Cristian Ghingheș

Un mit urban: proprietatea mea, fac ce vreau cu ea

De fiecare dată când un proiect imobiliar controversat apare pe ordinea de zi a Consiliului Local și încep dezbaterile pe marginea oportunității și uneori chiar a legalității acestuia, vin beneficiarii și într-un final aruncă următoarea placă: vrem să dezvoltăm orașul, să bla bla bla, plus că dreptul la proprietate e sfânt, prevăzut de Constituție.

Culmea, unii colegi consilieri chiar sunt sensibilizați de argumentul ăsta, în capcană căzând, cum s-a întâmplat la ultima ședință în speță Luchian-Kappa Invest-KFC din Bacău, și reprezentanții unor partide noi. Le scapă sau nu vor să ia în seamă un important lucru: articolul extins din Constituția României referitor privind dreptul la proprietate privată (art. 44).

La alineatul 7, scrie clar în legea fundamentală a țării noastre că “dreptul de proprietate obligă la respectarea sarcinilor privind protecţia mediului şi asigurarea bunei vecinătăţi, precum şi la respectarea celorlalte sarcini care, potrivit legii sau obiceiului, revin proprietarului.”

Așadar, mai ușor cu “e proprietatea mea, fac ce vreau cu ea”, că deținerea unui bun imobil și mai ales fructificarea lui vin la pachet cu multe obligații și reguli: fiscale, urbanistice, de mediu etc.

Și mai e ceva: planurile urbanistice zonale sau de detaliu propuse sunt, de cele mai multe ori, derogări de la PUG-ul orașului. Aprobarea lor cade sub incidența oportunității asupra căreia decid consilierii, deci nici teoria că instanța de contencios ne-ar putea obliga să modificăm indicatorii din PUG după cum vrea nu știu ce rechin imobiliar nu este valabilă.

Să fii acuzat că nu susții mediul privat, dezvoltarea orașului și bunăstarea doar pentru că nu ești de acord cu un restaurant de tip drive thru pe un spațiu verde, sub geamurile locatarilor din 3 blocuri, într-o zonă în care sunt interzise activitățile producătoare de noxe și care generează trafic intens (scrie în Certificatul de urbanism), e o aberație!


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

5 thoughts on “Un mit urban: proprietatea mea, fac ce vreau cu ea

 1. zona de protecție sanitara

  Dar, de ce muncipul dvs rămâne periodic fara apa la robinet, desi e situat intr un stat european multiplu membru?
  Cate zone de protectie sanitara mai are si cine si de ce le a desființat pe cele esențiale?

  Reply
 2. De ce BaL?

  Well, pana si in Caracal respectivul facea ce voia el pe proprietatea lui pana cand intr un final…
  Poate ar trebui ilustrat si in interior articolul cu o foto ca sa ne dumirim.

  Reply
 3. Ionas

  Daca dai mită unde trebuie , îndestulezi primarul și Consiliul Local faci tot ce vrei pe proprietatea ta indiferent că deranjezi toată urbea

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *