Ionuț Dorobanțu

Aici sunt îngropați banii d-voastră! Cât de mult au fost umflate contractele pentru care e arestat Oprescu, cine și cum împărțea parandărătul și profitul nesimțit

Referatul procurorilor din dosarul care l-a trimis pe Sorin Oprescu după gratii dezvăluie metode grosiere prin care lucrările publice erau supraevaluate, banii transformându-se în ”profit” și/sau șpagă pentru membrii rețelei. În contractele vizate de anchetele DNA aceste supraevaluări ating procente uriașe, dublând sau chiar trecând de dublul sumei necesare în mod real pentru respectivele lucrări. Astfel, chiar dacă parandărătul lui Oprescu ar fi fost de 10% din valoarea contractelor, iar cel al directorului economic din Primărie de 5%, căpușarea și pierderea reală pentru buget se apropie de 40-50% sau chiar peste! Neînțelegerile privind modul de împărțire al acestor bani, pare să fi stat însă, în cele din urmă, și la căderea rețelei.

Care sunt însă metodele de spoliere ale bugetului public, așa cum rezultă din contractele vizate de procurori.

Canalizarea cimitirelor – Metoda ”Intermediarul ia grosul”

7 mai 2014: Administraţia Cimitirelor şi Crematoriilor Umane, aflată în subordinea Primăriei Capitalei, a încheiat un contract acord cadru pe 4 ani de peste 12 milioane de lei (aproape 2,8 milioane de euro) cu firma Delta Construct Invest (fostă Delta Paper) reprezentată de Claudiu Bengalici din Oneşti. Potrivit procurorilor, firma era controlată în realitate de directorul Bogdan Popa de la Cimitire, Claudiu Bengalici zis Ben fiind doar un paravan. Contractul prevedea modernizarea canalizării în 4 cimitire din Bucureşti: Ghencea – contract de peste 3,9 milioane de lei, Metalurgiei – peste 4,8 milioane de lei, Iancu Nou – peste 1,6 milioane de lei şi Sfânta Vineri – peste 2,1 milioane de lei.

În referatul procurorilor, se regăsesc două din cele patru contracte. La Ghencea civil, firma lui Bengalici a subcontractat lucrările unei alte firme (a cărei identitate procurorii o protejează). A păstrat 2,3 milioane de lei fără să facă nimic şi i-a dat firmei care a executat efectiv lucrările doar 1,6 milioane de lei. La cimitirul Metalurgiei, firma lui Bengalici a păstrat 2,4 milioane de lei din totalul de 4,8. Restul l-a dat firmei care a făcut lucrările. Așadar, din 8,7 milioane de lei, 4,7 (mai mult de jumătate) reprezentau ”profitul” rețelei de intermediari care nu făceau, practic, nimic.

“Odată ce antreprenor general era una din societăţile conduse de Bogdan Popa, o remitere efectivă a mitei în sensul clasic nu mai era necesară, deoarece banii viraţi de instituţia publică pe care o conducea către antreprenorul general drept plată pentru lucrările executate de subcontractoaree pur și simplu nu erau viraţi mai departe către executant, ci remişi lui Bogdan Popa”, se arată în referatul DNA cu propunerea de arestare preventivă a funcţionarilor din cadrul primăriei.

Cei de la firma subcontractoare au fost nemulţumiţi pentru că Delta Invest Construct nu le-a achitat toate sumele datorate pentru lucrările executate, deşi Delta încasase banii de la Administraţia Cimitirelor. Directorul Popa îşi păstra însă partea de şpagă pentru el şi primar. Aşa că oamenii s-au simţit înşelaţi, în martie s-au dus la DNA şi i-au denunţat.

Metoda contractelor subsecvente și a adiționalelor care dublează prețul

10 aprilie 2013: Centrul Cultural Palatele Brancoveneşti de la Porţile Bucureştiului din Mogoşoaia unde director era la vremea aceea tot Bogdan Popa a încheiat un contract acord cadru pe 4 ani cu firma Green Line Construct din Dărmăneşti, judeţul Dâmboviţa, administrată de Viorel Cătănescu. Acesta este fostul viceprimar PSD din comuna dâmboviţeană şi liderul local al TSD.

Potrivit portalului guvernamental www.e-licitatie.ro, contractul de aproape 2,2 milioane de lei a vizat refacerea şi întreţinerea aleilor şi parcărilor de la Palatul Mogoşoaia. Potrivit SEAP, în cadrul acordului contractual s-au încheiat 3 contracte subsecvente de aproape 1,3 milioane lei cu asocierea Green Line Construct şi Construcţii Erbaşu SA. Conform procurorilor, numărul contractelor subsecvente și al contractelor de lucrări atribuite ulterior prin achiziție directă a fost, însă, mult mai mare, ajungând, din nou, la mai mult decât dublul sumei inițial contractate. Astfel, potrivit referatului DNA, între Palatele Brâncoveneşti şi asocierea formată din Green Line Construct şi Construcţii Erbaşu au fost încheiate “un număr de şapte contracte subsecvente, precum şi patru contracte de lucrări, atribuite prin achiziţie directă, în valoare totală de peste 4,6 milioane de lei cu tot cu TVA (peste 1 milion de euro). Pentru efectuarea acestor lucrări, potrivit înţelegerii infracţionale, Green Line a achitat către Bogdan Popa în total, cu titlul de mită şi preţ al influenţei asupra primarului şi directorului economic, suma totală de aproape 2,3 milioane de lei (peste 500 de mii de euro)”, adică aproape jumătate din valoarea totală a contractelor.

“Gardul” şi cavoul Bibescu. 400 de mii de euro ceruți pentru Oprescu?

17 ianuarie 2014: Centrul Cultural Palatele Brâncoveneşti de la Porţile Bucureştiului din Mogoşoaia a încheiat un nou contract acord cadru pe 4 ani cu firma Green Line Construct din Dâmboviţa. Contractul de aproape 10 milioane de lei a vizat lucrările de reabilitare a zidului de împrejmuire de la Palatul Mogoşoaia (monument istoric), a cavoului Bibescu şi a birourilor.

Anterior încheierii acordului cadru, Bogdan Popa a pretins suma de 400 de mii de euro cu scopul de a o da primarului pentru ca acesta să fie de acord cu prinderea în bugetul aferent anului 2014 a sumei necesare pentru execuţia lucrărilor (….) Cum denunţătorul a refuzat pe motiv că nu deţine această sumă, Bogdan Popa l-a anunţat ulterior că „a rezolvat el cu primarul şi este de acord”, se arată în referatul DNA.

În SEAP nu sunt informaţii disponibile despre contractele subsecvente acestui acord contractual, însă în referatul DNA procurorul de caz arată: “În temeiul acestui acord cadru au fost încheiate patru contracte subsecvente, cu o valoare totală de peste 17 milioane de lei cu tot cu TVA (aproape 3,8 milioane de euro). Din aceşti bani, denunţătorii au plătit efectiv către Bogdan Popa, cu titlul de mită şi preţ al influenţei potrivit înţelegerii, suma de aproape 6,4 milioane de lei.”

Conform procurorilor, costurile reale ale lucrărilor ar fi fost de 8,5 milioane de lei, restul reprezentând profitul firmei (aproximativ 2,1 milioane de lei), respectiv șpaga de 6,4 milioane de lei, care se împărțea în cadrul rețelei. Procurorii prezintă următorul mod de împărțire a ”beneficiilor”.

„Executantul păstra pentru sine între 30% şi 33% din profitul brut (calculat ca valoarea contractului minus costurile de execuţie efectivă). Diferenţa de profit reprezenta mită şi/sau preţ al influenţei, după caz, având trei destinaţii:

 • 10% din valoarea contractului pentru Sorin Oprescu, primarul Capitalei.
 • 5% din valoarea contractului pentru Mircea Constantinescu, directorul economic al Primăriei.
 • restul era mită pentru Bogdan Popa, director la Centrul Cultural Palatele Brâncoveneşti de la Porţile Bucureştiului între 2013 – ianuarie 2014 şi la Administraţia Cimitirelor şi Crematoriilor Umane din ianuarie 2014 – prezent“, explică procurorii anticorupție.

Conform acestei scheme, lui Oprescu i-ar fi revenit 1,7 milioane de lei (10% din valoarea de 17 milioane, undeva în apropierea celor 400.000 de euro care ar fi fost solicitați), 850.000 de lei directorului economic din Primărie, iar restul de aproape 4 milioane (din șpaga de 6,4 milioane) lui Bogdan Popa. Acest mod de împărțire a banilor pare să fi creat neînțelegeri. Nemulţumit de banii primiţi, reprezentantul Green Line Construct, pesedistul Viorel Cătănescu, a mers el la DNA si a făcut denunţuri.

Cine i-a dat lovitura fatală primarului

Procurorii l-au chemat la audieri pe directorul Bogdan Popa de la Administraţia Cimitirelor, fost director la Palatele Brâncoveneşti de la Mogoşoaia. Surse judiciare susţin că, pus în faţa unei iminente arestări, directorul a căzut la întelegere cu procurorii şi a fost de acord să poarte microfoane şi camere de luat vederi. Sâmbătă noapte a mers acasă la primarul Oprescu şi i-a dat o tranşă de 25.000 de euro. A filmat totul, iar banii fuseseră înseriaţi la DNA. În schimbul colaborării, directorul Popa nu a fost arestat, ci doar plasat în arest la domiciliu, iar pedeapsa îi va fi înjumătăţită.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

14 thoughts on “Aici sunt îngropați banii d-voastră! Cât de mult au fost umflate contractele pentru care e arestat Oprescu, cine și cum împărțea parandărătul și profitul nesimțit

 1. DRAGULANESCU NICOLAE

  Cu siguranta exista asemenea situatii si in cazul exproprierilor si contractelor cu TEHNOLOGICA RADION si EUROCONSTRCUT din zona MIZERABILULUI fost santier edilitar (2010-2013) de pe strazile Berzei-Buzesti.
  AU RAMAS MULTE PROBLEME NEREZOLVATE NOCIVE PENTRU LOCUITORII SI FIRMELE DIN ZONA…

  Reply
 2. George

  Şi cu toate astea niciun bucureştean nu face nimic-Aţi întreba : -Ce poate bietul om sau oameni să facă ? E un sistem alcătuit din greii primăriei şi nu ai cum să-i arunci levierul în mecanismul roţilor foarte dinţoase ,flamînde,etern flămînde ,ce nu poate fi bloct ! Oare aşa să fie ? Nu cu mult timp înainte pentru ca autorităţile să ia măsurile normanle ce se impuneau,bucureştenii ieşea cu mic cu mare în stradă,să vadă întreg mapamondul neregulile şi cine sînt acei Gicăcontra. Deşi necazurile îi încearcă pe fiecare în parte şi sînt cam aceleaşi pentru fiecare în parte ,bucureştenilor le-a pierit cheful demonstraţiilor de care oricum nu se mai emoţionează nimeni,dar cel puţin, aşa află o lume întreagă ce hiene conduc Bucureştiul şi pe bucureştenii de 3,4 ori furaţi .

  Reply
  • Spânu

   Corect, din nefericire! Intre noi, bucurestenii de acum si cei din 90-95 e o diferenta ca de la cer la pamant. De altfel, intre noi, romanii de atunci si acum e o diferenta enorma. De aici si consecintele, vorba aceea: poporul are guvernul pe care-l merita!

   Reply
   • DAN

    Nu exista nicio diferenta. In timp unii dintre noi si-au dat ‘arama pe fata’.
    PS: ai mai auzit dumneata de OAMENI CUMSECADE?

    Reply
 3. Paul

  Pe vremea cand era directorul Spitalului Universitar,credeam ca dr.Oprescu este un personaj integru si un bun manager.Imi pare rau pentru caderea sa morala.M-a dezamagit,aratand ca in fond este un biet om flamand,pentru care,onoarea paleste in fata lacomiei.

  Reply
 4. RADU MIHAI

  Mai lasati-ne in pace si cu Predoiu. Nu vedeti ca suntem condusi numai de SACALI. Pentru starea mizerabila in carea ajuns tara, parlamentarii vor pensii suplimentare. Cine cunoaste un conducator corect sa-l nominalizeze aici. Sa vedem prin comentarii sociale daca este adevarat. Salariul minim pe economie (mai are Romania economie ?), o gogorita guvernamentala de a mai strange bani la buget. Disperarea in care traieste astazi romanul de rand nu s-a intamplat nici o data. Bogatiile tarii oferite strainilor, impozite cu nemiluita, peste 70% din terenurile arabile vandute sau date in concesiune strailor etc. Unde vom ajunge ?

  Reply
 5. MIRCEA POPESCU

  Daca nu se va intelege ca in primul rand toti cei care au legaturi cu securitatea (familie, participare, interese de retea) nu vor respecta niciodata nicio lege , nu vom termina niciodata cu marile hotii

  Reply
 6. vlad

  Cum sa injumatatesti perioada de incarcerare tocmai creierului???/ Pentru ca vad ca Bogdan Popa asta pastreaza el 85% din mita…. Oprescu si alalaltul iau doar 15%!!! Ok, ii injumatatesti, dar te duci si ii confisti tot, tot, TOT!!!

  Reply
 7. Dinu

  Oprescu era profesor universitar si primar. Parca a fost si senator in acelasi timp. Cum reusea ca sa se ocupe serios de aceste functii? Nu l-a interesat decat banii. Votati PSD sau USD. Votati Tariceanu cat mai este liber…

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *