Alina Mungiu-Pippidi

#Lumina de la capătul tunelului

Românii au de ce să fie recunoscători de acest Paște. Deși economia a fost momentan pusă pe butuci și unul din opt români infectați de coronavirus este un cadru medical, secțiile de terapie intensivă nu sunt depășite, iar numărul de morți nu e mare. Lumea se îndoiește de cifrele guvernului, dar guvernul nu poate ascunde realitatea: dacă undeva s-ar aduna morți necontabilizați, am afla. Deci mulțumiți lui Dumnezeu pentru genele balcanice și relativa noastră subdezvoltare! În țări ca a noastră nu există acei oameni cu vîrsta medie de 81 de ani și cinci patologii majore asociate care au sucombat în țările mediteraneene! Dacă Occidentul plătește mai scump ca țări vecine cu spitale mult mai slabe e din cauza acestei patologii a bunei dezvoltări: oamenii bolnavi sunt ținuți în viață mai mult în țări civilizate cu sisteme de sănătate performante. Ceea ce era o calitate a devenit o slăbiciune de criza asta.

Dar nu e cazul nostru, așa că ocrotiți-vă bunicii îmbrățișîndu-i prin telefon sau vizitîndu-i cu mască atunci cînd le duceți cumpărăturile și aveți grijă de oricine din familie care are astm, diabet sau orice boală cronică.

Lucrurile mai puțin bune care au ieșit la iveală nu sunt noi. Elita politică e praf și pulbere. Nu e o noutate că suntem conduși de creaturi ca ministrul de la Interne, primar înainte într-un fief PDL corupt pînă la măduvă, sau că șefii Bisericii noastre sunt motivați de putere și de bani, nu de credința în Dumnezeu. E destul să ne amintim ce făceau în 1989 și că au grade mari ca să nu ne mirăm că acești oameni își expun turma la nenorocire. Oamenii bisericii, care trebuiau să explice primii că lumina învierii e spirituală, nu materială, că suntem creștini în secolul XXI, nu vreo adunare superstițioasă care trebuie să pună mîna ca să creadă, au fost primii care au făcut pe dos, pentru că sunt lipsiți pe fond de orice credință în Dumnezeu. Dar reacția societății a fost bună, tot așa cum statul, s-a văzut, are capacitatea să supraviețuiască politicienilor. România Curată l-a apărat pe Raed Arafat începînd cu anul 2012 nu pentru că ar fi un tehnocrat perfect, dar pentru că e printre puținii competenți în ceea ce fac din aparatul de stat. Cînd nu ai oameni politici buni de ceva, cînd produci miniștri precum Carmen Dan sau Marcel Vela, singura cale pentru stat să își păstreze capacitatea este printr-o autonomie crescută a aparatului birocratic, a funcției publice. Chiar dacă poziția de secretar de stat e teoretic politică, Arafat e un vîrf al tehnocrației noastre – măcar să avem asemenea oameni cheie, care să reziste la politizările care vin cu fiecare alegeri, în mai multe domenii. Cînd ai experiență, continuitate și autonomie față de idioții politici pe care din păcate unii îi tot aleg și alții îi tot numesc ca miniștri, un stat reușește să se țină la suprafață în ciuda politicii. Nu grozav -vedem Italia- dar totuși. Știrea bună e că au funcționat în România niștre structuri, că oamenii și-au făcut datoria. Pînă și faptul că am ales un luteran ca șef al statului ne-a adus în sfîrșit dividende, deși tîrziu, Klaus Iohannis a făcut ce trebuie denunțînd protocolul cu biserica ortodoxă.

Din aceste motive, în seara asta, cînd aprindeți lumînările – destul să luați de la televizor lumina, începînd cu ora Ierusalimului, nu e nevoie să v-o aducă cineva, că ea e în suflet – aveți de ce mulțumi lui Dumnezeu. Și mulțumiți și celor din linia întîi, cum o facem toți în Europa, măcar de sărbătoarea asta deschideți-vă un pic către recunoștință și solidaritate, către spriritul Învierii, altfel degeaba vă aduc voluntarii, cu riscul vieții, lumînarea la ușă.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

14 thoughts on “#Lumina de la capătul tunelului

 1. emil

  Pana si Lumina Sfanta de la Ierusalim e distribuita romanilor tot de satane ticaloase si corupte pana-n maduva oaselor.

  Reply
 2. taunul77

  Adica bine ca nu tinem in viata batranii mai mult decat ar fi cazul? Apeland la beneficiile medicinei moderne.

  Din cate stiu, Vela era un pnl-ist intr-un fief PDL corupt. Ca o fi fost si el corupt, doar DNA-ul si presa independenta de investigatie ne poate spune …

  Iar prin denuntarea protocolului MAI-BOR, Iohannis a rupt voturile pentru PNL a unei bune parti dintre ortodocsi. Ar trebui sa se gandeasca pe cine ar putea convinge sa vina la vot dintre cei care de regula stau acasa la alegeri. Ca altfel, iar pierd in fata PSD …

  Reply
 3. Adrian

  Luarea , primirea Luminii era util a fi pe scurt explicată de teologi, de pildă de ce nu poate fi păstrată și luată , primită după un timp . Sunt convins că Sf. Părinți au explicații de mii de ani.

  Reply
 4. miron miron

  Doamna Alina, cand spuneti ca actualul ministru Marcel Velea este ,,corupt pana in maduva oaselor,, pe ce dovezi va bazati? Daca stiti ca corpt si aveti dovezi, reclamati-l la DNA,, sau poate v-ati informat vizionand Antena 3 sau postul tv. a lui Ghita. O fi si varsta inaintata a populatiei din tarile mediteraneene, dar adevaratul motiv ca mor foarte multi, sunt foarte sociabili, atat in Italia cat si Spania. Se pupa si sa imbratiseza dimineata cand se intalnesc, la amiaza, seara la fel. Mult, putin, totusi noi respectam masurile luate de guvernanti, nu-i nicidecum vorba de subdezvoltare. N-am intele de ce pomeniti cuvantul ,,luteran,, in zeflemea. Fata de Iliescu, Basescu domnul presedinte Iohannis e chiar un credincios si ironia nu-si are rostul. Si apoi nu stiu daca sunteti sincera, cand ne indemnati sa luam Sfanata Lumina, cu toate ca acest indemn da bine, asa cum l-ati detailat.

  Reply
  • Dumitru

   Ca un simplu aspect stilistic : de ce „Doamna Alina” si „Domnul presedinte Iohannis”. De ce nu „Domnul Klaus” ? Sau si politetea asta e cu geometrie variabila ?

   Reply
 5. Cristina Gorgos

  De acord cu mulțumirile pentru “genele” balcanice, pentru norocul de-a nu se fi umplut spitalele șubrede de clăi de cadavre și agonizanti dar chiar sa mulțumesc pentru apartenența președintelui la biserica luterana, ca pentru un colac de salvare din mocirla ideologica in care ne-au împotmolit minionii d-sale împreuna cu înalții prelați ortodocși ai neamului, nu prea-mi vine sa fac. Toți știm ca ritualurile (al Învierii, de data asta) trăite la modul virtual e un fel de paranghelie cu karaoke, ca și îmbrățisarea bunicilor pe Skype și protejarea celor slabi prin zidirea la domiciliu—nu era nevoie sa facem din Pastele 2020 și karaoke și happening fiindcă s-a trezit “protestantul” de președinte sa spargă petrecerea odata cu spargerea alianței biserica-poliție. Bazarul care se-ntâmpla acum , cu popi mascați plimbând prescura prin hârtoape și polițiști cu viziera răcnind in megafoane “nu iesiti din casa farà tidula de la parohie/primarie/comitet de bloc” e rezultatul clar al lipsei de creier dar ,mai ales, de curaj al “protestantului” din dealul Cotrocenilor care, cu-o semnatura a scos oameni din carantina sa-i trimită la lucru in patria lui Luther, și cu refuzul de-a semna, după aceea, tratatul dintre polițiile băștinașe si clerul băștinaș. Paste fericit tuturor!

  Reply
 6. marius

  incepe sa puta a potlogarie politica toata „pandemia” asta, parca e plasata cu mina in locatii alese pe sprinceana… e vorba de zile pina cind lumea o sa iasa la bataie pe strada cu militia in Romania.
  Revoltele o sa faca de zece ori mai multe victime decit asa zisa potlogarie… pardon „pandemie”

  Reply
 7. nae girimea

  Doamna , folositi greutati masluite . Lutheranul Johannis a trimis sparanghelisti ( 150 persoane /avion ) in timp ce intr-o biserica cel mai mare nr de credinciosi a fost la Cluj Napoca , 31 ( fapt pt care preotul a fost amendat cu 20000 lei de Pristandalele „scrofuloase la datorie ” ) , BOR a acceptat desfasurarea slujbelor fara public si distribuirea de catre un nr restrans de voluntari a luminii , fapt ce ar fi dus la o „inghesuiala ” mult mai mica decat cea de la mall sau piata.
  Recunosc in „cantarul „Dv pe autoarea piesei „Evanghelistii ” .

  Reply
 8. Jan

  Doamna AM-P va doresc numai bine si sanatate.Probabil ca acest articol scurt este printre cele mai bune scrise de dv. vreodata.

  Reply
 9. Rom

  Greu să fim solidari și recunoscători! Pentru așa ceva, trebuie câteva lucruri care să ne conecteze la real: foame, durere și sânge. Care se pare că sunt pe drum. Le invocă zilnic prostia și corupția celor care ne conduc, combinate cu lașitatea noastră. Ceea ce se vede în față este mai curând intrarea într-un tunel. Lumina de la capătul lui va fi văzută, foarte probabil, de alții.

  Reply
  • Rom

   Foarte de acord cu ce scrieți despre oamenii bisericii! Am văzut declarația episcopului Hușilor: o mostră incredibilă de ură scuipată către turmă în chiar zilele Paștilor! Un prost încărcat de aur și isterie, pentru care trebuie să te rogi și de la care nu poți aștepta îndrumare și iluminare.

   Reply
 10. Laur22

  Sfantul pofit cu coada scurta loveste din nou

  https://www.g4media.ro/dispensa-speciala-in-privinta-obligatiei-de-limitare-a-aglomeratiei-in-marile-magazine-imbulzeala-e-permisa-si-nu-exista-recomandari-privind-respectarea-masurilor-de-distantare.html

  „Reprezentanții rețelelor comerciale din România nu pot fi trași la răspundere pentru aglomerările din marile magazine din țară, în urma unei dispense date de Ministerul Afacerilor Interne, săptămâna trecută. Documentul obținut de Asociația Marilor Rețele Comerciale din România (AMRCR) clarifică măsura de limitare a agomerărilor în spații închise, în sensul că aceasta nu se aplică și în cazul hipermarketurilor și supermarketurilor.”

  Punct.
  La biserica nu te potzi inghesui da la supermarketul detzinut de capitalul strain da, te potzi.

  Ce-ar mai fi de adaugat ?

  Facatzi shi voi ca shi sfantul profit cu coada scurta
  Ceretzi shi vi se va da
  Sau voi putetzi primi doar amenzi de la gaulaiterii lui Joahnais

  Asociatzii marilor retaileri poata insa schimba dupa pofta ordonantzlele militare

  Ca sa intzlegetzi shi voi cine conduce acesta tzra , nu guvernul asta de slugi ci adevratzii lor stapani cocotzatzi sus pe marele morman de bani al profitului de monopol.

  Reply
 11. Luminița

  Eu sincero inca mă intreb cum de sunt atâtea Cadre ale armatei, pardon, Medicale, infestate si infectate?
  Cat de incorecte si manipulate sunt datele prezentate de la autorități, dacă in urma cu vreo zece zile cineva expunea un numar infiorator de cadre infectate, dupa care numărul infectatilor a crescut la peste brusc la peste 8 mii, dar cadrele infectate au ramas aproape constante si disputate? Din care Cadre s-au infectat intre o treime si jumatate din toti infectatii pana azi!

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *