Andrei AstefaneseiIonuț Dorobanțu

Modul de operare al „Rețelei Chiliman“. Mita se încasa la sediul PNL, banii erau deghizați în publicitate la televiziunea lui Ghiță, RomâniaTV

Procurorii DNA Ploiești cer arestarea pentru primarul Sectorului 1 București, Andrei Chiliman, fostul trezorier al PNL, Vlad Moisescu și pentru Ioana Costescu, consilier personal al celui dintâi. Propounerile de arestare se judecă astăzi la Înalta Curte de Casație și Jutiție.

Între timp, s-a aflat și modul de operare al „Rețelei Chiliman“, așa cum îl descriu procurorii în actul prin care cer arestarea.

„Metoda de operare este următoarea: principalii acţionari sau reprezentanţi ai firmelor importante erau sau sunt contactaţi personal de către Vlad Moisescu în principal, dar şi de către Ioana Costescu, care le pretindeau colaborarea cu decizionalii din Primăria Sector 1 – în speţă primarul Chiliman Andrei Ioan şi directorii serviciilor de investiţii şi achiziţii (Robert Grigorescu, Eugen Milea, Bogdan Piţigoi, Răzvan Munteanu, Ciprian Ghioacă, Marcel – decedat de aproximativ o lună de zile), sens în care trebuiau să plătească „comisionul” pe care îl impuneau aceştia.

Din anul 2004, Marcel a fost tot timpul preşedinte al comisiilor de licitaţie şi era una dintre persoanele de încredere ale lui Vlad Moisescu şi care aducea la îndeplinire dispoziţiile acestuia.

În cazul în care o firmă ar fi refuzat să plătească mita, „comisionul” impus de gruparea lui Moisescu, respectiva firmă nu ar mai fi câştigat niciodată vreo procedură de achiziţie publică la nivelul Sectorului 1.

Mai mult, în anumite cazuri s-a ajuns şi la ameninţări la adresa reprezentanţilor firmelor care au refuzat să „cotizeze”.

Plata „comisionului” se făcea foarte discret, de regulă fiind acceptate doar predările de bani în numerar, în locaţii stabilite de către Vlad Moisescu – ca de exemplu sediul PNL Sector 1 din Bulevardul Bălcescu. Banii erau preluaţi direct de Vlad Moisescu.

Uneori Vlad Moisescu solicita ca o parte din comisionul pretins să fie plătit prin achitarea contravalorii unor servicii de publicitate. Vlad Moisescu pretindea ca aceste contracte de publicitate să fie încheiate cu Ghiţă Sebastian, prin firma care îi aparţine acestuia şi în cadrul căreia funcţionează postul de televiziune România TV.

Brad Ion este o persoană de încredere a lui Vlad Moisescu şi este trezorierul Partidului Naţional Liberal – Organizaţia Sectorului 1 Bucureşti. El este persoana care, la indicaţiile lui Vlad Moisescu, realizează gestionarea banilor.

Vlad Moisescu este o persoană foarte influentă în interiorul PNL şi se bucură de sprijinul conducerii partidului şi al multor persoane cu funcţii importante în instituţii de stat. El este persoana care are ultimul cuvânt, inclusiv în ceea ce priveşte activitatea derulată la nivelul Primăriei Sectorului 1 Bucureşti, iar acest lucru este cunoscut de toată lumea“, descriu procurorii modul de operare al „Rețelei Chiliman“.

Afaceri USL fără rivalități între partide

Primarul Andrei Chiliman a fost reținut de procurorii anticorupție sub acuzația de trafic de influență. La sediul DNA au rămas să dea declarații consilierii Vlad Moisescu și Ioana Costescu, aceasta din urmă fiind consilierul personal al primarului Sectorului 1 București.

Aceștia sunt cercetați în același dosar cu PSD-iștii Mircea Cosma (președintele CJ Prahova), Vlad Cosma (deputat, fiul lui Mircea Cosma), deputatul Sebastian Ghiță, cel care controlează postul de televiziune RomâniaTV, dar și Iulian Herțanu, cumnatul premierului Victor Ponta

 

 


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *