Primarul George Scripcaru este la un pas de arestare, la fel ca și Mihai David, fost director la Hidroelectrica.Primarul George Scripcaru (PNL, vechiul PDL) este acuzat de abuz în serviciu pentru că, între 2010-2011, ar fi „privatizat“ ilegal serviciile de furnizare a agentului termic în Brașov.
În aprilie și august 2010, Primăria a încheiat contracte pentru furnizarea de energie termică cu firma Bepco din Ghimbav, controlată de Mihai David, fost director general al Hidroelectrica.
Ca urmare a contractului încheiat pe 15 ani în aprilie 2010, CET Brașov a cumpărat energie termică de la firmă lui David, deși compania privată nu avea utilajele și infrastructura tehnică necesare. Așa s-a ajuns ca CET Brașov să cedeze cu titlu gratuit infractructura tehnică către firmă furnizoare de căldură: „Practic s-a ajuns ca CET Brașov să cumpere energie termică de la un producător privat care folosește bunurile sale în mod gratuit“, notează procurorii DNA în rezoluția de începere a urmăririi penale față de primarul Scripcaru.
David către Scripcaru: „Să-i dăm drumul, eu am caşcavalul tu trebuie doar să îi dai drumul”
Procurorii spun că David Mihai a avut acces la informații privitoare la subvențiile și bonusurile pe care le poate primi în urma producerii de energie electrică în cogenerare (termic și electric prin același proces tehnologic), astfel că în urma unei înțelegeri prealabile cu primarul Scripcaru George şi având sprijinul acestuia, a hotărât înființarea unei societăți private (SC BEPCO SRL) care să preia activele CET și licențele acesteia în vederea producerii de energie electrică, fără însă a prelua și serviciul de distribuție a energiei termice, care se desfășura pe o rețea supradimensionată, unde se înregistrau pierderi.
Extras din declarația suspectei Simona Frățilă:
”Legat de acest contract (n.n. furnizare energie de către BEPCO SRL) arăt că el s-a încheiat în urma înţelegerii dintre primarul Scripcaru George şi David Mihai, consilier local şi totodată director în cadrul Electrica Bucureşti. Eu personal am asistat la o discuţie la primărie în care David i-a spus primarului „să-i dăm drumul, eu am caşcavalul tu trebuie doar să îi dai drumul”.
Fost ministru al Apelor: „Ia zi, când ai timp de mine?“
Din convorbirile telefonice purtate de David Mihai în cursul anilor 2009 – 2010, interceptate în baza unor mandate de siguranță națională emise de ICCJ, a rezultat faptul că acesta împreună cu primarul mun. Brașov Scripcaru George au făcut demersuri pentru obținerea de informații privitoare la impedimentele care ar putea apărea pentru obținerea de bonusuri dacă distribuția energiei termice la nivelul mun. Brașov ar fi separată de producerea acesteia, aceasta în condițiile în care David Mihai și Costan Simina nu doreau să suporte pierderile rezultate din distribuția energiei termice. Printre cei cu care a discutat Mihai David este și fostul ministru al Apelor, Petru Lificiu:
„LIFICIU PETRU: Da, dl. Mihai, să trăiţi, ce faci? Ia zi, când ai timp de mine ?
DAVID MIHAI CIPRIAN: Păi, nu, vin, mă întorc imediat, că sunt în oraş, aveam o întâlnire şi de-aia nu am apucat să vin. Dar am o întrebare până atuncea, că sunt cu dl. primar de la Braşov aicea. Există o hotărâre ANRE, referitor la Braşov…
LIFICIU PETRU: Da, da, şi au plecat mulţumiţi atuncea. Acum eu nu ştiu pe de rost că sunt la DEN (?), exact pe chestia cu Hidroelectrica şi vreau să înţeleg nişte chestii. Da, da. Ia zi.
DAVID MIHAI CIPRIAN: Păi, nu, asta voiam să ştiu, dacă a ieşit sau nu decizia. (convorbire din data de 24.09.2009, vol.VI, f. 143-146))
(…)
DAVID MIHAI: Guten tag, îmi cer scuze că vă deranjez aşa, la orele astea. Dl. preşedinte, am şi eu o problemă tehnică aici la primărie, la Braşov.
“FICUS”: Da, da.
DAVID MIHAI: Noi am vrea să separăm din CET partea de distribuţie şi furnizare de energie termică, pentru populaţie.
“FICUS”: Da, da.
DAVID MIHAI: Întrebarea mea la dumneavoastră este următoarea – capitalul social al unei societăţi de genul ăsta trebuie să aibă un anumit nivel? Adică trebuie să am minim un anumit capital ca să pot să desfăşor activitatea asta de distribuţie, furnizare şi producere a energiei termice?”
Procurorii acuză și un contract încheiat în august 2010 între firma Tetkron aparținând Consiliului local Brașov și Bepco a lui Mihai David. Prin hotărâre a Consiliului Local, firma publică Tetkron preluase activitatea CET Brașov. Procurorii susțin că firma de stat a cumpărat energie termică de la firma privată mult peste necesarul anual ceea cea ce a condus la prejudicii.
„Tetkron a achiziționat agent termic produs de Bepco SRL la poarta CET, pentru ca furnizorul să poată produce cât mai multă energie electrică, în scopul de a-și încasa bonusurile, ajungându-se la facturarea și subvenționarea unor cantități de energie termică care a fost ulterior plimbate pe rețea sau evacuate în urma deschiderii capetelor de coloană“, notează procurorii în rezoluția de începere a urmăririi penale.
Prejudiciul estimat se ridică la aproape 6 milioane de euro. Primarul George Scripcaru și alte persoane vor fi conduse la audieri al DNA Brașov.
Valiza lui Scripcaru, cu bani ascunși în căptușeală
La percheziţia domiciliară, procurorii au găsit în demisolul casei lui Scripcaru un troler. În captuşeală erau ascunşi 41.000 de lei şi 3.000 de euro. Înainte de percheziţie, primarul le-a spus procurorilor că are în casă doar 2.700 lei pentru cheltuielile curente. Din casa Cristinei Antonie (prietena primarului, fosta jurnalistă – n.r.) a fost ridicată suma de 90.000 de lei şi 2.400 de euro. În locuinţele lui Mihai David şi Simina Costan – patronii firmei Bepco din Ghimbav, cea care vinde energie termica CET-ului local – procurorii au găsit 300.000 de lei.
Procurorii acuză șpăgi pentru campania electorală
Procurorii susţin că primarul George Scripcaru a primit şi mită electorală de la patronul firmei ASP Agregate SRL care a încheiat contracte cu municipalitatea din Braşov pentru lucrări la reţeaua de distribuţie a căldurii în oraş. În schimbul unei plăţi suplimentare nejustificate de aproape 2 milioane de lei (peste 400 de mii de euro – n.r.), patronul acestei firme Călin Pop i-a dat primarului materiale electorale în valoare de 100 de mii de euro: pixuri, brichete şi 2 mii de pachete cu alimente pentru campania de la localele din 2012.
Călin Pop s-a spovedit procurorilor:
„Primarul mi-a spus că a înţeles, atunci când i-am spus de pretensionare şi de diferenţa de bani şi că voi fi anunţat ce trebuie să fac cu această diferenţă. Înainte de campania electorală din mai 2012, primarul mi-a spus că îmi va da Cristina Antonie (prietena primarului) o listă. Am mers la sediul RTT (Radio-Televiziunea Transilvania, postul local tv controlat de edil – n.r.) şi m-am întâlnit cu Cristina care mi-a dat o listă cu materiale promoţionale PDL – Colegiul Făgăraş, fiind identificate cu nr. câte tricouri, pixuri etc. Produsele au fost achiziţionate de la SC Style Advertising SRL Făgăraş, discutând cu domnul director Alexandru Sas, care este şi consilier UNPR Făgăraş şi de la SC SM GRAPH SRL Făgăraş. La această firmă am discutat cu Obadă Florin şi cu Marian. Din câte îmi aduc aminte o parte din materiale au fost ridicate de Horaţiu Braga, secretar PDL Braşov, persoană pe care am şi anunţat-o când acestea au fost gata. Aşa am primit dispoziţii de la domnul primar şi aşa am procedat“.
Luni, pe 29 iunie, în ziua în care a fost ridicat edilul Braşovului, reprezentanţii firmei Style Advertising din Făgăraş au depus la DNA înscrisuri privind relaţiile comerciale cu firmele lui Călin Pop. Aşa au putut constata procurorii că, în mai 2012, firma din Făgăraş a prestat servicii de publicitate constând în inscripţionarea a 4.000 de pixuri, 2.000 de cutii chibrituri, 3.500 brichete personalizate către firma ASP Agregate SRL.