Vasile Ernu

Neputința de a guverna – Implozia puterii în propriul rahat

Nu-mi amintesc în ultimii 30 de ani să mai fi avut o criză politică de astfel de proporții în condiții atât de complicate, de excepție chiar. Mai ales dacă adăugăm criza medicală fără precedent și cea energetică care bate la ușă. Dar cea sanitară e imensă.

Să nu poți să produci un guvern „al meu” – că tot PNL-USR-„lumea bună” a câștigat – e un dezastru fără precedent.

Cetățenii români după ce au pățit în anii 90 și după nu mai sunt așa pretențioși: să fie un guvern. Să aibă cine să ne înjure, fure, exploateze la maxim, să ne gonească la munci afară.

Bun, rău dar să fie o conducere – nu ne simțim bine fără. Să avem și noi guvernul nostru. Chiar dacă ultimele ture de alegeri ne arată că grosul populației a renunțat la a mai merge la vot pentru că au înțeles: cei votați nu-i reprezintă, ba chiar te umilesc după. Atunci de ce să te mai duci? O lași baltă: îți vezi de treabă așa cum ei te lasă baltă și-și văd de furt, înjurături și dispreț față de tine.

Acum avem un precedent foarte straniu: „lumea bună a învins”, ne-au salvat de „ciuma roșie” dar rezultatul? „Johannis-guvernul meu” nu au nici măcar capacitate de a face formal un guvern. Acești „noi salvatori” sunt de o impotență politică că nici măcar a-și pune hoțiile împreună, a le negocia nu sunt capabili. Au de halit un buget imens și nu sunt capabili să stea la o masă.

Iar această impotență politică e catastrofală pentru că pe de o parte blochează funcționalitatea statului iar pe de altă parte agravează criza medicală în care suntem. Iar asta înseamnă moarte și sărăcire a grosului populației.

Politica noilor salvatori – a explodat sau mai degrabă a implodat. Și-au atins limitele impotenței politice: nu sunt capabili să producă nici măcar o formă de guvernare minimală.

Dar o dată cu ei, cu îngroparea lor în propriul rahat, ne bagă pe noi toți în această neputință. Și noi îi alesesem doar să ne fure, să ne disprețuiască și să ne înjure. Să ne halească banii. Ei nici măcar asta nu pot. Îi plătim cam degeaba…

Și iată cum bumerangul se întoarce: marea coaliție „anti ciumă roșie” – Johannis PNL USR – transformă PSD în singurul partid decent și serios din România (ca să-l citez pe domnul Pleșu, să nu mă înjurați pe mine).

Și stați, greul abia vine: sunt optimist.

„Lume bună”, data viitoare pe cine să votam ca să ne salveze? Le mai ascundem buletinele bunicilor?


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

9 thoughts on “Neputința de a guverna – Implozia puterii în propriul rahat

 1. Vlad Slăvoiu

  Eu nu știu când a zis dl Andrei Pleșu, în contextul crizei politice actuale, că PSD e “singurul” partid “decent” și “serios” din România; eu știam că el a zis, în textul său din “Dilema Veche” din 9-15 septembrie a.c., text care se numește “Privitori ca la teatru…”, că decizia PSD de a nu se asocia cu moțiunea AUR-USR, adică de “a nu vrea să fie folosit de partide precare numeric pentru a obține un succes pestriț”, dovedește că “dincolo de toate, [PSD] e <> decât încropelile din jur”.

  Între timp, PSD a făcut exact asta: a decis să-și bată joc și a inițiat o moțiune de cenzură știind foarte bine că voturile de care are nevoie pentru ca moțiunea să îi fie adoptată vor veni de la unii care habar nu au pe ce lume trăiesc și o ard pe răzbunare – folosindu-se, deci, de prostia monumentală de care s-a dovedit în stare USR -, pentru ca apoi să stea cuminței (“Dar, vai, noi nici usturoi n-am mâncat și nici gura nu ne miroase…”) și să vadă ce le pică și lor din haloimăsul astfel iscat.

  PNL, pe de altă parte, a jucat foarte bine până ieri seară, când au dat cu bâta în baltă fix când rezultatele comportamentului lor din aceste săptămâni începeau să răsară… prin urmare, au devenit brusc complet neinteresanți.

  Da’ slavă Domnului că s-a întâmplat așa, că altminteri felul principal “Nesupus civic frângându-se-n figuri de lipsa guvernării” n-ar fi avut parte de garnitura “Nu, dar noi nu vrem să fim liberi, s-a înțeles greșit”… :))

  Reply
 2. Catalin

  Indiferent de cine va guverna, primul lucru pe care trebuie sa il faca este concedierea domnului Arafat si a echipei de incompetenti pe care acesta o conduce/patroneaza. Timpul va arata si care e numarul de decese care puteau fi evitate daca nu am fi avut aceste genii la butoane.

  Evident, nu ma astept ca acest lucru(plecarea comandantului) sa se intample intrucat, la fel ca in alte domenii, baietii din politica au aceeasi pregatire de baza doar specialitatea facand diferenta intre ei.

  In mod similar, nu ma astept la mare lucru nici de la procurorii care ar trebui sa verifice mortile care puteau fi evitate.

  Hai Romania!

  Reply
 3. Adrian

  Autorul amintește de anii 1990 și de buletinele „bunicilor”, dar uită să precizeze că „bunicii” mai citiseră câte ceva, fie pe-ascuns, fie la liber înainte de 1940, așa că nu erau toți feseniști și nici peneliști ori alt (?) fel de -iști.

  Reply
 4. Jean

  Ne conduc niște pulifrici, fără minte, fără inimă, fără spirit și fără curaj. Niciunul dintre ei n-ar putea să coboare în mulțime, pe stradă, pentru că pericolul de linșaj e mare. Și cred că nici ei nu vor să-și imagineze la ce cote va crește acest pericol prin februarie-martie.
  Ne-am întors cu ritmul morților în 1917, iar președintele merge în vizite de plezir, după ce a plantat în fruntea guvernului o momâie alăturea cu realitatea.
  Și ce e absolut simptomatic e că am ajuns să ne atragă atenția Greenpeace asupra sărăciei din RO, devenită pericol pentru mediu!!! În timp ce PSD-ul etalează personaje de cârciumă ca Ciolacu (demagogii lui Caragiale au un limbaj mai elevat și-un discurs mai coerent!), milionari din nimic, ca puiul de dac Simonis ori autori de cărți de matematică pierdute, ca Grindeanu. Numai el și unii autori antici mai au cărți pierdute.
  În sumă, brava, măi Vasile, pentru articol!
  (Alții umblă anii întregi ca somnambulii printre șirurile de cearceafuri puse la uscat în curtea spitalului, și tot descoperă state paralele, fac dezvăluiri șocante și dau 50 de breaking-news-uri pe zi la orice flatulență politică! Și așteaptă o catastrofă naturală sau de alt fel ca să poată scoate capul din grămada de rahat care le este habitatul normal. Pentru ei, să tragi linii drepte între cauze și efecte e greu când ești cocoșat și gâb moralmente și când îți tremură mâna la gândul dosarului sau la perspectiva șomajului!)

  Votați doar la locale, cu oameni pe care-i cunoașteți. Faceți contract de reprezentare (la notar) cu candidații la Parlamentare. Cereți cemocrație participativă (USR e cam timidă în direcția asta!). Important e să fiți vii în 2024, și s-aveți în familie oameni de peste 55 de ani, iar cei care lucrează să nu fie milogii unui stat eșuat (o spune omul care bea cafea cu stenograme, nu eu!).

  Reply
  • Alegătoru'

   @Jean ”Votați doar la locale”
   De fapt chiar de la locale ni se trage. Cei 2700 de primari ai celor două partide de masă (încuscriți în timp prin atâtea mutări de la un partid la altul) fac presiune asupra parlamentarilor la a căror alegere au contribuit decisiv pentru împărțirea PNDL. De aici a plecat totul: Câțu ca să le ia voturile primarilor la congresul PNL a vrut să grăbească aprobarea Programului Saligny, ceea ce pentru USR (cu doar 45 de primari) nu reprezenta o prioritate. Primarii PSD au prins din zbor oportunitatea și i-au împins pe reprezentanții partidului la negocieri (deși aceștia din urmă se simțeau confortabil în opoziție în această perioadă dificilă). Finalul este previzibil (chiar dacă forma este încă în lucru): o coabitare PNL-PSD (pe față sau pe sub masă) cu UDMR în coadă (că doar au și ei vreo 200 de primari și câteva CJ) și cu partidele Facebook (fără primari) în opoziție. Chiar dacă USR ar reveni la sentimente mai bune față de intenția PNL de a-și recompensa (gras) primarii cu bani publici se pare că resentimentele aripii Orban (și ea fără primari) ar împiedica din parlament refacerea coaliției inițiale. Deh, jocuri și manevre d’ale democrației reprezentative, ce să-i faci? ;o)

   Reply
 5. bere!gata bere?voiesti

  Guvernul Majestatii Sale…
  BO BO RU!
  (se prefigureaz-un USL 02, inca din Septembrie – insa, vom MAI vedea daca PNL Citu renunta la fc de PREMIER)
  …eu cred ca mai dureaza cateva Luni, pt ca PSD sa poata poza in vechii-noi SALVATORI AI ROMANIEI – pana cand se vor fi intrunit cond, in inchipuirea lor.

  Reply
 6. Nila

  Voi mai merge la vot doar atunci cand va apare un partid sau lider care sa vina cu un proiect viabil si transparent de lege de organizare a serviciilor, pentru ca de astia de dreapta, care fac reforma statului sunt satul. E mare lucru sa ai curajul de a spune asta, dar sa mai si ai un proiect de lege care poate aduce controlul asupra acestor entitati ce ti-ar publica in presa aservita biografia incepand de la gradinita, a ta si a tuturor celor dragi ca sa te compromita. Uitandu-ma la scena politica actuala, n-am vazut nici macar o aluzie a niciunui lider sau partid la un astfel de lucru, care ne poate scoate din mocirla in care ne zbatem. Ca sa poti face o reforma de succes a statului, mai intai trebuie sa faci o reforma a serviciilor, ca sa poti sa-i treci cu adevarat sub control civil. Pentru realizarea acestui deziderat as fi in stare sa votez chiar si un partid ce promite instaurarea ordinii, nu surogate ca AUR care daca te uiti atent par tot o creatie a serviciilor. Nu trebuie sa renuntam la a visa asa cum spune sfarsitul unei poezii frumoase
  Infrant nu esti atunci cand sangeri,
  nici ochii cand in lacrimi ti-s.
  Adevaratele infrangeri,
  sunt renuntarile la vis
  ,daca nu suntem in stare sa urmam indemnul aceluiasi poet: „Ridica-te, Gheorghe, ridica-te, Ioane!”

  Reply
 7. Laur22

  Functzionalitatea statului

  Care functzionalitate ?

  Nu toata „lumea buna” e de „dreapta” ?

  Shi ce spune drepta ?

  Statul sa se limiteze la politzie, justitzie shi armata shi in rest sa ne lase in pace.

  Perfect.

  Cel mai de „dreapta” guvern e actualul guvern care prin lege nu are voie sa faca nimic altceva decat sa plateasca actualele cheltuieli curente shi atat.

  Atz-i votat „dreapta” ?
  Politzia justitzia shi armata merg unse shi pun pulanul pe spinarea voastra va baga amenda in buzunar, (minus frasuiala cu procurorii de la care a incept actuala nebunie) perfect.
  Atunci luatzi „dreapta”.

  In rest vretzi un stat care sa mai shi faca ceva paaaaaai atunci care dreapta ?
  Bai placutza suedeza.

  Cei ce au ajuns la putere din shi prin isterie dementa adica pe varful shi criticand cea mai mare crestere economica din ultimile decenii atzi descoperrit brusc ca nu sunt capabili sa discute ratzionala shi renuntzamnd la lozici fara acoperire in realitate ” „Acești „noi salvatori” sunt de o impotență politică că nici măcar a-și pune hoțiile împreună, a le negocia nu sunt capabili. Au de halit un buget imens și nu sunt capabili să stea la o masă.”

  Oamenii noi intrupatzi din lozinci shi nimic altceva sunt zero in absentza lozincilor respective.
  Uite surpriza.

  Case in point.
  Ce au facut nemtzii in anii 80 cand s-au confruntat cu crestere pretzului la hidrocarburi (ref incalzirea caselor)
  Dar romanii ?
  Romani gen Turcescu l-au injurat pe Guvernescu ca le-au incalzit casele de aceiasi bani shi nu de shi la aceiashi temperatura.
  Nemtzii au inceput sa isi termozoleze casele deorece la noul pretz aceasta avea sens shi a avut din ce in ce mai mult sens deorece era o solutzie tehnica.
  Noi nu, noi am cautat o solutzie politica pentru noi Guvernescu e de vina iar solutzia la crestrea pretzului la gaza carebune shi petrol ar fi trebuit sa fie ca Guvernescu sa ne ea shi sa ne asigure.

  Problemele se pot ignora, discuta sau rezolva.

  Politicianii nostri care au parazitat statul roman sunt cel mai adesea judecatzi dupa capacitatea de a discuta ori fabula despre probleme shi nu dupa performantza precedenta dovedita in rezolvarea de probleme similare.
  Poiliticienii nostri practic sunt redushi la o entitate perfect interschimbabila cu gargaaristii din presa shi de aceea sunt aproape inutili. Iar cei ce i-au redus pe politicieni la gargaristi de presa am fost noi.
  Shi de aceea actualii politicieni ….. nu sunt problema , noi suntem problema.

  Daca politicienii nostri sunt perfect interschimbaili cu deontologii neamului nu avem nevoie de guvern.
  Luatrzia acest articol al deontologului Rogozan vorbind despre restul de deontologi .
  https://www.libertatea.ro/opinii/ce-putea-sa-zica-iohannis-la-glasgow-stiti-am-liberalizat-energia-iar-saracanii-nostri-ard-lemne-cumparate-la-negru-3814897

  „În spațiul public, cu câteva excepții, toți analiștii neamului iau la mișto criza climatică. Unii s-au făcut „europeniști” cu bani europeni. Cu eforturi, au reușit să înțeleagă importanța științei în ce privește vaccinul. Dar asta cu clima e, după ei, un moft. Însă între antivacciniști și negatori ai crizei climatice sunt multe asemănări. Toți cred că ne-ar sta mai bine morți. Și toți cred că oamenii cu venituri medii și mici sunt de vină pentru că sunt nesimțiți. ”

  Asta e „deopntologii” nu au cum sa aibe solutzii deoarece nu sunt echipatzi mental shi nici motivatzi institutzionali in asumarea costurilor respectivelor solutzii..

  tot ce pot ei sa faca e sa mestece vorbe care sa sune bine sa faca mistori si sa verse ranchiuna.
  Shi noi continuala sa le culegem vorbe din cioc.
  Deci repet problema nu sunt ei ci suntem, noi.
  Noi le culegem vorbele ce amplifica ura raca shi ranchiuna din cioc.
  Noi cautam solitzii politice (gen subventzii, plafonari, taxa de cogenerare ori certificatele de CO2) la probleme tehnice.

  Voi credetzi ca hahaha statul Catzu – Ciolos – Iohanis ar putea sa faca economia Romanei sa se recupereze de pe urma pandemiei ori sa devinba rezilienta la o viitoare pandemie ori criza economica ori razboi comercial ori la o schimbare climatica?
  Pe baza de ce ?
  Nu ca Ciolacu, Grindeanu ori Tudose ar fi niste lumini niste Elon Misk niste Jeff Bezzos , niste Jim Cook.
  Ori vre-un TATA Industries daca e sa luam ceva din lumea a treia.

  Da nici noi nu le-o cerem

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *