Cristian Ghingheș

7,36 miliarde de lei, acordate discreționar prin tranșa a doua din Fondul de Dezvoltare și Investiții – clasamentul pe județe

Cu doar o săptămâna înaintea votului pentru moțiunea de cenzură, Comisia Națională de Strategie și Prognoză din subordinea premierului a aprobat încă o tranșă de 469 de proiecte ale autorităților locale ce vor fi finanțate prin Fondul de Dezvoltare și Investiții (FDI), înființat prin deja celebra OUG 114/2018. Acestea nu valorează 6 miliarde, cum a anunțat Viorica Dăncilă în ședința de Guvern, ci 7,365 miliarde de lei.

În prima tranșă din luna septembrie, care număra 116 proiecte și însuma 2,28 miliarde de lei, am văzut cum fruntașe la banii din FDI au fost județele conduse de pesediștii din jurul doamnei Dăncilă: Olt, Buzău, Constanța, Giurgiu, Călărași.

La tranșa de proiecte selectate pe 2 octombrie, Oltul lui Paul Stănescu și Buzăul lui Marcel Ciolacu rămân în top 5, cu investiții de circa 500 de milioane de lei fiecare, însă lider este Neamțul condus de Ionel Arsene, cu 625 de milioane de lei.

Tot din jud. Neamț vine și cea mai babană finanțare pentru un proiect dintre cele 469: 521.991.344 lei care vor merge la Consiliul Județean condus tocmai de Arsene pentru un „proiect integrat modernizare, consolidare şi reabilitare drumuri şi poduri judeţene, obiective ce asigura conectarea la reţeaua TEN-T”. Suma este colosală și felul în care este executată trebuie monitorizat cu mare atenție. M-aș risca chiar și la un pariu vizavi de firma care va câștiga licitația: Aqua Park SRL (noul TelDrum dacă e să mă întrebați pe mine).

Următorul cel mai valoros proiect ce urmează a fi finanțat prin FDI este cel al comunei Snagov, condusă de pesedistul Marian Oancea, cu un proiect valorând 172 de milioane de lei pentru „extindere reţea canalizare şi mărire capacitate staţie epurare şi extindere reţea alimentare cu apă potabilă, foraje puţuri şi mărirea capacităţii staţiei de tratare a apei”.

Urmează apoi municipiul Buzău cu lucrări de întreținere la infrastructura de transport ce se ridică la 150 de milioane de lei, respectiv comuna Poșta Câlnău (jud. Buzău) cu 117 milioane lei pentru înfiinţarea unui sistem de canalizare menajeră şi modernizarea sistemului de alimentare cu apă. Topul celor cinci proiecte finanțate din tranșa a doua este încheiat de Primăria București, care urmează să primească 104 milioane lei pentru penetratia şi racordul Splaiul Independenţei-Ciurel-Autostrada Bucureşti-Piteşti.

La coada clasamentului pe județe vedem Mureșul, Harghita și Covasna (proiecte ale autorităților publice locale de circa 6 milioane de lei pentru toate cele 3 județe conduse de UDMR), dar mai ales Brăila, fără niciun proiect selectat pentru finanțare. Se simte răzbunarea Vioricăi Dăncilă pe cei care au trecut în barca lui Mihai Tudose la Pro România, dar și pe partidul în fruntea căruia se află Kelemen Hunor, susținător al moțiunii de cenzură.

puteți descărca de aici tabelul incluzând proiectele selectate și clasamentul județelor

Așadar, peste 9,6 miliarde de lei au fost alocate până acum de această Comisia de Prognoză pentru 585 de proiecte ale autorităților publice locale, cu precădere în zonele conduse de baronii care încă o susțin pe Viorica Dăncilă. O alocare discreționară ce trebuie luată la bani mărunți și monitorizată mai ales în faza de implementare. Pe ce documente au fost acordați acești bani? Pe ce criterii?

Am încercat să aflăm de la Comisia de Prognoză mai multe detalii despre Fondul de Dezvoltare și Investiții, așa că am trimis o solicitare în care am cerut o serie de informații publice:

 • lista tuturor proiectelor depuse
 • care sunt proiectele respinse/în analiză
 • care sunt criteriile în baza cărora se acordă finanțările
 • componența comisiei care analizează proiectele
 • modalitatea în care va fi monitorizată implementarea fiecărui proiect în parte.

Am trimis solicitarea pe 19 septembrie, deci în urmă cu mai bine de 30 de zile. N-am primit răspuns, am trimis o plângere prealabilă, iar dacă informațiile nu ne vor fi trimise până la finalul acestei săptămâni, vom acționa în judecată Comisia Națională de Prognoză. Este dreptul nostru, al tuturor, să cunoaștem detalii despre felul în care se alocă și ulterior se cheltuiesc peste 2 miliarde de euro de la bugetul de stat.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

2 thoughts on “7,36 miliarde de lei, acordate discreționar prin tranșa a doua din Fondul de Dezvoltare și Investiții – clasamentul pe județe

 1. Unde este hrebenciucu?

  DA, rr fi interesant de aflat ce proiecte sunt alea – marog, UMB putea asfalta tot judetzul ala artificial, fara nicio problema! – si daca vreunul se refera la apa bacaoanilor.
  Adica HauHautostrada nu are nici macar studiu de fezabilitate, dar ei se conecteaza inca de pe acum la ea – la o autostrada virtuala care nu va fi gata nici macar intr-o suta de ani? – clar ca e mita, clar ca cel care le-o da nu cunoaste cam nimic despre zona, densitati, numar de potentiali alegatori…
  (bocul e unitatea de masura a slugarniciei perverse in folosul unui judeti eminamente parazit)

  Reply
 2. JK

  E ca la-nvierea morților, cu cei din urmă: Brăila cel mai puțin pesedizat județ! Dar au rămas de stânga: au înlocuit ciuma roșie cu nasul roșu al lu Tudose. Iliescu ar fi mândru: cetățeni săraci cu reprezentați cinstiți (cu tărie, bere, vin etc.).

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *