Vasile Ernu

Noua clasă politică – stilul porcuşorul isteric şi agresiv

Politica este despre putere nu despre morală şi îngeri. Cei cu morala şi puritatea merg la biserică sau la mănăstiri intelectuale zen. Cînd în politică se vorbeşte prea mult despre oameni puri şi curaţi asta e un semn rău: se anunţă multă violenţă. Tot secolul XX e un bun sfetnic – partidele puriste au fost cele mai violente.

Politica este despre negocierea puterii. Negocierea se face prin compromisuri – ceva profund impur. Dar aceste “minciuni politice” reduc din violenţă şi fac viaţa puţin mai accesibilă. Oamenii nu vor în rai: oamenii vor acces decent la resurse şi mai puţină violenţă şi isterie.

Noua clasă politică se deosebește de cea veche prin acest nou tip de discurs purist şi populist. Acceptabil pînă la un punct. El este justificat ca formă de reacţie la stilul clasei politice vechi care e caracterizată printr-un soi de monopol asupra resurselor în defavoarea bunului public, interesului comun – acapararea statului de către o neoboerime parvenită şi hrăpăreaţă.

Din păcate politică noii clase politice nu e anunțată ca o spargere a acestui monopol ci ca o formă de înlocuire a acestui monopol. Adică ni se promite că monopolul asupra resurselor nu va mai aparţine “oamenilor răi” ci “oamenilor buni şi corecţi”. Şi asta ni se transmite într-o formă foarte agresivă, isterică.

Dacă “porcuşorul vechi politic” era unul tipic căruia îi plăcea să pape tot şi să se tăvălească în noroi, “porcuşorul politic nou” e curat, cu costum scump impecabil dar isteric. Aproape imposibil de polemizat şi discutat cu el. Mă tem că nici între ei nu pot discuta – se mănîncă între ei noaptea.

Ceva de genul bancurilor cu Porcuşorul agresiv şi isteric – poate cea mai bună serie de bancuri postcomuniste care cumva configurează spiritul timpului.

Îl întrebi de agenda politică şi el îţi răspunde ca în bancul cu biletul de la CFR.
– Vreau un bilet dus-întors!
– Pînă unde, purceluşule?
– Pînă aici!!!!

Dacă eşti de altă culoare politică e jale mare.

Porcuşorul agresiv în autobuzul politic. O batranică psd-istă îi spune:
– Nu va supărați, domnule porcuşor, închideți va rog geamul că e frig afară.
Porcușorul trântește geamul:
– M..uie PSD – acum e cald afară?

Despre alternative cam aşa se discută:
Porcușorul agresiv intră în alimentara politică.
-Carne de porc aveți?
-Din păcate nu avem.
-Dar eu ce sunt?!

Despre proiecte de viitor:
– Ce faci acolo, porcușorule?
– Mănânc vişine!!
– Măi porcuşorule, ăla este un măr! Porcușorul enervat peste măsură:
– Le-am adus de acasă!!!

Despre dialog:
Porcușorul isteric intra într-un bar și cere un whisky.
Barmanul îl întreabă politicos:
– Sa fie mare sau mic?
La care Porcuşorul exasperat:
– Comentezi????????????

Proiecţia asupra viitorului:
Porcuşorul agresiv se plimba prin pădure şi strigă către zâna cea bună:
– Te omor!!!! Te omor!!!!
– Nu mă omorî şi îţi îndeplinesc două dorințe!
– Bine, bagă un cui în pomul ăla să nu-l poate scoate nimeni!!!!!!
– Bine şi a doua?
– Scoate-l afară!!!

Recunosc că nu am mari pretenţii de la noua clasă politică dar măcar scutiţi-mă de stilul acesta superior, purist, salvaţionist şi isteric. Competenţa politică nu ţine de cv-uri, costume scumpe şi isterie. CV-ul te poate ajuta dar nu garantează nimic.

Cum frumos spunea înţeleapta Faina Ranevskaia: sub orice coadă frumoasă şi maiestoasă de păun se ascunde un banal cur de găină.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

13 thoughts on “Noua clasă politică – stilul porcuşorul isteric şi agresiv

 1. Adi

  Articolul este excelent si surprinde o realitate care se manifesta nu numai in Romania dar si in alte state cu democratii mai vechi.
  Unul din factorii care sunt identificati ca stand la baza destramarii democratiilor este lipsa de dialog si refuzul acceptarii compromisului (sau proiectelor celeilalte/celorlalte tabere). Bravo.

  Reply
 2. Dumitru

  Superb, ca de obicei. Iar faptul ca alegatorii nu o inteleg – fie in SUA, in Europa de Vest, sau in Romania – denota decaderea sistemului politic. Intr-un fel, alegatorul a ajus sa doreasca o politica „à la carte”, dar refuza sa faca efortul intelectual pentru a lua decizii care altadata erau delegate reprezentantilor.

  Reply
 3. CMC

  Porcusorul isteric…
  Cin’ sa fie, cin’ sa fie ?
  Stim ! Desi prin „porcusori” „se inteleg si altii”.

  Reply
 4. rp

  Compromís1 sn [At: PRAVILA (1814), XIV/13 / V: (înv) ~més / Pl: ~uri, (rar) ~e / E: fr compromis] 1 Înțelegere bazată pe cedări reciproce Si: concesie, învoială. 2 (Jur) înțelegere între două sau mai multe persoane sau state de a supune unui arbitru rezolvarea litigiului dintre ele. 3 Combinație concesivă între elemente (incompatibile), făcută și acceptată pentru a pune capăt unei situații (litigioase).
  Daca e la vedere si acceptat de toți cei afectați, nu e minciuna; argumentarea necesita măcar un articol.
  Dar da, agresivitatea exprima prin contrast slăbiciunile agresorului, unele reparabile, altele nu.

  Reply
 5. Laur22

  Aha este da atunci tu ce cauți aici intr-un website cara in a început ca și oficina de propaganada a ‘ porcușorilor isterici’ si a sfarșit prin „hahahahaha” deviaționsimul Alinei aspru sanzționat nu doar in internetul mare da pana și aici pe acest site pe blogul unde ea insași modereaza.

  Nu zic da spui ; ‘da și ?’
  Tu, tu ce ai de vand sa face relativ la acesta situație de fapt ?
  Asta shi dincolo decat sa scheauni că lumea nu e dreaptă ?
  Nu de alata da daca gasesti o soluție s-ar putea ca și altzii care gandesc aidoma ție sa se ia după tine.

  Și asta chiar că ar conta.

  PS pt CMC metafora porcușorului e standard și nu se refera la porcușorul Dosia așa cum cred cei cacați in lume ieri ci la porcușorii din ‘Ferma Animalelor’

  Reply
  • CMC

   Dupa limbaj, pari un porcusor….sekurist. sau prokuror sekurist. Tot aia e…
   Putin importa daca esti si isteric[a]…

   Reply
   • Laur22

    Draga CMC

    Faptul ca eu te banuiesc a fi shi mojic shi ignorant shi isteric pe baza raspunsului tau e dovada nu ca sunt hahaha „sekurist” hahaha ci eventual astute shi ca te tzin minte din alte pareri incarcate de calficativele de mai sus pe care le -ai debitat aici.

    Sau cine stie om fiind shi eu mai pot greshi shi confubd cu altzi furiosh cu spunele turbarii la gura de pe aici shi din marele internet romanesc.

    Sau poate ca nu poate ca nu gresesc, depinde doar de tine s-o demonstrezi.
    Sa stii ca n-o faci pentru mine.
    Daca e sa ai dreptate sa stii ce se pote sa ai dreptate shi fara sa injuri, tot ce ai de facut e sa o demonstrezi ata de bine ct te duce pe tine capul shi itzi permite talentul.

    PS unul dintre cele mai interesante cazuri de porcushori isterici e Cossete Chicirau care in parlament faceau show-uri isterice pentru internetul porcushorilor isterici iar in interviuri linistite 1:1 se comporta ca un om normal deshi banuiala mea despre cum shi cine o intoarce pe ea cu cheia spre deosebire de Presada ori Gotziu care sunt din aceiashi gasca de isterici daaaa cu o cheitza mult mai slaba necesita o dezbstere mai amanuntzita ca deh campania electorala e deabia la inceput.
    À bientôt

    Reply
    • CMC

     Daca asta e nivelul pe care il ai ca referinta, ai gresit „andrisantul”…
     E minunata intelectualitatea ta: „cum cred cei cacați in lume ieri …”
     Asa ai fost adus pe lume de mama ta?
     Atunci nu-i vina ta…

     Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *