Garda Forestieră Națională (GFN) a publicat, pe pagina de Facebook, pe 18 mai, imaginile cu un camion de lemne, confiscat în urma unui control în județul Mureș, pentru a ilustra eficiența sistemului de urmărire a sistemului SUMAL 2.0. Jurnalistul de investigații Andrei Ciurcanu a verificat numărului camionului cu care s-a făcut transportul ilegal de lemne, confiscat cu ocazia controlului, și a constatat că este conectat cu firme care au antecedente în exploatarea ilegală a pădurilor din județul Mureș, care au fost vizate și de investigația Recorder ”Pe urmele hoților de lemn II”, din anul 2020.
Am verificat și eu investigațiile și sesizările oficiale pe care le-am făcut în Munții Gurghiu (una dintre acestea ajungând în faza deschiderii unui dosar de cercetare penală de către DNA Mureș), și rezultatul confirmă o realitate tristă: cel puțin una dintre firmele în discuție a fost vizată de controale pentru tăieri ilegale de păduri încă din 2018. În toamna anului 2020, i s-a retras atestatul de exploatare forestieră. În ianuarie 2021, DNA Mureș a deschis dosar de cercetare penală. În 2023, unul dintre camioanele care a efectuat transporturi pentru firma în discuție este surprins, din nou, cu un transport ilegal, și de data aceasta (ÎN SFÂRȘIT) camionul e confiscat!
Aceasta e povestea, pe scurt, a realității pe care autoritățile naționale, de la Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor la Romsilva, firme de exploatare și prelucrare a lemnului, administratori privați de păduri la lobby-ști de la toate nivelurile încearcă să o nege: amploarea tăierilor ilegale de păduri și cât de vaste sunt rețelele de tip mafiot din domeniu. Din această cauză, modificările legislative și executive anti Mafia Pădurilor se iau cu atâta greutate, de-asta durează cu anii pentru a trimite după gratii hoții, în timp ce legea de înființare a ”DNA-ului Pădurilor” e blocată de aproape trei ani în Parlament.
Faptele, pe larg:
1. Anunțul făcut de Garda Forestieră Națională, pe pagina de Facebook, pe 18 mai 2023:
”Un transport ilegal de material lemnos a fost depistat datorită sistemului SUMAL 2.0, în județul Mureș. În data de 17 mai, în jurul orelor 22.30, inspectori silvici din cadrul Gărzii Forestiere Brașov – Serviciul G.F.J. Mureș, care efectuau un control specific pe raza localităților Reghin, Gurghiu și Lăpușna, împreună cu polițiști ai I.P.J. Mureș, au identificat transportul de lemn din specia molid, cu un volum total de 15,8 mc. Conducătorul nu deținea avizul de însoțire, fiind încălcate dispozițiile art 68. Legea 46/2008 Codul Silvic, ceea ce constituie infracțiune, astfel că au fost urmate procedurile legale, respectiv confiscarea autoutilitarei și a materialului lemnos.
Suspiciunile, confirmate ulterior prin controlul din teren, au apărut după verificarea informațiilor din SUMAL 2.0, când am constat că un agent economic a încărcat imagini neconforme. Sistemul de monitorizare și control și-a dovedit încă o dată utilitatea! Este un instrument valoros în activitatea noastră, care ne ajută să-i tragem la răspundere pe cei care comit ilegalități și în același timp să facem distincția între aceștia și agenții economici care sunt corecți. Le mulțumim tuturor autorităților implicate pentru buna colaborare! Aplicația Inspectorul Pădurii poate fi accesată de publicul larg”.
- sursa: GFN/Facebook
2. Jurnalistul Andrei Ciurcanu verifică informația și află că auto-utilitara folosită e conectată cu firme care au numeroase antecedente cu tăieri ilegale din Munții Gurghiu, Darion SRL și Timerbil SRL, cu acționari similari
”Conform procesului verbal de contravenție, autoutilitara care a fost oprită în trafic de poliție, și ulterior confiscată, are numărul de înmatriculare MS14PAU.
Datele din aplicația mobilă Inspectorul Pădurii arată că același camion a mai făcut cel puțin trei transporturi cu câteva zile înainte să fie oprit în trafic de inspectorii de la Garda Forestieră și Poliție. În cel puțin un caz există suspiciuni că privire la existența unor fotografii clonă.
Avizele încărcate în sistemul de trasabilitate conectează numărul de înmatriculare la două companii din Mureș – SC Timerbil SRL și SC Darion SRL. Conform Lege5.ro cele două SRL-uri împart aceiași asociați.
Una dintre cele două societăți, SC Darion SRL, s-a mai aflat sub lupa controalelor în trecut, doar că nu a celor de la Garda Forestieră, dar a jurnaliștilor.
Acum doi ani echipa Recorder a publicat investigația – Pe urmele hoților de lemn II. Timp de câteva zile reporterii au o documentat transporturile de pe un sector de pe un drum național frecventat de transporturi de lemn. În felul acesta jurnaliștii au constatat cum unii agenți din județul Mureș fentează Sistemul de Trasabilitate a Materialului Lemnos.
Printre metodele descoperite s-au numărat transportul multiplu și subevaluarea volumului încărcat. Conform SUMAL, cel puțin unul dintre camioanele verificate de jurnaliști apare conectat la Darion SRL.”
Articolul lui Andrei Ciurcanu, aici:
- În timpul verificărilor din 2020, pe lista autovehiculelor cu care s-au făcut transporturi din zonele cu tăieri ilegale din Munții Gurghiu regăsim și cel cu nr. MS14PAU, confiscat luna aceasta pentru transport ilegal. Și e doar unul dintr-o listă lungă
- O parte din volumul de lemn furat din OS Gurghiu
3. Sesizările oficiale, anchetele și controalele sunt, de fapt, și mai vechi
În calitate de senator, în anul 2018 am solicitat, oficial, Ministerului Apelor și Pădurilor, mai multe controale legate de tăieri ilegale de păduri în județele Covasna și Mureș, aflate în competența Gărzii Forestiere Brașov, precum și o anchetă a Corpului de control privitoare la modul în care Garda Forestieră Brașov și-a exercitat atribuțiile. Într-unul dintre răspunsurile primite în anul 2018, am fost informat despre faptul că s-a dispus efectuarea controalelor și că voi primi rapoartele acestora după ce vor fi finalizate. Lucru care nu s-a întâmplat, însă, nici până acum.
- Fragment din interpelarea oficială, pe care am făcut-o în 2018…
- cu descrierea metodelor de furt de lemn
- și cu firme pentru care am solicitat controale; Darion SRL și alte nume ”grele” din domeniu
Ulterior, în 2019 și 2020, am transmis alte interpelări oficiale și am efectuat propriile anchete pe teren. Firma Darion SRL se număra printre cele vizate. În urma sesizărilor pe care le-am făcut și ale anchetelor celor de la Recorder, s-au dispus mai multe controale în zonă, atât de către Garda Forestieră și Romsilva, cât și de către Minister. O parte a ilegalităților au fost confirmate în vara anului 2020. Printre sancțiuni s-a numărat și retragerea atestatului de exploatare forestieră pentru Darion SRL. Pentru că modificările anti-hoție la Codul Silvic, care stabilesc și transportul ilegal de lemne ca infracțiune și confiscarea camioanelor, pe care le-am inițiat, au intrat în vigoare doar în septembrie 2020, acestea au continuat prăpădul.

Pe 19.11.2020, Darion SRL (și alte firme din Mureș și din alte județe pentru care am făcut sesizări) au rămas fără atestatele de exploatare forestieră. Darion SRL a contestat în instanță decizia de suspendare, pentru trei ani, a atestatului de exploatare forestieră, dar a pierdut definitiv, la Curtea de Apel Târgu Mureș
4. Pentru că am considerat că sancțiunile dispuse acoperă doar o mică parte din dezastrul lăsat în urmă de rețelele de tip mafiot în Munții Gurghiu, în noiembrie 2020, am sesizat și Direcția Națională Anticorupție (DNA). Dosarul a fost deschis de DNA Mureș, unde am fost chemat la audieri la începutul anului 2021.
- În noiembrie 2020, am depus sesizare la DNA
- cu materiale și probele strânse vreme de trei ani
- la începutul anului 2021, DNA Mureș a început cercetarea penală
5. După încă doi ani de la deschiderea dosarului de cercetare penală, după cinci ani de la primele sesizări oficiale, după investigații jurnalistice de impact, după mai multe modificări legislative, unul dintre camioanele implicate în prăpăd a fost prins (iar) de Garda Forestieră Națională, transportând lemn fără acte, fiind confiscat și deschis un nou dosar penal. Semn că, deși slăbită, Mafia Pădurilor continuă să-și facă de cap. Și semn că întreg efortul făcut de activiști, de jurnaliștii de investigație, de silvicii de bună-credință (care și-au riscat și cariera și viețile, pentru a denunța practicile ilegale) dă rezultate, dar fără o structură profesionistă de anchetatori judiciari și procurori specializați în combaterea lor, hidra va continua să ne lase fără păduri.
***
Imagini din timpul documentărilor pe teren, de pe raza ocoalelor silvice Gurghiu, Lăpușna și Fâncel (Munții Gurghiu, DS Mureș):
Tot timpul amenințări ! Asa guvern “competent “ nu cred ca am mai avut ! Competenta lui se vede in strada ! ! Cine sa facă legi ? Parlamentarii care au luat bacul la 40 de ani ? Acum “elevii” sunt pe primul plan pentru toți “ vorbitorii “ de la tv ! Îmi vine sa rad , dar este de plâns ! Toți sunt “destepti “ ! Toți dau sfaturi ! As fi curioasa sa știu ce venituri aveau guvernanții înainte de a accede la posturile actuale și cât au “acumulat” între timp ! Cu “ suma forfetară” la parlamentari s-a putut ? Au găsit bani ? !!!!