Vasile Ernu

Masca săracului

Nu se găsesc măşti. Medicii, cei mai expuşi, nu au măşti suficiente, echipament necesar.

Recunosc că povestea cu măştile mă depăşeşte. După o lună, tu, stat (piaţa şi-a arătat limitile în acest context şi e cu specula acum), cu tot aparatul tău, nu eşti capabil să produci, să organizezi producţia de măşti? Vorba vecinei, „o babă comunistă”: pe vremea mea, prin ’70, se făceau 10.000 de apartamente pe lună şi ăştia nu pot face 10.000 de măşti amărâte într-o lună? Pot să o contrazic?

Bun, nu poţi produce că ai vîndut tot, ai externalizat, nu ai putere asupra economicului. Dar nici măcar să cumperi măşti nu eşti capabil? Dar înţelegem că e jale globală dacă americanii sunt nevoiţi să le fure marfa germanilor de prin aeroport. Cel puţin asta transmitea ieri presa germană şi fraceză. Pînă şi cele mai puternice state au probleme? Oare de ce?

Bun, ce facem în acest caz. Cel mai bine? Respectăm drastic indicaţiile autorităţilor: mai ales cele sanitare. Nu ieşim. Mai ales bătrînii: pe ei trebuie să-i ajutăm toţi cei peste 40. Dar dacă toţuşi trebuie să ieşiţi confecţionaţi ceva rapid.

Am studiat cînd eram mic apărarea civilă şi am făcut de-a măşti de le visez şi acum. Luaţi material, în mai multe straturi, băgaţi vată între straturi. Acum sunt multe materiale la îndemînă.

Luaţi pamperşii de la copii (nefolosiţi): se folosesc simplu. Mănuşi. Şi, repede, după ce vă faceţi treaba, păstrînd distanţa, fuga acasă. Spălat, spălat, spălat ca la grădiniţă cu mult săpun etc.

La o adică pentru cei mai săraci merg şi aceste cîteva straturi de hîrtie groasă. Se face într-un minut masca. Da, vă protejează parţial ca şi măştile simple medicale, nu cele profesioniste. Dar e ceva. Pe acest model se fac uşor şi cele din material: 2-3 minute masca. De o singură folosinţă. Neapărat.

Aşa e cînd suntem lăsaţi de izbelişte: trebuie să ne autoorganizăm.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

2 thoughts on “Masca săracului

 1. Vlad

  Este o diferenta importanta intre mastile care il protejeaza pe purtator si cele care ii protejeaza pe ceilalti de purtator.

  Primele, precum celebrele deja masti N95 produse de 3M, filtreaza particule de marimea virusului. Trebuiesc purtate etans pentru a fi eficiente. Din pacate productia lor e limitata, nu imi e clar deocamdata daca din pricina materialelor sau a lipsei de masini care le pot produce. E pacat, fiindca inainte erau folosite in constructii, iar acum sunt vitale personalului medical care este expus la pacienti cu virus.

  Mastile din material textil au rolul de a filtra aerul expirat. Si ele sunt necesare in a limita raspandirea virusului, dar nu sunt suficiente pentru a ne proteja.

  Reply
 2. marius

  inteleg ca e o problema de timp pina cind mastile o sa fie obligatoriu de purtat deci am trei masti, una sotia, alta copilul si una eu, le pastram pentru ordonanta militara si o sa le purtam zilnic sa nu luam o amennda de zeci mii euro pentru care sa ne vindem rinichii ca sa o platim

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *