Andrei AstefaneseiIonuț Dorobanțu

Nou șef al știrilor TVR în locul lui Claudiu Lucaci. Se pregătește suspendarea lui Zgabercea

Claudiu Lucaci nu mai este, oficial, șeful Direcției de Știri din TVR începând de astăzi. Stelian Tănase, directorul Televiziunii Române, a numit un nou director în locul lui Lucaci pe perioada în care acesta se află în concediu medical. Noul director este Raluca Stroe Brumariu. “Am luat astăzi decizia de a numi un nou director în locul domnului Claudiu Lucaci pentru o perioadă în concediu medical. Decizia este pentru perioada în care lipsește domnul Lucaci, dar după ce dumnealui se va întoarce, vom permanentiza această schimbare. Domnului Lucaci nu i se va desface contractul de muncă, va rămâne în TVR, dar pe o altă poziție”, a explicat Stelian Tănase, directorul TVR.

Lui Claudiu Lucaci i-au fost retrase atribuțiile de coordonare ale Direcției de Știri din cadrul televiziunii publice, după ce contestația privind evaluarea raportului lui de activitate a fost respinsă. La evaluare, Claudiu Lucaci a primit un punctaj de 73,83 puncte, sub cele 75 necesare pentru a rămâne în funcție. Imediat după ce i s-a respins contestația, Claudiu Lucaci a anunțat că a intrat în concediu medical, considerând că retragerea atribuțiilor de coordonare este nelegală. ”Această decizie nelegală, dar și altele abuzive, vor fi desființate în instanță sau prin revenirea la normalitate”, a scris în urmă cu două săptămânie Claudiu Lucaci în mail-ul trimis colegilor.

Claudiu Lucaci a fost purtător de cuvânt al fostului premier Adrian Năstase și numit de către acesta consul general al României la Los Angeles. Lucaci a ajuns șef al Știrilor TVR în urma unui concurs contestat la vremea respectivă de jurnalista Monica Ghiurco. Ca șef al Știrilor TVR, Claudiu Lucaci s-a ”remarcat” prin ignorarea difuzării informațiilor despre marile proteste de stradă din noiembrie 2014, prin cenzurarea unor declarații care o puneau într-o postură nefavorabilă pe fosta șefă a DIICOT Alina Bica ori, mai recent, prin nedifuzarea gafei Ministerului de Externe cu steagul german peste harta Franței.

Zgabercea zboară când revine de la Chișinău

Trimiterea în judecată a lui Cristian Zgabercea, producătorul general al TVR a generat ample discuții în legătură cu poziția sa de număr 2 în conducerea Televiziunii Române. Deși i s-a cerut demisia, iar directorului general Stelian Tănase i s-a cerut demiterea lui Zgabercea din cauza procesului pentru corupție în care este implicat, până acum nu a fost luată nicio măsură.

Surse din Televiziunea Română susțin însă că Zgabercea va fi în cele din urmă suspendat din funcție când va reveni în țară, acesta aflându-se în acest moment într-o deplasare la Chișinău, în Republica Moldova.

Procurorii anticorupție l-au trimis în judecată pe Cristian Zgabercea împreună cu președintele suspendat al Consiliului Județean Constanța, Nicușor Constantinescu. Zgabercea este acuzat de două infracțiuni de complicitate la abuz în serviciu, evaziune fiscală și constituire a unui grup infracțional organizat. În 2012, Cristian Zgabercea era consilierul președintelui CJ Constanța, Nicușor Constantinescu, dar și președintele Comitetului director al  Fundației Fantasio.

Șeful suspendat la CJ Constanta, Nicușor Constantinescu, este acuzat că a finanțat ilegal cu peste 18 milioane de lei, adică peste 4 milioane de euro, Festivalul Mamaia 2012, Programul de excursii la Aquapark pentru copiii din județ și mai multe cluburi sportive din județ. Consilierul lui, Cristian Zgabercea, este acuzat că l-a ajutat în toate aceste ilegalități.

Potrivit procurorilor, Zgabercea a avizat referatele de finanțare. Practic, notează procurorii, Cristian Zgabercea a avizat fiunanțarea Festivalului Mamaia 2012 în calitate de consilier al lui Nicușor Constantinescu. Tot Zgabercea a semnat contracte cu artiștii din calitatea sa de șef al Fundației Fantasio. Zgabercea, în calitate de consilier al șefului TVR a pus la dispoziție fundației carul de transmisie aflat în proprietatea TVR, iar ca președinte al Festivalului, tot Zgabercea a făcut recepția finală.

Procurorii îl acuză și de evaziune fiscal după ce au constatat că nu a fost plătit impozit pe venit de peste 150.000 de lei.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *