Am stat de vorbă cu un vechi prieten al României Curate din comunitatea maghiară, avocatul Peter Eckstein-Kovacs, pe marginea subiectului care a mutat ieri atenția publicului de la pandemia Covid către o mai veche temă naționalistă, reîncălzită strategic din când în când: autonomia Ținutului Secuiesc.
1. Ați ieșit ieri public și ați spus că președintele Iohannis s-a descalificat ca politician european, ca om civilizat. Ce credeți că l-a determinat să iasă public cu astfel de declarații?
Dl. președinte trece, în opinia mea, printr-o perioadă de hiperactivitate. Practic, a fost principalul comunicator legat de pandemie și a avut repetate intervenții referitoare la economie. Sesizând lipsa de reacție/atenție a PSD legată de inițiativa legislativă privind statutul Ținutului Secuiesc, președintele a găsit de cuviință să aplice personal ”corecția” PSD-ului. A făcut-o într-un fel în care a cules lauri – mai mult personale și mai puțin pentru PNL – de la segmentul electoral naționalist. În schimb, s-a dovedit neserios în acuzațiile aduse PSD, cu Ciolacu în frunte, vânzând Ardealul taman lui Orban Viktor. Povești din ciclul Ali Baba, pe care-l crede cineva care vrea să creadă, plus un astronaut revenit dintr-o lungă misiune din cosmos. În plus, președintele și-a ridicat în cap toată suflarea maghiară din România, care l-a votat masiv în turul 2 la ultimele prezidențiale. Bonus, înrăutățirea relațiilor, nici înainte prea amicale, cu guvernul Ungariei.
2. Considerați că subiectul a fost lansat acum ca o perdea de fum pentru diverse nereușite în gestionarea pandemiei?
Nu cred. Pandemia, cu poticneli inerente, a fost gestionat onorabil.
3. Cum a fost primită toată nebunia de ieri în comunitatea maghiară din România?
Cu un val de indignare fără margini. Cam toată lumea s-a simțit lezată. Nu exagerez, mai mulți prieteni se gândesc să emigreze.
4. De ce subiectul autonomiei încă aprinde spiritele în România, chiar dacă din punct de vedere constituțional este unul nul?
Bine, mulți gândesc să trimită ungurii afară din țară. Cum primesc un imbold, cum a fost declarația președintelui, se inflamează. Puțini ar fi dispuși la dialog pe tema autonomiei teritoriale. Relativ mai mulți, atât dintre români și maghiari, ar vedea soluția regionalizării de dorit. Sentimentul național îi interesează pe oameni și se reacționează sentimental.
Nu inteleg de ce tot tocați alegația de bun simț comun a pesedintelui!?
Assemenea inițiative neconstituționale chiar n-au ce cauta prin Parlament, indiferent de contest. Maghiarii sa schimbe mai intai constitutia, sa se revolte atunci, ca ghe doja! sa faca razboi cu noi prin vagauni ca la Valea uzului, nu stiu, ori sa caute alte solutii!
Deținuții, aia din Ținutul, exista pe bune cat si cei gazați prin Hot el trans ivania sora trans nistriei se pare.
Ca av. al poporului ce-ar fi făcut, de ce nu l-ați întrebat?
Că acest caz arată mai mult decât “lipsa de atenție/reacție a Psd privind inițiativa legislativă” , exprimându-se și alți parlamentari în sensul că “se rezolvă” la senat. Exact acest tip de “rezolvare” care în particular exclude dezbaterea (incl. publică – zero opinii validate???) reală a fost taxat de președinte.
Președintele nu a rostit numele vreunei alte țări. Formula care – vorba lui R. Banciu – nu poate fi reprodusă și care i s-a reproșat trebuia discutat dac-a statuat că secuii sunt maghiari. Mă așteptam la o discuție juridică pe diverse planuri ținând seama de pozițiile oficiale diferite ale persoanelor evocate în declarația președintelui, inclusiv a sa “până sunt eu Președintele României”.
În fine, dacă a fost pomenit Ali Baba, în același registru îi puteați aduce în discuție pe M. Viteazu (cel cu oști secuiești) și succesorul G. Bethlen.