Cristian Ghingheș

Jurnal de campanie (ziua 3): candidații la prezidențiale și noul guvern

În ziua 3 de campanie, vă invităm să trecem în revistă declarațiile candidaților la prezidențiale despre noul, viitorul, promisul sau, dacă negocierile nu ajung la o soluție majoritară, inexistentul guvern, ca urmare aprobării moțiunii de cenzură împotriva Guvernului Dăncilă. Culmea, premierul încă în funcție deja vorbește că viitorul guvern (care acum nu există) ar purta niște războaie împreuna cu Klaus Iohannis.

Viorica Dăncilă: Actualul președinte și viitorul Guvern (???) al României poartă războaie cu legea, cu românii și cu democrația. Pentru că, atunci când un președinte își dorește dispariția unui partid politic, el devine cel mai mare pericol pentru democrație si istoria a dovedit-o de nenumărate ori.

Dan Barna: În actualul context politic orice formulă guvernamentală ar fi instabilă, incapabilă să facă reformele necesare și ar depinde de PSD care va deveni arbitrul oricărei strategii. Putem însă să acordăm votul de învestitură unui cabinet care își asumă o durată de viață limitată pentru pregătirea alegerilor. Voi propune colegilor mei să cerem mâine la Cotroceni un calendar clar pentru anticipate.

Klaus Iohannis: Cel târziu marți voi desemna un prim-ministru. După consultările de astăzi, ne îndreptăm cel mai probabil spre formula unui guvern PNL sau în jurul PNL. România are nevoie urgentă de un executiv care să pregătească bugetul pentru 2020.

Mircea Diaconu: Problema mea e una singură, președintele nu poate fi factor activ în zona asta. Faptul că domnul Iohannis a cerut, a făcut o țintă din asta, împingând cumva la o căruță care nu e a lui, după părerea mea cel puțin, mie mi se pare un abuz, o trecere peste frontiera de competență a sa. Nu are ce să caute în partea aceea.

Theodor Paleologu: Participarea la guvernare este ispititoare, numai că un om înţelept rezistă ispitelor şi vede ceva mai departe de ziua de mâine. Nu dau sfaturi unui partid (n.red. PNL) din care oricum nu fac parte. De regulă, nu e bine să fii grăbit, e bine să ai răbdare şi să gândeşti pe termen lung. O spun ca filosofie de viaţă, dar fiecare cu alegerile sale.

Kelemen Hunor: Guvernul trebuie instalat săptămâna viitoare. Nu susținem organizarea alegerilor anticipate – pe de o parte, ar împiedica adoptarea bugetului în timp util – nu am avea un buget până în primăvara anului viitor – , iar pe de altă parte organizarea nu ar fi posibilă până în decembrie.

Alexandru Cumpănașu: În aceste momente, toți marii jucători de pe bursă încep să devină ezitanți. Cursul euro va exploda. Speranța românilor va fi înlocuită de incertitudine. Deși camuflat într-un exercițiu democratic, planul de destabilizare al României continuă fără menajamente. Guvernul României pare o adunătură de șefi de clan îmbuibați de parandărături, care au tupeul să aștepte ca „turma românilor” să-i voteze.

Cătălin Ivan: În loc să avem dezbateri care să privească o viziune coerentă asupra statului român și viitorul nostru ca națiune, vom discuta despre cine și cu cât a mai cumpărat ca să trădeze la vot, cum se ciondănesc Orban cu Barna, ce interese mai pune pe masă UDMR-ul ca să susțină noul Guvern și tot așa…

John Ion Banu: Să auzi PNL că ei sunt gata de guvernare dar nu au sprijinul, nu au un sprijin nici măcar de 30% din partea cetăţenilor, deci este undeva, aş spune o goană după puterea executivă, ceea ce pare să fie în detrimentul cetăţenilor României pentru că fiecare schimbare duce la pierdere de timp de bani, se pierde timp în demararea anumitor proiecte, deci nu aş fi pentru schimbări zilnice în guvern.

Sebastian Popescu: Preşedintele 5 ANI DE GHINION ŞI DE FĂCUT NIMIC anunţă că se mai consultă cu partidele şi luni şi marţi. Încă o dată, acest domn care cinci ani s-a plimbat cu consoarta peste tot prin lume, pe banii românilor, fără să facă ceva pentru români, aruncă ţara în criză în prag de alegeri prezidenţiale, doar pentru a mai spera că mai primeşte un mandat de plimbat prin lume. Este un Preşedinte inresponsabil, care nu are decât interese personale, nu îi pasă de români dar are tupeul să mai ceară un mandat.

Ramona Ioana Bruynseels: Clasa politică abia acum își va da examenul, după votul moțiunii de cenzură. Dacă vor urma doar negocieri și împărțiri de funcții, atunci n-am avut de-a face decât cu un joc electoral, pe care românii îl vor sancționa la vot.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

3 thoughts on “Jurnal de campanie (ziua 3): candidații la prezidențiale și noul guvern

  1. Vlad Slăvoiu

    PNL-ului nu dă sfaturi dl Paleologu, sau mai degrabă PMP-ului? Că mă gândesc că, totuși, să-i vină acuma PNL-ului ideea de a nu participa la guvernare l-ar face pe dl Orban mai tare ca Johnny Bravo. Pe de altă parte, și PMP parcă a semnat, nu doar votat, moțiunea, așa că…

    Chiar: în Constituția Spaniei scrie că textul unei moțiuni de cenzură trebuie să cuprindă și numele primului ministru propus de inițiatori. Poate că e o sugestie interesantă în țara în care – mi-a plăcut mie mult formularea asta – „numai boii de la jug nu visează să modifice Constituția”.

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *