Vasile Ernu

Lăsaţi-l pe Băsescu în pace! Totul despre „Epoca Băsescu” în 555 cuvinte

Am obosit să tot aud înjurături la adresa lui Băsescu de la oamenii care pînă mai ieri îi dedicau osanale, îl lingeau în fund pînă la rană şi care ne ţineau lecţii de morală ca dacă nu sîntem proBăsescu sîntem ciuma-ciumii, vînzători de neam şi ţară. Acum, după ce Băsescu a fost salvator şi nu mai are putere, ni se spune că e o “javră”.

Mă scuzaţi: dar Băsescu a fost mereu același politician. Şi a fost foarte consecvent în cinismul său: ce clădea ziua dărîma noaptea şi invers.

“Regimul Băsescu” (compus din preşedintele Băsescu şi partidul său PDL – poate cel mai nociv produs politic post 89) a adus cîteva noutăți politice catastrofale pentru România.

a. A introdus rasismul social la nivel de politică de stat. În acest regim s-a născut limbajul (cu ajutorul think tank –urilor PDL & intelighenţia băsistă) rasismului social: “asistaţi”, “stat asistenţial”, “leneşi”, “ştirbi”, “ciumă” etc. Un limbaj al urii care a schimbat nu doar terminologia, ci şi politicile sociale. Rezultatul: un soi de ură programatică între diversele pături şi grupuri sociale. Asta a dus la fragmentare şi ură Un soi de război civil soft. Exista şi înainte de Băsescu, dar odată cu el ea a devenit politică de stat preluată de “clasele creative & mijloc”, “presa mainstream” şi transformată în armă politică.

b. Tot în această epocă/regim a fost accelerată şi dezvoltată o luptă fără precedent între diverse instituții ale statului. Asta a avut cîteva efecte devastatoare: “război civil” instituțional, demantelarea mai multor instituții, dezechilibru de putere între instituții, slăbirea sistemului birocratic, slăbirea şi decredibilizarea Parlamentului (şi aşa slab), a politicienilor. Şi în definitiv totul a dus la slăbirea şi aproape distrugerea partidelor mari. Dragnea şi Orban sînt un efect al acestor lupte dintre instituții. La putere au venit eșaloanele 4, cele mai slabe din partid.

c. Sub Băsescu&PDL a avut loc răsturnarea raportului de forţe între “capitalişti locali” versus “capitalişti globali”. “Capitaliștilor globali” li s-a oferit toate atuurile şi libertățile fiscale şi legislative, la nivel de politică de stat, pentru a prelua puterea şi a controla mai tot. “Capitaliștii locali” au devenit secundari în acest joc. Nu le am cu “patriotismul economic”, dar asta e un fapt uşor de constatat.

d. Politica de austeritate care nu li se va ierta în veci. Nimeni niciunde în “lumea civilizată” nu şi-a permis să facă ce au făcut Băsescu & Co: tăierea a 25% din salarii. E fără precedent. A fost o crimă care se resimte şi azi. Ne-a fost prezentată ca o măsură salvatoare. Nu: o fost o crimă.

e. Practic Băsescu & PDL au făcut cam ce făceau şi PSD doar că la o scară mult mai mare, cu o viteză nebună şi cu un cinism de neimaginat.

f. Politica externă? Praf. Şi dacă înainte ne ascundeam, mai ambalam cumva lipsa noastră de autonomie a politicii externe, acum ea a fost oficial definită: „Decît să sug… la mai mulţi licurici mai mici, mai bine sug… la un licurici mai mare”! Asta e politica externă formulată în stilul inconfundabil marca Băsescu.

g. A fost un politician mare? Da, cam cel mai important după Iliescu. Ambii au marcat şi au lăsat urme adînci. Vedeţi mai sus cîte a făcut. Nu e puţin lucru. Doar că foarte nociv.

În Romania însă politicienii devin cu adevărat interesanți atunci cînd pierd puterea. Băsescu abia acum începe să devină interesant şi autentic. Ăsta e Băsescu cel adevărat pe care cei care l-au lins şi pupat îl înjură. Dar acum nimeni nu-l mai ascultă. Ar fi bine să-l citim printre rînduri că ştie multe. Şi începe să le mai scape.

PS. Cea mai bună carte despre „Epoca Băsescu” este asta: Epoca Traian Băsescu. România în 2004 2014 (cooronatori Florin Poenaru & Costi Rogozanu) Editura Tact 2014. Nu o rataţi

Şi nu vă îndrăgostiţi de politicieni niciodată!


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

4 thoughts on “Lăsaţi-l pe Băsescu în pace! Totul despre „Epoca Băsescu” în 555 cuvinte

 1. Regățean

  De ce trebuie să treacă atâta timp pentru astfel de diagnostice? Pentru că sunt a posteriori, astfel de analize seamănă cu diagnosticul cancerului pe cadavre.
  Articolul are și o parte subtilă: dacă asociem „capitaliști globali” cu „think-tank”, iese instrument al mondialiștilor. C-au fost involuntar sau nu instrument, nu reduce amploarea pagubelor.
  Eu cred că Băsescu, ca și Iliescu au fost defazați, anacronici, mai simplu spus, prea proști pentru timpul pe care l-au trăit și complet închiși, formați în vremea comunismului și deja bătrâni, fără minți dispuse să evolueze.

  Reply
 2. ??????

  Un autor de articole care spune cititorilor că Băsescu a salvat Titanicul și face și reclamă la o carte despre cum Băsescu ar fi salvat Titanicul ?
  Considerați că din articol răzbate o oarecare tendință spre „abstinență” a celui ce a scris articolul ?

  Reply
 3. Fratzii Gracchi

  Autorul articolului rateaza doua amanunte definitorii: afinitatea pe care o arata Basescu fatza de marele intellectual in journalism Ion Cristoiu, de la care accepta cu placer mingile ridicate la fileu in „comentariile politice” acceptate prin dezmatz verbal pe TVR1 si afinitatea fatza de „nedreptatzita” politician-de-geniu (sic!) a Romaniei, actuaqlmente refugiat „politic” intre cele doua Americi. Daca nisi asta nu e definitoriu pentru caracterul si abilitatzile lui Basescu (politician privilegiat al momentului actual fara indoiala) atunci nu prea vad cum at putea fi caracterizat pe intelesul multzimii de gura-casca a momentului actual.

  Reply
 4. Dumitru

  Numai o intrebare : daca l-am criticat (nu injurat) pe Basescu inca de pe vremea cand era presedinte, pot sa-l critic si acum ? In rest, nimic de adaugat, articolul rezuma bine personajul.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *