Romania Curată

Încă un fost deținut politic refuzat la eliberare de Augustin Lazăr: „M-a băgat la izolare”

Fostul deținut politic Ioan Muntean, care a executat 7 ani de închisoare la Aiud, spune într-un interviu luat de Antena 3 că și lui i-a refuzat Augustin Lazăr eliberarea condiționată doi ani la rând.

Extrase din interviu:

În anul 1977 scriitorul Paul Goma a înființat Carta 77 referitor la drepturile și libertățile omului. Guvernul României din vreme, condus de Ceaușescu, a semnat acele drepturi la Helsinki,  dar nu le punea în aplicare. Eu împreună cu prietenul meu Dan am hotărât să mergem la București pe Drumul Taberei și să semnăm Carta 77.

Nu am mai ajuns la București că a venit un maior, m-a legat și m-a dus la securitate. După multe anchete și întrebări a zis: „îți dau drumul, dar trebuie să îți iei angajamentul că nu te duci să semnezi Carta 77” și ca să îmi dea drumul mi-am luat angajamentul ăsta

Lucram la Balanța 2 ca șofer, m-a arestat la Balanța înainte să plec la București. Prietenul meu Dan, lăcătuș era. Am auzit că a murit. După asta m-a dat odată afară din serviciu, la restructurări de posturi. După o perioadă m-am angajat la Metalurgica și de acolo am fost dat afară. Motivul era restructurări de posturi, dar maiorul Hodorog dădea ordinele.

Am reușit apoi să mă angajez la Oravița și acolo trebuie să recunosc că urmăream să trec granița. Voiam să fug din țară, am avut ținta America. Aveam și viza ambasadei americane, urmăream treaba asta. M-am pomenit într-o zi când m-am dus la serviciu dat afară şi de aici.

Am întrebat toți șefii…era un inginer care mi-a zis că locotenentul major Vătău Ion a dat ordin să fiu dată afară. M-am am dus la ticălosul ăla la securitate acolo și am spus că vreau să lucrez și eu. Răspunsul a fost: „Locul tău de muncă e la pușcărie”.

Atunci am fugit din birou, m-am dus la București și am obținut audiență la un consilier al republicii care se ocupa cu problemele de muncă și a zis că să merg la Oravița și să dau întreprinderea în judecată.

Am venit la Oravița, am luat avocat pe Poenaru și am acționat în judecată. La primul termen când mă duceam la judecată, afară m-a așteptat locotenentul major Vătău cu un grup de militari. M-au încătuşat, m-au dus la pichetul de graniceri. Atunci mi s-a propus: „dacă nu vei recunoaște ce scriem noi de aici nu te mai duci decât la pușcărie sau în mormânt”. Mi-au pus fierul de călcat pe mâini și am semnat, am zis că o să contest. După multe anchete, Tribunalul Militar Timișoara m-a condamnat la opt ani de închisoare. A reținut că în drum spre pichet am lovit și dezarmat grănicerul, scrie în acte că sunt doi martori. Eu eram singur.

Am făcut recurs la București la Tribunalul Militar, nici nu m-au lăsat să vorbesc. De acolo m-au dus la Aiud și m-au băgat acolo cu regim restrictiv că am calomniat organele puterii de stat.

Am căzut în comă de foame, condițiile erau grele. Trebuia să te plimbi de la ușă la geam 17 ore. Aveam un pat cu un placaj pe el care se ridică și se punea lacătul, era şi frig. Eram trei într-o cameră.

După şapte ani am fost eliberat. Înainte am intrat în Comisia de eliberare, în care era procurorul Augustin Lazăr. El era şeful Comisiei. Dacă el zicea nu s-a reeducat, nu plecai. Eu am fost de două ori amânat! Și atunci, ca să pot fi eliberat, m-am împrietenit cu un milițian pe care îl chema Muntean Ioan, ca pe mine. Și ăla m-a pus pe cursă și am plecat la Slobozia. Și acolo m-am eliberat.

Vreau să vă spun că prin `85 am ieşit la raport la procuror să-mi dea să scriu că sunt nevinovat. Am scris aşa cum s-a întâmplat, că nu sunt vinovat, că nu am dezarmat niciun grănicer. Trebuia să fac un raport, dar trebuia să-mi dea ei pix și hârtie, că noi nu aveam dreptul la așa ceva. După ce am scris, procurorul Augustin Lazăr m-a trimis 10 zile la carceră.

I-am compus o poezie și am spus gardienilor că vreau să i-o recit procurorului. A venit Augustin Lazăr la mine și i-am spus-o. Se făcea când galben, când roșu la față. Mi-a mai dat 10 zile de carceră pentru că am jignit autoritatea de stat.

La noi frate în România s-a terminat cu omenia
Pentru a ta ideologie te bagă la pușcărie
În pușcăria Aiud grele zile am petrecut
Mercenarii comuniști, bătăușii optimiști
Îmi dă în cap și pe spinare și mă aruncă în izolare
Lazăr este procuror, șeful mercenarilor
Vine pe la izolare și are o gură mare:
„Ai dezarmat militarul și- acum nu respecți programul?
Cât vei sta în izolare, tot cu lanțuri de picioare
Și cătușe chinezești, hoțule să chinuiești
Că ai vrut să ne reclami pentru drepturi și program”

Normal ca să te duci la izolare trebuia să te bați cu deținuții sau să evadezi sau (…) cei care loveau cadrele. La izolare o zi erai la cald și o zi la rece: o zi mâncai, una nu! (…).

Când îi aducea pe câte unii – era Trifan „Spaima Pușcăriei”, un locotenent. Și când se întâmpla câte unul să evadeze sau mai știu eu ce a făcut, îl băga aici și exact… când tai un porc, ați văzut cum zbiară, și așa cu încetinitorul până nu mai auzeai nimic. Și apoi auzeam că o murit… acolo era un deținut doctor, unul Chici homosexual, care era acceptat, ăla și cu căpitanul care era doctorul pe nume, dar căpitanul ăla am înțeles că tot ce zicea Chici aia făcea. Îi dădea că o murit cu inima și îl trimitea în plic sau îl trimitea acasă, nu știu.

Știu că căpitanul Biro, a evadat unul și l-a luat de acasă de la Cisnădie. Și până la penitenciar la Aiud, în dubă acolo, cei care erau în subordinea lui l-or omorât. Și-apoi vai, dar n-or mai vrut să-l primească acolo și atunci o știut familia, că a trebuit să-l ducă la morgă la spital la Aiud. Și căpitanul Biro o fost mutat la Aiud la altă situație, ceilalți nu știu ce pedepse le-a dat… dar au omorât omul.

D-l Lazăr sigur că toate le știa dar era o clică: locotenentul colonel Rus, locotenentul major Silaghi, căpitanul Piro, locotenentul major Trifan – toți erau clică, te omorau dacă ajungeai pe mâna lor. Chiar și ăsta cu care m-am împrietenit eu, Muntean Ion zis „Câinele Roșu”, ăla ziceau deținuții că și cu gura mușca din ei.

Locotenentul colonel Rus, ăla umbla cu femeile din penitenciar, unele au rămas chiar și gravide.

După ’90 s-a dus o politică ticăloasă și toți ticăloșii ăștia au ajuns pe diferite funcții. Așa și procurorul Augustin Lazăr.

Toți bandiții ăștia și-au dat mâna, au făcut legi și cu legile ăstea au furat. Și e vinovată, după mine și stânga și dreapta.

Am avocată. A cerut despăgubire. Eu vreau ca instanţa să se propunţe că sunt nevinovat”.

Cei care puteau să ajungă la Augustin Lazăr și să-i dea „dreptul” cum ziceam noi – dreptul erau bricegele ăstea – atunci se putea bucura de liberare condiționată. Pentru că el era cheia, procurorul. El avea ultimul cuvânt după câte am înțeles eu.

Eu n-am putut să ajung la el cu asemenea treburi, am fost amânat de două ori, doi ani. Era cunoscut de ciubucar. Venea cu o geantă, își lua drepturile, toată lumea vorbea că dacă ajungi la Lazăr – prin alții că nu se primea de la oricine – atuncea poți să beneficiezi de liberare condiționată. Altfel nu.

Eu am plecat pe cursă, m-au pus pe cursă și m-au dus la Slobozia. De acolo m-am eliberat.

Replica lui Augustin Lazăr:


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

11 thoughts on “Încă un fost deținut politic refuzat la eliberare de Augustin Lazăr: „M-a băgat la izolare”

 1. emil

  A explicat Ion Cristoiu la Antena3. Dati un procuror care a cerut eliberarea unui disident ce a calomniat organele puterii comuniste. Aurelian Pavelescu, foarte oripilat, a facut denunt lui Lazar ca n-a semnat eliberarea conditionata a disidentului Filip dar pentru disidentii Iuliu Maniu, Corneliu Coposu, etc, de ce n-a facut? Vedem daca CNSAS isi schimba avizul. Kovesi e prea tanara, nu are experienta, Lazar a fost comunist si e ciuma rosie…

  Reply
  • CMC

   O sa fie distractiv daca la fiecare doua-trei zile apare cate un dizident care a fost incarcerat la Aiud si depune marturie despre cum procurorul Augustin Lazar a fost unealta represiunii comuniste.
   Poate ar fi chiar plictisitor sa-si dea demisia. Sa auda oamenii ce a facut poate fi mult mai util in intelegerea statului de drept aparat de #isti.
   Sa vezi prokurori acuzati de hartuire sexuala si santajarea judecatorilor cum cer la Bruxelles sa fie mentinut „statul lor de drept” e mai reprezentativ decat orice campanie electorala si mai clar decat orice referendum…

   Reply
  • marius

   va certati intre voi tuterii securitatii care e mai hanticomunist ca celalalt… ai impresia ca e o diferenta intre pavelescu si tine legata de moralitate???!!!!

   Reply
   • emil

    Sunteti profesionisti in fake news. Auzi ca disidentul vostru a batut si dezarmat un soldat apoi a fugit cu pistolul-mitraliera si 30 de cartuse!

    Reply
    • marius

     voi vorbiti de fake news securistilor??!!! nu va e pic de rusine… nu existau dizidenti inainte de 89, erau incadrati toti la fapte comune sau declarati nebuni
     chiar nu ti e rusine securistule sa minti si sa dezinformezi in halul asta???!!!!

     Reply
 2. CMC

  IMPRESIONANT: publicat pe Dela0.ro, o platformă de jurnalism alternativ

  „”O rotiță in angrenajul dictaturii: cazul procurorului Augustin Lazăr”

  „Intr-o scrisoare trimisă lui Augustin Lazăr, in calitatea sa de președinte al comisiei de propuneri, Iulius Filip scria:
  Frate romane, ai fost numit să ai mare răspundere, care apasă din ce in ce mai greu pe umerii tăi, să nu uiți că cei pe care-i serveșți iau mulți bani pe funcțiile lor, dar fii sigur că nu o să aibă parte de ei.
  Niciodată banii caștigați pe oasele și cadavrele fraților tăi nu pot avea decat mirosul durerii și nenorocirilor. Bunul Dumnezeu va face mare dreptate.
  De ce sunt in inchisoare știi, dar te-ai ostenit prea puțin ca oamenii să nu fie torturați și schingiuiți, deși era o atribuțiune care iți revenea.

  Scrisoarea, publicată recent de Centrul de Consultanță Istorică, a fost trimisă de Iulius Filip pe 14 iulie 1986. Trecuse doar o săptămană de la momentul in care comisia prezidată de procurorul Lazăr decisese pentru a doua oară că nu e cazul unei eliberări. Comisia propunea amanarea la termen, adică executarea integrală a pedepsei date.

  Nici măcar o zi in minus.”

  Reply
 3. emil

  Nu cumva sunt in joc dosarele lui Ion Iliescu și Gelu Voican Voiculescu acuzati de crime contra umanitatii?

  Reply
  • Minerva

   Securistule comunist, lui Iliescu si lui Voican Voiculescu tot voi le-ati facut porcariile astea! Sunteti criminali si tortionari nu numai pentru dizidentii anti-comunisti dinainte de ’89, ci si pentru participantii la Revolutia din decembrie ’89, jigodiilor!

   Reply
 4. emil

  Degeaba dau in clocot, ca nu-i va accepta nimeni. Hotia e cea mai rusinoasa fapta. Pentru infractori, Lazar si Kovesi sunt tortionari deoarece le-a devoalat faptele penale. Victimele acestor infractori sunt cei mai detestati securisti-comunisti si nu merita drepturi.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *