Mihaela Parghel

Memoriu pentru repararea drumului către primul sat turistic din România. „Arată ca un cofraj de ouă”

Localnicii din Şirnea, primul sat turistic din România, cer Consiliului Judeţean Braşov, printr-un memoriu, să aloce sumele necesare asfaltării drumului judeţean care vine spre zona lor. Şoseaua nu a fost reparată de mai mulţi ani, iar acum arată mai degrabă a drum de macadam, după cum spune unul dintre localnici.

Drum-gropi-Sirnea-3

20 de cetăţeni din Şirnea au depus în plenul Consiliului Judeţean Braşov acelaşi memoriu care a ajuns şi la Instituţia prefectului. Demersul este unul deja repetitiv, având în vedere că un document similar a fost înregistrat şi anii trecuţi la instituţiile judeţene.

Turistul, „specie pe cale de dispariţie“ în primul sat turistic din România

În anul 1968, satul Şirnea din judeţul Braşov era declarat „sat turistic”, fiind prima localitate din România care obţinea acest statut. La aproape jumătate de secol de la acel moment, din primul sat turistic din România lipseşte tocmai „materia primă”, adică turiştii. De vină nu sunt localnicii, ci drumul, care, spun sătenii, seamănă mai degrabă cu un „cofraj de ouă”. Oamenii au depus aproape în fiecare an memorii, ba la prefectură, cerând ajutorul guvernului, ba la consiliul judeţean, pentru că drumul care trece prin satul lor, DJ 730, este în gestiunea administraţiei judeţene.

Săptămâna aceasta s-a petrecut ultimul episod al telenovelei. Aproape 20 de persoane, care fac parte din Asociaţia Pro Şirnea, au venit la Consiliul Judeţean Braşov, unde, în timpul şedinţei de plen, au depus un nou memoriu semnat de 97 de persoane.

proSirnea

„Până la graniţa cu Braşovul, drumul este asfaltat. În judeţul Braşov, de la Şirnea până la drumul naţional, adică în jur de 5 kilometri, seamănă cu un covrag de ouă. Nu poţi ocoli gropile”, a spus Ion Popeneci, unul dintre cei care au semnat şi au depus petiţia. „Drumul a fost reparat acum doi sau trei ani, dar cu piatră spartă, care a dispărut între timp. Acum, dai din groapă în groapă. Dacă vine o salvare, până ajunge de la drumul naţional la pacient, apoi se întoarce, bolnavul poate muri de două ori”, a declarat şi Radu Frunteş, unul dintre cei care au mers la CJ pentru a susţine memoriul Asociaţiei Pro Şirnea.

DJ 730 trece prin două judeţe, respectiv Argeş şi Braşov. Drumul în cauză reprezintă o parte a variantei turistice a DN 73, care traversează satele argeşene Ciocanu, Dâmbovicioara şi Podul Dâmboviţei. Iar „traficul turistic din zonă este pur şi simplu blocat de starea critică a segmentului din Şirnea ce aparţine judeţului Braşov”, se arată în memoriul înregistrat la Consiliul Judeţean Braşov şi Instituţia Prefectului.

Ca prin minune, s-au găsit bani pentru reparații

Prinşi la înghesuială de petiţionari, reprezentanţii consiliului judeţean le-au promis în sfârşit oamenilor că, în scurt timp, la acest drum se vor face intervenţii în regim de urgenţă. „Vom aloca suma de trei milioane de lei, rămasă de la deszăpezire. În primă fază se va aplica un tratament dublu bituminos. Ulterior drumul va fi modernizat, pentru proiect fiind în curs de elaborare documentaţiile tehnice”, le-a spus oamenilor vicepreşedintele CJ Braşov, Adrian Gabor.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

One thought on “Memoriu pentru repararea drumului către primul sat turistic din România. „Arată ca un cofraj de ouă”

  1. Pingback: Cauti Cerere Catre Primarie Pentru Asfaltare?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *