Cristian Ghingheș

Noul trend electoral: premii pentru elevi în localitățile unde nu există burse. Cazul Hârșova este emblematic

O mare confuzie se face între premiile acordate elevilor din an în Paști de autoritățile locale pe de o parte și bursele lunare și obligatorii care ar trebui aprobate și date elevilor fără drept de apel, așa cum scrie în Legea educației la articolul 82, pe de altă parte. Iar primarii mizează pe această confuzie și nu ratează nicio ocazie, mai ales la finalul anului școlar și în perioadele electorale, să arunce cu premii în bani pentru cei mai merituoși elevi.

Pe fond nu e nimic rău să premiezi performanța, dar propaganda politică este cea dezgustătoare. Și cu atât mai enervant este să vezi cum bagă capul în poză niște politicieni care nu au niciun merit pentru rezultatele respectivilor elevi când exact acei politicieni, primari sau viceprimari, refuză să aplice legea și să acorde burse elevilor care învață în localitate.

Iar un astfel de exemplu negativ avem la Hârșova, în județul Constanța, unde primarul Viorel Ionescu are tot felul de ieșiri pe Facebook, dar nici cu hotărârea instanței pe masă nu are de gând să dea burse elevilor din orașul pe care vremelnic în conduce. În schimb, se laudă cu niște premii modice și cu câteva materiale inscripționate cu numele său pe care le-a acordat elevilor cu rezultate deosebite din localitate.

În realitate, copiii nu au primit un trofeu cu numele primarului ca șef de promoție, așa cum încearcă în mod grosolan să insinueze acest biet om, părăsit de bunul simț. Copiii au primit suma de 300 de lei, diplome, trofee, pixuri și agende, toate inscripționate cu instituția și cel care a organizat o astfel de festivitate, așa cum se practică peste tot. – Viorel Ionescu, primarul orașului Hârșova

Asociația Elevilor din Constanța a dat în judecată orașul Hârșova și a reușit să oblige primarul și Consiliul Local în instanță să adopte o hotărâre prin care să fie stabilite cuantumul şi numărul burselor care urmează să fie acordate elevilor înmatriculaţi la unităţile de învăţământ preuniversitar de stat de pe raza teritorială a comunei Hârşova.

Ca detaliu, am citit unul dintre argumentele invocate de Primăria Hârșova în hotârârea Tribunalului Constanța și vă spun sincer că m-am prăpădit de râs: deși au solicitat de mai multe ori unităților de învățământ de pe raza administrativă a Orașului Hârșova precizarea criteriilor specifice stabilite de Consiliul de Administrație al unităților de învățământ, acestea nu le-au comunicat.

Numai că, surpriză, chiar și fără să aibă dreptate, primarul a făcut recurs la Curtea de Apel Constanța ca să se războiască cu elevii până în pânzele albe. Timp în care, desigur, mimează grija pe care o are pentru recunoașterea eforturilor elevilor.

Vom continua să arătăm ipocrizia autorităților locale și să scoatem în evidență, pe lângă exemplele de bună practică, și situațiile de așa nu, parte a proiectului Școli curate ce vizează buna guvernare și finanțarea adecvată a învâțământului la nivel local.

Așteptăm exemple și detalii din comunitățile voastre fie în comentarii, fie pe contact@romaniacurata.ro


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

One thought on “Noul trend electoral: premii pentru elevi în localitățile unde nu există burse. Cazul Hârșova este emblematic

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *