Maria-Magdalena Dincă

,,Nu avem buget”

„Nu avem buget” este propoziția care m-a urmărit mult timp în viață. Este de fapt o propoziție pe care mulți dintre noi o folosim pentru a ne găsi scuze, când de fapt ar trebui să găsim soluții pentru a dispune de acel buget. Am crezut că am scăpat de această expresie, însă astăzi am reîntâlnit-o în discuția despre burse avută cu domnișoara director a Școlii Gimnaziale Stâlpu.

Bursele școlare reprezintă un drept al elevilor asigurat prin Legea educației naționale nr. 1/2011 și oferă tinerilor șanse egale la educație. Acest drept este încălcat în Școala Gimnazială Stâlpu din județul Buzău, exact pe fondul propoziției mai sus menționate: „Nu avem buget”. De aceea se acordă premii la sfârșitul fiecărui an școlar elevilor merituoși, premii pe care ei le denumesc burse. Se prea poate ca ei să nu înțeleagă diferența dintre burse și premii, dar dacă era așa mai invocau motivul lipsei de fonduri? Cu toate acestea, mă simt obligată să menționez diferența dintre cele două: premiile sunt facultative și ocazionale, pe când bursele sunt lunare și obligatorii. Probabil ei se ghidează după vorba românului: „decât deloc, mai bine ceva”.

O surpriză de care am avut parte este aceea de a afla de la domnișoara director că se acordă și burse sociale, bineînțeles și acestea fiind semestriale sau anuale în funcție de buget. De ce a fost o surpriză? Deoarece ca și mine, nici primăria nu știa că se acordă așa zisele burse sociale . De fapt, nu există nicio Hotărâre de Consiliu Local prin care se aprobă cuantumul unei burse sociale și numărul elevilor care pot beneficia de acestea. Colac peste pupăză, am aflat că atunci când eram elevă la școala din sat am fost propusă pentru a obține bursă socială, însă aparent părinții mei nu au fost de acord. Părinții mei au negat existența acestui dialog între dânșii și școală ceea ce mă face să cred că ceva misterios se întâmplă în școala din Stâlpu. Cum este posibil așa ceva? Cum am putut fi nominalizată pentru bursă socială, când ei nu știu ce venituri aveau părinții mei? Nu este deloc dubios.

Ce se întâmplă oare cu așa zisele burse sociale din Școala Gimnazială Stâlpu? Care sunt criteriile pe baza cărora se acordă aceste burse? Câți elevi au beneficiat cu adevărat de ele? Acestea sunt întrebările pe care le voi adresa școlii printr-o cerere în baza legii nr. 544/2001.

Maria-Magdalena Dincă este o tânără de 23 de ani din comuna Stâlpu, județul Buzău. Participantă în cadrul Acceleratorului de implicare civică pentru tineri, proiect organizat de Societatea Academică din România, în parteneriat cu Asociația pentru Dezvoltare Activă, aceasta își dorește să contribuie la modernizarea educației din comunitatea ei.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *