Ministrul Justiţiei, Raluca Prună, va propune Guvernului adoptarea unei ordonanţe de urgenţă pentru abrogarea prevederii legale care permite reducerea pedepselor deţinuţilor în baza lucrărilor ştiinţifice elaborate în penitenciar.
“M-am decis constatând că fenomenul este scăpat complet de sub control să propun Guvernului României ca, printr-o ordonanţă de urgenţă care va fi promovată în prima şedinţă de Guvern din luna februarie, să cer abrogarea acestei dispoziţii. Nu am să insist acum asupra motivelor pentru care cer abrogarea. Voi face o consultare publică, pentru că legea obligă ca pentru orice fel de act normativ să existe o consultare publică. Urgenţa, cred că nu mai este cazul să detaliez, este evidentă. Este un fenomen scăpat de sub control şi, pentru moment, cea mai bună soluţie este abrogarea acestei dispoziţii”, a declarat Raluca Prună.
Ce prevede legea acum. Potrivit articolului 96 litera f din Legea 254/2013 privind executarea pedepselor, în cazul elaborării de lucrări ştiinţifice, se consideră 30 de zile executate pentru fiecare lucrare ştiinţifică. Potrivit regulamentului de aplicare a legii de executare a pedepselor nr. 619 din 2011 al Administraţiei Penitenciarelor, articolul 64 “Intră în categoria lucrărilor ştiinţifice:
a). lucrările publicate în reviste recunoscute, la data publicării, de Colegiul Naţional al Cercetării Ştiinţifice din Învăţământul Superior (CNCSIS);
b.) lucrările publicate la edituri recunoscute, la data publicării, de Colegiul Naţional al Cercetării Ştiinţifice din Învăţământul Superior (CNCSIS);
c.) comunicările ştiinţifice susţinute la o conferinţă naţională sau internaţională şi publicate în analele comunicării ştiinţifice;”
Ce se va întâmpla cu deţinuţii care vor face în penitenciar lucrări ştiinţifice “pe bune”. Ministrul Justiţiei a explicat că, după abrogare, nici deţinuţii care elaborează lucrări ştiinţifice respectând legea şi rigorile academice, nu vor mai putea beneficia de reducerea cu 30 de zile a pedepsei, însă le vor putea ataşa la dosarul de eliberare condiţionată ca să arate că s-au îndreptat.
Ce se va întâmpla cu deţinuţii care au apucat până la abrogare să scrie cărţi în penitenciar. Dan Voiculescu, spre exemplu, a apucat să scrie deja 10 “lucrări ştiinţifice” şi ar putea beneficia de o reducere a pedepsei cu 300 de zile, adică aproape un an. El a scris recent pe blog: “Mi se reproşează că sunt prolific, că am scris zece cărţi. Cu toată modestia, nu mă voi opri aici.”
Ministrul Justiţiei a explicat că se aplică legea penală mai favorabilă şi că abrogarea are consecinţe doar pentru viitor. Aceasta nu înseamnă că deţinuţii care au apucat să scrie cărţi înainte de abrogare vor beneficia automat de reducere. Comisiile din penitenciar şi judecătorii trebuie să le analizeze caracterul ştiinţific, a explicat Raluca Prună. Judecătorii pot dispune expertize judiciare pentru a stabili caracterul ştiinţific al unei lucrări.
“Eu cred că cei care au scris deja cărţi şi care nu au beneficiat încă de liberarea condiţionată, cred că nu mai vor putea invoca acest beneficiu, sper, o dată ce prevederea a fost aborogată, dar nu din cauza abrogării prevederii pentru că după cum ştiţi legea penală nu poate fi retroactivă, ci din cauza investigaţiei care are loc“, a explicat ministrul Justiţiei.
Practic, ministrul a sugerat că deţinuţii care au scris cărţi până la momentul abrogării nu vor mai beneficia automat de reducerea pedepsei pentru că funcţionarii de la Penitenciare şi judecătorii se vor speria de ancheta DNA în cazul scriitorilor din puşcării, nu vor mai permite încălcarea legii şi vor analiza riguros caracterul ştiinţific al lucrărilor. Vezi detalii aici despre ancheta DNA în cazul scriitorilor din puşcării.
Cu alte cuvinte, Voiculescu va rămâne cu cele 10 cărţi pentru că abrogarea nu retroactivează şi el beneficiază de legea mai favorabilă, adica legea neabrogată. Voiculescu va rămâne aşadar cu posibilitatea de a beneficia de reducerea pedepsei cu 300 de zile în momentul în care va intra în comisia de eliberare condiţionată. Aceasta nu înseamnă că automat trebuie să i se scadă pedeapsa cu 300 de zile, ci comisia din penitenciar de eliberare condiţionată şi judecătorii trebuie să stabilească dacă operele lui Voiculescu sunt lucrări ştiinţifice.
Aşteaptă demisia şefului Penitenciarelor. Întrebată dacă se aşteaptă la demisia şefului ANP, ministrul Justiţiei a declarat: “Dvs. ce aţi aştepta în această situaţie?”. Ea a declarat că şeful ANP poartă o răspundere cel puţin administrativă în fenomenul scriitorilor din puşcării.
FELICITARI Ministrului Justiției pt ca vrea abrogarea prevederilor prin care „scriitorii” PUSCARIASI își reduc pedeapsa.