Vasile Ernu

Lumea lui Selly – lumea ca o farsă

Selly e un copil, nu are nicio vină. El sintetizează perfect lumea pe care am produs-o. Lumea ca o farsă. Selly nu face decît să reproducă perfect acest model de mare succes – farsa.

Ce este farsa? O minciună. Un neadevăr. O minciună spectacol. Ce este minciună? Un fals. Un furt al adevărului. Ce este furtul – o muncă cu grad maxim de profit. Ore nu acesta este scopul şi sensul lumii farsă? Maximizarea profitului.

Adevărul? Presa ştie de ani buni de zile că aşa ceva nu mai există – nu lăsăm adevărul să ne strice povestea care aduce profit.

Politica? Nu vom mai avea generaţii de sacrificiu ne promitea Constantinescu. După patru ani ne spune – a fost o farsă. Mă scuzaţi, mersi că m-aţi ales – mă retrag.

Vom distruge corupţia şi furtul – ne promitea Băsescu. Dup 10 ani am aflat că a fost o imensă farsă care a accelerat corupţia şi furtul. Nu asta era scopul? Hăhăhăhăhă….

Iar noi ne-am trezit într-un război total: asta nu mai era farsă ci crunta realitate. Dar atunci dacă nu votai farsa erai ras – aşa e spiritul vremii: dacă nu i te supui eşti strivit.

Farsa e o formă rapidă, eficientă, facilă de a aduce profit în toate formele lui. Şi cu grad minim de risc: a fost o glumă, nimic serios. Un soi de „hoţi în lege” – sub acoperire legală. Glumeţ.

Şi mai este un element foarte important aici ce ţine de „spiritul epocii” actuale pe care l-au mai sesizat unii: acest element egocentric axat pe sine. Farsă cu propria fiinţă – copilul VIP, totul construit pentru sine. E ceva pervers de monstruos în acest joc. Copilul pentru sine ca un produs de marketing clasa VIP.

Ce mă miră foarte mult la acest model dominant de VIP adolescent – reproducerea modelului de succes al celor mari într-o formulă şi mai radicală. Ceva profund conservator şi îmbătîrnit. În adolescenţă tradiţia era de negare şi relvoltă faţă de lumea celor mari. E foarte stranie această răsturnare. La discursul şi modelul tip Selly mă deranjează ultraconformismul care bifează toate clișeele mainstream. Nu a lăsat unul nebifat.

Selly nu are nicio vină – el doar reproduce mecanismele şi modelul impus de cei mari. O face bine. Iar copiii care vin vor reproduce şi mai bine modelul Selly – el este educatorul.

E nevoie urgentă de puţin punk în această lume farsă – o vomă ruşinoasă. Care să te facă să dispreţuieşti această lume-farsă şi să te mai jenezi de situaţii. O lume în care să ai nevoie şi de celălalt. Iar cînd vezi VIP-uri să-ţi vină să vomezi. Că aşa e în lumea reală lipsită de farse: vomă şi lacrimi.

Adică bucuria, fericirea, vine după vomă şi lacrimi, nu după farse.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

2 thoughts on “Lumea lui Selly – lumea ca o farsă

  1. Gabriel Radeanu

    Nu domnule Ernu!!!Nu e doar un copil!E un produs social!E „Greta”!How dare you???Cum indraznim noi,adultii sau seniorii de astazi,sa ne traim viata,simplu,vulgar,subordonat instinctelor primare,mancand,digerand,respirand,sau besindu-ne…contribuind la efectul de sera???…Si da!!!Narcisismul nostru poate fi de vina…deoarece de dragul lui nu avem buton de dislike pe Facebook,avem corectitudine politica obligatorie,avem dictatura tolerantei care a inlocuit spiritul critic,si minima moralia a fost inlocuita cu anticoruptia sfintilor…

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *