Alina Mungiu-Pippidi

Nu există teză de doctorat validă la o academie militară din România

Cu felicitări Emiliei Șercan pentru timpul investit că să dovedească ceea ce ar trebui să fie evident, dar nu este, câteva axiome:

Nu există teză de doctorat de 138 de pagini sau sub. Numai a lui Cristian Bușoi, tot PNL, europarlamentar, pe care conducerea politică a CNACTDU, în cap cu fostul președinte al Academiei, un domn Vlad, l-a spălat deși comisia de medicină declinase să se pronunțe spunînd că teza nu e nici măcar de medicină. Pe îndrumător, Cristian Vlădescu, nu l-a deranjat nimeni.

Nu există teză validă în Securitate la români, pentru simplul motiv că îndrumătorii de la academiile de securitate- apărare, SRI, etc nu au publicat niciodată un articol peer-reviewed (vedeți Don’t look up dacă nu știți ce e aia). Deci nu sunt calificați să facă doctori pe alții. Am explicat pe larg acum vreo zece ani – [aici].

Relevanța tezei lui Ciucă pentru jobul lui de prim ministru e aceeași ca a lui Ponta, adică zero. Dovedește doar că e parte din sistemul în care îndrumatorul îți dă două lucrări precedente și îți spune „copie și tu de aici și de aici”. Și iată teza! Sigur, arată ipocrizia lui KJ și a liberalilor care urlau la Ponta de nu se mai poate, dar cu realism trebuie spus că era dinainte prezumat, de cînd am văzut că are doctoratul. Să ridice mîna cine credea că PNL e mai bun ca PSD, sau că ofițerii PNL sunt mai buni decît cei ai PSD.

Singura cale de a rezolva vreodată cu impostura este să închidem școlile doctorale unde îndrumătorii nu au publicat niciodată vreo lucrare referată internațională, după cum am mai pledat după ultma ediție a Universităților Curate. Dar dacă nu știați, liberalii sub România Educată (adică Anisie-Câmpeanu) mai au o mare realizare: au spălat școlile doctorale, le-au dat niște recomandări, au găsit și un partener internațional de formă (un coleg din Germania mi-a spus că de cînd se cer parteneri internaționali universitățile din România îl trec în tot felul de comisii doctorale, și nu au bunul simț să traducă măcar în engleză un rezumat sau hârtiile pe care trebuie să le semneze). Ați auzit cumva după acest exercițiu că a pierdut Academia Națională de Apărare dreptul de a mai face doctori? Sau oricine altcineva? Halal Românie educată !

#România cu epoleți


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

40 thoughts on “Nu există teză de doctorat validă la o academie militară din România

  1. Neo

    Lăcomie. De bani, de putere, de recunoaștere, de orice, numiți-le. Ăsta este subtitlul oricărei lucrări de doctorat. Hai, ridicați mâna ăia ofensați.

    Reply
    • Ioan Costea

      Ce „recunoaștere”, sub care-l ascundeți pe copiatorul cu dificultăți de citire și pronunție printre „oricare lucrare de doctorat”? Doar se știe că dl ghinărar Ciucă, în disprețul lui, o făcuse din pu…ră sete de cunoaștere.

      Reply
  2. Rot

    Dacă e așa, atunci să nu le mai spună teze de doctorat, ci lucrare de stagiu post-unuversitar, iar în loc de doctor în știință (care știință?), să se dea titlul de … ce vor ei. În felul ăsta ar putea scăpa de sporul din salariu luat nemeritat și restituit statului deloc, în veacul vecilor, amin. Și unde mai pui că Ciucă l-a executat pe Florin Roman!
    Pe vremuri, astfel de grave pete pe onoarea militară și a familiei se rezolvau cu glonț în (propria) tâmplă. Bineînțeles, trebuia să existe acel suport pe care să se așeze petele.

    (Cel mai probabil, lucrarea e scrisă, ca și-n cazul lui Ponta, de un “negru”. Se vede din grija de a schimba ordinea cuvintelor în propoziții și ordinea propozițiilor în fraze, din micile omisiuni de cuvinte superflue etc. Primul suspect este coordonatorul, care, dacă nu face el, recomandă “negrul”, de obicei.)
    Plus că dl. Ciucă dovedește prin plafonarea prețurilor energiei că nu cunoaște diferența dintre conceptele de securitate națională și Securitate. Iar aceasta din urmă nu iartă o asemenea gafă.
    La pensiile lui speciale, eu aș pleca în Deltă, la pescuit, de prin martie până prin octombrie, fără telefon. (Din octombrie până în martie, mi-aș scrie memoriile, fără înflorituri, fără ascunderea numelor în spatele inițialelor și fără prea multe metafore – ar fi un mod de a sluji adevărul, de care m-aș simți dator.)

    Reply
  3. Banditi in Haina Militara

    Normal.
    Doar Academiile ALEA nu sunt Universitati!
    De zeci de ani se vorbeste – mai ales dupa Academia lui Oprea – despre faptul ca Academiile ALEA nu ar trebui sa aiba dreptul de a include scoli doctorale, iar militaroshii daca sunt avizi de invatatura sa-si sustina doctoratele doar in Univeristatile consacrate la fel ca in toata lumea civilizata, democratica si prospera.
    Apropo, nu degeaba Iohannis a cerut secretizarea, marog, scoaterea din registrul” matricol public a elevilor si studentilor din invatamantul asta… MILITAR. Deoarece respectivii au cu totul alt statut si specific, dupa ce semneaza un soi de contract cu statul, spre deoasebire de restul civililor!
    (interesant va fi insa raspunsul ACADEMIEI si pasii de urmat de dupa primirea raspunsului)

    Reply
  4. Gabriel Rădeanu

    Ceea ce nu spune doamna Mungiu este că plagiatele acestea sunt Corupție “by the book”,pentru că în România doctoratele aduc beneficii salariale legiferate …bugetarilor.
    Adică se pot calcula prejudicii aduse bugetului de stat!
    Eu cred că ar trebui “să ridice mâna sus!” cei care cred că se află în afara corupției generalizate din România pentru a vedea dacă unul la mie depășește cu succes etapa de verificări sumare.
    Dacă scuturăm bine “copacul” Anticorupției toate poamele cad în mocirla corupției… căreia îi aparțin…doar vreo fructă stafidită reușind să populeze înălțimea!
    Din cauza Anticorupției-politica de stat… în România toți boschet(-arii) se cred palmieri in Paradis…

    Reply
  5. Cinicul

    Un articol excelent. O groaza de Mos Teaca au devenit doftori in științe.
    Ironia întregii situații este ca Mos Teaca a cerut comisiei din Universitatea Națională de Aparare “Carol I”, instituția care i-a acordat titlul, sa-i reanalizeze lucrarea de doctorat. Rasul curcilor si nesimțire cat casa. Tocmai cei care i-au dat, la ordin, titlul de dottore sa valideze sa nu plagiatul?
    Cine a avut curiozitatea sa viziteze site-ul acestei Universități va vedea ca Rectorul este Comandant. Măcar rectorul are decenta sa nu-si afiseze un titu de doctor (doar de master la o scoală militara din Washington). Intre conducătorii actuali de doctorat nu toți au titlul de doctor, iar cel care-l au l-au dobândit in cadrul Universitatii Nationale de Aparare “Carol I”!.
    Acum vreo 100 de ani un ofițer nu se putea însura fără aprobarea superiorilor pentru ca nu putea sa aducă in casta militara pe oricine, o prostituata sau o țiganca (da asta era realitatea atunci). Azi ofițerii au ajuns chiar ei prostituate, pentru 15% la salariu, pentru pensii speciale cumulate cu salariul, pentru satisfacerea unui ego supradimensionat, pentru a-si ascunde micimea intelectuală, etc.

    Reply
  6. Bogdan

    Primul semn de impostura este faptul ca nu se semneaza/prezinta cu Dr Ciuca, sau ponta sau oricine altcineva. Toata viata lor academica au copiat comentarii la Ion, și acum sunt doctori. Elena nu a murit. Elena s-a transformat în niște eleni mai mici. Trăiască Academician doctor inginer politicianul roman. Nu știe niciunul sa lege o fraza dar se dau doctori.

    Reply
  7. Laur22

    Grămada cere vârf

    De ce, de ce, de ce ?
    De ce vă amestecați în această campanie ?
    Dvs ați scris despre frauda numită studii de securiate nu de azi de ieri și nu cred că o să vă opriți de mâine încolo. Atunci de ce ați simțit nevoia să vă amestecați în campania la ordin a lui “tovarășul gradul” rămas mofluz din noua împărțire a carților ?
    Și prin această amestecare să dați impresia că toată, da absolut toată presa e mofluză că a ramas Ciolos cu partidul pe dinafara ciolanului. Și nu ma refer exclusiv la cazul ăsta la hahahaha “doctoratul” eroului din Kandahar. Mă refer la un principiu.
    Mă refer la grămada cere vârf.
    De ce ?

    Nu de alta da această practică, acest grămada cere vârf se vede de dinafara cum să zic eu ca să nu jignesc. Ca o lesă în gâtul presei de atac. Ca o servită pe firul scurt pe care toate oficinele trebuie să o difuzeze întocmai și la timp. De ce toți trebue sa vorbim deodată despre același lucru ?
    De, de ce, de ce ?
    Uite pe vremuri făce-am o chestie care mă amuza teribil.

    Zapam între CNN shi BBC International și culmea nu simțe-am nici-o diferență .
    Aceiași știre se scurgea în cannon de pe un canal pe celălalt.
    Eu ca privitor ce sa cred despre asta ?

    Și de aceea le zic celor din presa de atac : “mai răsfirați băieți mai răsfirați ”.

    Altminteri da așa este Ciucă este “al nostru” mai precis – AL LOR.
    Ei minune de parcă Comisarul European pentru Agricultură Dacian Cioloș ar fi lucrat la BXL în folosul agriculturii romanești. Se poate chiar măsura cui a folosit Cioloș la Agricultura Europeana ca Romaniei nu prea i-a folosit.
    Ei și asta nu e tot că uite acum Cioloș II cu fustă strike back, că uite Adina Valean comisarul de la trasporturi urmează să îi îngroape pe transportatorii români care făceau bani în Europa..
    Da asta cu al nostru – al lor e o altă problemă acuma hai să ne ocupăm de : “grămada cere varf”
    De, de ce, de ce ?
    PS poate puteți să repostați articolul ăla în care va întrebați de scolile de ofițeri britanice nu sunt institude de învățământ superior câtă vreme cele din Franța sunt și cel din România trebuie să fie. De aici shi scolile doctorale.
    Ăla e un articol peren , ăsta …… mneah.

    Reply
  8. Arion Iulian

    Personalul militar si cel conex in care sunt utilizate gradele militare sau echivalente, sunt functionari publici. Nu au activitate pofesionala stiintifica. Nu trebuie admisa scoala doctorala pentru aceste categorii. Nu detin titlul de doctor si nu am un interes personal.

    Reply
  9. Catalin

    Chestia amuzanta e cea cu masterul facut dupa doctorat. Restul … not so much.

    Ar trebui inchise scolile doctorale ale institutiilor militarizate si eliminat doctoratul din baremurile de promovare ale tuturor institutiilor de forta. Nu au absolut nici un sens, nu ai cum sa scrii ceva original in ele decat in situatia in care analizezi campaniile militare ale lui Napoleon sau Hannibal sau tehnici de otravire a fantanilor si incendiere a holdelor in principatele romane, sec. XV-XVIII.

    Reply
  10. Mircea Ordean

    Toate cele de care pomeniți mai sus se numesc realitate.
    Probabil ea se va schimba doar cind vom îndepărta de ele (altminteri inuman!) nedormitele noastre bine, din viata de zi cu zi.

    Reply
  11. Seicaru

    Din păcate pentru noi, aveți dreptate, doamnă Pippidi! Dar șanse de salvare a societății românești nu cred că mai există! Ce impact au observațiile dumneavoastră sau ale altor intelectuali asupra celor ce guvernează? Niciunul! Parcă îi văd rânjind, atunci când aud despre ceea ce susțneți dumneavoastră sau cei ca dumneavoastră (că de citit nici măcar nu se obosesc să o facă – din varii motive: nu vor sau nu înțeleg.) Suntem bolnavi de corupție până în cea mai intimă celulă a organismului nostru sau suntem incapabili de a mai face ceva. Grija zilei de mâine, frica de marginalizare, teama transformată în spaimă au paralizat orice intenție de atitudine! Nu mai înțelegem că avem posibilitatea votului, iar oamenii au dreptate să se îndoiască de votul lor pentru că speranța lor va fi deturnată de niște politicieni imorali, rapaci care nu se vor sătura niciodată. Nu mai avem cale de vindecare. Și totuși, puțină satisfacție ne mai rămâne, citind analizele unora dintre intelectuali. Doar atâta speranță ne-a rămas: că ideile noastre sunt validate de oameni cu deschidere.

    Reply
  12. RADU Adrian George

    Va recomand “Über den zweiten Hauptsatz der mechanischen Wärmetheorie”, teza de doctorat a lui Max Planck, 32 de padini… O gasiti la https://edoc.hu-berlin.de/bitstream/handle/18452/734/planck.pdf?sequence=1&isAllowed=y
    Numaratul paginilor tezelor de doctorat este un obicei autohton, prost, bineinteles.
    Exista in lume universitati in care teza consta in “asamblarea” conform regulilor de redactare, a trei/patru articole publicate in jurnale prestigioase, scrise de doctorand sub indrumarea conducatorului de doctorat.
    Succes…

    Reply
  13. Observator

    E vorba de decăderea școlii românești, odată cu întreaga societate.

    Înainte de ’89 erau regiuni compacte în țară în care, învățământul fiind obligatoriu, profesorii de liceu erau sancționați pentru orice corigent sau repetent. Urmarea? Treceau de milă, de silă pe toți elevii, dându-le nota 5 pe bandă rulantă. S-a suprimat astfel caracterul selectiv al învățământului și s-a instituit mediocritatea cu diplomă de bacalaureat.

    După ’89 fenomenul a continuat, la o treaptă mai înaltă și a cuprins învățământul superior: SRL-uri, răsărite peste noapte, de la Târgoviște în Botoșani și de la Sibiu la Gura Honț au năpădit țară, s-au denumit, cu de la sine putere Universități (ecologiste, americane, bio-, eco- sau mai știe eu cum) păstrând însă aceeași atitudine fundamentală: “trece-i dragă, de data asta, nu din obligație ci din motivație”, că doar sunt plătitori. Cu exigența și selecția universitară aveau în comun precum frecția Diana la piciorul de lemn.

    Școlile doctorale au avut menirea de a atârna un merit și o diploma la fel de găunoasă precum baza din care se făcea selecția. Care de fapt a încetat să mai fie o selecție, transformându-se într-un exercițiu de înregistrare. Analfabeți funcționali, care beneficiaseră anterior de titluri nemeritate, au găsit prilejul să-și mai atârne o diplomă la colecția de trofee strânse cu asiduitate.

    Ce nu s-au gândit a fost că se va mai și verifica vreo dată. Așa au apărut scandalurile de plagiat total (Ponta) sau tolerat (Kövesi). Chestiunea cu decizia înțelepților în cazul Kövesi îmi aduce în minte butada cu femeia puțin însărcinată (dar numai puțin)…

    Având în vedere amploarea fenomenului, mă astept ca presiunea să fie atât de mare, încât să se schimbe regulile de citare, iar plagiatul să fie denumit eufemistic “valorizarea superioara a cercetării anterioare” respectiv să fie considerat perfect legitim.

    Atunci putem sa spunem ca lumina a fost definitiv stinsă în învățământul românesc. Suntem pe calea fără de întoarcere…

    Reply
  14. Bozo

    Foarte corect, nu Ciuca este vinovat, este posibil ca el sa-si fi facut teza de doctorat in conformitate cu cerintele faimoasei universitati de aparare.
    Insa el e doar un beneficiar al sistemului de degradare intentionata a invatamantului romanesc pentru a permite celor mai putin dotati sa fie egali cu cei ce studiaza si obtin diplome pe merit.

    Sunt prea multe scoli doctorale pentru politicieni si smecheri care ar trebui re-evaluate si inchise daca se dovedeste ca produc maculatura si diplome fara valoare.
    Mai mult, ar trebui re-evaluate si multele universitati particulare si cele de stat infiintate in mod discutabil dupa 1990.
    Dar asta ar insemna ca jumatate din detinatorii de diplome de studii superioare vor ramane doar absolventi de liceu si asta nu se poate pentru ca mare parte din ei sunt salariati in zone caldute.
    Batalia este deja pierduta, sistemul de valori este deja rasturnat iar invatamantul a devenit o masina de facut CVuri politice.

    Reply
  15. nicolaie apolzan

    PLAGIAT CIUCA
    Tejgheaua plagiatelor
    Dl Ciuca stie exact cat a plagiat in lucrare,si daca are demnitate,ceea ce n-a avut mitomanul de Ponta,si pt.a nu fi comparat cu acest obraznic cu zambet batjocoritor cat ce deschide gura,dansu conform Fisei postului ;poate desfiinta “mizeria plagiatelor”anuland prin OUG indemnizatia acordata doctorilor de carton,astfel n-o sa se mai inghesuie nimeni la doctorate ,si un articol expres in OUG sa se recupereze furtul din buget,fiind sume astronomice.

    Reply
  16. Jean

    RC ar putea găzdui o secțiune cu teze de doctorat ale politicienilor și demnitarilor statului român? Ar putea fi o inițitivă #eunu sau #nuamplagiat … Emanuel Ungureanu, de la USR, cred că și-a publicat-o pe fb.

    Reply
  17. Radu Dan Radacina

    Apreciez curajul doamnei de a spune adevarul despre scoala doctorala din Romania in general.
    Ce ne tot fandosim si ne ofuscam, ca sa obtii un doctorat real trebuie sa studiezi si sa cercetezi, nu e ca si obtinerea unui grad in armata ….
    Doctoratul e mult mai mult decat o hartie si un titlu pe cartea de vizita….
    In tara unde se fabrica orice document, unde nici macar in situatie de urgenta medicala nesimtitii nu se opresc in a falsifica documente , unde notarii falsifica , cei care ar trebui sa ateste autenticitatea…..
    Ca e Covid sau ca nu e Covid, asta e o tema; insa sa falsifici adeverinte medicale este mai grav decat sa falsifici permise de conducere (eliberarea pe spaga se considera si ea falsificare). Credeti ca daca pandemia ar fi de Ebola, falsificatorii ar vedea vreo diferenta?
    Problema noastra, a celor care lucram in strainatate in mediul tehnic si academic, este ca suntem priviti la gramada cu “doctoranzii” din tara si asta ne prejudiciaza imaginea.
    Aici nu vorbim de saracie sau mostenirea trecutului, ci de mentalitate de infractor…..

    Reply
  18. Ionescu Traian

    Pornind de la titlul “Nu există teză de doctorat validă la o academie militară din România”, autoarea include sau nu include în subiectul articolului Academia Tehnică Militară Ferdinand I ?

    Reply
    • Zev

      Traian, desi nu o spune explicit, nu cred. Institutii gen Academia Tehnica Militara, Institutul Medico-Militar sunt complet diferite. Cred ca nici nu ai avea nevoie sa te uiti pe sigla de pe diploma de doctor – daca apare un subiect care evident cere pricepere si cunostinte intr-un domeniu stiintific definit, e ok. Daca vezi ceva ‘fluffy’ gen “Provocarile de securitate nationala in contextul globalizarii – prezent si viitor’ sau ceva similar, devine clar cu ce avem de-aface. Micii de ei, von Moltke si Klausevitzi moderni, cum le “vad” ei pe toate.

      Reply
      • Laur22

        @Zev

        dragii mei hastagicieni , useristi , pluseristi bashicatzi pe doctoratele de securiatate obtzinute la scolile de “t’oarșu gradu”

        Doar o intrebare pe fond de fapt doua.
        Policy – sau cum sa faci o politica – poate fi un subiect de doctorat ?

        Ca daca Istoria poate fi subiect de doctorat, sociologia poate fi subiect de doctorat, economia poate fi subiect de doctorat deși ipochimenii ce scriu respectivele doctoarate nu au făcut vreodata istorie , nu au condus vreodata ori trezit sentimente puternice in mari grupri de oameni ori nu au facut vreodata vre-o economie sa cresca or sa scada deci experientza lor hand=s on e nula atunci de ce policy-ul nu poate fi subiect de doctorat?
        Și dacă policy -ul e doctorabil (vezi cazul Profesoarei activist Alina Mungiu Pippidi care e profesor la scoala de public policy & governance ) atunci unde trebuie predată țesătura de discipline care ar putea sa vina in slujba acestei practici ?

        Problema Aline shi de unde conflictul sau frontal cu mediul “cacademic” de la noi e că ea consideră că singurul public policy serios se poate face numai in școli de tipul fostului Stefan Gheorghiu actualul SNSPA cate vreme establismenul nostru de securitate catre și-au creat un stat în statul român și și-a creat scoala de doctori ori ingineri cu epoletzi deorece cei civili le cam puțeau cred ca și la scolile de sefi (creatori de politici de stat ) e nevoie de epoletzi deorece nu așa macroeconomia, ori contabilitatea analitica ori six sigma ori continous improvement ori ori ori au nu asha variante de securiate diferite de cele civile.

        Ori pe moment aceste injghebari militare sunt in cele mai bun caz niste postliceale și nici pe departe niste institute academice care sa fie capabile sa efectueze cercetare .

        Da exista o asa nevoie ca nevoia de a întzelege strategia unui conflict.
        De a sti cum sa duci lupta pentru a exploata la maxim puctele tari care îți sunt la dispoziztie.
        Și da acest lucru se preda extrem de prost la facultațile de istorie ori la SNSPA.
        Deci da ar fi nevoie de o scoala de policy în care studenții să învețe cum s-a cladit un imperiu și cum se poate operaționaliza azi aici acum respectivul imperiu.
        Ca deși în trecut imperiile s-au facut și în absența unor asemenea școli poate că în părezent le putem face ceva mai bine dacă am învața ceva din erorile trecutului.

        Acuma sub ce pălarie sa fie o asemenea scoală, mda e discutabil.
        Alternativa la actualele scoli postliceale ale armate or ia serviciilor secrete așa cum s- a intrupat ea in SNSPA nu pare sa convingă pe multa lume.

        Iar rădăcina răului in Ro în acestă problemă stă în securizarea posturilor prin studii ori doctorate fantomă.

        A pune ca și punctaj în ocuparea unor posturi la stat deținerea unui doctorat a creat o presiune pentru crearea respectivelor doctorate, presiune care a dus la puirea actualelor scolilor doctorale care au ca singur scop practic securizarea unor posturi la stat deoarece “cercetarea” desfașurată în respectivele scoli doctorale nu interesează și nu impresionează pe nimeni.

        Și da există hahaha asemenea chestii ca “provocari de securitate”.
        Dovada o face declarația fostului sef al SIE cum ca nu ne vor ocupa rușii deorece ne-a ocupat deja capitalul olandez și austriac. https://www.stiripesurse.ro/un-fost-sef-sie-explica-rolul-romaniei-in-criza-ucraina-rusia-suntem-prea-mici-nu-cred-ca-vom-fi_2196030.html
        Imaginați-va doar un fost sef CIA / Mosad /MI6 zicând despre USA / Israel / UK “nu cred că vom fi predați Rusiei. Suntem prea mici în acest joc. Nu prea mai avem ce ceda. Pământul românesc e vândut, pe Transilvania și Banat este pe zona Olanda-Austria, iar Muntenia este pe zona Orient.”

        Și aștia – ĂȘTIA sunt patrioții noștri de profesie . Aștia au codus SIE.
        Aștia ne-au făcut , ne fac și daca nu-i oprin vom continua să ne faca nouă țara în care trăim.

        Oare n-ar trebui mai îmtîi sa ne gândim pentru ca mai apoi să ne și facem o țară mai mișto decât atît ?

        (de ce sunt cei del al SRI -SIE patrioți de profesie ? intrebații pe cei din CIA care la întrebarea : what are you ? respund inevitabil : I am a patriot .Asta e ,spionii sunt patrioți de profesie)

        Culmea că nici-un jurnalist la întrebarea tu ce esti nu respund : eu sunt un patriot.
        Deși ce bine ar fi să fie printre altele și patrioți .

        Reply
    • secretzei

      NU au nevoie de DOCTORATE ca sa inveteze si sa cerceteze chestii care oricum sunt SECRET MILITAR pana la loc comanda, cand dupa un numar de ani sunt date uzului civil!
      (le-ar ajunge Brevetul de inventi, de dupa intrarea lor in folosinta publica)
      Interesant e ca in SUA firmele private fac astfel de crecetari si inovtatii – firme cu un caracter si statut special, e adevarat – mai rar statul, prin ai sai militari ANGAJATI!

      Reply
      • errDelybeyRut

        Au nevoie de DOCTORATE pentru cei cu stea in frunte care trebuie musai sa conduca STATUL cel mai sarac, inapoiat si fara viitor din UE – pentru a eluda o ierarhie militara si statala CORECTA, care sa reflecte VALOAREA celui pus in frunte/ la comanda, la fel cum au facut dintotdeauna, sabotand statul.
        (vezi armata romana in WW1, cat de pregatita era ea dupa mai bine de 2 ani de NEUTRALITATE – nici haine n-avea!
        Iata si de ce toti din jurul nostru au echipamente si armament mai performant decat al nostru – in afara de albanezi si bulgaroi, desigur, dar nu se stie niciodata de mom ce albanezii ne-au batut la fotbal – iata de ce Rusia/ israel a depasit USA la diverse sys de armament! (parte, pentru ca US toaca jdemiliarde, efectiv, in timp ce altii chiar cerceteaza, inoveaza si creaza noi sys performante de armament…

        Reply
  19. Marc

    Jos pălăria pentru acest articol!
    Totuși am o nedumerire, indicativul prezent al verbului „a copia” e „copie”, nu „copiază”? Întreb eu, inginer, nu filolog.

    Reply
  20. Cristian E.

    Sa ne aducem aminte de generalul Oprea, cu teza de doctorat plagiata desi el insusi era conducator de doctorate…

    Reply
  21. Yorick

    Așa e. Probabil că avem cei mai mulți doctoranzi la mia de locuitori. Evident frauduloși. După tsunamiul de licențiați in drept, in fapt o maree de analfabeți produsă de universitățile cu plata și de corupția din licențiere care a lansat pe piață juriști și avocate injectate cu botox și mult tupeu, iată mișelia a ajuns la cel mai înalt nivel al statului. Din păcate doamna predicați in desert pentru că vorba aia caravana trece mai departe.

    Reply
  22. profu' retardat

    A existat o teza de doctorat de numai 28 de pagini. Este vorba despre teza de doctorat a matematicianului John Forbes Nash, laureat al premiului Nobel pentru economie.
    Este dureros sa vezi scoli doctorale unde conducatorii de doctorat nu au nicio publicatie vizibila in Web of Science Core Collection. Intr-o tara normala, acesti indivizi nu pot fi nici macar conferentiari, dar la noi sunt profesori univeristari, conducatori de doctorate sau membrii in comisiile de specialitate. Asfel de indivizi sunt cei care au elaborat criteriile pentru promovarii si pentru acordarea titlului de doctor. Am ajuns in situatia ca, persoane cu publicatii respectabile, sa le fie rusine sa spuna ca au titlul de doctor, deoarece se tem sa nu fie privite cu suspiciune. Lasa, stim noi cum se obtin doctoratele in Romania!.

    Reply
  23. Un cercetator

    Plagiatul in forme grosiere sau subtile exista in tot mediul universitar si de cercetare. Lucrari din institutele de cercetare, academice ori nu, ele devin parti din teze de doctorat. In mediul universitar, parti din diferite proiecte de cercetare devin parti pentru teze. Ele sunt puse la dispozitia celor care platesc cel mai bine sau ofera alte avantaje, inclusiv avansari pe functii. Exceptii sunt tezele care au la baza munca autorilor, circa 10/15% din totalul tezelor de dupa 1990.

    Reply
  24. bunul samaritean

    Fara doar si poate unele dintre Tezele de Doctorat pot fi parte a unui fenomen numit de noi toti Plagiat .Cumva ,totul este plagiat pe aceasta lume sau are in componenta o forma de inspiratie ca si continuare a unor lucruri deja cunoscute dar insuficient aratate ca si cunostere . Este evident ca nu toate tezele de doctorat din Romania sunt plagiate in sensul respectarii legilor aflate in exercitiu la data publicarii Tezei de Doctorat .Este evident ca nu putem generaliza .Fiecare Teza de Doctorat are specificul ei , atasat , studiului persoanei ce este admisa ca Doctorand . Este o lunga discutie cu referire la cine sunt cei care pot fi indrumatorii acestor doctoranzi .Vorbind, doar din perspectiva legilor in vigoare, observam cu usurinta diferentele legislative ce incadrau legal in 2003 (anul aparitiei texei actualului Premier ) modalitatile de obtinere a unui astfel de demers transformat in final in Teza de Doctorat .Specificul Tezei de doctorat , in cazul Premierului , este evident si daca Premierul nu a facut decit sa respecte legile aflate in portofoliu la data aparitiei tezei nimic nu ii este imputabil ,ba mai degraba trebuie apreciata strictetea respectarii unor legi . Zicerea referitoare la ceea ce unii contesta ca si nivel stiintific al Tezei in cauza este greu de prezentat ,ca adevar, de catre un nonspecialist in domeniu , mai ales ca Premierul ne-a arat cum Teza sa contine experienta unei vieti militare ce nu este la indemina oricui .Ceva trebuie schimbat si daca Premierul va incepe sa faca asta , in cazul in care nimic nu ii este imputabil legal , atunci putem vorbi de tot ceea ce textul ne spune cu acuratete si ca perspectiva de respectat corect .Din cele aparute in presa si din declaratiile Premierului (ar fi inadmisibil ca Premierul sa minta ) reprosurile pot fi binevenite doar ca parte a nevoii de schimbare a procedurilor de obtinere a unei Teze de Doctorat . Mie imi pare ca totul merge in directia aparitiei unor schimbari si aparitiei unei noi formule de reglementare a subiectului in cauza. Premierul fiind cel care va solicita nevoia de aparitie a acestor noi reglementari .Sa nu ne grabim si sa aruncam „gunoiul” pe geam in capul trecatorilor atita timp cit inca nu avem in fata decizia organismelor statale abilitate in a ne arata existenta sau nonexistenta unui plagiat evident in acest caz .Totul trebuie raportat la legile anului 2003 . Sunt absolut convins ca o schimbare in acest domeniu este obligatorie si necesara si textul supus dezbaterii chiar ne arata doua modalitati prin care se poate face asta .Vremea plagiatelor evidente a trecut deja .

    Reply
  25. Ioan Costea

    Școlile de ofițeri nu-s îndreptățite să se numească „universități”, darmite „academii”. Deci nici să dea doctorate. Cursanții lor să învețe să tragă cu pușca, care nu e contribuție științifică.

    Reply
  26. Amalia Gyemant

    Stimata d-na. Mungiu, va primiți. D-na Șerban nu a prezentat conținutul paginilor incriminate. Cele 138 de pagini erau însoțite de alte peste 200 de pagini anexe. După toate probabilitățile, acelea erau tabele, grafice, schițe și hărți, adică corpul propriu-zis al tezei, pe care d-na Șerban l-a ignorat cu gratie. În schimb a fost foarte preocupata de existenta ghilimelele. Cred ca dvs. Spre deosebire de d-na Șerban, aveți un mult mai vast exercițiu al lucrărilor științifice, ca să nu știți ca exista mai multe forme de a face referințe, inafara de citarea scolareasca. Înainte de a declara pe cineva, oricine, plagiator, ar trebui citita lucrarea.

    Reply
    • Ce simpatic și deștept e șefu' !

      1) Corpul propriu-zis al tezei sunt anexele? WTF!
      2) Ați citit teza dlui Ciucă?
      3) Nu există 36 de modalități de a “face referințe”.
      4) Ia mai trollați, măi! Hăăăăăăăăăăăăăăiiiii!

      Reply
  27. Adrian G.R.

    Referitor la articolul precedent, cand n-au mintit rusii? Cand ii promiteau lui Dimitrie Cantemir marea cu sarea? Cand au semnat declaratia de la Helsinki a drepturilor omului? Cand au promis returnarea tezaurului? Ma opresc, e vorba de articolul precedent…

    Despre articolul acesta, incerc sa va “luminez” in privinta evaluarii unei teze de doctorat dupa numarul de pagini, criteriu valabil doar in Romania! Cel mai “la indemana” exemplu este teza de doctorat a lui Max Planck (laureat al premiului Nobel pentru fizica), teza intitulata “Über den zweiten Hauptsatz der mechanischen Wärmetheorie” sustinuta in 1879, teza de 32 de pagini!

    Reply
  28. apulensis

    Foarte corect.
    E greu de inteles pentru cineva dinafara cum de adevaratii universitari inghit escrocheria cu “academiile” cu epoleti, dar nu numai, ci si fabricile private de doctori pe banda rulanta (contra cost, se intelege).
    Desi uitandu-ne la cazul unuia ca Tudorel Toader, fost ministru al justitiei, tot un iesean si tot un universitar, avem un inceput de explicatie.

    Reply
  29. Andrew

    Sunt de acord cu cele exprimate in articol, dar am totusi un amendament. Prima axioma enuntata este falsa. Matematicianul John Nash a obtinut doctoratul la Princeton cu o teza de 26 de pagini:

    https://library.princeton.edu/special-collections/sites/default/files/Non-Cooperative_Games_Nash.pdf

    Nu e un caz singular, dar suficient pentru demonstratie. Suspectez ca prima axioma devine adevarata daca e restransa la cazul doctoratelor din sfera umanista: istorie, literatura, arta, stiinte politice, etc.

    Reply
    • Dumitru

      E vorba de doctoratele in “stiinte sociale” si in “discipline umaniste”, nu de cele in stiinte exacte. Si mai e o chestie. Frauda in domeniile astea nu e o specificitate romaneasca. Specificitatea in Romania este aspectul securist. Insa frauda intelectuala nu e. Sunt domenii intregi gen “gender studies”, “anti-racism, diversity, and inclusion” care sunt pseudostiinte, super-finantate si care produc numai politruci.

      Reply
  30. AlinaMP

    @Andrew, Dumitru. Chiar asa. Sunt doctorate in stiinte unde nu se scrie deloc, doar formule. Nu e cazul studiilor de Securitate sau analog. Ca veni vorba, daca dna Anisie nu retragea ordinul de ministru cu numirea CNACTDU de anul trecut acuma eram in comisia care judeca teza generalului Ciuca. Toata modificarea s- a facut ca sa avem comisia de stiinte politice spaland doctorate militare, si evident ca desi iesisem in capul lstei la selectie singurul numel eliminat a fost al meau. Sa fim optimisti si sa speram ca membrii comisiei care au ramas si in al doilea ordin al ministrului vor da dovada de curaj si integritate. Ar putea exista un raspuns la chestia asta cu Ciunca in 2 zile.
    Celor care se ingrijoreaza ca avem razboi si noi ne ocupam de prostii: da, ne simtim foarte siguri cu generali impostori la razboi. Ia s apunem toti plagiatorii astia in linia intai.

    Reply
  31. Gabriel Rădeanu

    “Adevărul” trist și “edificator” al “revelațiilor jurnalistice șocante” sunt trimise în derizoriu de răspunsul “contra-intuitiv” onest (fără umbră de “manipulare politică” a “inculpatului”!…. acela că a respectat “standardele conceptului”…la care eu personal “aqui-esez” fără nicio reticență…deoarece nimeni nu știe “aprioric” standardele doctorale…în afara celui care oferă statutul de doctorand.
    Adică eu nu consider că responsabilitatea principală aparține “ordonatorului”…NU…beneficiarului!

    Reply
  32. Gabriel Rădeanu

    Vă rog sa mă scuzați…”apropo” de generalul Ciucă! Vinovații principali sunt în sistem și au fost dintotdeauna,deoarece “sub o formă sau alta” îi respectăm, îi valorizăm,sau… îi “folosim” discreționar!
    “Teoria” că Rusia “agresează”România este o prostie …deoarece Maia Sandu nu ar fi fost niciodată președinte!
    Dacă “politic” nu înțelegeți asta…no comment!?!

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *