Cristian Ghingheș

Marți, 13, zi cu ghinion pentru România în Parlamentul European

Dacă o vorbă românească spune că norocul și-l face omul cu mâna lui, zicala pentru ghinion – într-o zi de marți, 13, în care Parlamentul European ne trage de urechi nu doar declarativ, ci la scena deschisă printr-o rezoluție (deci treaba este cât se poate de serioasă și gravă) – care este? Că ghinionul și-l face românul cu prostia lui?

Rezoluția privind statul de drept în România are, ca să vezi, 13 puncte și ar trebui să provoace de urgență o masă rotundă, preferabil una departe de camerele de vederi (nu de alta, dar nu vrem să o transformăm în circ, ci chiar să rezolvăm ceva), la care să se așeze toată elita politică a statului român pentru o resetare a situației în care tot ei ne-au adus. Altfel, riscăm să dărâmăm tot ce am construit, de bine, de rău, în acești 20 de ani de parcurs european.

1. subliniază că este de importanță fundamentală să se asigure respectarea deplină a valorilor europene comune enumerate la articolul 2 din TUE și să se garanteze drepturile fundamentale prevăzute de Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene;

2. este profund preocupat de revizuirea legislației judiciare și penale din România, îndeosebi din cauza posibilității ca aceasta să ducă la subminarea structurală a independenței sistemului judiciar și a capacității acestuia de a combate eficient corupția din România, precum și la slăbirea statului de drept;

3. condamnă intervenția violentă și disproporționată a poliției în timpul protestelor de la București din august 2018;

4. invită autoritățile române să instituie garanții prin care să asigure o bază transparentă și legală pentru orice tip de cooperare instituțională și să evite orice ingerință care dereglează mecanismele de verificare și de echilibrare; solicită întărirea controlului parlamentar asupra serviciilor de informații;

5. îndeamnă autoritățile din România să se opună măsurilor care ar duce la dezincriminarea corupției în rândul funcționarilor de stat și să aplice strategia națională anticorupție;

6. recomandă insistent să se reconsidere legislația privind finanțarea, organizarea și funcționarea ONG-urilor în ceea ce privește potențialul acesteia de a intimida societatea civilă și de a intra în conflict cu principiul libertății de asociere și cu dreptul la viața privată; consideră că această legislație trebuie aliniată pe deplin la cadrul UE;

7. își exprimă profunda îngrijorare față de restricțiile politice aplicate libertății presei și față de propunerile legislative care ar incrimina denigrarea României în străinătate și ar reintroduce defăimarea în Codul Penal;

8. îndeamnă Parlamentul și Guvernul României să pună în aplicare pe deplin toate recomandările Comisiei Europene, ale GRECO și ale Comisiei de la Veneția și să se abțină de la orice reformă care ar pune în pericol respectarea statului de drept, inclusiv independența sistemului judiciar; îndeamnă la purtarea unui dialog constant cu societatea civilă și subliniază că trebuie abordate chestiunile menționate mai sus pe baza unui proces transparent și incluziv; încurajează solicitarea din proprie inițiativă a avizelor Comisiei de la Veneția cu privire la măsurile legislative în cauză înainte de aprobarea lor definitivă;

9. solicită guvernului român să coopereze cu Comisia Europeană în conformitate cu principiul cooperării loiale prevăzut de tratat;

10. își reiterează regretul cu privire la decizia Comisiei de a nu publica Raportul UE pe 2017 privind combaterea corupției și invită cu insistență Comisia să își reia fără întârziere exercițiul anual de monitorizare a luptei împotriva corupției în toate statele membre; invită Comisia să elaboreze un sistem de indicatori stricți și de criterii uniforme ușor aplicabile, pentru a măsura nivelul corupției din statele membre și pentru a evalua politicile anticorupție ale acestora, în conformitate cu Rezoluția Parlamentului din 8 martie 2016 referitoare la raportul anual pe 2014 privind protejarea intereselor financiare ale UE;

11. susține cu fermitate un proces regulat, sistematic și obiectiv de monitorizare și de dialog, cu participarea tuturor statelor membre, în scopul protejării valorilor de bază ale UE, și anume a democrației, drepturilor fundamentale și statului de drept, proces care să implice Consiliul, Comisia și Parlamentul, astfel cum s-a propus în Rezoluția Parlamentului din 25 octombrie 2016 conținând recomandări adresate Comisiei referitoare la crearea unui mecanism al UE pentru democrație, statul de drept și drepturile fundamentale (Pactul pentru DSF); reiterează faptul că acest mecanism ar trebui să cuprindă un raport anual cu recomandări specifice pentru fiecare țară;

12. invită Comisia, în calitatea sa de gardian al tratatelor, să monitorizeze acțiunile întreprinse de autoritățile române pe baza recomandărilor, continuând să ofere sprijin complet României în identificarea unor soluții adecvate;

13. încredințează Președintelui sarcina de a transmite prezenta rezoluție Comisiei, Consiliului, guvernelor și parlamentelor statelor membre, precum și Președintelui României.

Palma este cu atât mai mare cu cât inclusiv prietenii de familie politică europeană ai PSD s-au exprimat pentru adoptarea acestei rezoluții. La votul de astăzi, 473 de europarlamentari au votat pentru, 135 dintre aceștia fiind din familia social-democraților. Contra au fost 151, în timp ce abținerile înregistrare sunt în număr de 40.

Recapitulând: faceți justiția cu adevărat independentă, cooperarea dintre instituții trebuie să fie transparentă (aviz iubitorilor de protocoale secrete), întăriți controlul civil al serviciilor secrete, aplicați Strategia Națională Anticorupție, lăsați societatea civilă în pace, cooperați cu Comisia Europeană și când vine vorba de valori și principii, nu doar când vreți bani și, desigur, terminați-o cu legile naționalist-autoritare.

© European Union 2018 – Source : EP


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

24 thoughts on “Marți, 13, zi cu ghinion pentru România în Parlamentul European

 1. Marian

  N-am inteles bine ironia autorului, e vorba de ziua de 13 sau de prostia romanilor care ce?
  Eu insumi i-am scris vicepresedintelui Timmermans un email scurt si l-am rugat, in lumina mizeriei din 10 aug., sa ia masuri exemplare impotriva unui regim nationalist-cleptocratic. Sunt prost? Trebuia sa ma adresez lui Dragnea sa rezolve?

  Reply
  • Dumitru

   Prost poate nu, dar as spune anti-democrat. Votul nu va ajunge, vreti sa va impuneti ideile prin toate mijloacele. Ceva tipic stangii (liberale) din cam toate tarile dezvoltate. Poate totusi si un pic prost, pentru ca eu cred ca Romania ar castiga (global si pentru fiecare cetatean) mult mai mult daca Romania ar prezenta pozitii negociate in intern. Dar, na, istoria arata ca asa e Romania. Politica nu se face in intern intre „stanga” si „dreapta”, ca in tari precum Franta, SUA, etc., ci intre „prin noi insine” si „cu ajutor din afara”. Asa a fost din evul mediu incepand (poate si mai devreme), astia sunt oamenii.

   Reply
  • marius

   tu fiind din tabara criminalilor securisti si va luptati pe viata si hotie cu mafiotii neafiliati clanului corporatist european :))))))))

   poate nu e prea tirziu sa ne trezim si sa va luam pe toti la huo…ue, sri, corporatii, psd = aceeasi mizerie

   Reply
 2. Rilache

  Nimic, nimic de protocoalele serviciilor secrete? Nimic, nimic de robii serviciilor secret din PE, presă și societatea „civilă”?

  Reply
 3. Gabriel

  Va inteleg indignarea, o impartasesc si va atrag respectuos atentia ca apelul dvs. catre „toată elita politică a statului român” e futil din macar doua motive fundamentale: ceea ce numiti dvs., extrem de generos, ca fiind „elita” este o prapadita de adunatura compusa din obedienti de partid lipsiti de valoare politica si de simtul etic al propriilor demersuri.
  Abia asteapta acesti cvasi-nuli politici sa prezinte situatia ca fiind un atac al UE la adresa – parca-i aud deja pe acesti catavenci – „tarisoarei” si indemnand la si mai mult nationalism si la tinut coada cat mai pe sus, chit ca toata lumea stie ca stimabilii sunt doar niste capre raioase speriate ca urmau sa fie judecate pentru prapadul comis asupra fondurilor publice.

  Al doilea motiv e ca nu putem chema faptasii crimelor sa revina la sentimente mai bune si sa repare raul deja facut! E limpede ca solutia e in mainile unor oameni politici responsabili, competenti si dedicati interesului public. Pe care nu-i avem.

  Reply
  • MuMU Land

   S-o referi la CASTA respectivilor, care intr-adevar numai elita in intelesul civilizat nu pot fi – ca Haita de partid si de stat – cel mult niste politruci veroshi, lipsiti de moralitate, ca oameni politici si de stat nu au cum fi, ori deveni vreodata.

   Reply
  • Dumitru

   Mafia europeana o bate oricand pe cea romaneasca. Ceea ce se si vede aici. Romania poate fi criticata pentru multe, insa nu pentru circul din 10 august, si nici pentru ca a dat-o afara pe Kovesi. Eu am mai spus-o pe-aici, si AMP la fel : bagati-i la puscarie pe Dragnea et co. Dar faceti-o naibii ca la carte, nu cu dosare fabricate.

   Reply
 4. MAKE

  Eu nu vreau să fie lăsată societatea civilă în pace, într-o lipsă de transparentă pe care eurocratii o cer de la guverne. Societatea civila trebuie sa isi afiseze sponsorii. Dupa cum am aflat din niste inregistrari, ongistii de la Bucuresti erau presati de occidentali sa mai faca ceva.

  Reply
 5. CMC

  Toti profita sa-si faca o campanie electorala pe seama Romaniei. Daca nu erau romanii sa insiste sa-si denigreze tara, nu exista raportul asta si nu aveau strainii unde sa-si mai faca campanie. Au profitat de tradatorii nostri.
  Italia face ce vrea. Si cu deficitul bugetar si cu imigrantii si cu coruptia si cu Berlusconi samd. Dar nu are tradatorii nostri. Bulgaria, mai corupta decat noi in toate sondajele internationale e mangaiata pe crestet pentru ca are guvern de centru dreapta.
  Ce ne mai lauda UE anticoruptia in care Cocos cara banii cu valiza, Florica si Pescariu mituiau in stanga si-n dreapta, Udrea sifona cu Gala Bute, gecile portocalii din China blocau vamile portuare, Pinalti aparea in tablou cu Udrea calare pe telegondola, baietzii destepti isis retrocedau miliarde de Euro in proprietati restituite pe evaluari false si spaga samd.
  Dar tradatorii securisti de acum, aveau ordin sa taca atunci… De ce oare ????

  Reply
  • CMC

   Nu pare ciudat cum abuzurile au fost mascate in raport, cum protestatari ultraviolenti au fost transformari de Parlamentul european in ingerasi cu inimioare si cum de parlamentari strani care nu ar acceptaa in ruptul capului pentru tara lor cerintele impuse Romaniei le-au votat cu doua maini pentru noi.
   Parca si Kominternul mima – macar – mai multa onestitate …

   Reply
  • Camelia

   Sa ne uitam la coruptia altora cand vom avea si noi sistem de sanatate, educatie, infrastructura si servicii publice ca in: Italia, Olanda, Franta , Marea Britanie, Germania, Cehia, etc. Pana atunci suntem capra raioasa care tine coada sus sau vorba mea preferata: prostul nu e prost destul pana nu e si fudul.

   Reply
   • CMC

    Ia te uita!!!!
    A aparut si aparatoarea bulgarilor si a slovacilor.
    Poate ar trebui sa ne uitam la coruptiaq altora cand am avea si noi procurorii si judecatorii lor:
    Procurorul Cristian Lazar:
    „Cristian Lazăr se afla sub influența băuturilor alcoolice, când a fost implicat într-un accident rutier, în decembrie 2001. Lazăr a fost pus sub învinuire, în 2002, pentru ucidere din culpă, iar în 2004 s-a cerut aviz pentru trimiterea în judecată. Ministrul Justiției de atunci, Cristian Diaconescu a respins cererea, iar dosarul a fost închis. ”
    Procurorul Emilian Eva:
    „Fostul procuror Emilian Eva a fost condamnat, marţi, de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, la 2 ani şi 11 luni de închisoare cu suspendare pentru luare de mită şi acte de comerţ incompatibile cu funcţia, dar şi la plata unei amenzi în valoare de 12.000 de lei pentru fals în declaraţii”. Ce pateau Dragnea si Tariceanu daca ar fi facut asa ceva?
    Procurorul Eugen Stoina:
    „Eugen Stoina, procuror DNA, a activat, până de curând, în parchetul lui Kovesi. În urma producerii unui accident rutier puternic, sub influenţa băuturilor alcoolice, Stoina s-a întors la Parchetul Judecătoriei Sibiu. Procurorul DNA a refuzat cu desăvârşire internarea în spital şi a plecat de la Elias, nu înainte de a-şi declina o falsă calitate. Se pare că alcoolemia ridicată (1,6 la mie, N.R.) l-a determinat pe Stoina să susţină, în faţa medicilor, că este procuror DIICOT, în loc de procuror DNA. Mai mult, fostul subordonat beţiv al lui Kovesi le-a mărturisit medicilor că motivul pentru care nu doreşte să rămână la spital este că „are alte drepturi”. Toate aceste lucruri sunt reţinute în procesul verbal consemnat de poliţiştii care s-au prezentat la Spitalul Elias.”
    Despre Onea si Portocala – elietle DNA-ului, ce sa mai vorbim…

    Reply
 6. Dumitru

  Am citit si eu cele 13 puncte. Dincolo de demersul de a face acest raport, care mi se pare jignitor, punctele sunt interesante. Se vorbeste, intre altele, de control parlamentar asupra serviciilor de informatii, ceea ce este exact ce se intampla acum. Iar punctul 11, al carui obiectiv este sa nu se poata spune ca au atacat numai Romania, este si un pas spre federalism european (cred ca va fi respins instantaneu de CE, tot asa cum guvernul RO va continua pe buna dreptate curatenia din justitie).

  Reply
 7. Camelia

  Sa ne uitam la coruptia altora cand vom avea si noi sistem de sanatate, educatie, infrastructura si servicii publice ca in: Italia, Olanda, Franta , Marea Britanie, Germania, Cehia, etc. Pana atunci suntem capra raioasa care tine coada sus sau vorba mea preferata: prostul nu e prost destul pana nu e si fudul.

  Reply
 8. Ghita Bizonu'

  Domnule Ghingheș

  ma bucur ca suntei un tanar specialist.
  Profit de ocazie ca sa va cer sa ma lamuriti cu ce a incalcat Romania art 2 al TUE?
  Articolul 2
  Uniunea se întemeiază pe valorile respectării demnității umane, libertății, democrației, egalității, statului de drept, precum și pe respectarea drepturilor omului, inclusiv a drepturilor persoanelor care aparțin minorităților. Aceste valori sunt comune statelor membre într-o societate caracterizată prin pluralism, nediscriminare, toleranță, justiție, solidaritate și egalitate între femei și bărbați.
  ” Ce s-a modificat in ultimii 2 ani?
  Auxilia v-as fi recunoscator daca m-ati lamuri care drept fundmental garantat de de Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene este incalcat si cum?!

  Va multu8mesc cu anticipatie ca pana acu am inceput sa crez ca Securitatea ne asculta democratic cf drepturile fundamentale prevăzute de Cartei drepturilor fundamentale a Uniunii Europene …

  Reply
 9. Ghita Bizonu'

  Si vizita de stat s-a prefacut in vizita de Schpritz.
  Teresa May nu are timp de presedintele Romaniei KW I ….

  E .. e cum tot zic. E ca in mahala. Daca zboeri p;este tot ca nevasta-ta e o c###a nu est caul sa te miri ca toti ranjesc dispretuitor si ca se inghesuie handralii in fata portii tale. Dimpotriva trebe sa fiiatnt ca unu dintre hamndralia sa nu iti taga una „ba fraiere ce incurci lumea?!”

  Mda . May nu are timp … dar nci el se pare ca nu stie daca va fi sau nu ceva in legatura cu presedentia Evropei. Cestie interesanta ptr UK …

  Reply
 10. alinaMP

  @MAKE de ce nu incepi cu dl Cumpanasu, sponsorizat de mai multe ministere cat se poate de necivile…si sa continui cu dl Bortun si alti abonati din societatea civila la contracte de stat…In rest, granturile norvegiene, elvetiene si Soros sunt afisate peste tot, deci nu le ascunde nimeni. Si dupa cum am mai spus, cine e agent acopeit in Victoriei nu are ce afisa, ca nu ia granturi pe fata…. Si am banuiala ca si daca citesti raportul de cheltuieli al Monicai Macovei de la PE vei gasi acolo ca sunt oameni din presa romana sensibili la problema justitiei care sunt sponsorizati . Nimic secret, deci nu e nevoie de legi noi!

  Reply
 11. marius

  mafia corporatist europeana ce detine securitatea antiromana versus mafia locala se bat pe dreptul de a devora septelul sclavilor romani…. genial
  criminali versus criminali… cine e stapinul asupra Auschwitz Romania

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *