui MRU in limba maghiara, no offence, insa dl MRU nu vorbeste maghiara. Vorbea ca cineva care nu intelege ce spune.

  Reply
 8. taunul77

  Ce sa te faci cu enteresu’ national din cujatu’ lui Oprea? Cand asta o cere, se voteaza tot felul de sinecuri la privilegiati de care sa beneficieze si cand nu mai sunt in serviciu. Chiar sunt curios cum va motiva Johannis promulgarea acestor aberatii …. Ca nu are cum sa le refuze acum cand MRU i-a fost votat la SIE …

  Reply
 9. angela

  Ar trebui sa fim constienti ca se intampla orice pe langa un guvern condus de in inconstient. Chiar daca nu e in tara duhul lui ii bantuie pe cei dela conducere. Si chiar, unde e de fapt Ponta ? Dece nu apare nici-o poza cu el iesind sau intrand la spital ? Nu se uita si el un pic pe fereastra salonului ? Ce fac paparazzi? Se zice ca e un teatru perfect inceput cu schiopatatul lui Ponta si ca ne va costa mult aceste certificate medicale!!!!!!

  Reply
 10. AlinaMP

  @Kinga. Am auzit. M-au sunat mai multi ziaristi maghiari intre timp. E la el in CV, ca ar sti maghiara.

  Reply
 11. Petru Gheorghiu

  Pensiile speciale reprezinta o mare rusine; acest concept ne duce inapoi in perioada comunista, cand unii erau mai egali ca altii. Din pacate , fara o majoritate puternica de dreapta in viitorul parlament- ales pe baza noilor legi electorale- si mai ales fara complicitati cu UNPR, nu va exista sansa redresarii acestei nedreptati, pe baza unei legi unitare a pensiilor, bazata pe unicul principiu valabil, cel al contributiei personale in timp.

  Reply
 12. papa doc

  Mi-a placut articolul. Opinia mea: astea sunt articolele pe care le vreau de la dvs. si nu vreau sa stiu in ce avion sunteti sau cati ziaristi si analisti v-au sunat.
  Deoarece nu mai sunt acolo de vreo 25 ani as vrea sa stiu ce vor sa faca Iohannis si MRU: sa rupa monopolul serviciilor la tronul Romaniei sau am inteles gresit, am crezut ca si ei sunt parte din servicii insa au idei mai liberale, vor sa aduca societatea civila la masa la care se joaca pocker in Romania? Poate puteti sa dezvoltati asta intr-un articol viitor? Cred ca Bejan de la RL spunea recent ca societatea civila trebuie sa se implice mai mult ca sa contracareze serviciile,ha, ha,ha. Ce era rau cu Monica Macovei, bine inteleg poate n-are charisma sau poate clasa de mijloc din Ro e prea retardata, dar numai 5 la suta??? Cand credeti ca civilii vor conduce Ro, la cum stau lucrurile acum eu cred ca ani lumina.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *