Mihai Goțiu

”MINUNE” în România: Ditamai directorul Romsilva, dat afară pentru hărțuire!

Gheorghe Mihăilescu, directorul Direcției Silvice (DS) Vâlcea și fost director general al Regiei Naționale a Pădurilor Romsilva, a fost demis din funcție. Decizia de desfacere disciplinară a contractului individual de muncă a fost semnată, miercuri, de actualul director general al Romsilva, Daniel Nicolăescu, și vine ca urmare a unui lung șir de plângeri și anchete ale Consiliului de Disciplină, arată jurnalistul de investigație Andrei Ciurcanu, pe blogul propriu.

Acuzațiile la adresa lui Gheorghe Mihăilescu sunt mai vechi, din 2019 (când era director general Romsilva) și din 2020 (după demitere și ”detașarea” ca șef la DS Vâlcea), fiind legate de hărțuirea angajaților, de implicarea politicienilor în licitațiile cu păduri, de acoperirea unor ilegalități (inclusiv de ordin penal) comise de unii angajați ai Direcției (alții decât cei hărțuiți) și de negarea pandemiei și încălcarea regulilor din timpul stărilor de urgență, respectiv alertă. Aceste acuzații le-am făcut publice (mai jos, fragmente), în iulie 2020, când am solicitat, oficial, o anchetă oficială și demiterea lui.

Gheorghe Mihăilescu a ajuns director general al Romsilva, în octombrie 2018, fiind ”omul bun la toate” al șefului PSD Vâlcea, Constantin Rădulescu, susținător al lui Liviu Dragnea în timpul confruntării din septembrie 2018 cu ”puciștii” Paul Stănescu, Gabriela Firea și Marian Neacșu. Astfel, numirea lui Mihăilescu ca director general al Romsilva a fost o recompensă pentru fidelitatea arătată de Constantin Rădulescu, în condițiile în care, de la numirea precedentului director general de către Consiliul de Administrație trecuseră doar doi ani (mandatul fiind de patru ani, potrivit ordonanței pentru guvernanța corporativă). G4Media a arătat că, în toamna lui 2018, Dragnea și-a asigurat susținerea a zeci de lideri locali, promițându-le la schimb posturi în administrația centrală și locală, sinecuri pentru rude/soții sau apropiate, precum și contracte pentru firmele de casă.

Ca director Romsilva, Gheorghe Mihăilescu s-a remarcat, în primul rând, prin negarea amplorii tăierilor ilegale de păduri din România, afirmând că acestea nu ar depăși, în pădurile publice, volumul de 40-50.000 de mc/an, în contradicție totală cu datele Inventarului Forestier Național (IFN), care arată un volum de aproape 20 de milioane de mc care dispar, în fiecare an, din păduri! În ianuarie 2020, a fost demis din funcția de director general al Romsilva în urma unei anchete a Corpului de Control a Ministerului (între timp, s-a schimbat ministrul), dar ”lăsarea la vatră” a fost lină, primind funcția de director al DS Vâlcea. Din toamna aceluiași an a devenit și consilier local la Râmnicu Vâlcea, din partea PSD.

Fragmente din sesizarea, pe care am făcut-o publică în iulie 2020, cu acuzații la adresa lui Mihăilescu:

  • Invitarea unor parlamentari vâlceni (!) la o licitație de masă lemnoasă, organizată pe data de 25 mai 2020, eveniment încheiat la o cabană a societății private Cozia Forest Râmnicu Vâlcea, cu care Gheorghe Mihăilescu are relații foarte apropiate (un birou închiriat în sediul acestei societăți, potrivit sesizării);
  • Nerespectarea regulilor de distanțare socială și de prevenire a transmiterii COVID – 19, atât cu ocazia acestei licitații, cât și a altor evenimente;
  • Negarea existenței pandemiei (”a motivat că nu crede în așa ceva”, potrivit sesizării);
  • Mușamalizarea unui caz cu valențe penale atât din punct de vedere al încălcării normelor de regim silvic, cât și cu privire la săvârșirea unei infracțiuni de lovire (”S-au luat la bătaie iar pădurarul l-a lovit în cap cu o țeavă pe fratele patronului. Victima a avut zile de spitalizare. Prin implicarea directorului Mihăilescu Gheorghe s-a mușamalizat cazul iar ca drept recompensă pădurarul Drăghici Nicolae (pădurarul agresor, angajat la OS Drăgășani, acuzat și că ar fi furat lemn din platforma primară a unei firme private – n.a.) a fost mutat la alt canton silvic”;
  • Susținerea altui pădurar de la OS Drăgășani, Vlădășel Dorel, care ”este tare și mare, face și desface, vinde masă lemnoasă atât din pădurile statului cât și din pădurile private, atât cu contract de pază cât și fără contract de pază”;
  • Încălcarea Regulamentului de evaluare a personalului silvic pe anul 2019, ”cum ar fi evaluarea conducerii OS Bălcești”.
  • La toate ședințele pe care le ține aproape zilnic este nervos, are apucături de om care nu se cuvin unui conducător de unitate, ține angajații sub teroare și îi amenință zilnic că îi dă afară sau îi mută la un alt loc de muncă. Nu se mai poate lucra cu acest coleg în funcție de conducere”, se mai arată în sesizare.

În cele din urmă, hărțuirile a adresa angajaților DS Vâlcea sunt cele care au dus la destituirea lui Gheorghe Mihăilescu, în ciuda numeroaselor amânări (despre cum omul era bolnav, în acte, dar participa vesel și plin de energie la ședințele CL Râmnicu Vâlcea, detalii aici).

„Cu privire la faptele de hărțuire, amenințare, discriminare, intimidare și constrângere psihică săvârșite de către dl Mihăilescu, în calitate de director al Direcției Silvice Vâlcea, având în vedere declarațiile persoanelor sus-menționate, dar și cele consemnate de expertul independent în raportul de Audit de Climat Organizațional, vor fi înlăturate, ca nefondate, apărările domnului Mihăilescu și se vor reține faptele de bullying”.

fragment din decizia de destituire

Gheorghe Mihăilescu (foto) poate contesta decizia în 30 de zile de la comunicarea sancțiunii. El a refuzat să comenteze, până în momentul publicării articolului de către Andrei Ciurcanu decizia conducerii Romsilva.

Decizia integrală și acuzațiile care i-au fost aduse șefului din Romsilva o puteți citi pe blogul lui Andrei Ciurcanu:

Conducerea ROMSILVA i-a desfăcut contractul de muncă directorului Gheorghe Mihăilescu


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *