Narcis Iordache

Mogulii din fruntea invatamantului superior Cum (nu) isi declara averea un decan de facultate de drept din Romania

Profesorul Ioan Leş este decan la Facultatea de Drept din cadrul Universităţii „Lucian Blaga” din Sibiu. La invitaţia lansată de un cititor într-un comentariu la articolul Lista neagră a mogulilor din universităţi, am aruncat o privire pe ultima declaraţie de avere completată de acesta şi publicată pe site-ul universităţii sibiene, în această pagină specială. Am descoperit însă că de-acolo nu putem afla mai nimic nici despre veniturile realizate de Ioan Leş în ultimul an şi nici despre averea lui.

– Să spunem că am vrea să aflăm câte case are în proprietate decanul Ioan Leş în prezent. Nu putem afla acest lucru din declaraţia de avere pe anul 2011 unde, la capitolul „Clădiri”, nu există decât următoarea menţiune: „Nu au intervenit modificări faţă de declaraţia anterioară”. Practic, Leş ne trimite să consultăm declaraţia din 2010 dar nici acolo nu găsim informaţia căutată pentru că dăm peste aceeşi menţiune: „Nu au intervenit modificări faţă de declaraţia anterioară” dar se precizează că în afară de imobilele deţinute deja (dar nedeclarate), Ioan Leş a mai achiziţionat unul în 2009 în municipiul Sibiu. Aceeaşi menţiune care ne trimite mereu la declaraţia de avere depusă în anul precdent o regăsim şi în declaraţiile de avere din 2009 şi 2008 .Abia în cea depusă în 2007 izbutim să găsim o listă a imobilelor deţinute de Ioan Leş: două apartamente în Sibiu şi o casă de vacanţă în localitatea Cisnădioara. Informaţiile nu sunt complete nici măcar în această declaraţie, pentru că rubrica din care ar trebui să aflăm valoarea de impozitare a acestor imobile a fost lăsată necompletată. Prin urmare, ca să aflăm câte case are decanul de la drept din Sibiu, suntem nevoiţi să studiem, în loc de o singură declaraţie de avere – ultima depusă, toate declaraţiile (cinci) depuse în perioada 2007 – 2011, apoi să facem şi un calcul aritmetic: 3 locuinţe declarate în 2007 + una declarată în 2009 = 4 locuinţe (3 apartamente şi o casă de vacanţă). Dacă e simplu să aduni casele, lucrurile se complică atunci când vine vorba despre conturile bancare, şi ele declarate de Leş după aceeaşi metodă. Aceeaşi situaţie la terenuri sau maşini.

– La rubrica Venituri din salarii, decanul Facultăţii de Drept din Sibiu utilizează binecunoscuta formulă „conform fişei fiscale” despre care au existat şi în trecut dezbateri, atunci când au descoperit-o politicienii şi au început să o folosească, iar în final s-a stabilit că reprezintă o încălcare a legii. De altfel, e scris negru pe alb în Ghidul de completare a declaraţiilor de avere şi de interese elaborat de Agenţia Naţională de Integritate (ANI), ce poate fi accesat şi pe site-ul universităţii din Sibiu: „Atenţie: Se va preciza valoarea exactă a fiecărui venit, NU se va face trimitere la fişa fiscală.”

ARC îi recomandă profesorului Ioan Leş, decan al Facultăţii de Drept din Sibiu, să studieze în profunzime Ghidul de completare a declaraţiilor de avere şi de interese de unde poate afla, concret şi pas cu pas, cum anume trebuie să completeze rubricile existente în formularul de declarare a averii. Pe de altă parte, Agenţia Naţională de Integritate ar avea motive să-i aplice lui Leş o amendă şi chiar să-i verifice averea.

Citiţi şi Lista neagră a mogulilor din universităţi unde puteţi afla ce salariu anual şi ce avere are Constantin Oprean, rectorul Universităţii Lucian Blaga din Sibiu. Si daca mai aveti astfel de exemple, scrieti-ne despre ele!


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

4 thoughts on “Mogulii din fruntea invatamantului superior Cum (nu) isi declara averea un decan de facultate de drept din Romania

 1. Dan

  Nu inteleg indarjirea dumneavoastra. Ce relevanta are cate case si conturi are un decan? Nu este un bun profesor? E suspect de spionaj? Este aberanta dupa parerea mea cerinta ca declaratiile de avere sa fie publice. Domnule Iordache- unde o pot consulta pe a dumneavoastra? Sunt curios sa aflu unde stati, ce conturi aveti in banca, m-ar interesa sa aflu si unde ati fost in concediu si cat v-a costat. E corect?
  Mi se pare un pic de Big Brother in toata aceasta activitate. In plus cred ca in invatamantul superior sunt probleme serioase si grave, mai importanta as sugera eu decat modul cum au fost completate niste declaratii de avere inutil solicitate. Poate ar fi mai util sa ne axam pe acestea nu sa lansam perdele de fum si sa ne legam aiurea de oameni.

  Reply
 2. petronius

  D-l DAN, probabil purtator de cuvant al decanului buclucas, ne indeamna, in fapt, sa-i lasam in pace pe cei care au adunat – din banii studentilor natarai – averi frumusele (cand nu sunt chiar nesimtite), daca sunt „profesori buni”. Asadar, sa ne uitam l „bunatatea” de profesor pus in discutie aici: cate lucrari remarcabile, de specialitate, a publicat domnia sa in reviste de specialitate citite de adevaratii profesionisti ai domeniului, pe plan mondial ? Daca vi se pare ca aceasta cerinta suna nedrept, va re-re-re…-amintesc ca invatamantul superior romanesc nu exista in plan vizibil in lume, cel mai vartos lipsind… tocmai cel al stiitelor umaniste. Apoi, daca juristii ce au iesit mai de curand de pe bancile universitatilor iau notele jenante pe care , regulat, le constatam la concursurile de promovare ca magistrati, puteam sa spunem ca avem un invatamant de specialitate garnisit cu „profesori buni”, eventual gen Ioan Lesh ? In fine, unde-i lege nu-i tocmeala. Nu puteam admite expedierea prevederilor legii la cosul de gunoi printr-o simpla in juratura de gen „ba pe-a ma-tii”; eu nu vreuaasta, in calitate de contribuabil si cetatean amenintat de asemenea practici !

  Reply
 3. eugen

  Un lucru este cert. S-au rasturnat valorile acestui stat ce se doreste a fi democrat.
  Oare trebuie sa se mire cineva ca un mare profesor universitar, recunoscut atat in tara cat si pe plan international, poseda, dupa o viata de munca didactica, o oarecare bruma de avere, pe care o poate justifica pana la ultimul leut?
  Oare cine are dreptul sa critice un om de o moralitate exemplara?
  Poate cineva sa afirme ca dl. profesor Les a acordat vreodata o nota mai mare decat cea meritata (indiferent de motivatie)? Va asigur, in cunostinta de cauza, ca nu !!!
  Stiu cei care critica ca acest om a reprezentat, o perioada importanta de timp, Romania in calitate de ambasador?
  Stiu cei care critica ca dl. profesor Les detine o functie pe care nu si-a dorit-o, si ca a acceptat aceasta functie doar pentru binele facultatii si al universitatii?

  Eu, in numele tuturor celor care il cunosc pe dl. profesor Les, precum si al celor care i-a citit opera demna de invidiat, vreau sa-i multumesc pentru tot ceea ce a facut pentru dreptul romanesc si pentru cultura juridica si sa-l rog sa ne ofere in continuare studii de specialitate, de care avam atat de multa nevoie, acum cand suntem in preajma unei substantiale reforme a procedurii civile.

  Sa ne traiti, domnule profesor !!!

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *