Vasile Ernu

Mantre, isterii şi ciume. Să ne mai odihnim puţin

În perioada de isterie anticomunistă, în bună parte justificată în anii ’90, dar greu de explicat peste 20-28 de ani, orice abatere de la mantra oficială stabilită de „elita tip gds&comisii“ te ejecta. Şi îţi puneau o ştampilă pe frunte: comunist, nostalgic, bla.

Le spui: dar eu nu am fost nici măcar UTCist, ai mei au umplut puşcăriile etc. şi susţin că violenţa produsă de regimul comunist structural e mai profundă decît varianta voastră oficială şi că regimul comunist a fost de multe feluri în diverse perioade şi că a acţionat diferit pentru categorii sociale diferite. E bine să înţelegem trecutul, nu să-l urîm sau iubim.
Şi băieţii din Primăverii, foşti comunişti şi UTCşti deveniţi peste noapte aprigi anticomunişti îţi spuneau: marş afară, comunistule. Ori spui mantra noastră ori taci. Şi mantra suna: Marx=Lenin=Stalin=Gulag. La orice discuţie despre comunism, trebuia să incantezi asta. Orice diferenţiere critică, orice nuanţă era pedepsită. Nuanţe, chestionare, înţelegere? Never. Mantra trebuia nu doar rostită, ci şi puţin urlată ca să fii credibil.

A venit isteria anticorupţie. Dacă nu reciţi matra nouă eşti cu penalii, cu ciuma roşie şi corupţii. Tu spui: dar staţi că fenomenul corupţiei este ceva mai amplu, analizat bine de ani de zile în diverse ţări şi că structural corupţia este ceva mai mult decît PSD – Ciuma roşie. Este şi PSD, dar nu poate fi redusă doar la PSD. Că sînt două părţi: cel corupt şi cel care corupe. Că există stat, dar există şi capital. Că dincolo de găinării sînt mecanisme care produc corupţie structurală mult mai complexă. Că trebuie să ne concentrăm mai ales pe cauze şi nu doar pe efecte.

Încerci să discuţi, să arăţi că tipul de luptă dus aici va face praf instituţiile statului, partidele şi societatea aşa cum deja avem o mulţime de exemple globale. Nimic. Nu repeţi mantra mainstream exact cum ţi se cere, eşti cu penalii şi ciumat chiar dacă poziţia ta este evident anticorupţie, dar la o scară mult mai mare şi diferit înţeleasă. Nu repeţi: PSD – Ciuma roşie? Nu semnezi „fără penali“? Ciumat şi eject.

Apare isteria cu „Muie PSD“. Tu spui că e un risc, că te plasezi în discursul violenţei, că e un risc al incapacităţii dialogului, negocierii etc. Că e o atitudine total nedemocratică şi antipolitică. Şi mai ales că e un risc să oferi muniţie PSD-ului. Felaţia politică îl poate întări, resuscita. Susţii că vrei o opoziţie anti-PSD mai solidă, care să ofere soluţii. Că vrei proteste anti-PSD mai programatice, cu agende clare care vizează marile teme sociale şi economice, nu felaţii politice. Ţi se spune: ori repeţi mantra „muie PSD“ ori eject, eşti cu PSD. Neapărat urlată isteric ca să fii credibil.

Sorry, prieteni, dar cum nu am repetat matra impusă de comunişti, nu repet nici mantrele impuse de anticomunişti, anticorupţie isterică şi muisme politice ieftine. Nu-mi stă în fire. Aşa sînt eu persoană mai complicată şi deloc docilă mai ales cînd e vorba de muisme politice. Prefer să o ard mai anarhist, mai pe la margine. Trece şi asta şi vin altele.

Aceste exemple, acest fel de reacţie ce ne arată? Că acest tip de anticomunism, anticorupţie şi anti-PSD isteric nu face decît să folosească aceste teme ca pe nişte bîte politice propagandistice. De fapt, totul e o bătălie pentru resurse şi putere care vrea să ne folosească ca pe o masă de manevră.

Şi că de fapt cel mai bine au păstrat şi conservat comunismul tocmai anticomuniştii, că sub lupta isterică anticorupţie a înflorit corupţia şi că „muiapsd“ nu are nimic cu democraţia în esenţă.

Avem nevoie ca niciodată de o Opoziţie solidă care să ofere un minim program alternativ, nu „felaţii politice“.

Protestaţi mereu, odihniţi-vă cînd doriţi: e dreptul nostru al tuturor. Dar nu urîţi, căci pierdeţi viaţa şi e cam tot ce avem!


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

4 thoughts on “Mantre, isterii şi ciume. Să ne mai odihnim puţin

 1. laur22

  „Avem nevoie ca niciodată de o Opoziţie solidă ”
  Pe bune ?

  De ce ?

  Ca uite, Japonia n-a avut-o niciodata shi nu i-a mers chiar rau.
  Opozitie ca sa ce ?
  Ca sa se opuna ?
  Ca sa se opuna la ce ?
  Desigur ca la mai binele nostru al majoriatzii deoarece acest mai bine nu le este suficient lor, celor carora le place cum a macinat pana acuma moara statului malaiul in favoarea lor.

  Da uite, ghinion de nesansa poate ca noua nu ne place moara Basescu-Iohanis.

  Altminteri Vasile Vasile mai chema sh-un caine , ca e cam pustiu pe la tine pe blog shi zau daca merita ca idei ai , fapte stii ….. notorietate ce itzi mai trebuie

  Reply
 2. TodE

  Ești cam anacronic: liniștirea și opoziția solidă vin după bătaie. Pentru cine supraviețuiește. Deocamdată ne înjurăm frățește pentru că avem un feeling profund – atât neo-naziștii (neo-liberalii) cât și neo-bolșevicii avem ceva în comun. După ce creștem și ne definim în poli, vei putea și tu să te poziționezi pe lângă sau la mijloc. N-a venit vremea ta. Atâta timp cât primul filosof și moralist al nației îndeamnă „No, hai!”, să stai să te mai uiți în urmă, să citești Bakunin sau să (re)citești Capitalul, eventual bând ceai de la samovar, este ceva inimaginabil de rusesc, slavizant, neprofitabil, antioccidental, care nu ameliorează cu nimic serviciile aduse clientului, nici nu scade costurile per unitatea de produs, ca să nu mai vorbim că nu are impact asupra resursei umane (dac-ar crește productivitatea, da, ar fi ceva: am putea afară o parte dintre ei, care ar fi obligați să monteze câte un start-up, care ar aduce plusvaloare, care …).
  Eject! :)

  Reply
 3. Munteanu

  Bravo domnule Ernu ! Eu sunt ateu si comunist deci de stanga. Asa am fost mereu si nu cred ca voi mai trai suficient sa ma schimb. Totushi am protestat impotriva lui Ceaushescu pentru ca a interzis avortul ceea ce e impotriva comunismului si ateismului. Si azi comentariile mele pro-choice si ateiste sunt deseori cenzurate. Pe vremuri insa credeam in democratie si acceptam parerile si chiar criticile celor de dreapta. Datorita alegerii lui Trump cu 3 000 000 de voturi mai putine decat Clinton si a circului din Romania si Brazilia unde judecatorii de dreapta aresteaza politicienii de stanga complet nevinovati modificand astfel rezultatul alegerilor nu mai cred in democratie. Lenin avea dreptate: Democratia nu exista si foarte probabil e imposibila. Doar dictatura proletariatului si lupta de clasa le poate asigura celor de stanga supravietuirea. Altfel vom fi si noi assasinati „democratic” cum au fost deja Jo Cox, Olof Palme, Anna Lindh, Itzic Rabin, Salvador Allende, Zurficar si Benazir Butto, Indira si Rajiv Gandhi si multi altii. Cei de dreapta ii urasc intr-atat pe cei de stanga incat in parlamentul Britanic cele doua grupuri trebue separate de lungimea a doua sabii caci altfel s-ar assasina in timpul shedintelor. Chiar si asa Laburista Jo Cox a fost assasinata de un terorist Conservator. Karl Marx a observat corect ca intr-o democratie cei de stanga ar trebui sa cashtige mereu. Ei chiar cashtiga dar dupa alegeri intervin assasinii sau judecatorii si cei de stanga ajung in mormant sau inchisoare deci la lupta domnule Ernu. Vremea vorului sau discutiilor a trecut si stanga a cashtigat deja votul. Acum dupa ce am votat si cashtigat putem doar sa ucidem sau sa fim ucishi, alta posibilitate nu avem.

  Reply
 4. HotEL Trans

  Intradevar. Sunt exact aceiași comunistoizi plini de privilegii si urmașii lor în neam, care se fac acum ca construiesc CapitaL ismu daca tot au dat chiX cu Comun Ismu (veziCG Jung). Si n ar fi niciun bai daca n am fi pe duca ca tara si neam, ca națiune n am ajuns vreodata – căci Romania va dispărea cu totul in doar câteva decenii si va mai există doar cu numele o vreme.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *