Cristian Ghingheș

Lansare de studiu: Pauperitatea fiscală a României. Ce o explică și ce se (mai) poate face?

Joi, 16 ianuarie 2020, începând cu ora 10:00, Fundația Friedrich Ebert România (FES) lansează un studiu despre pauperitatea fiscală a României, cu accent pe ce o explică și ce se poate face în acest sens, realizat de Cornel Ban și Alexandra Rusu. Evenimentul va avea loc la Hotel Intercontinental, Sala Rapsodia, etaj 1.

O societate dezvoltată costă bani publici, iar în România aproape tot ce contează este subfinanțat. Subfinanțarea cronică a educației, sănătății, infrastructurii nu e cauzată doar de o ierarhizare eronată a priorităților, cât mai ales de marja bugetară îngustă a statului român, a cărui capacitate de colectare este foarte slabă. Combinația de stat slab și relaxări fiscale făcute pe fondul scăderii încasărilor statului a condamnat România la bugete tensionate, bunuri comune prost finanțate și chiar la riscuri de refinanțare a datoriei publice pe fondul crizelor financiare internaționale care vor veni. Dacă România ar fi pregătită să colecteze la nivelul mediu al regiunii, am avea suficiente resurse să aducem finanțarea serviciilor publice critice la niveluri care azi ne-ar părea de domeniul gândirii deziderative.

Unde apar principalele carențe de colectare? Pe cine apasă povara fiscală cel mai mult în România? Unde se manifestă principalele blocaje, dar și oportunități în procesul de creștere a nivelului de colectare? Cum putem depăși blestemul  veniturilor scăzute? Sunt câteva dintre întrebările la care răspunde studiul Fundației Friedrich Ebert România „Pauperitatea fiscală a României. Ce o explică și ce se (mai) poate face?”, autori Cornel Ban și Alexandra Rusu, la a cărui lansare vă invităm.

Lansarea va fi urmată de o secvență de discuții, conform programului de mai jos.

Lucrările se vor desfășura în limbile română și engleză, cu traducere simultană.

Program

  • 10.00 Cafea de bun venit
  • 10.15 Cuvânt de deschidere, Juliane Schulte, reprezentant Friedrich Ebert în România și republica Moldova
  • 10.30 Prezentare studiu Pauperitatea fiscală a României. Ce o explică și ce se (mai) poate face?, Cornel Ban, autor
  • 11.30 Discuții
  • 12.45 Prânz

Moderare: Victoria Stoiciu, Fundația Friedrich Ebert România


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

One thought on “Lansare de studiu: Pauperitatea fiscală a României. Ce o explică și ce se (mai) poate face?

  1. Alina MP

    Harta e biased- de ce nu toate UE MS? Pentru ca daca le punea pe toate, dl Ban gasea ca exista tari cu impozit pe profit mai scazut ca al nostru- Bulgaria sau Estonia.
    Nici un argument, oricat de nobil, nu trebuie sustinut prin dovezi selective…

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *