Alina Mungiu-Pippidi

Merită votată Clotilde Armand în Sectorul 1?

Acum câțiva ani, România curată a luat partea Clotildei Armand fără rezerve la alegerile locale. Părea că i se făcuse o nedreptate la vot, deși nu s-a dovedit nimic (nu se dovedește niciodată nimic când e vorba de alegeri, numai la referendumul anti-Băsescu, când toată lumea era oricum contra lui Băsescu, s-au băgat oameni în pușcărie). Programul Clotildei nu era nici atunci cine știe ce, plaje pentru nordul Capitalei și alte lucruri de lux. Dar profilul părea just și mai ales eu am susținut și aplaud pe românii care au curaj să voteze străini – e o mândrie pentru mine că noi am putut alege un sas, că susținem un arab (care ne omoară cu stări de alertă), că am ales o franțuzoiacă. E un semn de europenitate a votanților noștri. Bravo lor!

De atunci încoace, cunoscuți din USR mi s-au plâns că nu ne-am ales franțuzoaica bine să facem exerciții de cât de puțin naționaliști suntem noi. Vederile ei, de exemplu, nu par fi așa de puțin naționaliste ca ale noastre și e o ironie că a ajuns în grupul unde e partidul lui Macron. Deși foarte articulată contra corupției la români, Clotilde conducea pe atunci o firmă franceză creată de stat ca să profite din ajutoarele internaționale – un gen de parazitism frecvent în industria de dezvoltare, dar la drept vorbind odios. Greu să critici profitul din bani publici de pe o poziție instituționalizată de profit din bani publici și mai ales din bani care ar trebui să ajute țări sărace. Firma cu pricina a ajuns și pe lista neagră a Băncii Mondiale, că de fomistă ce era a mai încercat și să obțină proiecte pe căi neortodoxe. Pe urmă, Clotilde a ajuns în Parlamentul european și am remarcat vreo două poziții de ale ei pozitiv – apărând Estul de dubla măsură și ipocrizia occidentală, poziții cum românii nu prea iau, unii că sunt prea speriați și cu o atitudine de nativi care nu îndrăznesc să spună vreo vorbă contra colonizatorilor lor, alții, dimpotrivă, că nu ar fi credibili, fiind anti-europeni în general.

Gluma însă văd că devine serioasă și Clotilde a reușit cumva să își securizeze poziția de candidat unic al dreptei ca și cum ar avea vreo legitimitate în sectorul 1. Trebuie spus că deși sunt proprietar și în Tiergarten-Mitte cît durează anul academic, sunt un cetățean al sectorului 1 București – acolo merg la demonstrații, am procese contra autorităților abuzive ca să susțin alte ONG-uri sau grupuri de cetățeni, am dosare foto de case protejate pe care soțul meu le monitorizează etc. Nu pot face doi pași prin cartier când sunt acasă fără să mă oprească lumea să îmi povestească una sau alta. Clotilde nu e o obișnuită a acestor adunări locale, care au, din păcat­e, puțini participanți (pe vremea lui Oprescu, când se punea în dezbatere la PMB cîte un plan zonal, mă uitam cu groază la comentariile online, erau 3-4 persoane doar, Nicușor Dan, Roxana Wring și vreun arhitect – cînd se făcea în sală era goală sala).

Probabil această lipsă de interes a unui cartier care a devenit mai mult de firme decît de oameni, plus case de închiriat și cîrciumi, contribuie la oferta slabă care se vede la Sectorul 1. Nu am găsit nicăieri programul Clotildei, doar acest interviu. Care arată clar lipsa de idei și de priză a candidatei noastre la sectorul 1 (bașca faptul că spune că citește Machiavelli și îi place Gladiatorul lui Ridley Scott, persoana de la comunicare care a completat aceste preferințe ar trebui dată afară neîntârziat, am râs cu lacrimi). Va termina investițiile începute de precedentul primar (fără nicio îndoială, acesta, un pesedist, a fost nul, la fel și investițiile lui, deci acesta e un non-program). Problema ar fi traficul (nu e clar pentru cine – deși dacă vedeți cum scaunele mele albe din balconul de deasupra bulevardului Lascăr Catargiu devin negre în 24 de ore vezi că de fapt consecințele traficului sunt problema).

Ce facem cu poluarea din sectorul 1? Lăsăm toate mașinile să treacă pe la noi, indiferent de zi și de oră, pe gratis? Continuăm ca acum, cu nicio diferență la parcare între rezidenți și nerezidenți (inclusiv flotile ale firmelor înmatriculate în Ilfov), iar după aceea să ne mirăm că nu e loc pe trotuare de pietoni? Primarul Tudorache nu a fost capabil să vină cu o idee cum să rezolve cu parcarea – în cooperare cu primăria generală au naționalizat spațiul și au făcut o aplicație mizerabilă, când nu au vândut loc cu loc la întreprinzători, fără să fie în stare să se consulte pentru a da o regulă. Soluțiile nu lipsesc, există planuri pentru tot Bucureștiul făcute de consultanți străini pe bani europeni, dar trebuie să le citească și candidații. Dacă la ora asta nu au nici o idee, cînd or să o capete? Înțeleg, trebuie să mobilizăm lumea anticiuma roșie și a familiei Pandele, OK, dar unde a planul ca să nu mai fie Sectorul 1 ocupat de Voluntari (că e, și nu neapărat de bieții taximetriști de acolo, ci și de conducătorii de SUV-uri negre cu număr de Ilfov parcate în Sectorul 1)? Ce facem cu piețele distruse de Oprescu și Chiliman (că veni vorba, măcar în campania electorală să ne amintim că după arestări cu tam-tam, amândoi sunt încă liberi, iar politicile lor sunt continuate și azi, că în loc de construit locuri de parcare cheltuim bani anvelopînd locuințele unora pe banii statului de către firme favorite). Dar nu banii au lipsit pentru locurile de parcare, ci viziunea, lipsa unui proiect coerent și a curajului de a reduce numărul de mașini care tranzitează sau parchează în Sectorul 1. În piața Matache nu s-a putut asfalta parcarea improvizată de opt ani, în Amzei imobilul pieței, scump comandat, ar putea fi făcut parcare pe trei etaje decât să stea gol de atâția ani (ideea de a-l da în concesiune la Kaufland sau altcuiva capabil să transforme un spațiu nu le vine), dar primăria de sector aprobă să avem un Mega Image la trei case în schimb (dar nu mai există brutării și măcelării de calitate etc). Clotilde evident nu are idee de toate astea, altfel ar spune ceva! Și se bazează că votanții care au mai rămas (puțini, că firmele nu votează) sunt captivi anti-PSD, pensionari care au recuperat imobile și, deci, sunt în tabăra noastră, a proprietarilor, chiriași de lux pe chiriile mari și deci o vor vota oricum.

O să o votăm în orice condiții pe Clotilde, fără să ne spună ce va face cu parcările, cu piețele, cu trotinetele, fără să ne explice măcar de ce se dublează în două roluri (chiar nu era nimeni din Aectorul 1 în USR, de exemplu de ce nu a candidat fosta mea studentă Ana Ciceală aici, îi făceam campanie, a dus greul anti-PSD în Consiliu)? Fără măcar să enumere problemele și să spună că va consulta rezidenții, ce să mai spun să ofere soluțiile echipei ei la ele? Și echipa care e? Care e arhitectul Clotildei (că arhitecții noștri descopăr peste vară că nu sunt cu ea, deși nu sunt cu PSD, săracii). Candidatura ei sună  a decizie de putere și notorietate, fără nicio bază, iar liberalii fiind la rândul lor zero barat la oameni în București, au înghițit gălușca. Și zău că vă aduceam eu de la pensie, dacă nu din altă parte, zece candidați competenți, născuți în Sectorul 1 și de meserie!

Să o votăm că altfel iese PSD? Care PSD? Că la campania de cumpărare plus șantaj a guvernului Orban, pariez că dacă iese Tudorache la două luni după alegeri se mută în PNL, deci nu asta e problema noastră.

Problema noastră e să obținem ceva de la candidații ăștia. Dacă nici măcar la promisiuni nu sunt competenți, ce realizări să așteptăm?


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

33 thoughts on “Merită votată Clotilde Armand în Sectorul 1?

  • Ciobanul Bucur

   De acord. Cum sa o votam daca nu are program? Dl. Tudorache are program, deci il voi vota pe el. Eram in dubiu, dar acum, citind si opinia D-nei AM-P, m-am decis definitiv.

   Reply
 1. mhm

  Din păcate, așa arată bomboanele din cutie. Și o alegem pe aia care ne place din ofertă. Nu putem spune „dom’le, dar eu vreu cu fistic.”
  Cu fistic nu avem. Deci luați bomboane din astea sau deloc. Nasol e că de mîncat tot mîncați și dacă vă codiți aleg alții carameaua tare și grețoasă. Și să ronțăi patru ani iar la ea nu prea mă incîntă.

  Reply
 2. alinaMP

  @ bragarea

  Desigur, puteti, dar mai inainte mergeti la biroul ei de pe Victoriei si cereti-i programul, e vizavi de Amzei!- poate daca merg mai multi o face ceva
  Exista n candidati nepesedisti, incepand cu PMP la dreapta
  daca votati pe cine pe fata nu isi bate capul sa va spuna ce va face va meritati soarta

  Reply
 3. Cozmin

  La referendumul anti-Băsescu, doar infractorii, retardatii si likelele platite de mafia usl erau impotriva fostului presedinte.
  Si acum 4 ani, Programul Clotildei a fost foarte bun, dar si atunci, si acum, toate likelele platite de mafia psd au atacat-o si o ataca pe cea mai cinstitia, cea mai corecta, cea mai competenta dintre candidatii inscrisi in cursa.

  Reply
 4. Marius

  Am avut curiozitatea să urmăresc câteva din aparițiile publice ale candidatei Clotilde Armand. Care ajung, treptat, la limita ridicolului.
  Încearcă să ne vândă oglinjoare, precum coloniștii bushimanilor.
  Argumentează penibil „nevoia de specialiști occidentali” precum Domnia Sa. Nu prea se știe cu ce finalitate de interes public.
  Viziune – zero, argumente – cam de cartier de pe la noi, carisma – poate doar dacă se reincarnează.
  Cu un limbaj prețios nu-și mai poate nici măcar ascunde aroganța.
  Așa că în timp record s-a înscris în plutonul de adepți ai new-speak, gol de orice conținut, dar vitriolic în vocabular.
  Dacă tot ne minte, măcar să o facă frumos. Nu-i în stare nici de atât.
  Încă o iluzie mai puțin și un motiv de a ignora alegerile locale, nu doar din motive de pandemie, ci din lipsă de opțiuni, cronică de acum.

  Reply
 5. CMC

  Exista un singur program. Impus de afara.
  „Vin rusii !”
  Si cu asta, automat trebuie sa castige candidatii dreptei.
  Ca sa vina „Guvernul meu”. De fapt al stapanilor mei…
  In Romania exista doar un singur program politic: Cresterea bugetului sekuristilor.

  Reply
 6. Rasvan Stanescu

  De acord cu (aproape) tot ce spuneti. Rugamintea mea este de a ne recomanda cu cine sa votam la sectorul 1 ? Mai sunt cateva zile (vorba cetateanului turmentat) si noi (majoritatea tacuta….) nu stim cu cine sa votam !

  Reply
 7. Emil V.

  Doamna Mungiu-Pippidi, poate n-ati fost atenta si v-a scapat dvs. informatia asta, dar Clotilde Armand si-a lansat si prezentat programul pt Sectorul 1 acum vreo 2 – 3 saptamani!

  Asadeci, va rog sa-i cititi programul (v. link-ul de mai jos) inainte sa scrieti ca n-are! dupa ce cititi spuneti-ne ce anume din program nu va place, n-ati inteles sau lipseste, ca sa-l putem dezbate, sa-l putem compara eventual cu alte programe si gasi alternativele cele mai bune!

  https://invingem.ro/program-de-guvernare-locala-sector-1/

  Reply
  • Laur22

   Draga Emile

   Ia d-aci o mostra din program shi pe baza lui te rog sa respunzi la urmatoarele intrebari de minium bun simtz daca e sa crezi ca respectivul program chiar e un program care o sa genereze vre-un rezulta shi nu e doar o tocare inutila de vorbe numai buna pentru a aburii guvizii

   Mai intai mostra :
   „Calitatea aerului va fi monitorizată și îmbunătățită prin intervenții pe toate sursele, industrie, încălzire, trafic.
   Este necesară implementarea unei rețele de senzori de monitorizare, care să permită o eșantionare la toate nivelurile: zone hiperpoluate, zone cu construcții, zone cu trafic auto, zone verzi, zone expuse impactului de mediu din vecinătățile sectorului.
   Informațiile colectate trebuie comunicate locuitorilor Sectorului 1 prin platforme care să asigure transparența completă a datelor implementate. Pe baza acestor date, vom solicită autorităților competențe și companiile să ia măsuri de reducere a punctelor de poluare. ”

   referintza https://invingem.ro/wp-content/uploads/2020/09/program-USR-PLUS.pdf

   Shi acum intrebarile :
   1) exista o actuala retzea de senzori shi daca da (ca altfel de unde am sti cre e nivelul actual al poluarii) de ce vrea idolul tau vrea o alta ? Ca sa ce ?
   2) ce industrie exista shi polueaza in sectorul 1 ca sa se poata „interveni” asupa ei ?
   3) ce parghii are primaria pentru a „interveni” asupra incalzirii ori industriei ?
   4) cum rezolva poluarea gargara unei platforme transparente cata vreme datele despre poluare sunt deja acesibile la acest moment (dovada isteria unora ca poluarea nu a scazut nici macar in zilele cu trafic mult diminuat deci probabil ca nu auto este sursa ei ci sursa e alta)
   5) prin ce vor diferi aceste date viitoare de datele actuale shi prin ce difera actuala hahahahaha viitoarea „solicitare”a idolului adresata „autorităților competențe și companiile să ia măsuri de reducere a punctelor de poluare” e hahahahah solicitarile trecute ?

   In concluzie daca voi putetzi sa vota un asha program voi va meritatzi cu varf shi indesat ceea ce acesti candidatzi se pregatesc sa va faca. Faca-se voia voastra ca mult prea bine v-a fost pana acuma shi pe deplin va meritatzi ceea ce vi se pregateste .

   Shi ca sa intzlegei cat esti de prost = fanatic complect decuplat de la realitate raspunde-tzi tu tzieshi la o singura intrebare : Are dreptate Falca al vostru in postarea lui de pe facebook din link-ul de mai jos ori bate campii ?
   https://adevarul.ro/locale/arad/cand-vor-circula-bucurestenii–tramvaiele-construite-arad-motivul-s-a-asociat-astra-firma-chineza-1_5f61f5875163ec42710a6051/index.html

   Altfel prost eu ca imi pierd timpul sa incerc sa explic ceva, orice unui trepanat cu ura care a putut sa mugeasca mojicia infinita „Prefer un strain integru decat un spurcat autohton mincinos si corupt.”

   Reply
 8. Dumitru

  Intr-o lume ideala, clar nu trebuie votat un candidat fara program. Si totusi… traim in Romania. De fapt, nici in Europa/Vest n-am prea vazut politicieni care sa isi puna in aplicare programul. Cel care s-a apropiat cel mai mult de programul initial afisat este Trump, si uite care-i rezultatul. S-ar parea ca alegatorilor le place sa fie mintiti si scarpinati (verbal) unde-i mananca, dar asteapta dupa aceea o politica „responsabila”.

  Enfin, multa vorba pentru a spune ca, de facto, lipsa unui program nu ma jeneaza prea tare. In schimb, daca eram destul de pro-USR la prima lor candidatura, acum sunt mai rezervat in ce priveste oamenii…

  Reply
  • CMC

   Uite aici program de guvernare adevarat !!!
   „Când educația este POLITIZATĂ: 60% din inspectorii şcolari generali participă la alegeri pe listele PNL
   Un procent de 60% dintre cei 42 de inspectori şcolari generali România. candidează pe listele PNL, relatează Dela0.ro.

   Sunt 42 de inspectori şcolari generali în România. Dintre aceştia, în septembrie 2020, 60% candidează pe listele PNL, indică sursa citată.

   În mai puţin de un an de guvernare liberală, ministrul Educaţiei, Monica Anisie, a schimbat 85% din conducerile inspectoratelor şcolare judeţene, înlocuind 36 de inspectori generali.

   Între noii numiţi 31 sunt membri PNL, iar 25 dintre aceştia candidează la alegerile de săptămâna viitoare pentru poziţii de consilieri locali sau judeţeni, conform Dela0.ro.

   Monica Anisie a anunţat la sfârşitul săptămânii trecute şi că doi secretari de stat de la minister, dintre care unul care răspunde de învăţământul preuniversitar, se află în concediu de odihnă, fiind implicaţi în activităţi legate de campania electorală.

   „Atât eu, cât şi colegii mei din cadrul Ministerului Educaţiei, am făcut toate eforturile pentru ca anul şcolar să înceapă în cele mai bune condiţii. Aşa cum cred că ştiţi secretarul de stat pentru învăţământul preuniversitar, dar şi un alt secretar de stat din cadrul ministerului Educaţiei şi-au luat concediu de odihnă pentru a putea desfăşura alte activităţi, având în vedere faptul că suntem în campanie electorală. Este vorba despre doamna Luminiţa Barcari şi despre domnul Rădulescu Dragoş”, a afirmat Monica Anisie.”

   Reply
 9. Laur22

  Suntetzi din alt film.
  Din filmul cu 15.000 de specialisti shi hahaha platforme shi programe hahahaha.
  Filmul care ruleaza acum e altul.
  In filmul de azi nu mai are senes sa itzi pierzi timpul inshirand cuvinte pe hartie ca sa faci platforme program cand altzii, altzii de meserie in jujitsul cuvintelor itzi pot rezolva mai simplu shi mai grosier problema altfel, inshurubandu-le oamenilor placutze suedeze pe creier.

  Ce sens mai are sa mai pui cuvinte pe hartie cand altzii pentru tine le-au inshurubat oamenilor placutze pe creier.
  Asta e filmul care se ruleaza de la Basescu incoace in Ro shi de la Trump& Brexit incoace in restul lumii.

  In acest film hahahaha programele sunt pur shi simplu maculatura.
  Dovada : cine a citit programul candidatului Basescu ?
  Nu ca ar cinta dar orishict daca ar trebui sa conteze la „a noastra” ar trebui sa conteze shi la „al lor” ceea ce nu e cazul in mod evident.

  Deci ……. de ce sa mai pierdem timplul cu inshirarea de cuvinte pe hartie cuvinte care sa poata fi mai apoi verificate cand putem sa infectam atmosfera cu o ura iresperibila, ura cu care nu se poate argumenta in mod ratzional ?

  De ce sa gandesti cand potzi sa „take back control” ?
  De ce sa explici care e planul tau : acord cu acord, lege cu lege consecintza cu cosnsecintza ca sa Brexit cand potzi sa ragi „350 million pounds and Turkey ” ?
  MAXIMUM IMPACT FOR MINIMUM REBUTTAL POSSIBILITY.

  Shi daca asta a mers la cea mai veche democratzie neintrerupta a lumii de ce nu ar merge la guvizii majoritari ?

  Reply
 10. Cristi C

  Dna Pippidi, profit de faptul ca ati ridicat problema flotilelor companiilor. Da, asta este marea problema. Bucurestenii (includ aici si pe cei din Ilfov) care locuiesc in oras, cu sau fara buletin, in mare parte au cel putin doua masini. Una personala si alta data de firma. Existand acest beneficiu fiscal al deducerii pentru masina de firma, acestea s-au cumparat in mod excesiv. Si acum ocupa locuri de parcare.

  Iata o idee simpla de rezolvare. Toate companiile care au masini de firma trebuie sa demonstreze ca au unde sa le parcheze. Un loc inchiriat, un loc marcat corespunzator in propria curte, etc. Toate firmele acum dau masini de firma angajatilor dar le spun „vezi, te descurci cu parcarea, nu ma intereseaza, este raspunderea ta”. Si soferii le aduc in fata locuintei.

  Ai masina de firma dar nu ai loc de parcare asigurat? Atunci se anuleaza deductibilitatea sau impozitul local creste semnificativ.

  Reply
 11. pai

  …pai, nu mai e casa cu NicKusor?
  Au divortat?
  (a venit special – ca Vacantza -, cu trenul din Frantza -, ca sa candideze SPECIAL si exceptizonal! la Primaria Sectorului 1, deoarece asa i-aTrasat sarcina MACROnuL?

  Din cate imi amintesc a mai candidat O data si a fost batuta, cu ochii vineti si contestatii, la limita, de catre un pesedist!
  (mare pacat insa ca nevasta lui Barna cu candideaza nicaieri – sau poate, da, ca Spatar de Scaun/fotoliu in Senat si camera deputoilor)

  Reply
 12. AlinaMP

  @ Emil V, nu economiseai tu timp daca scoateai din program ce priveste problemele semnalate in articol? Te invt sa dai un Google search cu Clotilde si Matache, Clotilde si Amzei, etc ca sa vezi ca nu v-ati facut treaba, nu se gaseste nimic, programele sunt facute de consultanti parasutati de undeva si nu au geografia specifica a sectorului, ci una generala, de copy-paste. Enfin, pana sa plantati voi jucarii digitale in fiecare loc de parcare- alta dementa pe care sa aruncam banii, parca am fi la Zurich (de fapt, ce oras e asa bogat? ati uitat sa dati un exemplu) o propunere de reglementare zi/noapte si rezidenti/nerezidenti clara cred ca se putea face, nu? Va costa doar sa discutati cateva modele si sa le adapati la datele din sectorul 1, basca sa adunati si voi niste rezidenti sa vorbiti cu ei?
  Si festival de film avem deja, daca va ducea capul ne spuneati unde o sa vedem filme, ca cinemaurile din 1 sunt mai toate in blocuri cu bulina rosie si inainte de Corona deja nu mai mergeam la Studio, Scala sau Patria de ani de zile, ca nu imi e frica de cutremur cat de lumea care ar fugi spre iesire

  Reply
  • Sindroama Elena Ceausescu?

   Eu cred ca in spatele oricarui BERBANT putErnic sta oSpataritza, cu toata bucaTaria ei!
   (deoarece e cea mai buna resTauratoare din toate pc de vedere)

   Reply
 13. Andrei

  Observ ca sunt cativa care cu entuziasm si mandrie au pus un link unde ar fi programul lui Clotilde. Da. Este cica un program …. pana apuci sa il citesti …. si apoi realizezi ca ala nu este un program … este o insailare de idei fara cap si coada, fara cifre, fara surse de finantare…. in fapt un expozeu de idei generale si atat.

  Reply
 14. BOX POPULIME

  Mai tineti minte cum veneau frantzujii dupa 1800 in Principatele Romane ca sa lucreze ca guvernante, administratori etc.pe un salariu oricum mai mare ca la ei ?! Tot asa si madam Clothilde-Clatita, numai ca de data asta pe bani multi…..

  Reply
 15. j001

  „O să o votăm în orice condiții pe Clotilde, fără să ne spună ce va face cu parcările, cu piețele, cu trotinetele,…?”

  …Da!. Nu ne trebuie sa stim ce va face cu trotinetele. E suficient ca e absolventa de MIT si are experienta de inginer, manager si europarlamentar cu pozitii sustinute concret si clat in FT, LeMonde etc…Deci DA, in orice conditii !

  Reply
 16. Radu Seserman

  Nu vota pe cineva ca e corupt, nu vota pe altineva ca e nepriceput, nu vota persoana XX ca e mafiot, nu-l vota ca…, n-o vota ca….. E usor sa spui nu unul, nu altul, dar cand intra alegatorul sa voteze, el trebuie sa aleaga pe cineva, nu sa respinga.
  De ce nimeni nu raspunde la intrebarea „Cine merita sa fie votat?”

  Reply
 17. Dumitru

  Bun, incepe oficial sa-mi fie mila de Clotilde Armand si de Nicusor Dan. Cf. https://jurnalul.ro/stiri/politica/parlamentarul-nicusor-dan-filmat-in-timp-ce-se-intanea-cu-un-dezvoltator-imobiliar-caruia-i-a-blocat-un-proiect-in-sudul-capitalei-856104.html Kompromatul pare atat de profesionist lucrat, si vine pe atatea canale, si ii atinge numai pe ei (niciodata pe Barna sau pe Ghinea) incat devine indecent. Dar cand a au avut Serviciile masura in Romania?

  Incepe insa sa devina interesant pentru mine alt punct – sincronia intre ce se intampla in Romania si ce se intampla in alte tari. Momentul in care oameni si partide noi si „anti-sistem” sunt propulsati pe scena politica a fost la noi intai referendumul anti-Base din 2012, iar apoi si mai clar USR (in SUA a fost Trump, in UK Brexit, Gilets Jaunes si oarecum FN in Franta…). Momentul asta a surprins teribil oligarhia din fiece tara, care a reactionat dur. Razboiul cultural din SUA (finantat de miliardari) e cel mai clar exemplu, ca si reactia Securitatii din Romania, unde oamenii cu adevarat noi sunt distrusi sistematic, in timp ce capitalul politic este preluat de de-alde Barna. Si mai arata ceva evenimentele astea – oamenii noi nu sunt perfecti politicieni. Nu (mai) sunt nici complet curati.

  Nici nu mai sunt sigur ca oamenii/cetatenii vor sa traiasca intr-o democratie. Majoritatea (in RO si in Vest) par sa se acomodeze bine cu un sistem semi-autoritar atata timp cat personal lor le iese un profit/salariu mai mare.

  Reply
 18. gigione

  Normal ca nu merita sa fie votata
  Singurul motiv pentru care o voi vota totusi este ca nu il poti lasa pe Tudorache inca un mandat si atunci folosim votul pe post de tarnacop ca sa scoatem buruiana la termenul (mult prea mare/indelungat) de 4 ani.
  Dar de la un profesor/specialist de politologie/administratie publica am fi asteptat recomandari si ganduri in legatura cu ce solutii avem ca sa nu ajugem in aceasta situatie nenorocita in care „prostii & multii” de votanti sunt captivii celor care manevreaza astfel de candidaturi ale unor persoane lipsite de merite/onorabilitate samd. Pentru ca asa, doar sa ma uit la Clotilde, Ciolos si tot felul de figuri (cum sunt si in PNL cu gramada) – uscate, triste si poate acoperite care ne ingroapa orice speranta ca ar putea exista vreodata vreun mai bine, da, pot si eu, fara sa am mari catedre si ifose de cel mai destept de pe fata pamantului
  Mai pe sleau: asta e tot ce puteti Dvs. sa ziceti in calitate de profesor academician doctor inginer? ca vi se murdaresc scaunele pe balcon si C Armand nu vi se pare capabila sa previna treaba asta? cam subtire, as zice ca o meritati pe Clotilde Armand de primar, sunteti cam la nivelul solutiilor ei, Dvs. ati putea sa o votati din convingere si compatiblitati daca nu v-ar impiedica orgoliul sa vedeti asemnarilie astea :))

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *