Simona Popescu

Istoria tranziției spre democrație – De la Salam cu soia la Salam de Sibiu

Premierul Victor Ponta și-a luat un scurt concediu pentru ca, împreună cu logopezii săi politici, să învețe să pronunțe corect: sa-lam sssă-ssesc, sa-lam să-sesc. Săsesc! Scheise, am pierdut alegerile!!! Îi este cumplit de greu deoarece, momentan, are limba mult prea încărcată din cauza consumului în exces de Mușchi Tigănesc, Pomana porcului, precum și alte ”porcării” electorale.

În 1989 a fost o frumoasă revoltă a tinerior, dar care a avut un sfârșit tragic. Puterea a fost confiscată de bătrânii comuniști sprijiniți de armata lor de securiști și informatori. Democrații autentici au fost acuzați că nu au mâncat ”salam cu soia”, adică reveneau din străinătate, din refugiu, și nu făcuseră foamea împreună cu restul poporului. Ei fuseseră alungați din țară de către infamii comuniștii care dictau în România în vremurile întunecate ale dictaturii proletariatului. Și, atunci, chiar la începutul lui 1990, vechii politruci, împreună cu rudele lor, și-au trecut România pe numele lor.

În 2014 s-a intenționat aceeași manipulare însă minciuna bolșevică nu a mai ținut. Oamenii, alungați după revoluție din țară de către urmașii comuniștilor și securiștilor – adică elita corupților care conduce țara de 25 de ani încoace -, au fost acuzați că au plecat ca lașii peste graniță și n-au suferit din cauza crizei aici, alături de ceilalți. Cum puterea votului este uriașă, împreună cu rudele lor de acasă acești oameni și-au luat țara înapoi. Și nu sunt de loc dispuși să o mai lase.

Între aceste două momente importante ale istoriei românești am avut și bune și rele. Mai mult rele. Au fost frământări, conflicte, multă speranță dar și mai multă dezamăgire. Trei președinți, trei regimuri total diferite, dar cu un numitor comun. Conflictul fără sfârșit. În prezent, toată lumea așteaptă cu totul altceva. Normalitatea. Vom vedea ce va fi. Nu înainte de a rememora ce a fost.

Primul Președinte postrevoluționar, Ion Iliescu: 3 mandate – 10 ani. Revoluție furată – teroriști fantomă – morți nevinovați – ”Nu ne vindem țara!”- Mineriade – devastarea sediilor partidelor democratice – pomeni electorale – victorie categorică alegeri 90 – Piața Universității – mineriadă iunie – morți nevinovați – mineriadă 1991 – morți nevinovați – victorie 1992 – guvernare dezastroasă – Falimentul României – Firul roșu -1996/2000 pauză de putere – sperietoarea Vadim Tudor – 2001 victorie cu ajutorul diversiunii FNI – Guvernare Năstase – privatizări oneroase – oprimare presă liberă – NATO – industrie vândută la fier vechi – corupție generalizată – oameni nemultumiți – Justiția R.Stănoiu SRL – cetățeni timorați – baroni fericiți, bogați și puternici.

Al doilea Președinte, Emil Constantinescu: 1 mandat – 4 ani. Victorie cu ajutorul decisiv al societății civile – entuziasm – dezicere de Alianța Civică – Guvern Ciorbea – scandaluri – mare fâs – Guvern Vasile – mineriadă – teamă – rezultate mediocre – Nu încă NATO – vizită istorică Papa – Guvern Isărescu – prea târziu – FNI by SRI – președinte slab – ”Am fost învins de servicii” – mare dezamăgire – mandat ratat – speranțe deșarte – timp pierdut.

Al treilea Președinte, Traian Băsescu: două mandate – 10 ani. 2004, victorie nesperată – ”Adriane, nici nu știi…” – Elena Udrea – speranțe uriașe – Soluția imorală, Guvernul Tăriceanu 1 – Elena Udrea – cotă unică – scădere TVA – Conflict cu Guvernul – Elena Udrea – rupere alianța DA – Guvernul Tăriceanu 2 – aderare la UE – Elena Udrea – suspendare 2007 – victorie referendum – creștere economică – Elena Udrea – bula imobiliară – isteria creditelor ”numai cu buletinul” – cheltuieli bugetare nesimțite – Elena Udrea – 2008 Guvern Boc – Alegeri 2009 – Criză economică – Elena Udrea – tăieri de salarii și pensii – creștere TVA – scăderea nivelului de trai – prăbușirea popularității – Elena Udrea – sărăcie generalizată – acuzații corupție – Elena Udrea – Guvern Boc – proteste de stradă – Guvern Ungureanu – Elena Udrea – proteste de stradă – Guvern Ponta – Elena Udrea – DNA în acțiune – suspendare 2012 – referendum invalidat – Elena Udrea – alegeri 2012 – Guvern Ponta 2 – minciună – populism – Elena Udrea – diletantism – scrutin 2014 – Elena Udrea – bătaie de joc în străinătate – câștigă Iohannis – Elena Udrea?

Cam asta a fost, pe scurt, istoria ultimilor 25 de ani și a președinților votați cu destul de mare speranță de către un electorat greu încercat. Un popor care nu-și mai permite acum nicio secundă de întârziere în lupta pentru stârpirea corupției. Oamenii au ales, vor să vadă altceva, să trăiască altfel, să aducă Europa aici împreună cu toți cei ce au plecat alungați de sărăcie și corupție să muncească prin străini. Și nici un Mikey Mouse politic să nu mai ajungă să-și bată joc de destinele lor. Iar istoria să nu se mai repete la nesfârșit. Și toți cetățenii să-și permită să mănânce Salam de Sibiu la micul dejun. Începutul a fost făcut în decembrie 1989 când, după multă vreme, a venit din nou Moș Crăciun. Acum va veni Santa Klaus. Îl așteptăm cu prăjiturele în farfurie și cu lapte în pahar. Să vedem ce ne va aduce…


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

4 thoughts on “Istoria tranziției spre democrație – De la Salam cu soia la Salam de Sibiu

 1. Nelu COTROCELU

  POLITICA Romaniei postcomuniste, conceputa in majoritatea cazurilor de impostori, semidocti, demagogi, expirati sau oportunisti precum si lipsa de CIVISM a poporului roman a facilitat adincirea fara margini a crizelor de COMPETENTA si MORALITATE implementate in procesul complex de administrare si dirijare a destinului natiunii (guvernare) ceea ce are consecinte deosebit de grave in toate domeniile vietii.
  ERORILE si ABUZURILE comise de toate administratiile si guvernele postcomuniste isi pun amprenta in mod dezastruos asupra evolutiei poporului roman care de 25 de ani se afla intr-un proces continuu de prabusire abisala.
  In anul 2014, in Romania, economia, partidele politice şi presa sunt controlate de cei cu interese economice puternice. Situaţia existenta, (declinul national), se poate schimba doar printr-o “MIŞCARE DE REFORMARE POLITICĂ”. (Theodore Roosevelt rămâne memorabil în istoria mondiala pentru ca a reformat S.U.A. luptand cu succes împotriva oligarhilor si impostorilor din societatea politica a vremii). Numai consolidand instituţiile statului de drept si limitând puterea economică si politica a oligarhilor si impostorilor este posibilă schimbarea in bine a istoriei neamului si a dezvoltarii economice in interesul progresului general.
  Numai, DIMINUAREA SARACIEI, ELIMINAREA ANARHIEI (comportament discretionar fata de norme) SI LIMITAREA PUTERII OLIGARHILOR va face posibila, garantarea diferenţei de opinie şi va asigura „capacitate adevărului de a combate greşeala si minciuna” precum si eliminarea riscului de activare a oricarui tip de dictatura, mai ales a celei pluraliste care a luat avant in Ro.
  Printre ELEMENTELE ESENTIALE pe care “românii progresisti” trebuie să le promovez iar Societatea Civila sa le sustina, ca factori de reusita, pentru asigurarea conditiilor firesti impuse de teza fundamentala a succesului social si anume „capacitatea adevărului de a combate greşeala si minciuna”, in vederea asigurarii la nivel national a unei schimbari pozitive garantate, se pot evidentia:
  1. – Statuarea unui „sistem judiciar fidel statului de drept, care să protejeze orice persoană de încercările statului de a elimina diferenţele de opinie si sa sanctioneze fara echivoc si delictele politice”;
  2. – Normalizarea “vietii religioase prin purificare si recurgere la exigentele randuielilor crestin-ortodoxe a celor ce slujesc, imparatiei lui Dumnezeu, in numele poporului roman”.
  3. – Infiintarea de „partide politice democratice puternice, independente de oligarhii financiari, conduse de elite veritabile şi dedicate asigurării bunăstării românilor obişnuiţi, majoritari si consolidarii clasei de mijloc”;
  4. – Asigurarea „unei pieţe libere, protejată de concentrare economică pronunţată, prin existenţa unor legi antitrust şi a unor reglementări raţionale care sa impuna un sistem fiscal etic progresist”;
  5. – Valorificarea ingenioasă şi raţională a resurselor naturale şi umane proprii interne si externe precum si imbunătăţirea condiţiilor ecologice si de protejare a mediului inconjurator;
  6. – Promovarea unei prese „independente nu doar fata de stat, ci şi fata de interesele economice a celor care folosesc presa pentru a manipula discursul si opiniile publice”.
  In statele europene unde functioneaza “Democratia AUTENTICA” la parmetri normali ( legislativul fiind strict separat de domeniul administratiei publice dar si de cel economic sau judiciar), in cadrul administratiei publice centrale si locale cheltuielile sau contractele ce se angajeaza si deruleaza din bugetele proprii sunt nu numai monitorizate ci si gestionate de ONG-uri care isi asuma economisirea fondurilor financiare, responsabilitatea eficientei si eficacitatii investitiilor publice. Pe cand ASA CEVA se va putea realiza si in ROMANIA?!
  Fără realizarea si pretuirea valorilor sociale si umane fundamentale nici o schimbare de durată, in viata publica din Romania, nu este posibilă pentru exercitarea drepturilor si libertatilor oferite de Dumnezeu romanilor ca fiinta colectiva.
  Cand vom intelege ca fraiele puterii politice si economice sunt in mana unor persoane fara constiinta si fara scrupule, care nu poseda capacitatea de a-i intelege pe ceilalti, vom privi realitatea crunta intr-o lumina noua (fiind vorba de o plaga a raului care se extinde fara dificultati in intreaga lume). Pentru a ajunge sa conduca, un psihopat nu are nevoie de adeziunea majoritatii ci este de ajuns sa fie sprijinit de un grup de interese care poate sa “orienteze” si sa conduca “populatia” dezorientata, inculta sau nehotarata.
  Fata de ceea ce se petrece in prezent, in societate romaneasca EXISTA un mare RISC, ca dupa modelul celor aflati la putere toata societatea sa fie contaminata cu sceleraţi morali si nu numai!

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *