Romania Curată

Informările SRI despre Hexi Pharma, disponibile doar cu certificat ORNISS. Este normal ca sănătatea publică să fie secret de stat?

Curtea de Apel a amânat din nou procesul prin care Societatea Academică din România cere SRI desecretizarea notelor pe care susține că le-ar fi trimis autorităților referitor la cazul Hexi Pharma. Noul termen este 4 decembrie, interval până la care documentele – depuse de SRI la dosar – pot fi studiate doar de persoane deținătoare de certificat ORNISS, care permite accesul la documente cu caracter clasificat.

Este normal ca informațiile care vizează sănătatea publică să fie disponibile doar pentru persoanele cu acces la informații clasificate?

O opinie de la medicul Sorin Paveliu: „Îmbolnăvirile intraspitalicești în sine nu reprezintă un secret de serviciu. Ascunderea multiplelor decese survenite în spitale ca urmare a infecțiilor spitalicești nedeclarate este însă o fapta penală și un pericol public, împiedicînd populația să se păzească prin neutilizarea acelor secții în care astfel de situații există. Prin complicitatea indirectă se menține o stare de ascundere a infecțiilor și deceselor nejustificate, așa cum presa reflectă și în prezent. Prevalându-se de defectuoasa interpretare a legii și de inacțiunea cronică a beneficiarilor de informații de această natură, starea de fapt se prelungește și în prezent, subraportarea fiind de 6 ori mai mică decît în țările avansate din punct de vedere al îngrijirilor și foarte probabil de 10 ori mai mică decît în realitatea românească.”

Mai multe despre acest proces puteți citi în articolul Alinei Mungiu-Pippidi Ne judecăm cu SRI pentru desecretizarea notelor Hexi Pharma. Dragă Curte de Apel…


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

3 thoughts on “Informările SRI despre Hexi Pharma, disponibile doar cu certificat ORNISS. Este normal ca sănătatea publică să fie secret de stat?

  1. Andrei

    Eu cred ca, la cele 1,2 miliarde pe care Valcov le dorește pentru 3 spitale, în timp ce vesticii le-ar face cu 150 de milioane, sanatatea ar trebui sa fie doar propaganda de Antene…

    Reply
  2. emil

    Romanii isi fura unii la altii si zilele, dar apoi sanatatea. La ora actuala institutiile statului au fraternizat cu mafia si absolut nimeni nu-i mai poate opri.

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *