Dollores Benezic

Mama, față cu terorismul

Reacția mamei după ce i-am citit strategia organizației de drepturile omului la care am lucrat astfel încât s-o înțeleagă și ea.

Am tot invocat-o pe mama de-a lungul carierei mele, în diverse ocazii. Ultima dată a fost săptămâna trecută când, într-o adunare oengistică, am lucrat la un fel de strategie de organizație de drepturile omului. Mai exact la traducerea strategiei pe înțelesul … omului. Pentru că limbajul în care erau expresiile concepute aduceau mai degrabă a manual de legislație internațională.

Ca să-mi conving preopinenții de necesitatea „traducerii” le-am invocat o regulă de aur care se preda – cel puțin pe vremea mea – la școlile de jurnalism: când scrii o știre trebuie să o faci ca și când i-ai povesti mamei tale. Dacă ea te înțelege atunci te va înțelege și cititorul, indiferent de nivelul lui.

Am iscat niscai ironii cu asta, sper că vă imaginați că mama a fost invocată des la masa la care s-a dezbătut, făcut, desfăcut strategia organizației, dar în cele din urmă s-ar părea că ceva-ceva a ieșit. Când am venit acasă, conform obiceiului mama m-a întrebat ce am făcut noi acolo la întâlnirea aia?

– Am făcut strategia organizației. Despre drepturile omului ți-am mai zis, acuma am pus pe hârtie ce vrem să facem în următorul cincinal, cum ar veni. Și pentru asta le-am zis colegilor să scriem în așa fel încât să înțelegi și tu. Și i-am făcut să râdă, dar hai să vedem dacă am reușit. Vrei să-ți spun, ca să-mi zici ce părere ai?

– Hai, zi, că văd că faci ce faci și mă bagi în tot felul de … , mă îndeamnă mama, mimând indiferența, dar vizibil plăcut impresionată, totuși.

– Păi am zis că drepturile omului trebuie să fie …. (cred că nu am libertatea deocamdată să divulg formula convenită, așa că vouă nu v-o spun, dar vă asigur că e simplă și pe înțelesul omului ;)… ce zici, se înțelege ce vrem?

Zâmbet încurcat, zece secunde de pauză și…

– … eh, bine, mamă, că nu faceți caricaturi! a conchis ea.

 

sursa: dollo.ro


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

3 thoughts on “Mama, față cu terorismul

 1. barbu brailoiu

  mama lui stalin, după ce l-a întrebat ce face el acolo, la moscova…
  când bătrâna dougadşvili a aflat ce şi cum („ştii cum era ţarul? eu sunt un fel de ţar”), i-a spus: „mai bine te făceai popă”

  Reply
 2. Elena

  „NO ! Ase’ti trebe’! … daca ti-a placut sa te amesteci cu „domnii” de pe la Bucuresti . Ca daca sedeai cu mine…( la sapa, adica) nici un rau nu pateai ! ” acesta a fost raspunsul unei mame… pentru singurul sau fiu licentiat si cu bursa republicana ( de pe vremuri ) care a fost nedreptatit . Macar a scapat cu viata…dar exista atatea forme de „terorism”… care-ti pot face viata un iad…incat poate ca are dreptate batrana… O fi mai bine la sapa ?

  Reply
 3. Jean

  De ce draga? Puteti face cate caricaturi vreti. Cu negri, ca prin Romania nu sunt. Cu evrei, ca prin Romania au ramas asa de putini ca nu are cine sa se supere. Dar sa nu faceti caricaturi cu tigani, ca din aia sunt unul la 9 locuitori si are cine sa explodeze (cu sau fara dinamita). Daca am jignit vreun rrom ca l-am facut tigan nu-mi cer scuze fiindca la varsta mea nu le am cu „politically correct”. Dar nici nu-mi dau adresa (sic!)

  In Franta este un musulman la 13 cetateni (duzina pacatoasa:) Din cauza aia e atata scandal.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *