Cristian Ghingheș

Topul netransparenței: IPJ Bacău a ascuns salariile din declarațiile de avere ale tuturor angajațiilor, aruncând fals vina către ANI

În fiecare luni, veți găsi pe România Curată un top al săptămânii, fie că vorbim de achiziții publice, transparență, calitatea unor servicii de interes comunitar din localitățile noastre, bani cheltuiți aiurea sau cu folos, ori codași la respectarea legii. Desigur, cei vizați sunt cei care ne conduc și instituțiile publice care ar trebui să lucreze în interesul nostru.

Începem azi cu topul netransparenței pe săptămâna aceasta, unde la loc de cinste avem Inspectoratul de Poliție Județean Bacău. Aici, șefii nu doar că au luat decizia de a ascunde salariile tuturor angajațiilor în declarațiile de avere, fiind prinși cu măța-n sac în luna noiembrie de către Ziarul de Bacău, dar au și justificat în mod fals, prin vocea purtătorului de cuvânt, că această secretomanie asupra veniturilor încasate le-a fost impusă de ANI.

Am simțit că ceva e cusut cu ață albă și ne-am adresat Agenției Naționale de Integritate (ANI) cu 3 întrebări pentru a demasca minciunile șefilor IPJ Bacău. Mai jos puteți vedea întrebările noastre și răspunsurile punctuale ale ANI.

1. A solicitat ANI Inspectoratului de Poliție Județean Bacău sau/și altor IPJ din țară păstrarea confidențială a salariilor lunare ale polițiștilor?
ANI: Agenția Națională de Integritate nu a solicitat niciunei instituții sau autorități publice păstrarea confidențială a salariilor lunare. De altfel, în declarațiile de avere nu se completează venitul lunar încasat ci venitul corespunzător anului fiscal anterior.

2. Declarațiile de avere ale polițiștilor au alt regim față de alte declarații din sistemul public?
ANI: Toate declarațiile de avere și de intere au același regim juridic, acesta fiind reglementat de Legea nr. 176/2010.

3. Care sunt sancțiunile pe care le riscă un funcționar public care nu își declară salariul obținut în urma exercitării unei funcții publice?
ANI: Potrivit art. 29 alin. (1) din Legea nr. 176/2010, nedepunerea declaraţiilor de avere şi a declaraţiilor de interese în termenele prevăzute de prezenta lege, precum şi nedeclararea, în declaraţia întocmită potrivit anexei nr. 1, a cuantumului veniturilor realizate, sau declararea acestora cu trimitere la alte înscrisuri constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 50 lei la 2.000 lei. Agenţia poate declanşa din oficiu procedura de evaluare.

Așadar, IPJ Bacău a mințit opinia publică prin declarația dată presei, prefectul se face că nu vede starea de nelegalitate (apropo, ne întoarcem și la verificările pe legalitate pe care ar trebui să le facă prefecții), iar ANI e pe cale să declanșeze din oficiu procedura de evaluare pentru sancționarea celor care au încălcat și încalcă în continuarea legea.

Dacă și inspectoratul de poliție din județul vostru nu este transparent și încalcă legea în loc să vegheze la respectarea ei, cu siguranță și încredere ne puteți contacta pentru a le include în topurile noastre viitoare. Pentru a verifica aceste lucruri, vă invităm să folosiți aplicația noastra gratuită Ia Statul La Întrebări.

Şi tu poţi adresa întrebări către instituțiile publice din orașul tău, primării, școli, licee, universități, regii autonome, aflând cum sunt cheltuiți banii pe care-i plătești statului prin impozite și taxe! Tu ne spui ce vrei să afli și de la ce instituție anume, iar noi trimitem și urmărim cererea pentru tine! Folosește aplicația!


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

One thought on “Topul netransparenței: IPJ Bacău a ascuns salariile din declarațiile de avere ale tuturor angajațiilor, aruncând fals vina către ANI

  1. SDF

    Declarațiile de avere și declarațiile de interese sunt un mare bullshit. Mai ales pentru angajați la stat care nu au voie să desfășoare și alte activități. În condițiile interconectării sistemelor de evidență/gestionare/înregistrare, veniturile (chiar și proprietățile) cuiva se extrag prin introducerea CNP-ului în fereastra de căutare + tasta Enter. La noi, salariile polițiștilor cu grade mari ar arăta eventual celor mici cât de insignificanți sunt șefii de sindicate (presupuși reprezentanți ai lor) la negocieri. Și nu numai în poliție.
    Trăim în capitalismul cel mai de jos și mai dur, acceptăm implicit că Greed is good, dar ne lamentăm curvește că Ethics is neglected ! Serios? Interlopii stau în case de milioane de euro, unii n-au lucrat niciodată, iar Fiscul se face că plouă.
    Exceptând episodic-aleatoriile editoriale ale AMP și cele câteva articole ale lui Călin Dejeu, RC n-a mai publicat de multe luni NIMIC. Ori a devenit România curată, ori România Curată nu mai e chiar așa curată. Ori, pur și simplu, nu mai are vână.

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *