Alex Costache

Imagini tulburătoare. Capră neagră împușcată sub ochii turiștilor în Munții Rodnei. În ciuda amenințărilor braconierilor, turiștii au făcut fotografii și vor să depună mărturie

Un exemplar de capră neagră a fost împuşcat de braconieri duminică, 19 iunie, în jurul orei 8 seara, lângă lacul Iezer, sub Pietrosul Rodnei, în plin sezon de prohibiţie. Mai mulţi tineri din Cluj au văzut scena stupefiaţi. Cei 9 tineri au fost avertizaţi de braconieri care au trecut pe lângă ei să nu facă fotografii, dar au reuşit pe ascuns să ia câteva poze în care se văd braconerii.

Una dintre fetele din grup a declarat pentru România Curată: „Eram lângă lacul Iezer, lângă Creasta Piciorul Moşului. Ne-am pus corturile. Pe la ora 20.00 au venit doi tineri, în jur de 30 – 35 de ani, care au trecut printre corturile noastre. Unul dintre ei avea o puşcă în spate la care avea ataşată o lunetă foarte puternică, gesticulau şi arătau spre Creasta Piciorul Moşului, care este situat în dreapta Lacului Iezer, cum urci. Ne-am uitat şi noi şi am văzut o capră neagră. Ne-am dat seama că vor trage în animal şi nu ne venea să credem. Am început să fluierăm, să facem zgomot să scape. Au tras un foc, noi fluieram şi capra a fugit. S-a oprit şi s-a întors şi atunci au tras al doilea foc şi animalul a căzut. Bărbaţii – mai veniseră 3, erau 5 în total – au rostogolit animalul la vale şi când au ajuns la jnepeniş, l-au apucat şi l-au cărat la maşinile pe care le aveau parcate în curtea Staţiei Meteo din zonă. Nu ne venea să credem. Am încercat să facem poze şi chiar am reuşit cu un telefon pe sub braţ, dar unul dintre bărbaţi s-a întors spre noi şi ne-a spus «Poate vă prind cu poze» şi a plecat mai departe.”

Tinerii au declarat că sunt de acord să depună mărturie. Poliţia din Maramureş s-a sesizat şi a deschis un dosar penal pentru braconaj cinegetic. „Colegii de la Serviciul arme, explozivi şi substanţe periculoase s-au sesizat din oficiu cu privire la comiterea infracţiunii de braconaj cinegetic. La data de 19 iunie, persoane necunoscute, în timp ce se aflau în zona Iezer din masivul Pietrosu, au braconat o capră neagră, specie de interes cinegetic. Poliţiştii au întocmit un dosar penal pentru identificarea persoanelor şi probarea întregii activităţi infracţionale”, a declarat Dumitiţa Rus, purtătorul de cuvânt al IPJ Maramureş.

Potrivit Asociaţiei Vânătorilor şi pescarilor sportivi, vânarea caprei negre se face numai în perioada 15 octombrie – 15 decembrie pentru trofeu şi 1 septembrie – 15 decembrie pentru selecţie. Goana şi vânătoarea cu câini mânători sunt interzise prin lege.

mai multe imagini aici (click)

capra neagra muntii rodnei

 

Notă: Redactarea și publicarea articolului s-a realizat din Proiectul „Să facem împreună legi pentru natură!”, derulat de Federația Coaliția Natura 2000 România în parteneriat cu Societatea Academică Română și co-finanțat printr-un grant din partea Elveției prin intermediul Contribuției Elvețiene pentru Uniunea Europeană extinsă. Acest articol nu reflectă neapărat poziția oficială a guvernului elvețian. Responsabilitatea pentru conținutul acestuia este asumată de redacția România Curată.  


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

3 thoughts on “Imagini tulburătoare. Capră neagră împușcată sub ochii turiștilor în Munții Rodnei. În ciuda amenințărilor braconierilor, turiștii au făcut fotografii și vor să depună mărturie

  1. carpatia

    Fir-ar a dracului de jagardele! Chiar nu are cine-i anihila pe astia? Ar fi mai distractiv sa se impuste intre ei in gura, traasca familia lor cat caprele alea!

    Reply
  2. Gheorghian

    Si mai vrea tara asta unde hotia a ajuns de la nivel inalt pana la ultimul haiduc crescut intre lupi si balegar de animale sa nu se poata aplica nici o lege in afara de cea din precambrian, atunci nici noi cei din orase sa nu mai platim taxe si amenzi impuse se cei rare nu reusesc sa impuna tuturor respectarea acestor LEGI facute pentru a fi rescectate de haidamacii astia fara scrupule. FACETI MA NENE CEVA atfel PLECATI ACASA! nu sunteti buni de nimic , afara de ciordeala, nu-ti trebuie decat cat mai putina minte, sau cu spuneam mai devreme sa fi fara scrupule, fara pic de educatie, crescut in fundul curtii cu gastele si gainile, nu mai aveti nici un Dumnezeu!,,,IDIOTILOR, o sa va ia apa cu totul! Dereglatilor.

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *