Călin Dejeu

Marcian Bleahu a încetat din viață

Articol de Călin Dejeu și Rahela Carpa

Profesorul Marcian Bleahu a încetat din viață marți. A fost mult mai mult decât ”unul dintre cei mai mari speologi români”, cum îl descrie presa.

A fost un geolog care nu a uitat că și geologii trebuie să fie în primul rând naturaliști. Și naturaliștii trebuie în primul rând să lupte pentru conservarea naturii. Măcar ca să mai aibă ce studia, dacă nu din alte motive. O parte din geologii de acum, din păcate, se vând unor companii de distrugere a munților, precum RMGC sau Deva Gold.

Și-a obținut diploma de doctor la noi, la Universitatea Babeș – Bolyai din Cluj, în anul 1974. Am crescut cu cărțile lui Marcian Bleahu, el a avut, desigur, o importantă contribuție în formarea noastră.

foto: Doru Selișcan

A fost singurul ministru al mediului din România care a luptat cu adevărat pentru protecția naturii. Pentru aceasta a și fost mazilit, la primul pretext. România post-decembristă este țara care cumulează distrugerea naturii din două sisteme politice, sisteme care uită de lupta de clasă și își dau mâna, întru dispariția naturii. De exemplu, decretele ceaușiste pentru uciderea râurilor sunt încă în vigoare (cazurile Răstolița, Bâsca Mare, Strei etc.), dar și ”întreprinzătorii” din mafia MHC se aruncă virulent asupra ultimelor rămășițe de râuri. O astfel de țară, sinucigașă, sub nicio formă nu are nevoie de un ministru al mediului care să lupte pentru protecția naturii.

Doamna Cristiana Pașca – Palmer probabil că a avut intenții bune, dar faptele contează. Chiar l-a vizitat, în timpul mandatului dânsei, peprofesorul Marcian Bleahu, căruia i-a fost studentă. Dar tot în timpul mandatului dânsei au fost reluate lucrările la proiectul hidroenergetic din Defileul Jiului, deși astfel de lucrări sunt strict ilegale într-un parc național. Iar acum, doamna fiind secretar executiv al Secretariatului Convenţiei privind Diversitatea Biologică, a primit încă din 24 aprilie o scrisoare deschisă internațională, privind cazul Bâsca Mare, dar nu a răspuns încă.

Marcian Bleahu a încercat, la fel cum a încercat și Emil Racoviță, încă din 1928, să salveze platoul castic Padiș, paradis unic în lume, dar nu a reușit decât parțial. Acest tărâm mirific, fabulos, cu o importanță științifică care o excede cu mult pe cea turistică, are doar statut de parc natural. Nu doar fragmentul de ”taiga canadiană”, cum descria Marcian Bleahu pădurea din Padiș, ci și microrelieful săufragil și unic și pătura subțire de sol ce acoperă calcarele sunt în continuare mutilate de indivizi fără scrupule, sub privirea indiferentă a statului român.

În ciuda vârstei înaintate, Marcian Bleahu nu a încetat să militeze pentru protecția naturii. La 90 de ani, a amintit chiar și de flagelul declanșat de un inconștient ajutor de stat, campania de macelărire a râurilor de munte prin microhidrocentrale.

A amintit și de ghilotina din Retezat, drumul prin pasul Jiu – Cerna, scos acum la licitație de guvernul inconștient.

Profesorul Iosif Viehmann, cu care am fost și în peșteră, a încetat din viață în urmă cu trei ani. Tot în iulie 2019 ne-a părăsit și doamna profesoară Ana Fabian.

Ne părăsesc marile valori, și nimic nu sugerează că în noile generații este cine să le ia locul. Ne pierdem în mediocritate și ignoranță, și din această cauză patrimoniul acestei țări, natural și nu numai, este distrus sistematic. Falsul a devenit literă de lege, avem ”biologi” specializați în studii false de mediu, avem o gigantică rețea de arii naturale ”protejate”, dar doar pe hârtie.

Marcian Bleahu a fost mult mai mult decât un om de știință. El a intrat chiar și în politica dâmbovițeană, atât de disprețuită, în speranța că poate astfel să mai salveze ceva. Este greu de cuantificat cât a reușit, dar oricum trebuie să rămână un model, pentru noi toți.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

3 thoughts on “Marcian Bleahu a încetat din viață

 1. Mircea Ordean

  Eu privesc ceva mai ponderat personalitatea lui Bleahu.

  Poate și din acest motiv – și scutit în consecință de mișcările extremiste ale pendulului – nu mă plîng de instituții ori persoane din prezent.

  Reply
 2. Dumitru

  „O parte din geologii de acum, din păcate, se vând unor companii de distrugere a munților, precum RMGC sau Deva Gold.” Pai din ce credeti ca poate trai un absolvent de Geologie, daca nu din explorare ?

  Reply
  • Calin Dejeu

   Un prieten, absolvent de gelogie, s-a angajat pe vremuri la RMGC. A stat, din cate imi amintesc, cam o luna. Si-a dat seama ce vor sa faca baietii si si-a dat demisia. Mai sunt si romani „vertebrati”. Si-a gasit apoi loc de munca, tot ca geolog. De geologi nu este nevoie doar pentru exploatari miniere de suprafata, de geologi este nevoie in N domenii.

   Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *