Ionuț Dorobanțu

Mascații au bătut de dimineață la ușile primarului Brașovului. George Scripcaru, reținut pentru un prejudiciu de 6 milioane de euro

UPDATE Primarul George Scripcaru a fost reținut de procurorii anticorupție. Primarul Brașovului va fi prezentat marți judecătorilor cu propunerea de arestare preventivă.

UPDATE Primarul Brașovului, George Scripcaru a fost dus la audieri la DNA după ce procurorii au finalizat perchezițiile la domiciliul și la biroul lui din primărie în prezența lui. El riscă să fie reținut pentru abuz în serviciu.

Procurorii DNA Brașov au descins de dimineață la primăria Brașov, la domiciliul edilului George Scripcaru și la sediile mai multor firme din Brașov și Ghimbav. Printre acestea se află și sediul Radio Televiziunii Transilvania, acolo unde primarul are un birou, dar și la Hotelul Kronwell din Brașov.DSC_0955

Primarul George Scripcaru (PNL, vechiul PDL) este acuzat de abuz în serviciu pentru că, între 2010-2011, ar fi „privatizat“ ilegal serviciile de furnizare a agentului termic în Brașov.

În aprilie și august 2010, Primăria a încheiat contracte pentru furnizarea de energie termică cu firma Bepco din Ghimbav, controlată de Mihai David, fost director general al Hidroelectrica.

Ca urmare a contractului încheiat pe 15 ani în aprilie 2010,  CET Brașov a cumpărat energie termică de la firmă lui David, deși compania privată nu avea utilajele și infrastructura tehnică necesare. Așa s-a ajuns ca CET Brașov să cedeze cu titlu gratuit infractructura tehnică către firmă furnizoare de căldură: „Practic s-a ajuns ca CET Brașov să cumpere energie termică de la un producător privat care folosește bunurile sale în mod gratuit“, notează procurorii DNA în rezoluția de începere a urmăririi penale față de primarul Scripcaru.

Băsescu acuza că Mihai David este susținut de Geoană

Contracte cu fostul director al Hidroelectrica au fost încheiate chiar în perioada în care Mihai David era criticat de Băsescu. În noiembrie 2010, fostul președinte al României Traian Băsescu l-a acuzat pe directorul de atunci al Hidroelectrica, Mihai David, că este susținut de Mircea Geoană, sub influența lui Sorin Ovidiu Vîntu care avea interese în domeniul energetic.

Procurorii acuză și un contract încheiat în august 2010 între firma Tetkron aparținând Consiliului local Brașov și Bepco a lui Mihai David. Prin hotărâre a Consiliului Local, firma publică Tetkron preluase activitatea CET Brașov. Procurorii susțin că firma de stat a cumpărat energie termică de la firma privată mult peste necesarul anual ceea cea ce a condus la prejudicii.

„Tetkron a achiziționat agent termic produs de Bepco SRL la poarta CET, pentru ca furnizorul să poată produce cât mai multă energie electrică, în scopul de a-și încasa bonusurile, ajungându-se la facturarea și subvenționarea unor cantități de energie termică care a fost ulterior plimbate pe rețea sau evacuate în urma deschiderii capetelor de coloană“, notează procurorii în rezoluția de începere a urmăririi penale.

Prejudiciul estimat se ridică la aproape 6 milioane de euro. Primarul George Scripcaru și alte persoane vor fi conduse la audieri al DNA Brașov.

Vom reveni cu detalii.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

One thought on “Mascații au bătut de dimineață la ușile primarului Brașovului. George Scripcaru, reținut pentru un prejudiciu de 6 milioane de euro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *