Ionuț Dorobanțu

Încă o universitate pe lista neagră a corupţiei. Mită pentru servicii complete la Universitatea “Bogdan Vodă” din Cluj-Napoca

Doi profesori – conferenţiari universitari doctori – de la Facultatea de Ştiinţe Economice din cadrul Universităţii clujene “Bogdan Vodă” şi mai mulţi studenţi şi masteranzi ai acestei facultăţi sunt judecaţi de Tribunalul Cluj pentru corupţie.

Potrivit procurorilor de la Parchetul Tribunalului Cluj, pe parcursul ultimului an universitar, profesorii Daniel Vlad şi Radu Pintea, în calitate de coordonatori ştiinţifici, le-ar fi vândut unor studenţi şi masteranzi lucrări de licenţă şi disertaţie şi ar fi vorbit cu alţi profesori ca să îi treacă exemenele pe studenţii care nici măcar nu se prezentau la ele.

Vindeau studenţilor lucrări de licenţă şi disertaţie 

Profesorii Daniel Vlad şi Radu Pintea fac parte din Departamentul Management – Economie al Facultăţii de Ştiinte Economice din cadrul Universităţii “Bogdan Vodă” din Cluj-Napoca.

Daniel Vlad este chiar directorul departamentului. El este coordonator de lucrări de licenţă, în special la disciplinele „Managementul Schimbării şi Dezvoltării Organizaţionale”, „Managementul Conflictelor”, „Management Logistic”, „Management Comparat” şi „Management Resurse Umane”.

Profesorul Radu Pintea este titular la disciplinele „Bazele Marketingului” (anul I de studiu), „Cercetări şi Politici de Marketing” (anul III de studiu), „Managementul Investiţiilor” (anul III de studiu), „Marketingul Resurselor Umane” şi „Marketingul Afacerilor” (anul II master).

Profesorii ar fi luat bani de la studenţii masteranzi Ionuţ Someşan, Daniel Trifan, Ionuţ Budăcan şi Paul Vrîncean ca să le facă şi să le vândă lucrările de disertaţie. Unii studenţi nici măcar nu s-ar fi prezentat la susţinerea lucrărilor. În cazul altora care totuşi s-au prezentat, profesorul Pintea le-ar fi făcut inclusiv discursurile de prezentare:

În mai 2015, în calitate de îndrumător ştiinţific, inculpatul Radu Pintea a pretins şi primit suma de 200 euro de la martorii denunţători (identitatea lor este protejata de procurori – n.r.), ambii studenţi la Universitatea „Bogdan Vodă” din Cluj-Napoca (câte 100 euro de la fiecare student), în schimbul elaborării integrale şi al remiterii în format electronic a două lucrări de licenţă şi a două speech-uri în vederea susţinerii în cadrul sesiunii organizate în luna iulie”, arată procurorii în rechizitoriu.

Profesorul “Rezolvă tot” contra cost

Profesorul Radu Pintea ar fi primit bani de la studenţii Bogdan Colcer şi Doru Lehene de la Facultatea de Ştiinţe Economice ca să vorbească cu ceilalţi profesori astfel încât studenţii să treacă examenele la care erau restanţieri.

Pe fondul unor discuţii purtate în luna octombrie 2014, în ianuarie 2015, inculpatul Radu Pintea a primit suma de 400 lei de la inculpatul Doru Lehene, student anul III (înscris în anul I în 2006) în cadrul Universităţii „Bogdan Vodă”, Facultatea de Ştiinţe Economice –  specializarea Contabilitate şi Informatică de Gestiune, în schimbul promisiunii de a-i facilita promovarea frauduloasă a examenelor din sesiunea de restanţe organizată în luna ianuarie 2015, prin intervenţia pe care urma să o facă pe lângă colegii profesori. 

În cursul lunii iunie 2015, inculpatul Radu Pintea a primit de la inculpatul Doru Lehene suma de 700 lei în schimbul promisiunii de a-i facilita promovarea frauduloasă a examenelor din semestrul II, anul III, precum şi a restanţelor acumulate din anii precedenţi, prin intervenţia pe care urma să o facă pe lângă cadrele didactice.  

 În aceeaşi lună a anului 2015, inculpatul Radu Pintea, în calitate de coordonator ştiinţific al studentului Doru Lehene, i-a elaborat în integralitate şi predat în format electronic lucrarea de licenţă, în schimbul sumei de 400 lei.

Inculpatul Doru Lehene a apelat din nou la inculpatul Radu Pintea, în cursul lunii iunie 2015, când i-a remis suma de 200 lei, în schimbul promisiunii profesorului de a interveni la colegii săi, profesori în cadrul Universităţii  „Bogdan Vodă”, pentru a rezolva situaţia absenţelor studentului”, este rechizitoriul dur făcut profesorului fact-totum.

Inteligent. A scris numele studenţilor pe plicurile cu bani

Pe 9 mai 2015, studenul Bogdan Colcer şi un alt coleg denunţător (a cărui identitate este protejată de procurori – n.r.) s-au întalnit cu profesorul Pintea în recepţia hotelului Golden Tulip din Cluj-Napoca. Profesorul le-ar fi promis studenţilor că va interveni pe lângă un alt profesor în schimbul a 200 lei – câte o sută de lei de student – ca să-i treacă un examen din 11 iunie, fără ca studenţii nici măcar să se prezinte. Potrivit anchetatorilor, pe 10 iunie, studenţii s-au întâlnit din nou cu profesorul Pintea în incinta universităţii, sala E5 situată la etajul 1. Cei doi studenţi i-ar fi dat profesorului câte 100 de lei, în câte un plic. „Inculpatul Pintea Florin s-a aşezat la catedră, a primit plicurile, consemnând personal cu pixul numele fiecărui student pe câte un plic, anul de studiu, disciplina şi data examenului”, notează procurorii în rechizitoriu.

S-a lăudat că vorbeşte cu un alt profesor, dar nu ar mai fi făcut-o. Cu toate acestea, studenţii au trecut examenul fără să fie prezenţi.

La întâlnirea din 10 iunie din incinta universităţii, profesorul Radu Pintea s-ar fi oferit să intervină şi pe lângă un alt coleg profesor, Marius Motocu. Pintea şi-a notat pe plicuri data examenului cu Motocu: 13 iunie 2015. Cu o zi înainte de examen, profesorul Pintea le-a spus la telefon studenţilor că a vorbit cu profesorul Motocu şi că acesta îi aşteaptă la el. În urma supravegherii audio şi video nu a rezultat însă că profesorul Pintea să fi făcut vreun demers pe lângă colegul său. Cu toate acestea, aşa cum rezultă din catalog, studenţii au trecut examenul cu nota 9, deşi nu s-au prezentat la examen, iar la rubrica examinator figurează semnătura profesorului Motocu. Procurorii au disjuns cazul şi vor continua ancheta pentru a stabili împrejurările în care s-au acordat note celor doi studenţi.

Tupeu 2015. A luat mită ca să lase pe altcineva să vina la examene.

Profesorul Radu Pintea ar fi luat mită şi pentru ceva mai puţin obişnuit: ca să vorbească cu ceilalţi profesori astfel încat în locul masterandei Maria Măjeri să se prezinte altcineva la examene. Maria Măjeri era masterandă la Facultatea de Ştiinţe Economice, specializarea „Managementul Afacerilor”, anul II şi nu se putea prezenta la examene pentru că era la muncă în Italia. Potrivit procurorilor, în sesiunea din iunie 2015, în locul ei, la 6 examene s-ar fi prezentat Roxana Băldean – absolventă a Universităţii Tehnice Cluj-Napoca – Facultatea de Ştiinţe a Materialelor. Astfel, Maria Măjeri a reuşit să treacă examenele.

Prezentarea la examen a numitei Roxana Băldean sub altă identitate, a fost facilitată de către profesorul Radu Pintea care a asigurat supravegherea sălii de examen, cunoscând această împrejurare şi chiar contribuind în mod direct prin indicaţii la completarea chestionarului tip grilă de către Roxana Băldean. În acelaşi mod acţionează inculpata Roxana Băldean la alt examen „Dreptul Afacerilor”, în locul inculpatei Maria Majeri, completând testul prin accesarea Internetului, aspect cunoscut de către profesorul supraveghetor Radu Pintea. În sala de examen respectivă, Radu Pintea i se adresează profesorului de la disciplina la care se susţine examenului cu formula: “lasă că pe ăştia îi ştiu io grupu’ acesta”, notează anchetatorii în rechzitoriu.

„Acest mod de operare este facilitat şi de lipsa unei reglementări, la nivel de Universitate, în ceea ce priveşte modul de atestare a prezenţei şi a identităţii dintre persoana care figurează în evidenţele şi cataloagele facultăţii şi persoana care susţine efectiv examenul”, au explicat procurorii.

Mita este o practică obişnuită la Facultatea de Ştiinţe Economice din cadrul Universităţii Bogdan Vodă din Cluj. „Gravitatea faptelor a fost apreciată prin raportare la statutul persoanelor implicate, cadre didactice universitare, care, în activitatea de coordonare a lucrărilor de licenţă, îndrumare ştiinţifică a masteranzilor, respectiv de supraveghere a examenelor susţinute în cadrul Universităţii „Bogdan Vodă”, desfăşoară în mod constant activităţi ilicite, transformând actul de învăţământ într-o activitate pur mercantilă, cu repercusiuni negative asupra calităţii învăţământului în mediul universitar, prin promovarea frauduloasă a studenţilor şi masteranzilor acestei universităţi, cu încălcarea  deontologiei profesionale şi a criteriilor de competenţă profesională, care ar trebui să stea la baza formării persoanelor ce absolvă o instituţie de învăţământ superior”, a concluzionat procuroul de caz în rechizitoriul intrat în posesia României Curate.

Procurorii le-au făcut un rechzitoriu dur profesorilor şi au explicat consecinţele corupţiei pe care aceştia ar fi cultivat-o la Universitatea Bogdan Vodă din Cluj. „Conduita profesională a celor două cadre didactice universitare, evidenţiată în ansamblul materialului probator, circumscrisă sferei ilicitului penal, constituie, prin modul de acţiune şi caracterul repetitiv, o sfidare a normelor elementare de deontologie profesională şi a principiilor care ar trebui să guverneze mediul academic, cel al răspunderii publice, al asigurării calităţii, echităţii şi transparenţei. Prin atitudinea celor doi profesori, misiunea învăţământului superior, de a genera şi de a transfera cunoaştere către societate, este compromisă ireversibil, atât dezvoltarea personală, inserţia profesională a indivizilor, cât şi satisfacerea nevoii de competenţă a mediului socioeconomic rămânând concepte sterile, lipsite de conţinut, cu consecinţa vătămării intereselor legitime ale instituţiei de învăţământ unde îşi desfăşoară activitatea şi pe care o reprezintă, Universitatea Bogdan Vodă.”

Procurorii au folosit împotriva profesorilor şpăgari tot arsenalul din dotare: interceptare de comunicaţii, supraveghere audio şi video, plus martori denunţători.

Potrivit propriului site, Universitatea “Bogdan-Vodă” a fost fondată în anul 1992 ca instituţie particulară de învăţământ superior, fiind acreditată instituţional în anul 2005. Rectorul Universităţii “Bogdan Vodă” este un iordanian, Mohammad Jaradat, profesor universitar doctor în management. El este conducator de doctorat la aceasta specializare la Universitatea Valahia din Târgoviște. Iordanianul face parte din Clubul Rotary. Potrivit CV-ului de pe site-ul universității, la capitolul alte competențe și aptitudini, Jaradat a trecut: ”simț de orientare în teren”.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

3 thoughts on “Încă o universitate pe lista neagră a corupţiei. Mită pentru servicii complete la Universitatea “Bogdan Vodă” din Cluj-Napoca

  1. AMERICANUL

    Putem trece toate universitatile pe lista neagră a corupţiei INCLUSIV pe cele religioase. Mită pentru servicii complete se practica la toate unitatile de invatamant din Ro mai putin la GRADINITE. Ro poate fi socotita ca fiind APROAPE irecuperabila din ghearele CORUPTIEI.

    Reply
  2. Oleg Juncu

    Dacă instanța va confirma vinovăția celor anchetați, oare cum se vor simți cei, puțini sau mulți, câți vor fi, care au diplome muncite de la această universitate? Cum vor fi privite diplomele acestei universități de către angajatori? Ce se va întâmpla cu diplomele trucate?

    Reply
  3. Adam

    Sper totusi ca ne indreptam spre normalitate, anchetele si dosarele coruptilor din toate institutiile si mediile arata cel putin intentii bune in acest sens.

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *