Romania Curată

Lovitură pentru mafia de la Prahova. Condamnări dure cu închisoare pentru fostul baron Mircea Cosma și fiul acestuia

Magistrații Curții Supreme i-au condamnat marți pe fostul președinte al Consiliului Județean Prahova, Mircea Cosma, și pe fiul acestuia, deputatul Vlad Cosma, la opt, respective cinci ani de închisoare cu executare, într-un dosar de corupție, potrivit AgerpresAlături de cei doi, au mai fost condamnați și un om de afaceri și un fost director din cadrul CJ Prahova. Sentințele nu sunt însă definitive, ci pot fi atacate la completul de cinci judecători al instanței supreme.

Instanța a dispus și confiscarea următoarelor sume: 1,89 milioane de lei de la Mircea Cosma, 1,26 milioane de la Vlad Cosma, tot 1,26 milioane de la omul de afaceri Răzvan Alexe și 130.000 de lei de la fostul director al Direcției patrimoniu, Daniel Adrian Alixandrescu. În plus, fostul șef al CJ și subordonatul său vor avea de plătit, fiecare, alți câte 1,82 milioane de lei. De asemenea, judecătorii au menținut sechestrul instituit de DNA pe bunurile celor patru.

Deputatul Vlad Cosma (PSD) și tatăl său, Mircea Cosma, au fost trimiși în judecată de procurorii DNA pentru trafic de influență, respective luare de mită și abuz în serviciu, pe 11 aprilie 2014. În același dosar, procurorii l-au acuzat pe omul de afaceri Răzvan Alexe de trafic de influență și dare de mită, iar pe directorul Direcției Patrimoniu din CJ Prahova, la data faptelor, Daniel Alixandrescu, de luare de mită și abuz în serviciu.

În rechizitoriul DNA se arată că, între 2010 și 2013, Mircea Cosma prejudiciat bugetul public al județului, în favoarea unor interese private. „În concret, contra unor sume de bani – reprezentând, inițial – prețul unor contracte de vânzare-cumpărare terenuri supraevaluate și ulterior – un procent din câștigul asigurat celor 3 societăți comerciale, inculpatul Cosma – uzând de prerogativele conferite de funcția deținută la nivelul autorității publice județene și beneficiind de concursul cointeresat al inculpatului Alixandrescu – funcționar public având calitatea de director al unor departamente ‘cheie’ în CJ Prahova, a facilitat câștigarea de către cele trei societăți a procedurilor de achiziție publică organizate de Consiliul Județean ca entitate achizitoare de lucrări și servicii, dar și decontarea cu prioritate a altor lucrări deja efectuate”, acuza DNA.

Procurorii anticorupție au mai arătat că reprezentanții firmelor implicate ajungea la șeful CJ fie direct, fie prin intermediul deputatului Vlad Cosma și al lui Răzvan Alexe, un apropiat al familiei Cosma, care și-au traficat influența contra unui „comision”. „În perioada 2012 – 2013, inculpaţii Alexe Răzvan şi Cosma Vlad Alexandru au pretins şi primit de la trei reprezentanţi ai unor societăţi comerciale, denunţători în cauză, suma totală de 4.410.149,97 lei, disimulată în contravaloarea unor lucrări subcontractate fictiv de aceste societăţi către două firme controlate în fapt de inculpatul Alexe Răzvan. Sumele de bani au fost pretinse şi primite de cei doi în schimbul intervenţiei la persoane cu putere de decizie din cadrul Consiliului Judeţean Prahova şi anume la inculpaţii Cosma Mircea, preşedintele autorităţii publice judeţene şi Alixandrescu Daniel Adrian, director executiv al Direcţiei Patrimoniu (având în subordine Serviciul Achiziţii Publice şi Contracte, precum şi Serviciul Urmărire Lucrări Publice), astfel încât cele trei societăţi să obţină de la Consiliul Judeţean Prahova trei lucrări de modernizare/întreţinere a drumurilor, dar şi pentru a deconta cu prioritate lucrări deja effectuate”, se mai preciza în rechizitoriu.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *