Ionuț Dorobanțu

Meditațiile și concursurile de matematică Arhimede: conturi pline şi maşini, din evaziune fiscală pe seama părinților

Aproape 50 de profesori din Bucureşti şi din ţară, membri ai Fundaţiei Arhimede şi colaboratori ai acesteia, sunt acuzaţi de procurori că fac parte dintr-un sistem de evaziune fiscală, spălare de bani şi conflict de interese, care a păgubit statul cu peste 3 milioane de euro. Fundaţia avea o structură piramidală şi fiecare membru implicat în organizarea de concursuri şi cursuri un rol precis remunerat. În vârful piramidei era Petruș Alexandrescu, profesor de matematică şi liderul asociației.

“Potrivit Constituției, învățământul de stat este gratuit. În realitate, părinții trebuie să facă eforturi financiare importante în fiecare an. Concursurile sunt doar una dintre cheltuielile la care școală îi obligă, alături de fondul clasei și manualale alternativea”- așa își începe eșafodajul juridic împotriva reprezentanților Fundaţiei Arhimede procurorul de caz Florin Dumitrescu, de la Parchetul Curții de Aapel București. România Curată a intrat în posesia rezoluției de începere a urmăririi penale.

“De mulţi ani, meditaţiile private acordate elevilor sunt subiect tabu în România, pe de o parte, din pricină că această activitate este prestată “la negru”, de teama impozitării, iar pe de altă parte Codul de Etică al cadrelor didactice le interzice profesorilor să facă meditații cu elevii din unitățile de învățământ unde își desfășoară activitatea. Cu toate acestea, fenomenul se desfășoară nestingherit, părinții scot din buzunare sume de bani doar pentru participarea la concursurile școlare organizate pentru cei mici. Această adevărată “mină de aur” pentru organizatori nu-i ajută prea mult pe copii: multe dintre aceste concursuri private nu sunt autorizate, Ministerul Educației nu are cunoştinţă de conţinutul materiei abordate, ba mai mult, se organizează cursuri contra cost în spațiile unităților de învățământ preuniversitar, cu acordul directorilor și, implicit, adjuncților care participă la luarea unor decizii în scopul obținerii direct sau indirect a unui folos patrimonial”, notează procurorul Dumitrescu.

Plăteau profesorii, dar ignorau contribuţiile sociale

Petruş, Georgeta și fiica lor, Diana Alexandrescu, de la Fundația Arhimede, sunt acuzaţi de evaziune fiscală și spălare de bani de peste 3 milioane de euro. Fundația funcționează din 2005 și organizează cursurile și concursurile de matematică Arhimede. Părinții au scos din buzunar 25 de lei pentru fiecare ședință de meditații sau concurs. Numai între 2010 și 2014, peste 550 de elevi între clasele a II-a și a VIII-a au participat la orele și concursurile organizate de fundația Arhimede în școli și licee din București și din țara.

Procurorul susține că numai între 2010 și 2014 s-au strâns peste 10 milioane de lei, bani pentru care nu s-a emis bon fiscal. Sumele au fost trecute în contabilitate drept “taxe de sponsorizare” și “cotizaţie membru”, întrucât fundațiile sunt scutite de plata impozitului pe profit pentru aceste categorii de venituri. De aici acuzația de spălare de bani. Procurorii spun că, pentru această sumă, fundația Arhimede trebuia să plătească impozit pe profit de peste 400.000 de euro. Această este acuzaţia de evaziune fiscală.

Potrivit anchetatorilor, familia Alexandrescu de la fundatia Arhimede a apelat la profesori de matematică din întreaga ţară şi i-a retribuit astfel: un profesor asistent lua 2,5 lei pe elev, un profesor corector – 3,5 lei/elev, un coordonator centru concurs – 1,5 lei/elev. Fiecare copil trebuia sa dea un leu pentru protocol. Banii pentru profesori erau plătiţi însă, mai ales, prin tichete-cadou. Aşa, cei de la fundaţia Arhimede nu erau nevoiţi să achite contribuţii sociale, întrucât tichetele cadou sunt exceptate. Procurorii susţin însă că legal ar fi fost să încheie cu profesorii contracte de muncă part- time sau convenţii civile.

Şi-au luat un BMW şi un Opel

Banii care nu s-au dus la stat au ajuns în schimb din conturile fundaţiei în buzunarele familiei Alexandrescu. Au cumparat un Opel Combi, folosit în scop personal, şi un BMW pentru fiica lor, Diana. Au pus banii la bancă, dorind să câştige din dobanzi şi au investit la BRD la fondul Simfonia.

Cursurile si concursurile au avut loc în săli de clasă închiriate în şcoli şi licee din ţară şi din Bucureşti, precum Spiru Haret, Mihai Viteazul sau Nichita Stănescu. Aceasta deşi cursurile nu erau avizate de Ministerul Educaţiei. E adevărat că, până în decembrie 2014, astfel de meditaţii organizate nu au fost nici interzise. Abia pe 2 decembrie anul trecut, prin ordin de ministru, s-a interzis “perceperea oricărei taxe pentru organizarea şi desfăşurarea concursurilor iniţiate de minister, inspectoratele şcolare şi unităţile de învăţământ”. Cu toatea acestea, fundaţia Arhimede a organizat un concurs în februarie 2015 la care au participat aproape 2.700 de elevi şi au fost încasaţi aproape 70.000 de lei fără documente legale.

Cursuri la centrul deţinut de soţia baronului de Constanţa

La malul marii, cursurile se ţineau la Centrul Rainbow Kinder Campus, deţinut de Codruţa Constantinescu, soţia preşedintelui suspendat al CJ Constanţa, Nicuşor Consantinescu, anchetat şi judecat în 5 dosare penale.

Procurorul a pus sub acuzare aproape 40 de profesori şi directori. Profesorii, pentru că au colectat taxele ilegale pentru Fundaţia Arhimede, iar directorii, pentru că le-au închiriat săli de clasă şi au permis ca logistica publică să fie folosită în scopuri private. Procurorul le impută profesorilor că au promovat cursurile doar ca să câştige bani, deşi ştiau că nu sunt avizate de Ministerul Educaţiei şi că au un grad sporit de dificultate:

“Acest standard ridicat induce o temere a elevilor că nu sunt suficient pregătiţi pentru a ţine pasul cerinţelor şi implicit la necesitatea efectuării de meditaţii contra cost, respectiv creşterii veniturilor ce intră în buzunarul organizatorilor. Deşi statutul juridic al asociaţiilor prevede că acestea desfaşoară activităţi non-profit şi practic aceste meditaţii trebuiau acordate în mod gratuit, acest lucru nu se întâmpla, creându-se astfel şi o discriminare faţă de elevii care nu au disponibilităţi materiale, în vederea efectuării acestor cursuri şi, implicit, la imposibilitatea acestora de a participa la concurs”.

Procurorul citează articolul 4 din Codul de Etică pentru Învăţământul Preuniversitar, care interzice la alineatul d “colectarea de fonduri de la elevi sau de la părinţii acestora pentru cadouri sau pentru protocolul destinat cadrelor didactice antrenate în organizarea şi desfăşurarea unor activităţi de evaluare (examene şi evaluări naţionale, olimpiade, alte concursuri şcolare etc)”.

Mihaela Gună, de la Federaţia Asociaţiilor de părinţi, a fost pusă şi ea sub acuzare, pentru că i-a sprijinit pe cei de la Arhimede.

Procurorul descrie că părinţii erau “îndrumaţi” să cumpere de la editura Nomina culegeri fără de care copiii nu puteau participa la meditaţii. “Fiecare titular de curs îşi publică propria culegere şi tot el şi-o comercializează, fără să elibereze vreun document fiscal în acest sens”. Prin urmare au fost puşi sub acuzare pentru evaziune fiscală şi administratorii Editurii Nomina.

Grupul părinţilor din comunitatea Arhimede a transmis un comunicat prin care le ia apărarea profesorilor de matematică: “Susţinem aplicarea legilor fiscale, dar nu suntem de acord cu demonizarea unor oameni dedicaţi profesiei lor, talentaţi, care au sădit în copii dragostea pentru matematică”.

Asociaţia Arhimede a fost înfiinţată în 2005 de către Petruş Alexandrescu, Ion Chitescu, Georgeta Alexandrescu, Diana Olimpia Alexandrescu, Călin Florinel Vlasie, Florica Alexandrescu şi Liviu Rădulescu. Scopul principal al asociaţiei este promovarea activităţilor în domeniul matematicii şi informaticii.

 


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

5 thoughts on “Meditațiile și concursurile de matematică Arhimede: conturi pline şi maşini, din evaziune fiscală pe seama părinților

 1. Simona Irimie

  Am gasit cateva inadvertente in articol, am un copil la scoala care a participat la cursurile si concursurile Arhimede.

  1. cursurile organizate nu sint numai pentru pregatirea concursurilor. Arhimede are doar concurs de matematica iar cursuri se fac si pentru limba romana de exemplu

  2. profesorii care fac cursuri nu cer parintilor sa cumpere culegerile lor si nici nu lucreaza cu culegerile. La curs se lucreaza cu materiale xeroxate. Doar la matematica se publica culegeri si dintre toate culegerile care se vand sint cele mai bune, dupa parerea mea.

  3. scoala nu obliga in niciun caz parintii sa isi inscrie copiii la concursuri, cei mai multi parinti nu o fac. In schimb manualele alternative sint obligatorii si as vrea sa nu mai fie.

  4. cursurile Arhimede se fac pentru oricine se inscrie, din orice scoala, de exemplu in cazul nostru nu se aplica: „Codul de Etică al cadrelor didactice le interzice profesorilor să facă meditații cu elevii din unitățile de învățământ unde își desfășoară activitatea”

  5. faptul ca unele concursuri nu sint autorizate nu inseamna ca toate concursurile sint neautorizate. Cred ca daca se vorbeste de concursul Arhimede trebuie stabilit clar daca este autorizat sau nu.

  Si acum parerile mele personale.

  Nu exista concursuri organizate de ministerul educatiei pentru ciclul primar. In conditiile in care se dau examene de admitere la gimnaziile unor licee pentru clasa a V-a eu am nevoie sa stiu care e nivelul copilului meu in comparatie cu alti copii sa imi dau seama daca nivelul de pregatire oferit de scoala e bun sau nu. Nu ma obliga nimeni sa o fac.

  Concursul Arhimede e un concurs de nivel inalt, problemele sint grele, e nevoie de pregatire, copiii sint motivati sa lucreze si se bucura daca iau note mari. Concursurile sint o motivatie pentru copiii carora le place matematica sa lucreze mai mult decat la scoala, un lucru care mie mi se pare foarte bun.

  Cursurile Arhimede au profesori foarte buni. E al doilea an cand copilul meu merge si la matematica si la limba romana la cursuri, se explica foarte bine, profesoara de limba romana le povesteste despre viata scriitorilor si modelele pe care le dau ei, la matematica se ocupa de fiecare copil in parte. Mie imi plac foarte mult profesorii cu care a facut cursuri si as vrea sa continue sa le faca.

  La cursul de limba romana copilul meu a fost invitat sa ia chitanta, din pacate nu a luat niciodata sa pot sa o arat.

  Cred sincer ca profesorii care s-au implicat si in organizarea concursurilor si in pregatirea elevilor o fac pentru ca vor sa ii ajute sa ajunga la un nivel superior, sa fie mai buni. Nu cred ca se pot acuza in masa toti profesorii si directorii care au participat. Majoritatea sint de buna credinta si bine intentionati.

  Nu sustin ca cei de la Arhimede nu trebuie sa plateasca taxe. Dar ii sustin pe profesorii de acolo pentru ca stiu ca sint buni, si pe alti profesori care s-au implicat pentru ca eu consider ca orice lucru care ajuta copiii care vor sa faca performanta e bun.

  As vrea sa se faca anchete la cei care aproba manualele scolare de calitate indoielnica (am avut un manual care sustine ca Mircea a castigat la o rovina si ca fonta e resursa a subsolului). Nu tot ce e acreditat de ministerul invatamantului e bun. Si as vrea sa inteleg de ce e nevoie de manualele auxiliare la clasa, de ce manualele scolare nu contin ele ce contin cele auxiliare (in cele mai multe cazuri au aceiasi autori). Manualul de matematica de la scoala contine foarte multe calcule, copiii nu invata sa rezolve probleme.

  Toti ne plangem de calitatea scazuta a invatamantului dar tot cei care in pofida sistemului vor sa faca performanta sint gasiti vinovati. Pentru ca tot cei care se ocupa de concursul Arhimede se ocupa si de olimpiadele scolare si le pasa de pregatirea elevilor.

  Reply
 2. Camelia Mircescu

  Va felicit, domnule Dorobantu, pentru articolul curat, iar pe dvs., doamna Irimie, pentru comentariul pertinent!

  Subscriu tuturor celor enumerate de dvs., doamna, si imi exprim, de asemenea, sustinerea pentru profesorii deosebiti de la aceste cursuri si dezamagirea ca, incepand cu momentul mai 2015, copilul meu este privat de pregatirea de calitate de care a avut parte aici.

  Eu posed bonurile fiscale atat de la cursuri, cat si de la concursuri, si le pot pune la dispozitia oricui este interesat. Inteleg, insa, ca nu aceasta este problema, ci faptul ca nu au fost achitate taxele aferente serviciilor prestate de catre profesori (similare contractelor de munca), obligatie a angajatorului, si ca familia Alexandrescu, aflata la conducerea Fundatiei „Arhimede”, ar fi agonisit sume uriase in conturi, neimpozitate legal. Ei, bine, aici sunt de acord ca aceasta se numeste evaziune fiscala.

  Sper sa fie delimitata in mod foarte clar raspunderea penala a vinovatilor reali si sa se gaseasca o cale legala de a se continua activitatile minunate desfasurate la cursurile Arhimede.

  Reply
 3. Zidaru Otilia

  Evaziunea fiscala se poate dovedi,banuiesc, foarte usor de organele de control. Cine a furat, piramidei, sa plateasca. Nu cred ca profesorii erau implicati direct in evaziune. Cine fura statul era chiar seful acestei asociatii, doar el avea acces la bani si conturi. Sa plateasca pana la ultimul leu. Rusine lui

  Reply
 4. Toader Dimian

  Dosar penal: Nr. unic: 46050/3/2016
  Obiect: infracţiuni de evaziune fiscală (Legea 87/1994, Legea 241/2005) art.9 al.1 lit.a şi b şi al.2 Lg.241/2005 cu apl. art.35 al.1 C.P.;art.295 al.1 C.P. rap. la art.308 C.P., cu apl. art.35 al.1 C.P.;art.301 C.P. cu apl. art.35 al.1 C.P., toate cu apl. art.38 C.P.
  ALEXANDRESCU PETRUŞ Inculpat
  ALEXANDRESCU GEORGETA Inculpat
  GREZI CRISTINA Inculpat
  Mai sunt inculpati in acest dosar, nu sunt singurii cei de mai sus. In curand vor primi sentinta in prima instanta. LEGEA ESTE PENTRU TOTI !

  Reply
 5. Adrian Severin

  Petruş Alexandrescu, Georgeta Alexandrescu şi Grezi Cristina au fost condamnaţi de Tribunalul Bucureşti la închisoare cu executarea pedepsei şi plata unor daune de 7 milioane de lei pentru săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală şi delapidare, în legătură cu organizarea concursului de matematică pentru elevi „Arhimede”, potrivit Agerpres.
  Potrivit deciziei instanţei, Petruş Alexandrescu, profesor şi membru în conducerea Asociaţiei Arhimede, a fost condamnat la 7 ani închisoare şi interdicţia de a mai ocupa o funcţie publică pe o durată de 3 ani, după executarea condamnării.
  De asemenea, Georgeta Alexandrescu (profesor) a primit 5 ani închisoare cu executare, iar Cristina Grezi (contabil) a fost condamnată la 6 ani şi 7 luni închisoare cu executare, mai scrie Agerpres.
  Instanţa a hotărât menţinerea sechestrului pe sumele de bani, bunuri mobile, imobile şi conturi bancare aparţinând inculpaţilor Petruş Alexandrescu, Georgeta Alexandrescu, Cristina Grezi şi Asociaţia Arhimede.
  Prejudiciul total în acest caz calculat de procurori se ridică la aproximativ 3,14 milioane de euro.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *