Pentru prima data de la evenimentele acelea din decembrie 1989, pe care toata lumea le ia ca referinta, conform unui studiu al Insitutului de Cercetare a Calitatii Vietii (ICCV), romanii arata ca stiu mult mai bine ce isi doresc si ca mentalitatea colectiva este pe cale sa sufere o transformare irevocabila. Ca mod de gandire, mai au putin si ii vor ajunge pe occidentali. Nu insa si ca mod de actiune. Ciudat contrast!
Mentalitatea nu mai este aceea a lui „sa ni se dea”. Stiti cati isi mai doresc masuri de protectie sociala? 1%! Aproape de necrezut. Noi, romanii, obisnuitii statului paternalist spunem doar in proportie de 1% sa ni se dea din cer, de la stat, sau de oriunde altundeva, celebra protectie sociala.
Stiti cum vad romanii iesirea din impas? Prin crearea de noi si bune locuri de munca. Ceea ce, trebuie sa recunoastem, ii pune in foarte mare incurcatura pe guvernantii carora acum li se cere respectarea dreptului la munca si nu pomana electorala. Iata, romanii doresc sa munceasca mai mult si mai bine, dar nu au unde pentru ca nu gasesc. Disproportia este uriasa. In vreme ce politicienii au alte preocupari, avertismentul cetatenilor este clar: foarte bine, nici nu asteptam si nici nu ne dorim atata protectie sociala, taiati voi ce vreti, noua dati-ne locuri de munca, pe urma ne descurcam noi! Oricum, peste 90% au spus ca cea mai apreciata calitate in aceste vremuri de criza este ambitia, pilele si relatiile sunt abia pe la mijlocul clasamentului, aceasta fiind o alta schimbare de perspectiva a mentalului colectiv.
In rest, e jale. Nu jale, prapad! Doar 2% apreciaza ca veniturile gospodariei sunt foarte bune. Doar 1% reusesc sa aiba tot ceea ce le trebuie, restul de 99% avand diferite grade de apreciere negativa la acest capitol. 1%?! Si asta nu este tot. Probabil ca pentru prima data in istoria post-decembrista a sondajelor apar raspunsuri cu 0%. Da, zero la suta! La capitolul evaluarea modului in care este condusa tara, pentru prima data optiunea „foarte bine” are 0%. Satisfactia fata de viata politica inregistreaza si ea o premiera. La „foarte multumit” au raspuns… 0%!
In continuare suntem insa un popor al paradoxurilor. Chiar daca cei mai multi considera ca solutia iesirii din criza este crearea de locuri de munca, intrebati care este posibilitatea de a influenta modul in care este condusa tara, raspunsul la optiunea „foarte ridicata” este 0%! Cercetarea ICCV releva faptul ca noua din zece romani cred ca oportunitatile de a influenta modul in care este condusa tara sunt scazute si foarte scazute. Poate de aceea nici nu prea ii mai vedem pe la mitinguri. In plus, sapte din zece romani nu mai au incredere in semenii lor, ceea ce spune iarasi multe despre disponibilitatea de a implicare in diferite actiuni care au pe rol revendicari sociale. In schimb, ne insinguram! Ne retragem in locuintele noastre ca niste huzurezi care doar viseaza la o zi de maine mai buna. Stim ce vrem, dar nu suntem inca dispusi sa ne obosim prea tare. Ne macina neincrederea in ziua de maine, in omul de langa noi, in politicieni, in preturile acestea care se incapataneaza sa creasca…
ICCV este parte a Institutului National de Cercetari Economice? Adica (semi)bugetar?
Daca-mi trimiteau chestionarul, puneam „din burta” procentajele „cu o marja de eroare
„optimist” si plin de „angajament” textul dvs! pentru iesirea din criza avem nevoie, ne place sau nu aspectul, avem nevoie de o schimbare radicala, revolutionara de-adevaratelea…cine este dispus sa o faca? mai vedem mai vedem…poate nu tocmai peste mult timp. pentru ca, el timpul suportabilitatii se ingusteaza din ce in ce mai mult.
As provoca autoarea randurilor de mai sus sa defineasca urmatoarele expresii: „a-i ajunge pe occidentali la modul de gandire” si „protectie sociala”. Impresia mea e ca Simona Popescu considera „protectia sociala” incompatibila occidentului. Acum ma intreb si la ce occident se refera si cum i s-a analizat modul de gandire. Cu ce compara Simona Popescu rezultatele ICCV? Nu face nicio referire la studii similare din alte tari. Sa inteleg ca punctul de referinta sunt propriile impresii ale autoarei despre ce ar trebui sa fie un „mod de gandire occidental”. Si, din nou, ce e aia „mod de gandire occidental”?
Sunt de acord cu adriana in sensul ca operatorii de teren pot sa completeze „din burta” chestionarele; realitatea ne spune altceva.
Un exemplu recent a fost acum un an la alegeri; multi s-au dus la vot doar daca li s-a dat, n-a contat ce, chiar si galeata sau litrul de ulei au fost acceptate
Aici va contrazic. Romanul doreste loc de munca. Dar locul de munca trebuie sa fie bine platit (daca se poate la stat), timp efectiv de munca de5 ore din 8 sa nu se speteasca omul, sa aiba pretentia daca se poate sa lucreze la birou dar sa efectueze o munca care sa nu implice prea multa pregatire profesionala, munca de secretariat si de cafelutza e ideala. Totusi cel mai bine pentru roman este sa fie platit, sa stea acasa cand vrea, sa munceasca cand are chef si sa mai fure si cate ceva , macar o agrafa, o coala, un cablu ceva.
Pentru dezvoltarea locurilor de munca europene in Romania, exista o singura sansa, schimbarea modului de vot.
Propun inlocuirea actualului sistem de vot secret si uninominal, cu un sistem de vot la vedere, dar uninominal – contractual.
In limbaj popular, se duce omul la vot si personalizeaza cu amprenta digitala, numele scris de mana si CNP-ul pe buletinul de vot, primit in baza cartii de identitate.
Cei care nu indeplinesc cele trei cerinte de exercitare a votului vor primi consiliere pentru locuri de munca conform solicitarii dansilor si nu vor avea drept de vot.
Vor rezulta anumiti alesi, care prin lege sa obliga sa incheie un contract cu fiecare votant, clauzele fiind cele dorite de exercitantul votului.
Una din clauze ar putea sa sune:
” Alesul se obliga sa asigure locuri de munca pentru votant, pe o raza de max. 30 de km. de la domiciliu, cu renumeratia de x ron lunar, conform pregatirii.
Daca nu se va realiza aceasta, alesul se obliga sa plateasca votantului suma cuvenit
Dupa doua decenii de capitalism securisto-comunistoid romanii s-au maturizat. Fiecare stie ce vrea de la viata lui, toti am investit sperantele noastre in clasa politica autohtona (ne place sa credem ca oamenii politici nu au alte agende decat interesul national). Majoritatea populatiei a ramas dezamagita de rezultat. Unii s-au retras in barlogul lor – pe care l-au dotat cu tehnologie occidentala pe baza de credite obtinute de la banci occidentale si achitate cu costuri mai mari decat le-ar obtine aceste banci in tarile de origine – si isi spala creierii cu entertainment de factura occidentala dar cu coloratura abject-locala. Vreo trei milioane de romani au preferat sa-si construiasca destinele departe de vatra natala, crezand ca vor reusi sa se ridice dupa cativa ani de exil si sacrificii dar constatand apoi ca nu prea mai au pentru ce se intoarce acasa.
Criza Financiara Globala a developat adevarul: statul sta fata in fata cu spectrul falimentului. Si totusi paradoxul continua ! Con
PERFECT ADEVARAT !
DE AICI TREBUIE PORNITA SCHIMB AREA !
TREBUIE SCHIMBATA CONSTITUTIA SI TREBUIE PREVAZUTE MECANISME CONSTITUTIONALE CARE SA PERMITA:
-CONTROLUL ALEGATORILOR ASUPRA CELOR ALESI SI POSIBILITATEA REVOCARII ACESTORA ATUNCI CAND NU MAI SERVESC INTERESELE TARII SI ALE POPULATIEI
-TRAGEREA LA RASPUNDERE A CELOR ALESI, ATUNCI CAND ACESTIA ISI INCALCA PROMISIUNILE ELECTORALE
-CONTROLUL POPORULUI ASUPRA JUSTITIEI PRIN ALEGEREA MEMBRILOR CSM DE CATRE POPOR
-INFIINTAREA UNOR INSTANTE DE JUDECATA MIXTE FORMATE DIN MEMBRI CSM SI MEMBRI AI SOCIETATII CIVILE ( JURATI) CARE SA JUDECE RECURSURILE IN CARE CEL PUTIN UNA DINTRE PARTI ESTE MAGISTRAT
– TRAGEREA LA RASPUNDERE A TUTUROR MAGISTRATILOR CARE PRONUNTA SOLUTII NELEGALE SI NETEMEINICE DIN GRAVA NEGLIJENTA, DIN INCOMPETENTA SAU DIN REA CREDINTA
DACA CONSTITUTIA SE VA MODIFICA IN ACEST SENS:
-OAMENII POLITICI NU VOR MAI FACE PROMISIUNI ELECTORALE MINCINOASE ( ADICA UNA DECLARA INAINTE DE ALEGERI SI CU TOTUL ALTFEL V
Citeva puncte de vedere:
1.Statisticile reprezinta un „adevar relativ” atit prin formularea intrebarilor cit si prin zona/persoanelor chestionate.
2.E foarte bine ca lumea „vrea sa munceasca”dar citi din cei intrebati pot presta cu profesionalism o meserie,citi nu au pretentii exagerate si citi nu vad intr-un loc de munca o posibilitate de a se „descurca”,de a fi „smecheri cu acte”?Personal cred ca sintagma „vrem locuri de munca” este tot o forma de „sa ni se dea…”.E foarte usor sa spui:”Vreau sa muncesc dar n-am unde” daca nu stii sa faci mai nimic si daca nu depui nici un efort sa fii la zi cu ceea ce se cere.
3.Atit prin experienta mea cit si prin natura meseriei mele,care imi da posibilitatea sa circul in diverse zone din tara si sa iau contact cu diverse medii,am observat urmatoarele:
a)toata lumea are o solutie pt o viata mai buna dar intotdeauna altcineva trebuie sa faca ceva
b)toti se pricep la legi dar nu stiu citi stiu macar cum arata carticica aia mica numita Constit