Călin Dejeu

Legea Șarapatin și Republica Moldova

Miercuri, 23 septembrie 2020, se judecă la Curtea Constituțională a României neconstituționalitatea legii Șarapatin (dosar 850AI/2020). Legea Șarapatin sabotează și la est politica externă a Românie, nu doar la vest. Este o lege antiromânească și în afara granițelor României!

România își clamează susținerea față de Republicii Moldova, dar, când este vorba de fapte, iată că lasă de dorit din nou. Uneori basarabenii se trezesc cu fapte contrare declarațiilor de bune intenții. România ar trebui să apere Republica Moldova, împotriva enormilor vecini slavi care nici vorbă să fi renunțat la diversele pretenții pe care le au asupra acesteia sau politici care lezează interesele esențiale ale basarabenilor. Puterea acestora se poate resimți negativ în multe moduri.

O problemă arzătoare a Republicii Moldova o reprezintă amenințarea care planează din partea Ucrainei în privința Nistrului. Basarabenii iubesc Nistrul mai mult decât iubim noi Dunărea, și au o zi a Nistrului pe care o celebrează cu adevărat (la noi ziua Dunării este doar o ”glumă”).

Dar pentru ei Nistrul nu este doar spectacol al naturii și simbol istoric, ci și principala lor sursă de apă. Iar Nistrul este deja grav afectat ecologic de autoritățile ucrainene, care au construit în dealurile din nordul Basarabiei, acum oblastul Cernăuți, o hidrocentrală cu acumulare prin pompaj.

Datorită ei debitul Nistrului este grav perturbat, cu consecințe ecologice pe măsură.

Vreau să subliniez că nu trebuie să confundam autoritățile ucrainene cu societatea civilă din Ucraina, care se opune barajelor de pe Nistru.

Domnul Alecu Reniţă, preşedinte al Mişcării Ecologiste din Moldova și mult mai mult de atât (o personalitate extraordinară, cum din păcate nu mai avem în dreapta Prutului), vorbește cum nu se poate mai elocvent despre Nistru și durerea lui.

De parcă nu ar fi de ajuns, statul ucrainean este pe punctul să dea o lovitură de grație Nistrului, prin nu mai puțin de 6 hidrocentrale construite în amonte! Și vrea să o facă ignorând legislația internațională.

Spre deosebire de România, unde conducerea țării niciodată nu reacționează împotriva distrugerii apelor, ci pune umărul cu sârg la distrugere, în Republica Moldova au fost reacții adecvate la cel mai înalt nivel. Și au avut loc și întâlniri bilaterale.

Dar se pare că Ucraina nu renunță la masacrarea Nistrului.

Chiar dacă, evident, și ecologiștii și specialiștii din Ucraina se opun proiectului.

sursa: tineri.md

Dar să ajugem și la legea Șarapatin, care a tot bântuit prin Parlament, pentru a fi votată apoi, cu niște discursuri josnice din partea reprezentanților PSD și PMP. Dacă această lege ajunge în Monitorul Oficial, cum ar mai putea România să intervină diplomatic, în sprijinul Republicii Moldova, pentru frați, pentru natură sau, de ce nu, pentru Nistru? Dacă în România ajungem să avem o lege care susține că absolut toate hidrocentralele (indiferent unde sunt situate, cât disturg și cât produc, sau se fac că produc) sunt de interes public major, evident că diplomația ucraineană ar mătura cu noi la orice interevenție pe tema hidrocentralelor de pe Nistru!

Cum să mai putem noi deschide gura pe tema hidrocentralelor de pe Nistru, când noi declarăm, prin lege, că toate hidrocentralele sunt sublime, că interesul construirii lor (de fapt al unor firme de politruci) excede orice alte interese publice??!

Nu vreau să fac politică, dar nu pot să nu remarc că PMP, partid cu veleități unioniste, nu doar a votat legea, ci a și susținut-o ostentativ, prin discursul în plen al unui individ din Târgu Mureș (care nici nu merită să-i mai caut numele). Să fie doar ”lipsa de viziune” de vină?

Orice cec în alb este foarte periculos, și judecătorii CCR ar trebui să se gândească bine ce votează. Pentru că aceasta înseamnă legea Șarapatin, un cec în alb pentru absolut toate hidrocentralele, indiferent ce mutilează, ce ucid. Nu ne ajunge că, cel mai probabil, am pierdut deja aspretele, care trebuia, și măcar datorită denumirii (Romanichthys valsanicola), să reprezinte un simbol național, din cauza amenajărilor hidroenergetice fără scrupule?

La vest va fi penibil, dacă Curtea Constituțională a României contrazice Curtea Supremă din Spania (țara cu cei mai mulți români de peste granițele României, după Republica Moldova).

Și se va lăsa cu infringement.

La vest va fi penibil, la est va fi tragic. Iar în România va fi măcel, ne vom tăia venele singuri. Pentru că râurile sunt venele Pământului.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

5 thoughts on “Legea Șarapatin și Republica Moldova

 1. MAUROCASTRO TYRAS

  Nistrul e un riu romanesc, din vechime – cel mai mare riu romanesc, deoarece Tisa nu se pune – locuit pe ambele parti in proportii covarsitoare de romansi, urmasi ai romasilor si derivati, din cele mai vechi timpuri pana azi. Are cam acelasi regim de sCurgere ca Prutul (fiind de mai bine de 3 ori si jumatate mai mare ca el la varsare = cu cca 33% mai mare ca SIretul la varsare, cel mai mare riu din ROMANIA) si e cam ultimul riu al Europei Centrale, izvorand din MUNTI (nu din Podisuri si alte mlastini specifice Nordului si imensei Europei de Est rusesti)
  Odata cu marile migratii si invazii, cuceriri IMPERIALE protoromanasii de acolo au fost impinsi spre Nord si in mare parte asimilati, insa nu fara nicio urma. (deoarece ei nu sunt oamenii stepelor seci, ci ai podisurilor sedentari, agricultori de supravietuire si crescatori de animale in zona inca din vremurile stralucitei Culturi Cucuteni in zona)

  N-am prea inteles ce au votat aia in PARLAMENT si ce legatura are cu Nistrul (care ptr. rep.moldova e VITAL) – poate reusiti sa fiti mai EXPLICIT!

  Reply
  • Calin Dejeu

   Mai pe scurt: au votat o lege care declara asa, fara discernamant, ca toate hidrocentralele sunt de interes public major. Cum ar mai putea Romania, cu o astfel de lege in M.O., sa mai intervina diplomatic in sprijinul Republicii Moldova, opunandu-se construirii de noi hidrocentrale pe Nistru?? Diplomatii ucraineni ar trebui sa fie monument de incompetenta ca sa nu profite de aceasta lege. Ca stat, nu poti sa te opui unor hidrocentrale intr-o tara vecina, cand la tine declari oficial ca toate hidrocentralele sunt ”sublime”, ca sunt atat de dezirabile incat nimic altceva nu mai conteaza.

   Reply
   • Gigi

    Victorie in instanta: Curtea Constitutionala a Romaniei a respins obiectia de neconstitutionalitate a legii „Sarapatin” ridicata de usereu. Presedintele este obligat acum sa o promulge, nu mai poate intoarce legea in Parlament. :)))

    Reply
   • MaurOteLo

    NU tre sa luati de bune tot ce scrie pe wiki.
    Nu sunt date oficiale!
    Adica, nu respecta decat Standardele postacilor interesati, care COLABOREAZA…
    …cu Wiki, evident.
    Fabricand tot felul de DATE conform interesului; Lor, ori al serviciilor, altor state, interesate de PROBLEMA – care si platesc la CHESTIUNE!
    Asadar, am inteles ce vrea sa spuna autorul, dintr-o privire – chestiunea e ca AUTORITATILE,! DECIDENTE! nu inteleg niciodata nemick, daca nu sunt…
    PLATITE!

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *