Alina Mungiu-Pippidi

Mitrea, Teo și Varujan. Adio ipocriziei

Unul din intelectualii care și-au încercat statornic norocul prin politică și diplomație mi-a scris la un moment o scrisoare amărâtă când mi-am permis să îl beștelesc în România liberă. Făcuse el multe prostii, în ordine cam așa: deși ținea o rubrică de filosofie creștină cât se poate de conformistă, ba chiar restrictivă cu libertatea de gândire dincolo de limitele admise unui om educat își scria corespondența adulterină la serviciul său diplomatic și i-o citeam cu toții in ziare; scria pe blogul său fără jenă în limbaj dâmbovițean în vreme ce de la politicieni aștepta să se dea la o parte din calea lui pe motiv că e teolog diplomat de la Sorbona; se dedase la multe case RAAPPS și subvenții de la politicieni buzoieni corupți; și trăsese niște limbi publice Elenei Udrea de natură să compromită intelectualii în politică pe o generație.

Baconschi--ElenaÎn scrisoarea respectivă omul se întreba însă de ce, în ciuda faptului că în tinerețe ne simpatizam, și, mai ales aveam mulți prieteni comuni, îl criticam eu pe el? Ce rău îmi făcuse el mie? Și o ținea tot așa pe larg, investigând posibilele motive personale ale adversității mele.

La fel, Varujan Vosganian,  care s-a întrebat și a întrebat pe nenumărați cunoscuți comuni, ce am eu cu el? De ce, după ce am fost printre cei trei-patru privilegiați pe care a vrut să îi ia cu el în marea ascensiune spre președinția României începută în anul 1995, nu doar că i-am refuzat repede sprijinul pe care mai târziu i l-am dat lui Băsescu sau lui Iohannis, dar am devenit o critică nemiloasă, constantă, îndârjită (am scos din Tranziția. După 25 de ani două referințe negative la el la ultima corectură, ceea ce tot a lăsat trei)? Ce fel de gelozie internă, nemiloasă, m-a întors contra lui, un băiat fermecător, cu nenumărate talente? Prezumția, ca și la primul, era că un fel de resort personal trebuie să fi motivat aceste atitudini. De fapt eu îi spusesem totul într-o scrisoare trimisă în iarna lui 1995 și semnată și de Andrei Pleșu și încă câțiva colegi care s-au retras în același timp din proiectul politic al lui Varujan, și anume că nu pot să îmi fac asociație cu cineva care minte cum respiră, care spune publicului una, și după trei luni deja își arată oportunismul cum a făcut el atunci. Cine fură azi un ou… iar eu l-am dus pe Varujan în toamna lui 1995 la Iași și i-am predat orașul, cu tot capitalul de încredere de care mă bucuram, și nu a reușit niciodată să câștige altă organizație sau bază politică, tot din aceea a trebuit să își dea demisia vineri de teama că va fi dat afară – după douăzeci de ani. Dupa asta au urmat favoruri pentru SOV din comisia de reglementat fonduri ca FNI pe banii lui Vântu, blocul de lângă Biserica Armenească și multe altele – ca gazele de la Interagro sunt doar vârful aisbergului. Dar lipsa lui de onestitate a fost aceeași, din primul moment când s-a relevat – doar câștigurile au crescut exponențial, și, da, nu sunt în declarația de avere, vedeți mai degrabă cine îi plătește ce din stilul de viață destul de exotic.

Spre deosebire de acești doi cunoscuți ai mei – și lista de dezamăgiri e lungă, destul să căutați arhiva Opiniei studențești să vedeti că am fost prima și cea mai entuziastă promotoare a lui Mihai Răzvan Ungureanu în politică, Miron Mitrea nu mi-a fost niciodată prieten sau vecin, membrul vreunui cerc apropiat mie. Era un sindicalist pseudocomunist – a evoluat cu timpul – și un pesedist. Am dat în el cu tot armamentul din dotare în 2003-2004 și ar trebui să beau șampanie, ca la Hrebenciuc sau Udrea, că îl văd finalmente la pușcărie. Dar nu o fac. Că m-a impresionat demnitatea și tăria cu care de la prima sentință și-a recunoscut fapta, a spus că cine a greșit, plătește, și și-a dat la o parte imunitatea. Vechiul sindicalist a fost mult mai bărbat și mai puțin ipocrit decât intelectualii, deși corupția lor e la fel. Un copil de școală care vede scena cu Mitrea recunoscându-și fapta, față de cea cu Varujan mirosind uleiuri și vărsând o lacrimă învață ceva din anticorupția asta.

M-aș aștepta zilele astea ca gazetele intelectuale care au fost subvenționate din greu de doamna Udrea, d-na Placintă sau alți reciclatori de bani furați portocalii, și au promovat cât au putut pe intermediarii acestor subvenții, colegi politicieni ipocriți gen Teo să facă măcar acum o întoarcere de o sută și optezeci de grade să se ridice măcar acum la nivelul Mitrea, acela al sincerității în care să recunoști că lipsa ta de onestitate poate fi cenzurată public fără rațiuni personale, că pur și simplu nu putem fi toți complici, că un intelectual corupt e cel puțin la fel de vinovat ca un șofer, iar o gașcă de intelectuali corupți e infinit mai criminală, dat fiind rolul pe care trebuie să îl joace în educația copiilor, decât o bandă de contrabandiști de alcool. Nu mai citesc acele gazete, ca de altfel majoritatea celor care le citeau acum zece ani, dar nu suntem prin preajma acestei sincere căințe, sau mi-ar fi semnalat cineva. Dimpotrivă: nu a mai rămas clanță pe la Klaus Iohannis pe care să nu o fi încercat ei zilele astea.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

17 thoughts on “Mitrea, Teo și Varujan. Adio ipocriziei

 1. dan

  linsul in fund, scuipatul, spaguiala, pana si cainta in 90% din „presa” (propaganda) autohtona (in special „intelectualitatea” de gazeta) se face la ordin. Pentru asteptari la cainta asupra acestei categorii trebuie facuta in primul rand o adresa oficiala la servicul secret de care apartin acestia si sa asteptam o derogare scrisa pentru un moment de „moralitate” definita in manualele de diversiune ale scolii de ofiteri acoperiti-descoperiti, de exemplu turcescu!

  Reply
 2. miron miron

  Nu sunt neam cu Miron Mitrea, e doar o asemanare de nume. Doamna Alina, nu m-am asteptat de la Iliescu, Brucan sau Barladeanu sa ofere democratie, dar nici la o asa o dezamagire din partea noilor generatii. Miron Mitrea face parte cam din a doua generatie, il inteleg, a fost cu un picior si in prima parte a inceputului democratiei nostre de unde a imprumutat lacomia si necinstea, o mare tentatie a acelor vremuri N-am sa inteleg generatia lui Udrea si Bica, formate si educate de noua oranduire. Oare aceasta lacomie si nenecinte s-a promovat si la ultima generatie? Poate suntem de vina cu toti, insa Romania Curata n-are nicio vina?

  Reply
 3. Krantzro

  Sunt foarte uimit că vă poate impresiona „demnitatea” unui hoţ ordinar, un parvenit al puterii, care a recunoscut că a greşit doar când a fost prins şi s-a dat sentinţa definitivă. Că el până atunci se considera nevinovat…
  Jalnică şi demnă de scuipaţi publici mi se pare însă atitudinea a toate miruitorului. Chiar dacă, politic, acum e doar un cadavru umblător, vorbitor al unei limbi ciudate.
  Teo deocamdată e acuzabil doar pentru căzutul sub farmece, care nu transferă totuşi fonduri din bugetul ţării. Doar spală minţi şi conştiinţe. Dar doar acolo unde găseşte loc.

  Reply
 4. doina

  in sfirsit!!!!!! un articol cu care sint de accord de la inceput pina la sfirsti! si eu cred ca intelectualii care au sustinut neconditionat cuplul penal udrea-basescu sint mai nocivi ca acestia pt ca ei dau o directive, educa mase cica. si prostimea se ia dupa ei. mai dau eu exemple: pora, plesu, paleologu, lazescu, patapievici, cornea, tismaneanu (el e primul de fapt!) si se mai stiu ei care…

  Reply
 5. GigelM

  @Miron Sigur, toti suntem de vina, in primum rand Romania curata, ca vrea sa curete Romania, si la sfarsit aia care o murdaresc, ca intre a curata si a murdari care e diferenta? Te auzi ce prostii spui? In ce priveste pe Teo, sponsorizat in politica de dna Placinta, ati uitat memorabila scena cu cele doua cucuoane in Parlament si micul Paleologu care ascundea targuialla lor de ochii lumii? Dna Placinta, celalata mare incasatoare de fonduri publice, era suparata ca regimul Basescu nu o apara de Parchet si se chitea sa treaca la ailalti. Dnul Paleologu, in loc sa fie la biblioteca, le apara onoarea acestor ‘doamne’. La asta e bun intelectalul dambovitean…

  Reply
 6. mihai

  Asteptarile Dvs vor fi zadarnice – ma refer la intorsul unora din colegi la 180 grade…Cel putin unul din ei va va susura la ureche (sau poate public, nu m-ar mira!) faptul ca el, dupa ce si-a dat seama langa cine a „combatut” a avut o reactie : episodul (mult mai gretos si mai de blamat in opinia mea) cu apelativul „tarfa”…

  Reply
 7. Roscaneanu Ilie

  Lucrez in CN CFR SA ,si vreau sa spun caci chiar dacca este putin cinic sa te bucuri de raul altuia,am simtit o bucurie cand am auzit ca a fost condamnat.Imi aduc aminte de vremea cand era ministru,mai marii mei sefi cat si cei ai politiei TF,ne puneau sa pazim trcerile la nivel,cand venea Mitrea la mare.Acum stau si concluzionez,caci poate,ar fi corect,ca si multi dintre acei sefi de prin companiile CFR,sa fie alaturi de el,toti avand vina aducerii in pragul falimentului societatile feroviare.

  Reply
 8. Oana Kenworthy

  Ideile sunt admirabile, dar mi-as dori tare mult ca macar analistii politici care inca mai sunt de respectat, sa nu mai foloseasca limbaj suburban in articolele lor. Mentiunea despre ‘tras limbi publice’ Elenei Udrea esta intr0un stil demn de Mircea Badea la Antena 3, nu de Dna Mungiu-Pippidi. Nivelul dezbaterilor politice din Romania in ultimii ani a coborat pana la adancimi demne de certuri de mahala, dar asta nu inseamna ca toata lumea trebuie redusa la un asemenea limbaj. E pacat

  Reply
  • elenick

   Oana Kenworthy,

   Si eu ma uit cu surprindere la acest articol, dar am o oarecare „musca pe caciula” ca la un articol precedent mi-am declarat nemultumirea in legatura cu linsajul mediatic aplicat lui V Vosganian. S-ar parea totusi ca VV are „pacate” mai vechi (sponsorizari de la SOV, s.a) care au atras distantarea grupului de intelectuali (intre care si d-l Andrei Plesu) de proiectul politic al lui VV. Offf, niciodata intelectualii romani nu reusesc sa se adune/concilieze , pe cand hotii se grupeaza „beton” in partide mafiote (gen PDL) , ajung la putere si pun tara pe butuci, pentru o lunga perioada dupa plecarea „stolului de lacuste” de la guvernare!

   P.S. Bine macar ca d-l Plesu a fugit de finantatorul SOV! Asta nu se mai aduna la sirul ulterior de finantatori (la Dilema/ gr. Adevarul) : Patriciu, Niro, Burci… chiar si de E. Udrea ziceu unii. Carcotasi!

   Reply
 9. Grand

  Elenick, mai continui mult sa orbecaiesti pe aici? Plesu nu a fugit de nici o finantare SOV, le-a luat pe toate care au fost, ca si Patapievici (pentru Idei in dialog, si altele). Insa nu i-a dat in schimb lui SOV unda verde sa fure, precum comisia lui VV de control, asta e diferenta. SOV a fost refuzat de foarte putini initelectuali, cred ca dna Pippidi si dnul Serban Sturdza sunt singurii.

  Reply
  • elenick

   @grand,

   Multumesc ca m-ai „iluminat”, m-ai scos din greseala! Sa recapitulam: A. Mungiu (si d-l Sturza) ar fi singura indreptatita sa ridice piatra > Nu la fel sunt d-nii Plesu, Patapievici, VV, etc pentru ca d-l Plesu a luat (sponsorizari) de la SOV cam „moca”, d-l Vosganian primind „drept de furat” de la o comisie de control ( de esenta divina, probabil), pe viitor, sau apriori – nu mai conteaza.
   Acum e clar! Bonjour, ipocrizie!

   Reply
 10. Ivi

  In sfarsit domna Mungiu ati atins un subiect pe care vi l-am semnalat (tot intr-o postare pe la inceputul site-ului RC si la care mi-ati raspuns…. indoielnic…) – IPOCRIZIA intelectualilor !

  Se stie (din unele cercetari recente dar si din intelepciunea popoarelor) ca „ipocrizia e o forma primitiva (de inceput) a coruptiei gulerelor albe”. Se mai stie ca ipocrizia e mai pernicioasa si mai perversa decat „coruptia coruptie” …si in sfarsit, ipocrizia pe termen mediu si lung e o adevarata dinamita pentru „capitalul social-uman” al unei comunitati si/sau societati….

  Nu credeti ca pentru o „Romanie cu adevarat curata” ar trebui sa fie si o componenta (sectie) despre „Ipocrizia o forma perversa si pernicioasa de coruptie” specifica „telectualilor si sau gulerelor albe” ?!?

  Reply
 11. do something!

  felicitari dar nu uitati ca oricine e monitorizat cam la genul domino principle adica orice hunter isi are hunterul si ideea asta de a monitoriza monitorii lu monitorii…ar necesita muuulte sar arc amp siii desigur big brother big secu etc ciiivice of course daaar singura instanta ramine mintea fiecaruia biiine pregatita self made man cu educare continua … adica niste topuri cu pret de catalog si discount etc cu mentiunea oootrava de otravit constiinti minti … adica monitorizati condamnati etc ca poate asa il cenzurati pe vreun nou einstein ca ala original e pe fotonul lui luminos adica parte a luminii adica aproaaape de iisus care e lumina lumii doamne ajuta sa fie lumina in bezna sociala…

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *