Romania Curată

La pușcărie dacă nu ești suficient de… patriot! Societatea civilă protestează faţă de reintroducerea unei infracţiuni abia eliminate din Codul penal

Societatea Academică din România (SAR) și alte cinci organizații neguvernamentale protestează într-un comunicat de presă faţă de iniţiativa a 36 senatori şi deputaţi din coaliţia parlamentară majoritară, PSD-UNPR, de a reintroduce în Codul Penal infracţiunea de „Ofensă adusă unor însemne” (redenumită „Ofensa adusă unor însemne naţionale”), infracţiune care tocmai fusese eliminată din legislaţia penală odată cu adoptarea noului Cod Penal.

Potrivit propunerii legislative iniţiate de „grupul celor 36”, vor deveni infractori şi vor fi pedepsiţi cu maximum 3 ani de închisoare autorii şi distribuitorii/difuzorii unor discursuri, scandări, articole, filme, cântece, desene/caricaturi care vor fi considerate de procurori şi judecători că exprimă lipsă de respect, faţă de steagul ţării, de imnul ţării, de emblemele sau semnele folosite de autorităţile publice (de exemplu, lipsa de respect faţă de ecusoanele şi semnele ANAF, faţă de stemele judeţelor şi municipiilor, faţă de insignele poliţiştilor sau magistraţilor, faţă de roba magistraţilor etc.)  

În prezent, lipsa de respect faţă de imn sau steag sunt sancţionate, prin reglementări speciale, cu amendă contravenţională (HG nr. 1157/2001).

„Sancţionarea prin amendă contravenţională a lipsei de respect față de „însemnele naţionale” este arhisuficientă, iar dublarea sa cu o sancţiune penală, care presupune anchetă penală, judecată penală şi riscul pedepsei cu închisoarea, nu denotă decât intenţia străvezie a parlamentarilor din coaliţia majoritară de a împiedica exprimarea în public a unor atitudini şi opinii critice la adresa autorităţilor.

Reamintim parlamentarilor că, în loc de limitarea arbitrară a libertăţii de exprimare, o formă mult mai credibilă de a-şi manifesta patriotismul constă în iniţierea unor proiecte de legi pentru transparență deplină a activităţii autorităţilor publice, în scopul prevenirii faptelor de corupţie şi de cheltuire discreţionară a banului public. În consecinţă, organizaţiile adresează parlamentarilor solicitarea publică de a respinge acest proiect de lege „patriotică”. În acelaşi timp, solicită Preşedintelui României, ca în cazul în care parlamentarii nu vor rezista ispitei cu iz electoral de a poza în vajnici patrioţi, să nu promulge eventuala lege de modificare a Codului penal prin care se intenţionează reintroducerea infracţiunii de Ofensă adusă unor însemne”, scrie în counicatul semnat de Asociația pentru Apărarea Drepturilor Omului în România – Comitetul Helsinki – APADOR-CH, Centrul pentru Jurnalism Independent – CJI, ActiveWatch, CeRe, Societatea Academică din România – SAR, Centrul Român pentru Jurnalism de Investigație – CRJI.

Afiș din campania MindBomb din 202. Oare ar trebui trimiși la pușcărie cei care au gândit afișul ăsta?

Afiș din campania MindBomb din 2012. Oare ar trebui trimiși la pușcărie cei care au gândit afișul ăsta?

vopseste romaneste


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

23 thoughts on “La pușcărie dacă nu ești suficient de… patriot! Societatea civilă protestează faţă de reintroducerea unei infracţiuni abia eliminate din Codul penal

 1. Adelin2

  Mi-e dor de MindBomb. Au fost afise f. faine.
  Campania in care a fost afisul de mai sus a fost in 2012, presupun.

  Reply
 2. alex

  Asistam la instaurarea unei dictaturi feroce: legea „antilegionara”; legea calomniei; profesorii devin militieni cu acte in regula; „ofensa” impotriva autoritatilor statului, adica a mafiei.

  Strigi „jandarmeria apara hotia” si ajungi la puscarie pe viata, la asta o sa se ajunga in foarte scurt timp

  Mafia denumita „autoritatile statului” se protejeaza din ce in ce mai cumplit impotriva libertatii de exprimare, singurul lucru pe care l-am castigat si pastrat oarecum dupa ’89.

  Facem un protest impotriva acestei directii clare de impunere a dictaturii?!

  Reply
  • Spirescu Iulian

   Nu am citit initiativa aceasta, dar cum sa isi permita unii cetateni sa nu respecte statul si institutiile statului prin actiuni care sa defaimeze si sa atace institutiile ca si reprezentare a cetatenilor. Aceasta se poate incadra in legi cu pedepse mai dure (uzurparea puterii in stat) si atunci este bine ca cetatenii sa stie ca insemnele statului cat si institutiile sunt ale noastre (chiar daca anumite actiuni ne afecteaza – pe acelea le inlaturam nu atacam institutia si atunci statul si tot atunci pe noi). Libertatea de gandire si de exprimare este esentiala pentru toti dar nu este legal sa aducem prejudicii morale si tot atunci materiale statului care suntem chiar noi toti prin reprezentantii nostri. (Cum s-ar spune ne atacam singuri – fara argumente). Legea aceea care nu permite unor persoane sa afirme public (fel de fel ) in spatii pulice sau pe internet este cumva aberanta deoarece nu stim sigur cine face acele afirmatii (probele informatice pot fi falsificate si tot atunci si identitatea acelora care scriu). Prin acea lege se da cumva putere unor infractori de pe Internet. Acu de ce nu scrieti cine a redactat acest articol ?

   Reply
   • alex

    institutiile statului nu au fost niciodata ale romanilor ci ale partidului comunist inainte de ’89 si ale unui melanj securist mafiot dupa ’89. Daca dvs. ati vazut altceva inseamna ca traim in realitati complet diferite.

    Reply
   • Adelin2

    Eu nu inteleg de ce nu e voie sa spui un lucru care e adevarat, chiar daca e „defaimator” pentru cineva, oricine ar fi acela.
    Daca un om e hot sau are oricare alt defect (defectul poate fi privit ca o calitate de catre altii, dar trecem peste) de ce nu pot sa spun asta daca e adevarat?
    Inclusiv institutii, daca sint pline de coruptie de ce e interzis sa spun, si aceeasi intrebare e pentru orice lucru care e adevarat si pentru care pot aduce argumente.
    Statul nu sintem noi, statul e condus de politicieni si politicienii sint considerati corupti de f. multi oameni. De ce sa respect statul in cazul in care statul nu respecta toti cetatenii?

    Reply
 3. George Petrineanu

  Stilul pomeneste de Bielorusia cu care ne inrudim cultural de exemplu prin fascinatia populatiei (o anumita parte, dar prea mare) pentru manifestari anacronice cum ar fi cultul personalitatii.

  Reply
 4. Arhip Ioan Traian

  Insemnele tarii nu pot si nu trebuie sa constituie obiectul unei eventuale batai de joc de catre nimeni din tara, Muntenia, Ardeal, Moldova, si nici din afara, din vest, din est, din nord, din sud. De aceea, cred ca initiativa se justifica in buna masura, dar legea trebuie clar formulata, spre a nu permite nici un fel de abuzuri, dar in acelasi timp, spre a sanctiona drastic orice incalcare a prevedrilor sale exprese. Aceasta este parerea mea personala, dar precizez ca respect alte opinii. Ca in orice democratie, majoritatea isi va spune cuvantul si va decide, iar noi, cetatenii romani, si cei aflati pe teritoriul nostru, se vor supune ei.

  Reply
  • Adelin2

   Nu e vorba doar de insemnele tarii, citez
   „emblemele sau semnele folosite de autorităţile publice (de exemplu, lipsa de respect faţă de ecusoanele şi semnele ANAF, faţă de stemele judeţelor şi municipiilor, faţă de insignele poliţiştilor sau magistraţilor, faţă de roba magistraţilor etc.) ”
   De ce are nevoie de protectie ANAF?

   ” majoritatea isi va spune cuvantul si va decide,”
   Care majoritate, din parlament?

   Reply
 5. ionita ion

  In totalitate de acord cu argumentatia lui Arhip Ioan Traian
  Ceilalti ori nu inteleg unde se poate ajunge prin ofensarea insemnelor tarii (vezi evolutia in anii de dupa 1990 a
  manifestarilor antiromanesti din unele judete ale tarii si a unor extremisti din tarile vecine), orinu le pasa. Vezi cum se trateaza asemenea manifesytarti in alte tari din vestul Europei etc.

  Reply
 6. Tempor

  O lege care condamna revoluţia din ’89.
  Pe toţi cei care au purtat steagul „mutilat”: oameni de rând, militari în termen …

  Reply
  • Tempor

   Apropo, cine v-a publica imagini cu steagul din timpul revolutiei v-a fi arestat? Caci acele imagini pot fi considerate ca instigatoare, dupa lege.

   Reply
 7. Spirescu Iulian

  Subscriu la cele afirmate de George Petrineanu, Arhip Ioan Traian, ionita ion. Legea trebuie dezbatuta si atent alcatuita si analizata inainte de a fi aprobata si legiferata. Cum stim cand se fac anuite dezbateri si care sunt propunerile legislative pentru a reusi sa fim toti multumiti, daca sunt persoane care inca nu au posibilitati sa se informeze sau nu isi permit. Ce institutie a statului ne ofera posibilitatea legala de a ne informa respectand lege 544/2001 (Accesul liber la informatii de interes public). Legile tarii sunt ale noastre si atunci de interes public si ar trebui sa stim oricand ce se dezbate si ce se propune in legislatia Romaniei. Stiti cumva care este institutia ?

  Reply
 8. Spirescu Iulian

  Ca sa aveti un exemplu. In Cimpina se calca pe insemnele statului Romana (Insemenele municipiului Campina – stema Municipiului) zilinic in parcul reamenajat de la Ceas ( vis-a-vis de o cladire mare a unei banci). Se calca zilnic pe insemne ale municipiului deoarece pe pavaj a fost facuta reprezentarea stemei municipiului Cimpina (este o nerespectare a insemnelor statului ca sa nu mai spunem de steaguri murdare decolorate cat si jerpelite de pe domeniul public).

  Reply
 9. Emil

  Da’ ce părere aveţi, la categoria „manifestări antiromâneşti” nu ar cam fi inclusă şi prezenţa pe lista iniţiatorilor a astfel de legi a tot felul de penali? Imunitatea de care par a se bucura în faţa legii „patrioţii” autodeclaraţi de la UNPR, asta nu e manifestare antiromânească? Acolo tată a adevăra mizerie, să-i vezi pe Oprea şi pe Miki Şpagă clamând patriotismul. Ca să nu mai aduc în discuţie pe jegul de Vadim îngropat cu onoruri militare……………..

  Reply
 10. alex

  ieri 16.10.2015

  „Spaţiul public românesc este dominat de tăcere, nu există dezbateri cu partenerii sociali şi nici cu societatea civilă, politicienii români transmit în bloc mesaje de susţinere a TTIP, dar fără a şti despre ce este vorba în Tratat.

  La finalul conferinţei, în jurul orelor 18.00, câteva ONG-uri au organizat un flash-mob în faţă hotelului Mariott pentru a-şi exprima dezamăgirea faţă de modul manipulator în care s-a organizat această conferinţă şi pentru a transmite Ceciliei Malmström, adevărată poziţie a cetăţenilor români faţă de TTIP. La ieşirea din hotel a Ceciliei Malmström, secretarul general al Sindicatului Naţional Tehnic Tarom, dl Aurel Curdov, a scos o hârtie format A4 pe care era scris STOP TTIP.

  Imediat jandarmii au sărit pe acesta şi l-au împins spre partea din dreapta a hotelului încercând să îl reţină şi să îl ducă la dubă. Acesta a fost bruscat şi ameninţat de grupul de 6-7 jandarmi echipaţi de luptă. Intimidările şi ameninţările au durat mai bine de 15 minute. Sindicatul Tarom este afiliat la Blocul Naţional Sindical, confederaţie ce s-a pronunţat public, în repetate rânduri, împotriva TTIP. Abuzurile Janadarmeriei se pare că nu au limite, vădit deranjaţi de faptul că sunt filmaţi când îl abuzau pe liderul Sindicatului Tarom, aceştia au tot încercat să îl intimideze pe Preşedintele Asociaţiei România Fără Ei, George Epurescu, cel care a filmat abuzul şi ne-a transmis imaginile.”

  https://www.youtube.com/watch?v=tN9oYrfZ8DU

  http://www.presalibera.net/ttipvideo-secretarul-general-al-sindicatului-tehnic-tarom-agresat-de-jandarmerie-la-flash-mob-ul-din-fata-hotelului-mariott_1840387.html

  Traim intr-un stat dictatorial ce se manifesta din ce in ce mai acerb fara nici un fel de perdea, iar orice fel de protest care contravine politicii guvernamentale sau prezidentiale este strict ilegal fara nici un fel de exceptii. Jandarmeria a redevenit o garda pretoriana cu apucaturi de fostele scoli ale securitatii.

  Probabil ca TTIP o sa fie consfiintit ca o institutie oficiala iar „calomnierea” prin devoalarea hotiei, crimei, talhariilor si dictaturii monopliste din spatele acestui acord o sa fie platita cu toata averea si cu ani de puscarie.

  Reply
 11. Jalobeanu Mihai Stanislav

  Eu presupun că preocuparea centrală a multora din parlament (cu p mic) este să găsească cumva cât mai multe „teme noi” pentru judecători, procurori, DNA, … ca aceștia să nu mai apuce să umble la dosarele lor de coruptie, …

  Reply
 12. Michael

  Nu.Este vorba despre o tara de „IDIOTI” – dupa cum spunea si P. Tutea.
  Pentru ca nu suntem in stare sa aruncam la gunoi toate laturile din politica si administratie.

  Reply
 13. POPIRTAC POMPEI

  Initiativa legislativa ar trebui supusa unor conditii mult mai lejere de promovare ! Am (fara sa fiu lipsit de modestie) vocatie pentru constructie legislativa, insa nu ma baga nimeni in seama, in conditiile actuale de promovare a unei legi !
  Fie-mi iertata aprecierea, insa un parlament asa cum avem noi romanii astazi e catastofal si ne duce de rapa !
  Inainte de alegeri partidele politice ar trebui sa-si selecteze candidatii pentru forul legislativ al tarii din cei mai de valoare cetateni ai tarii (scoliti serios, cu o tinuta morala si intelectuala ireprosabila, bogati, cu credinta in Dumnezeu, oameni integrii din toate punctele de vedere, cu o experienta vasta in domeniile de unde vin, majoritatea sa fie recunoscuti si apreciati de societatea de unde vin ei drept oameni de capatai nu pusi pe capatuiala, „fara cazier” etc.etc.nu ministri de interne”branconieri” si cititori de”almanahe” s.a.m.d.! In cei 45 de ani de comunism toata spuma intelectuala a Romaniei si nu numai, (spun nu numai pentru ca sunt si oameni de rand cu calitati pozitive deosebite, muncitori si tarani de elita si alte categorii, sunt si tigani domni, e drept mai putini) a fost distrusa si decimata premeditat, si acum nu mai avem !!!! Educatia se perpetua din neam in naem din tata in fiu ! Va rog sa ma credeti ca povestea cu cei sapte ani de acasa nu-i de loc o poveste asa sa sune, o aflare in treaba cum s-ar crede !

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *